Šta je novo?

Jeftine klime

AUX Freedom je baš slaba klima...

Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc. Naime vec danima citam forum i sto vise citam teze mogu da se odlucim za klimu.
Stavio bih je u dnevnu sobu, nekih 20 kvadrata. Prvenstveno bih je koristio za hladjenje i grejanje u prelaznom periodu, mozda poneko dogrejavanje zimi. Bitno mi je da bude pouzdana, malo mesto, majstora ne mozes tako lako pronaci. Imam neke svoje favorite, koji mi se svidjaju.
LG H12S1P, HISENSE Energy Pro X 12k QH35XV3A, SAMSUNG AR12TXFCAWKNEU - Wind-Free Comfort, MIDEA MSFAAU-12HRFN8.WIFI. Nekako mi se midea i samsung svidjaju zbog ove njihove tehnologije (ako u praksi i vredi) mada je samsung barem 200e skuplji od drugih.

Energy Pro X isprobana kombinacija, pogotovo za sobu od 20tak kvadrata koja joj i najbolje lezi.
Meni licno izgledom i najlepsa od sve 3 ali ajde mozda sam malo naklonjen jer je imam :D
Mislim da su sve tri okej izbor i da ce ti zavrsiti posao bez neke prevelike muke.

Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc. Naime vec danima citam forum i sto vise citam teze mogu da se odlucim za klimu.
Stavio bih je u dnevnu sobu, nekih 20 kvadrata. Prvenstveno bih je koristio za hladjenje i grejanje u prelaznom periodu, mozda poneko dogrejavanje zimi. Bitno mi je da bude pouzdana, malo mesto, majstora ne mozes tako lako pronaci. Imam neke svoje favorite, koji mi se svidjaju.
LG H12S1P, HISENSE Energy Pro X 12k QH35XV3A, SAMSUNG AR12TXFCAWKNEU - Wind-Free Comfort, MIDEA MSFAAU-12HRFN8.WIFI. Nekako mi se midea i samsung svidjaju zbog ove njihove tehnologije (ako u praksi i vredi) mada je samsung barem 200e skuplji od drugih.
Ovaj LG ti se neće svideti nikako.

Koliko znam ovo je samo unutrašnja jedinica.
Kompletan uređaj je oko 120k i nije za temu jeftine klime.

Daj neki link ka ovom uređaju

Edit: Izgleda da je kompletan uređaj oko 150k.

Što se tiče LG
S12EQ ili S12ET (noviji model)

Što se tiče ostalih, imaš gomilu iskustva i preporuka na forumu, pa biraj.

Ako ti je bitan windfree aka breezeless onda juri Samsung, Mideu... Mislim i da Gree ima nešto na tu foru

Što se tiče LG
S12EQ ili S12ET (noviji model)

Što se tiče ostalih, imaš gomilu iskustva i preporuka na forumu, pa biraj.

Ako ti je bitan windfree aka breezeless onda juri Samsung, Mideu... Mislim i da Gree ima nešto na tu foru
Vise sam za Samsung, imam dosta njihovih uredaja kuci. Nisam video da je neko pisak neka iskustva sa njihovim klimama, kao na primer za Mideu, ima cela diskusija.

Samsung je što se tiče split rešenja na našem tržištu na nivou statističke greške

Zna li neko da objasni zasto se koristi duza cevna instalacija za inverterske klime?
Fujitsu u priručniku navodi minimalnu dužinu od 2m iz razloga da bi se spriječio ulazak buke od rada vanjske jedinice, kroz unutrašnju u prostorije.
Ovo je itekako tačno, kod majke je traljavi servises odradio oko metar i po instalacije, i ne da se čuje 12KMCC, zuji, bruji, svašta nešto, + naravno nije stavio gumene podloške, pa je to još gore nego što mora.

Fujitsu u priručniku navodi minimalnu dužinu od 2m iz razloga da bi se spriječio ulazak buke od rada vanjske jedinice, kroz unutrašnju u prostorije.
Ovo je itekako tačno, kod majke je traljavi servises odradio oko metar i po instalacije, i ne da se čuje 12KMCC, zuji, bruji, svašta nešto, + naravno nije stavio gumene podloške, pa je to još gore nego što mora.
Ista stvar i kod brata. Kod mene je 3m instalacije LMCE se ne cuje, nego tiho zuji, unutra se nista ne cuje. Mom bratu ugradili 1.5m instalacije nalazi se na cetvrtom spratu i kada se prodje pored zgrade zujanje se itekako cuje. Ona radi evo godinama tako, ali kod nas uopste nijesu hladne zime, mogu misliti kako bi se cula da je neki jaci minus.

Minimalna dužina instalacije za Fujitsu klime je 3 metra.Ne znam gde si našao da je 2 metra zato što nije tačno.Bez dopune dužina instalacije za Fujitsu klime je 15 metra.Dobro je da spoljašnja jedinica ima gumene amortizere.Dobar majstor nikad neće instalirati bilo koji inverter sa instalacijom kraćom od 3 metra.Na primer Eurovent testira klime sa dužinom instalacije od 5 metara.

Istina, pogrešno sam upamtio 3 metra treba, a ne 2.
Takođe sam do informacije došao sa njihovog sajta ta ista FAQ sekcija, ali sam to našao prije 2 godine i permutovao,
3 metra min. da bi se obezbijedilo smanjenje buke i postizanje punih performansi, prema Fujitsu sajtu.

Mada, iskreno, skaču se bi u usta:

"If an air conditioner is installed with shorter piping than the minimum required length, excessive noise or vibrations may be generated from the unit, and the system may not perform as designed."

Kažu ako se instalira ispod zahtjevanog miniuma, a u onolikim priručnicima od 100+ strana, nigdje ne navode striktno koji je minimum i da se mora ispoštovati određena dužina instalacije.
Ako je nešto zahtijevano, mora se i napisati i naglasiti.

Evo jedva nadjoh, jedan iz 2011 zidni i neki Biznis 2 Biznis

Poslednja izmena:
Zašto bi trebalo krajnjem korisniku naglasiti koja je minimalna dužina instalacije. Klima nije plug and play uređaj.

Da, ali onda bi morao biti stručan i za audio-vieo tehniku, automobile, rasvetu, komplet belu tehniku...
Ako neko već hoće da te nasamari, to će verovatno i uraditi.

Odvezeš auto kod majstora i na časnu pionirsku mu veruješ da je zamenio ulje i filtere... Ili si već našao pouzdanog majstora kome veruješ...

Shvatam ponetu, ali nemoguće je od sebe napraviti experta za sis.

Ovaj majstor kaze da to uopšte nije bitno i da uopšte nije preporuke proizvođača. Djeluje mi upućen...

Ovaj majstor kaze da to uopšte nije bitno i da uopšte nije preporuke proizvođača. Djeluje mi upućen...

Pa kako nije bitno, ako su pojedini proizvođači naveli minimalnu dužinu...

Pa kako nije bitno, ako su pojedini proizvođači naveli minimalnu dužinu...

Ne znam, ovaj u videu a inače to ponavlja stalno da je ta veličina nebitna, da se vibracije i buka dešavaju zbog loše instalacije koje se naknadno ublaže sa ta 3 metra, pa su to kasnije proizvođači počeli stavljati u upustva da se ne *****avaju sa lošim majstorima.

Ne znam, ovaj u videu a inače to ponavlja stalno da je ta veličina nebitna, da se vibracije i buka dešavaju zbog loše instalacije koje se naknadno ublaže sa ta 3 metra, pa su to kasnije proizvođači počeli stavljati u upustva da se ne *****avaju sa lošim majstorima.
Sta znaci losa instalacija? Kako se to tumaci?
Ista stvar i kod brata. Kod mene je 3m instalacije LMCE se ne cuje, nego tiho zuji, unutra se nista ne cuje. Mom bratu ugradili 1.5m instalacije nalazi se na cetvrtom spratu i kada se prodje pored zgrade zujanje se itekako cuje. Ona radi evo godinama tako, ali kod nas uopste nijesu hladne zime, mogu misliti kako bi se cula da je neki jaci minus.
Ovo je moje iskustvo, pa ko zeli da se igra, neka ga. Licno radim sa dosta majstora i slabo kojem vjerujem, i meni i bratu je klimu ugradio isti majstor, majstor sa kojim prodavnica ima ugovor, ali kod nekog se mora, a kod nekog prodje, u svakom slucaju pokusace nesto 😂.

Ponovo se vraćamo na početak. Ok, mrzi ljude da čitaju neke stvari malo dublje po forumu klimatizacije, a i otvorilo se brdo tema, pa ko će to ispratiti. A svake godine ponovo žvaćemo već prežvakane priče.

Realno, ovde tesko da neko zna pravu istinu kako i sta treba, sve se bazira na rekla kazala, fabrickim uputstvima i youtube znanju..Ne kazem da to ne vredi i da ti ne daje smernice al pravu istinu znaju oni koji su konstruisali klime a oni su nama nedostizni, na nasu zalost

LG H12S1P, HISENSE Energy Pro X 12k QH35XV3A, SAMSUNG AR12TXFCAWKNEU - Wind-Free Comfort, MIDEA MSFAAU-12HRFN8.WIFI. Nekako mi se midea i samsung svidjaju zbog ove njihove tehnologije (ako u praksi i vredi) mada je samsung barem 200e skuplji od drugi
Mogu da ti preporučim iz mog iskustva Fujitsu KM12.Ima je po ceni od 78k.Klima odlično modulira i kultura rada je primerena Japanskim proizvođačima znači odlična.Na grejanju može da spusti modulaciju do 150w može i niže ali neka je 150.Kod hlađenja spusti modulaciju do 80w.Plastika unutrašnje jedinice je odlična nema nikakvog pucketanja krckanja i slično na bilo kojoj brzini izduva.Kod hlađenja ima maksimalnu vrednost odvlaživanja za 12Btu klime a to je 1.8l/h (moisture removal).Zadatu temperaturu održava odlično zato što može modulaciju da prilagodi svakom prostoru u kome je postavljena.Sve u svemu podesiš temperaturu i brzinu i zaboraviš da imaš klimu.Ova KMCE12 može da podešava zadatu temperaturu u pola stepena.

Mogu da ti preporučim iz mog iskustva Fujitsu KM12.Ima je po ceni od 78k.Klima odlično modulira i kultura rada je primerena Japanskim proizvođačima znači odlična.Na grejanju može da spusti modulaciju do 150w može i niže ali neka je 150.Kod hlađenja spusti modulaciju do 80w.Plastika unutrašnje jedinice je odlična nema nikakvog pucketanja krckanja i slično na bilo kojoj brzini izduva.Kod hlađenja ima maksimalnu vrednost odvlaživanja za 12Btu klime a to je 1.8l/h (moisture removal).Zadatu temperaturu održava odlično zato što može modulaciju da prilagodi svakom prostoru u kome je postavljena.Sve u svemu podesiš temperaturu i brzinu i zaboraviš da imaš klimu.Ova KMCE12 može da podešava zadatu temperaturu u pola stepena.
Hvala ti, je ima wifi klima? Svi serviseri koje sam zvao preporucuju da kupim Gree klime, kazu bolja od Samsunga ili LG... A Hisense da ne gledam uopste, mada mi je energu pro X bila neki favorit posle Samsunga i LG

Nazad
Vrh Dno