Šta je novo?

Jeftine klime

Jutros magla neka klime zabelile, ovoliko nema leda kad su duze mali minusi. Klime su setovane, 12 ce na 24c i 25c a 18ca na 22c. Ove magle ih bas cimaju.

Japanci su i ranije pravili spoljne jedinice od 24, 25kg pa su grijale bez problema, a kinezi su ranije imali spoljne od preko 30kg i to za osnovne modele.
Japanske klime imaju dvoredne izmenjivače, kineske uglavnom jednoredni. Pa efikasnost manjeg izmenjivača sa dva reda dođe na isto.

Ne bih ja bas ovo ovako generalizovao, jer i nije tako. Ako uporedjujes top klasu japanskih klima i samo dno kineskih onda da, u svakom drugom poredjenju konstatacija ti nije tacna.

Znam, nadovezao sam se na post koji kaze da su i japanci poceli da smanjuju kilazu spoljnih jedinica(izgleda da jesu), ali su ih i ranije proizvodili.
Evo primjer, uzecemo primjer 2 ulazna modela:
Daikin Sensira
Gree Lomo bb
Gree ima tezu spoljasnju od Daikina😄

Jeftinije 7-ce i 9-ke imaju jednoredni. Pa recimo 7-ca ima spoljašnju od 23kg a 12-ca od 25kg, ali 12-ca sa svojim dvorednim izmenjivačem ima dosta manji pad snage na minusima od jednoredne 7-ce

I nije sve samo u redovima, ima i u velicini cevi, duzini lamelica, gustini, debljini... Ali mi volimo to da merimo na kilo ;)

A ima i kada nisu sve cevi u izmenjivacu povezane na sabirnik/razdelnik, pa sluze vise kao ukras

Poslednja izmena:
I nije sve samo u redovima, ima i u velicini cevi, duzini lamelica, gustini, debljini... Ali mi volimo to da merimo na kilo ;)

A ima i kada nisu sve cevi u izmenjivacu povezani na sabirnik/razdelnik, pa sluze vise kao ukras
Naravno, ono sto mogu da kazem jeste da je ona u odnosu japanca bolja za ljude bez izolacije jer veoma retko ide u defrost.
Jel to ista klima kao Energy Pro X
Jeste

Pogledajte prilog 434094
Kakav tajming 😎

Prosla zima, ljudi prezadovoljni klimom, kada je bio veliki minus su lozili u svakom slučaju jer kuca nije izolavana, takođe i kuvaju na smederevac i klima im je super varijanta za održavanje toplote i grejanje.. U svakom slučaju 5x su mi rekli spasila nas klima inače morali bi non stop da trčimo oko lozenja.
6000din oktobar. Ljudi prezadovoljni klimom. Njima je metar drva 8000din

Ako uhvatite REWI nege na popustu na 60k, definitivno odlična kupovina.

Nema šanse za te pare nasvirane su cene. REWI je skoro negde bila na stanju ali cena je bila 80-ak hiljada.

Da li je neko imao iskustva sa VOX IMA12-UVCW?
Svuda je u opisu da je A+++/A++ klima za hladjenje/grejanje, ali nigde nema niti SCOP, niti SEER sem na nekoj slici sa oficijalnog sajta koja mi je nekako suludo dobra (tj previse dobro da bi bilo istina), a cena za samu jedinicu je sasvim ok.

IMA12-UVCW.png

Interesuje me potrosnja struje u oba rezima, a najvise za hladjenje jer bih zato i kupovao klimu.

Seer i scop to pišu.
Kako mi da znamo koliko će klima da troši???

Pa pise na toj jednoj jedinoj slici, a isti SEER i SCOP (tj identicna slika sa identicnim podatcima) im pise na apsolutno identicnim oznakama za bilo koju klimu na sajtu za koju nemaju u opisu SEER/SCOP.
Samo je drugacije ime na vrhu slike. 8.7 SEER za takvu klimu mi je veoma impresivan, a cela ta situacija da isti ne stoji nigde samo u tom zabacenom delu sajta poprilicno sumnjicava.
Nisam pitao iskljucivo tebe da li ti znas koliko ta klima trosi struje, vec je na pocetku samog posta pitanje za ljude koji su imali iskustva sa tom klimom. Ako uopste ima nekog na forumu da je koristi.
Samo treba malo bolje procitati post.

Da li je neko imao iskustva sa VOX IMA12-UVCW?
Svuda je u opisu da je A+++/A++ klima za hladjenje/grejanje, ali nigde nema niti SCOP, niti SEER sem na nekoj slici sa oficijalnog sajta koja mi je nekako suludo dobra (tj previse dobro da bi bilo istina), a cena za samu jedinicu je sasvim ok.

IMA12-UVCW.png

Interesuje me potrosnja struje u oba rezima, a najvise za hladjenje jer bih zato i kupovao klimu.
nista posebno (dobra za 300eur koliko je kostala), na Grckom sajtu aux imaju eurovent sertifikat za aux c smart (koji je istekao) - to je to.

Prilozi

• AC-ASW-H12C5A4-CAR3DI-D0-1717744878-b8-5eb113f8-1.pdf
    283.2 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Pa pise na toj jednoj jedinoj slici, a isti SEER i SCOP (tj identicna slika sa identicnim podatcima) im pise na apsolutno identicnim oznakama za bilo koju klimu na sajtu za koju nemaju u opisu SEER/SCOP.
Samo je drugacije ime na vrhu slike. 8.7 SEER za takvu klimu mi je veoma impresivan, a cela ta situacija da isti ne stoji nigde samo u tom zabacenom delu sajta poprilicno sumnjicava.
Nisam pitao iskljucivo tebe da li ti znas koliko ta klima trosi struje, vec je na pocetku samog posta pitanje za ljude koji su imali iskustva sa tom klimom. Ako uopste ima nekog na forumu da je koristi.
Samo treba malo bolje procitati post.
Znam da nisi pitao mene, ali kako očekuješ da ti neko odgovori koliko ova klima troši čak i da taj neko ima istu klimu. Njegova i tvoja potrošnja ne moraju ni blizu da se poklapaju. Čak ni prostor koji planiraš da hladiš/greješ nisi opisao.

Naravno da ne moze biti isti rezultat, ali barem necija okvirna potrosnja, na koliko modulira i slicno. Ne znam sto si toliko zacudjen sa tim pitanjem pa takve stvari se diskutuju uveliko u temama na ovom forumu Hisense proizvodjaca ili Japanaca. Ljudi kace screenshot-ove sa potrosnjom struje na koliko im moduliraju klime i u kakvim uslovima rade.

nista posebno (dobra za 300eur koliko je kostala), na Grckom sajtu aux imaju eurovent sertifikat za aux c smart (koji je istekao) - to je to.
Ne ocekujem cuda za te pare, samo mi je izgledala privlacno za hladjenje u toj A+++ klasi. I Grci imaju isti SEER kao i kod nas, zanimljivo.

U suštini energetska klasa ne mora ništa da znači, tako da na to ne bih ni obraćao pažnju.

Ja sam gledao taj model samo 9tku,treba mi za sobu, skroz dobra cena, ali nema jos niko ovde ko je koristi, inace se grejem voxom, za sada zadovoljan.

Keva u trpezariji od 20kv hoce da stavi klimu najvise zbog toplote od kuvanja i rerne a realno kad je napolju 40+ ne moze se više bez klime. Stavili bi je na spoljni zid tako da bi uj gledala prema vratima hodnika u kom su stepenice prema spratu. Dalje od hodnika se nalazi dnevni boravak od 16kv koji je na sunčanoj strani i tu ne bi stavljao klimu jer otac ne podnosi jako hladno nego bi otvarao sva vrata pa cisto bi i do te sobe koliko toliko dolazio hladan vazduh. U svakom slucaju bolje ista nego nista kao do sada. Gledam hisense i sto vise gledam manje znam, sta po vama od ovih 5 modela valja samo i iskljucivo za hlađenje grejanje me ne zanima jer imam cg na gas i temp vode je od 35-40 stepeni. Samo ovaj model ke35mr0eg iz linije hi comfort trosi pri hladenju radnu struju od 940w ostali 1000 i 1140w.to je naravno maksimamum koji moze da povuce iz utičnice.razlika i ceni između ovih 5 modela je 10000. Takođe bi i midea dosla u obzir a ako imate jos neku preporuku pucajte

Link nije dobar, jedino da napravis screenshot pa da okacis i te potrosnje bi trebalo da predstavljaju nominalnu vrednost, ne maksimalnu.

Jedino ovako mada mozete i sami na hisense.rs pa se odaberu klima uređaji 12000 btu i cena od 45990 do 54990 pa se dodaju u poređenje. Na šta generalno da obratim pažnju prilikom odabira?

Prilozi

• Screenshot_2025-01-08-15-58-16-919_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-08-15-58-16-919_com.android.chrome.jpg
    71.1 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_2025-01-08-15-57-54-665_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-08-15-57-54-665_com.android.chrome.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_2025-01-08-15-57-40-958_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-08-15-57-40-958_com.android.chrome.jpg
    68.2 KB · Pregleda: 64
Ova predzadnja je najbolja u ovoj ponuđenoj konkurenciji.

Količina gasa, EER, COP, Pdesign... Mada nijedna tu nije Bog-zna-šta. Fali podatak za Tbiv (bivalentnu temperaturu) kako bih bio siguran u izbor.

Lično bih radije odabrao neki od Energy modela, SE ili (još bolje) Pro

Nazad
Vrh Dno