Pozdrav,
Pošto sam novi član na forumu, pozdrav svima.
Molim za savjet.
Trenutno u kući imam klimu iz 2008 godine, "Eco green tehnic" (nije inverer), navodno 18-ka (tako je kupljena tada), mada na vanjskoj jedinici piše da je snaga hlađenja i "grijanja" 2,08 kW,
Prvenstveno služi za hlađenje sprata površine cca 75 m2 i da iskren budem, obzirom da postavljena na poprilično "lošem" mjestu solidno obavljala taj zadatak, do ove godine i ovih temeperatura....
Razmišljam o kupovini invertera koji bi služio prije svega za hlađenja, i možda u prelaznom periodu za dogrijevanje...
Unutrašnja jedinica je postavljena u hodniku ( nekih 12 m2).
Iza unutrašnje jedinice je kuhinja (nekih 17 m2), a desno od unutrašnje jedinice su 2 sobe (od 17 m2 i 25 m2) i do njih posredno dolazi izduv iz unutrašnje jedinice.
Nije moguće unutrašnju jedinicu monitarati tako da direktno duva do ove 2 sobe (od 17 i 25 m2).
Na poslu sam nedavno ugradio Frozzini TAC-12CHD/LFI i prezadovoljan sam s njom (prostor je 25 m2) sa hlađenjem (održava unutrašnju temp od 22 stepena na vanjskoj temperaturi od oko 38-39 stepeni, uz otvoren oberliht, bez bilo kakvih problema, čak uz manju potrošnju struke u odnosu na stari Frozzini ( iz 2004 godine).
Razmišljao sam ili o Frozzini Tac-18HCSD/LF ( 18000 Btu, kapacitet hlađenja 5,1 ( 1,25 – 5,90 ) kW, kapacitet grijanja 5,13 ( 1,25 – 6,08 ) kW, Protok vazduha 820 m³/h, temperaturni opseg u režimu hlađenja 15°C – 53°C, grejač spoljne jedinice, temperaturni opseg u režimu grejanja -20°C – +30°C, vanjska jedinica -navodno- 39 kg) ili možda da ugradim 2 klime Frozzini TAC-12CHD/LFI (jednu hodniku i jednu u većoj sobi od 25 m2 - pa da kroz vrata "pomaže" klimi u hodniku) ..
Budžet bi bio do 800€ za uređaj...
Ako ima ko savjet, bio bih zahvalan.
Hvala.