Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Nisam ja platio ništa sad , nego ide preko Merkator kartice :)
Znači iznos od 33000 na 12 rata bez kamate :)
Ne postoji povoljnija opcija pogotovo što je klima bila jeftinija i na akciji ;)

Poslednja izmena:
Znam to, nego je pitanje bilo u kom je katalogu posto na sajtu nema takvog...

Nema na sajtu, ali zato ima u radnji :) Nema ništa dok se ne prošeta i pogleda .

Sve to se uvozi iz Kine gde se placa u dolarima.
Samo pogledajte kurs dolara prosle-pretprosle godine pa onda poredite cene. Ili konvertujte cene u USD pa ih onda uporedite.

Doslo vreme za kupovinu klime, u pitanju je stan oko 65m², a budzet do 35.000din

Problem je u tome sto se ne razumem bas najbolje u klime, odnosno ne znam sto je bitno gledati prilikom njene kupovine, na sta obratiti paznju?

Uglavnom, meni je zapala za oko: http://www.technomarket.rs/products/09120176/vox-asw-h12a4-qb

Da li je ta ok za tu cenu i zasto? Ako nije, mozete li mi neku drugu klimu preporuciti?

Hvala unapred :)

Nećeš uspeti ceo stan da rashladiš sa jednom klimom bez obzira na raspored prostorija.

...Uglavnom, meni je zapala za oko: http://www.technomarket.rs/products/09120176/vox-asw-h12a4-qb

Da li je ta ok za tu cenu i zasto? Ako nije, mozete li mi neku drugu klimu preporuciti?

Hvala unapred :)

Mene neodoljivo podseca na Galanz a verovatno su u tom cenovnom rangu sve iste iznutra.

Sto se tice toga da li ces uspeti da rashladis stan sa jednom, pa vec jedna klima je znacajan napredak :). Moje iskustvo je da prilicno razudjen stan sa dosta prostorija i nesto manjom kvadraturom od tvog moze da se rashladi sa jednom klimom postavljenom u centru stana, naravno sa svim unutrasnjim vratima otvorenim. Sad, mozda po necijim merilima ne bio bio dovoljno rashladjen.

Vise od jedne klime treba imati svakako, i to sam probao i naravno da je znatno bolje. Ipak, najveca je razlika izmedju "nema klime" i "ima klime", makar bila i jedna. Ako odmah uzimas dve ili ces uskoro imati i drugu, planiraj gde ce biti tako da optimalno pokrivaju stan. Ako ces samo jednu, vidi gde ti je nabitnije, ili u hodnik. Ako ikako mozes, ne stavljaj spoljnu jedinicu unutar lodje ili blizu prozora itd.

Deluje kao luksuz ali stvarno, ako je ikako moguce, treba imati vise klima u stanu. Leta su sve toplija, pardon, vlaznija. Stvarno nije neka temperatura od npr 31-32 C nego ubija vlaga. Poslusao sam jedan savet i bas radi posao - stavis klimu ne na hladjenje nego na odvlazivanje. Osecaj je skoro isti kao da hladi, manje smeta (ko je osetljiv), mislis spustila se temperatura ko zna koliko a ono nesto malo nebitno, tek tada vidis sta u stvari smeta - vlaga. Kad temeperatura pretera, stavis i na hladjenje.

@felino

To za vlažnost si u pravu. Zato u pustinji na 45 stepeni ogrnu se belim čaršavom i uopšte nije strašno koliko bi pomislio a u džungli na 30 stepeni dodje ti da crkneš od vrućine upravo zbog velike vlažnosti

Delimicno se slazem, samo sto izgleda da sve klime kada odvlazuju umeju da izbace vlagu iz unutrasnje jedinice, umeso da je sve izbace van (deo izbace, deo ne).
Sta je problem? Prosecnoj osobi nista, ali alergicnim osobama - sve :( Ako imate 3 osobe u stanu, sanse da nijednoj ne smeta budj/plesan/gljivice (ili sta vec se stvara u klimama precizno) su mizerne.
Tako da, po meni, Dry funkcija klima nije dobro uradjena :( (nije da nemam iskustva, imao sam od Midee pa do Mitsubishi-a... mada Mitsubishi jos uvek nisam stvarno isprobao :))

Inace i hladjenje odvlazuje vazduh.

Znam da hladjenje i odvlazuje zazduh ali nisam znao da, kao sto kazes, pri odvlazivanju vraca deo vlage nazad. Da li to radi i pri hladjenju+odvlazivanju?

Je l' neko probao one sprejeve sa tecnoscu koja sadrzi jone srebra i slicne fore za klimu? Neki skinu filter, ociste ga, pa i filter (mrezicu) i sace koje je ispod filtera naprskaju asepsolom ali nisam cuo da li je to nekom pomoglo.

U sustini mislim da sve klime i pri hladjenju ponekad vracaju vlagu u sobu. Sigurno ste primetili da kada ste koristili klimu, iskljucili i sledeci put pustili da ona ima neki cudan miris (u stvari nije bash miris, to je ta problematicna alergijska vlaga koja se nakupi a ne izbaci).
Neke klime KOBAJAGI imaju automatsko ciscenje, medjutim evo na trenutnoj klimi (18-ca koja hladi <45m2 trenutno) koja ima to ciscenje, ako iskljucim klimu, ona pocne da duva samo, kao da cisti unutrasnju jedinicu posle koriscenja, jedno pola sata - nepodnosljiv je vazduh.
Dok su bile nize temperature manje se je nakupila vlaga izgleda i nije se osecalo. Sada....:(

Kazem, ovih dana bi trebalo da isprobam i Mitsubishi Kirigamine seriju (MSZ-FD - jedina sa jonizatorom) - mozda su drugacije (nisam uopste imao iskustva sa japanskim klimama do sada realno). Ali sumnjam da su drugacije nakon duzeg rada.

Ja sam sa mojom klimom imao problema nakon par meseci kad se odvodno crevo zacepilo (savilo) posle je pocela da smrdi ocajno... trebalo mi je skoro litra acepsola da je ocistim 98%, mislim da nisam uspeo skroz i da bi se skroz ocistila mora se skroz rasklopiti (smrdelo je na pokvarena jaja)

Taj problem sa zaotalom vlagom mislim da zavisi i kako je klima postavljena pod kojim uglom

Posle dosta eksperimentisanja najbolje mi je kad klimu stavim na 26 C i kipujem prozor.

Sad sam se setio jednog saveta, mozda i iz nekog uputstva za klimu, kada je kraj sezone hladjenja (moze i povremeno tokom sezone) da se pusti na rezim gde samo ventilator radi jedno pola sata-sat-dva da se isusi sve iznutra jer kad ostane vlaga ona pogoduje razvoju kojecega.

'ajde opet da pitam, kakva su vam iskustva sa raznim sprejevima?

Valja li ovo necemu i zna li neko razliku izmedju 12TSB i 12TSBN?

Ja bih se takođe nadovezao na post CiraEcchi-a, i mene zanima valjaju li nešto ove Samsungove klime novije generacije? Vidim da su na nekoj akciji, sa ugradnjom. Konkretno je reč o modelu AQ 12 TSB. Svaki savet je dobrodošao. Hvala unapred!

Poslednja izmena:
A kakve su Galanz klime?
Ova iz linka gore bas dobro deluje na papiru i uzivo.
Galantz, Vivax i Midea su isti klima uredjaji, ima tu nekoliko modela, ali u sustini kad pogledas sta ej u kucistu unutrasnje i spoljne jedinice videces da je sve identicno, a neke imaju cak i 100% identicnu spoljnu jedinicu, samo drugi natpis. U sustini stvar se svodina to da kupujes prema ceni, sta nadjes jeftinije. Sve imaju 2 godine garancije i sve extra hlade cca 45kvm, a sasvim solidno i do 60kvm. Kod ugradnje pravilo ej da spoljnoj jedinici treba pronaci dobru lokaciju, nikako juznu stranu, osuncano mesto. Trudi se da pronadjes hlad. Ako imas stan od 60kvm mozes i sa jednom 12-kom ohladiti stan, ali gledaj da klimu rasporedis blize "sredini stana", a nikako u neki cosak stana, u neku udaljenu sobu. Preostaje ti samod a drzis sva vrata otvorena. Ako si sve ovo obezbedio, ako je spoljna jedinica u preiodu 11-18h u senci nece biti brige ni sa 60kvm cak ni na ovih +38C. Kod mene doduse nije stan vec kuca od neto 88Kvm i odradi posao, ali opet verujem da pozitivno utice i extra izolacija kuce. Verujem ipak da do tih 60kvm ne bi trebalo da bude brige.

Poslednja izmena:
Ja bih se takođe nadovezao na post CiraEcchi-a, i mene zanima valjaju li nešto ove Samsungove klime novije generacije? Vidim da su na nekoj akciji, sa ugradnjom. Konkretno je reč o modelu AQ 12 TSB. Svaki savet je dobrodošao. Hvala unapred!

Jel ti nije tesko da napises ovde ili na PM gde, posto i ja gledam te modele bas zadnjih 20 i nesto dana (skoro ih nije bilo na lageru do pre dan-2)...

tx

Galantz, Vivax i Midea su isti klima uredjaji, ima tu nekoliko modela, ali u sustini kad pogledas sta ej u kucistu unutrasnje i spoljne jedinice videces da je sve identicno, a neke imaju cak i 100% identicnu spoljnu jedinicu, samo drugi natpis.

Prijatelju, možda bi ipak mogao da se malo bolje raspitaš pre nego što kažeš tako nešto. Galanz i Midea su potpuno nezavisne fabrike klima uređaja; jako velike i puno svojih proizvoda prodaju pod drugim imenima (brendovima). Po podatcima od pre neku godinu Galanz je proizvodio 16 miliona klima uređaja godišnje, a Midea oko 10 miliona.
Vivax je hrvatski trgovinski brend; firma koja je nekad kupovala uređaje u Galanz-u, a posle serije previše bučnih uređaja se okrenula saradnji sa Mideom.
Slilčno kao Vivax, Vox od nedavno sarađuje sa Mideom, i ima jako pristojne uređaje za manje para od istih uređaja sa brendom Midea.
Onako laički, najlakše je uređaje koji su proizvedeni u Midei razlikovati od uređaja koji su proizvedeni u Galanz-u po izgledu spoljašnje jedinice. Mideini uređaji su više pravougaonog oblika i imaju plastični poklopac za holendere (priključci za bakarne cevi ), dok su Galanz-ovi spoljašnji uređaji nekako više kockasti i nemaju taj poklopac.
Iz nekog mog 13-godišnjeg iskustva, Mideini uređaji su standardno dobri, dok je Galanz imao po sezonu-dve odlične uređaje, a posle godinu-dve prosečne ili čak ispod prosečne uređaje. Možda su krivi samo uvoznici, insistirajući na što jeftinijim komponentama.
Ove godine, od uređaja napravljenih u Galanz-u, se po dobrom odnosu cena-kvalitet izdvaja brend Crown. Tiha spoljašnja jedinica, kvalitetna plastika kućišta unutrašnje jedice,nekako je sve na svom mestu, kao kod mnogo skupljih uređaja. Jedina blaga zamerka je što koriste daljinski upravljač od nekih skupljih modela, gde su neki tasteri neaktivni, pa to prilično zbunjuje starije korisnike.
Od Uređaja koji su napravljeni u Mideinoj fabrici, do sada sam zapazio da su pristojni uređaji brendirani kao Vox i Maxon.
Ova zadnja dva pasusa su namenjeni onima koji bi uštedeli koji dinar, a ipak dobili pristojan uređaj.
Skrenuo bih pažnju na AUX klima uređaje. Radi se o fabrici nezavisnoj od prethodne dve; po podatcima od pre neku godinu, spadaju u red srednje velikih proizvođača sa godišnjom proizvodnjom od 6 miliona klima. Apsolutna preporuka za kvalitet uređaja. Ovih dana su se mogli nabaviti u Metro-u po 26.500 i neki dinar.

Ako negde nađete Gree klime po razumnoj ceni, to je takođe dobra preporuka. Godinama su ekstra kvaliteta i potpuno neopravdano nisu u prvom planu.

Često govorim prijateljima i mušterijama, slušajte savete o kupovini klima uređaja od montažera, a ne od trgovaca ( trgovcima je važno da prodaju komad robe na lageru, a montažer možda i više od krajnjeg kupca voli pouzdan, proveren i uređaj na koji nikad neće imati reklamaciju zbog fabričke greške ili traljavo sklopljenog uređaja; gube se vreme, novac od nerealizovanih montaža za vreme dok se ispravljaju nečiji propusti, kredibilitet kod kupaca itd.)

Moram sad ići. Sutra (nedelja) se radi. Pozdrav

Prijatelju, možda bi ipak mogao da se malo bolje raspitaš pre nego što kažeš tako nešto. Galanz i Midea su potpuno nezavisne fabrike klima uređaja; jako velike i puno svojih proizvoda prodaju pod drugim imenima (brendovima). Po podatcima od pre neku godinu Galanz je proizvodio 16 miliona klima uređaja godišnje, a Midea oko 10 miliona.
Vivax je hrvatski trgovinski brend; firma koja je nekad kupovala uređaje u Galanz-u, a posle serije previše bučnih uređaja se okrenula saradnji sa Mideom.
Slilčno kao Vivax, Vox od nedavno sarađuje sa Mideom, i ima jako pristojne uređaje za manje para od istih uređaja sa brendom Midea.
Onako laički, najlakše je uređaje koji su proizvedeni u Midei razlikovati od uređaja koji su proizvedeni u Galanz-u po izgledu spoljašnje jedinice. Mideini uređaji su više pravougaonog oblika i imaju plastični poklopac za holendere (priključci za bakarne cevi ), dok su Galanz-ovi spoljašnji uređaji nekako više kockasti i nemaju taj poklopac.
Iz nekog mog 13-godišnjeg iskustva, Mideini uređaji su standardno dobri, dok je Galanz imao po sezonu-dve odlične uređaje, a posle godinu-dve prosečne ili čak ispod prosečne uređaje. Možda su krivi samo uvoznici, insistirajući na što jeftinijim komponentama.
Ove godine, od uređaja napravljenih u Galanz-u, se po dobrom odnosu cena-kvalitet izdvaja brend Crown. Tiha spoljašnja jedinica, kvalitetna plastika kućišta unutrašnje jedice,nekako je sve na svom mestu, kao kod mnogo skupljih uređaja. Jedina blaga zamerka je što koriste daljinski upravljač od nekih skupljih modela, gde su neki tasteri neaktivni, pa to prilično zbunjuje starije korisnike.
Od Uređaja koji su napravljeni u Mideinoj fabrici, do sada sam zapazio da su pristojni uređaji brendirani kao Vox i Maxon.
Ova zadnja dva pasusa su namenjeni onima koji bi uštedeli koji dinar, a ipak dobili pristojan uređaj.
Skrenuo bih pažnju na AUX klima uređaje. Radi se o fabrici nezavisnoj od prethodne dve; po podatcima od pre neku godinu, spadaju u red srednje velikih proizvođača sa godišnjom proizvodnjom od 6 miliona klima. Apsolutna preporuka za kvalitet uređaja. Ovih dana su se mogli nabaviti u Metro-u po 26.500 i neki dinar.

Ako negde nađete Gree klime po razumnoj ceni, to je takođe dobra preporuka. Godinama su ekstra kvaliteta i potpuno neopravdano nisu u prvom planu.

Često govorim prijateljima i mušterijama, slušajte savete o kupovini klima uređaja od montažera, a ne od trgovaca ( trgovcima je važno da prodaju komad robe na lageru, a montažer možda i više od krajnjeg kupca voli pouzdan, proveren i uređaj na koji nikad neće imati reklamaciju zbog fabričke greške ili traljavo sklopljenog uređaja; gube se vreme, novac od nerealizovanih montaža za vreme dok se ispravljaju nečiji propusti, kredibilitet kod kupaca itd.)

Moram sad ići. Sutra (nedelja) se radi. Pozdrav
I sta? Sam kazes Vivax je bio Galantz, a sada je Midea, dakle ima bukvalno istih klima sa drugim natpisom... no dobro, kako god bilo, sve je to i onako konfekcija, doduse konfekcija koja radi.

A cudo da niko ne pominje one usmerivace za vazduh?

Znam da drug ima neku Panasonik 12, na kojoj se usmerivac za vazduh po visini sastoji samo od jednog plasticnog dela. U svakom slucaju, klima radi ok, ali taj usmerivac je problem ukoliko se sedi malo blize, jer ne radi dobro svoj posao. Kako god da se usmeri, klima ce da nadje nacin da te pogodi hladnim vazduhom u vrat, jer probija ispod usmerivaca.

Ja gledam sada da uzmem jos jednu klimu, i bas razmisljam da li na to moram da pazim pri kupovini, narocito sto je za malu sobu, i sedece se ispod nje. Kineska u dnevnoj ima dvodelni taj djavo, i ona usmerava vazduh pristojno.

I sta? Sam kazes Vivax je bio Galantz, a sada je Midea, dakle ima bukvalno istih klima sa drugim natpisom... no dobro, kako god bilo, sve je to i onako konfekcija, doduse konfekcija koja radi.

Vivax ti je Kimtec-ov, imaju svoju fabriku u Kini, isto i MS-Industrial (komp. periferije).

Poslednja izmena:
Ja sam baš stavio Crown klimu u stan ali još je nisam probao jer se stan sredjuje. Izgleda fino, nadam se da i hladi tako. Izašlo me je 280 eur sa ugradnjom

Da podelim malo iskustva... nadam se da ce skoro biti jos ;)
Mitsubishi.. MSZ-F i MSZ-FD 25VA... stavljene da hlade na 23*C, poprilicno dobro ohlade i prijatno drze. Trenutna LG 18-ca nije losa, ali na 23*C mi ne izgleda podjednako prijatna (mada i nije bash najbolje postavljena jer nije ni bilo izbora u stanu gde ce ici...) pa LG drzim da "drzi" na 18*C 24/7 jer jedino tako ne osetim da izbacuje vlagu.

Videcu nakon nekog vremena da li ostaje vlaga u Mitsubishi klimama. Juce su dobar deo dana radile, jutros se nije nista osecalo (opet, to nije slucaj sa bilo kojom drugom klimom do sad).

Vrh Dno