Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Pokušao bih da odgovorim na neka pitanja iz prošlih postova, al negde sam se pogubio u dugim postovima i filozofiji pa ću malo nabacati nešto po sećanju :D Naravno da svaka klima suši vazduh tako što se vlaga kondenzuje na hladnim cevima/saću. Kako suv vazduh smeta neki ljudima (suva kože, problemi sa disajnim putevima...) na par mesta po sobi mogu se rasporediti tacnice sa vodom kako bi se pospešilo vlažnost vazduha u prostoriji. Pre paljenja klime dobro bi bilo provetriti prostor. Klima "smrdi" ako zadržava vodu u "kadici", tj. kad je loše iznivelisana, odvod kondenza nema dobar pad ili je crevo priklješteno (do montaže) ili ako se ne čiste filteri redovno pa se sa vlagom slivaju i čestice prašine i dr.smeće iz vazduha koje ostaje u "kadici", zadržava tečnost i počinje da "evoluira" (do korisnika) :) Takođe treba obratiti pažnju na razne tečnosti i isparivače za osvežavanje prostorija jer, jelte, da bi se vazduh u sobi ohladio, sav mora da prođe kroz klimu. Hmm, šteta što ovaj thread ide u krug iz godine u godinu :( Što se tiče nekih proizvođača/modela, od kineza - Midea verovatno klima sa najmanjim brojem problema. Galanz trenutno aktuelan Galaxy model ima bučnu spoljnu jedinicu i "pobakrene" alu cevi, što onemogućava varenje cevi (!). Frozzini ima mogućnost pomeranja vertikalnih krilca preko daljinca... S druge strane, LG obično ima jako retka vert.krilca u unutrašnjoj pa i loše usmeravanje vazduha. Izvor : 10 god dunđeraja :wave:

Ajd prosto pitanje, bilo je vec, ali bez nekog definitivnog odgovora. Da li je bolje od midea/glanz klima uzeti Samsunt TSB(N)?

Dobija li se boliji uredjaj?

Prijatelju, možda bi ipak mogao da se malo bolje raspitaš pre nego što kažeš tako nešto. Galanz i Midea su potpuno nezavisne fabrike klima uređaja; jako velike i puno svojih proizvoda prodaju pod drugim imenima (brendovima). Po podatcima od pre neku godinu Galanz je proizvodio 16 miliona klima uređaja godišnje, a Midea oko 10 miliona.
Vivax je hrvatski trgovinski brend; firma koja je nekad kupovala uređaje u Galanz-u, a posle serije previše bučnih uređaja se okrenula saradnji sa Mideom...

Sada si me iznenadio... Jeste da nemam mnogo znanja o klimama, ali po osnovu toga što sam od ljudi saznao mislio sam da marke kao VOX, CROWN i AUX treba izbegavati ako ima drugih mogućnosti. Činjenica je da će (uz malo sreće) bilo koja klima u manjim prostorijama hladiti/grejati lepo, pa ako zanemarimo recimo buku, kvalitet materijala itd., praktično će u potpunosti ispuniti svoju funkciju. A druga stvar je, da ćemo klime "extra kvaliteta" kod nas verovatno retko naći. Ako se možda i nađe, to sigurno ima i svoju cenu. Dovoljno je da odemo preko granice u razvijenije zemlje i da vidimo šta se nudi u radnjama (i tu nisu samo klime u pitanju...).

Što se VOX-a tiče, mislio sam da oni sarađuju sa Galanz-om, budući da i oni imaju model Kudo. http://www.klimauredjaji.com/slike/splitSistem/VOX%20electronics/ASW12_QB.jpg

Mare je napisao(la):
Ajd prosto pitanje, bilo je vec, ali bez nekog definitivnog odgovora. Da li je bolje od midea/glanz klima uzeti Samsunt TSB(N)?

Pošto sam i ja u fazi nabavke klima uređaja, ovo pitanje je i za mene vrlo bitno. Da li je zbog plastičnog kućišta i manjih dimenzija spoljne jedinice bolje odustati od novijih Samsung-ova?

Poslednja izmena:
Idemo laicki
Da li godisnji servis tj ciscenje klime podrazumeva samo pranje ona dva filtera, proveru freona i prskanje onih rebara ili se sve komplet rastura i vadi turbina?
Klima koja nije paljena od zimus, nalazi se u pusackoj sobi, smrdi kad se upali. Osim pranja filtera i turbine, da li se peru i rebra ili se samo prskaju dezinfekcionim sredstvom?

@Sirena:
Ukoliko nije prljava turbina nije neophodno vaditi je i prati baš svaki put kod servisa. Najprljavije turbine sam nalazio u stanovima gde je klima blizu kuhinje zbog kuhinjskih isparenja. Znate one nakazne stanove gde su kuhinja, trpezarija i dnevna soba jedna prostorija, a kuhinja se nalazi najdalje od prozora, i neki nemoćni kuhinjski aspirator se neuspešno bori protiv svih tih isparenja zbog premale dimenzije odvodne cevi za aspirator. Mrežice (filteri) nisu predviđeni da zaustavljaju isparenja i ta masna isparenja od kuvanja se lako lepe na sve delove klime, a na njih još lakše prašina i sl. Probajte pažljivo otvoriti vratanca usmerivača, naravno kad je klima isključena, i osvetlite unutrašnjost nekom baterijskom lampom. Biće vam odmah jasno da li je neophodno da majstori vade turbinu i operu je. Ukoliko je jako zaprljana videćete zalepljenu prašinu i sitne dlačice na rebrima tog cilindričnog ventilatora. U najtežim slučajevima sve to izgleda kao da je prekriveno nekim filcom ili gazom. Otvoreno pitajte majstora koji je došao na servis da li po njegovm mišljenju treba da se vadi turbina. I još važnije da li je siguran da će znati da sve to lepo vrati nazad na svoje mesto. Imao sam prilike videti posledice nestručno vraćene turbine; polomljena rebra cilindričnog ventilatora, škripanje ventilatora, loše vraćene delove plastičnog poklopca. Imam utisak da mlađi majstori pokušavaju fascinirati domaćine kad raskupusaju uređaj " do zadnjeg šrafića". Nekada može biti više štete nego koristi, posebno ako zaista nije bilo potrebe za totalnim rasklapanjem.
Usput, jul mesec kad je temperatura napolju 35 stepeni, zaista nije vreme za servis. Nekako je primerenije sve to odraditi s proleća.

@ppredrag:
Taj model sa slike svakako nije osnovni model koji se prodaje pod imenom Vox. Zaboravio sam tačnu oznaku osnovnog modela Vox-a, ali on je 100% iz Midea fabrike.
Ovaj sa slike je sličniji Galanz Kudo uređaju. Usput, ovogodišnji model Crown-a kojeg sam spominjao izgleda isto kao Kudo ali sa belom plastikom unutrašnje jedinice.

@insane:
Ta 3 modela (Vox, Crown, Aux) sam spomenuo jer su me ove godine prijatno iznenadili kvalitetom u odnosu na cenu uređaja. Vox je možda došao na loš glas pre 5-6 godina kada se pod tim imenom prodavao uređaj sa duplim usmerivačem izduvavanja i smešno malim daljinskim upravljačem. Mada su i ti uređaji pristojno hladili, delovali su nekako jeftino zbog lošeg ukupnog utiska (kvalitet plastike i sl.). Poslednje 2-3 godine su se dosta popravili. Usput, ne mogu da se setim nekog ozbiljnijeg kvara na njihovim uređajima.
Crown je pre dve godine imao zaista lošu seriju na našem tržištu i imali smo dosta problema. Ove godine pod tim imenom dolazi zaista pristojan uređaj, izgledom identičan kao Galanz Kudo. Kompresor je tih, sve deluje utegnuto kako treba.
Aux po meni nikad nije bio sporan. Pre 2 ili 3 godine u Tempu i mislim Metro-u su se mogle nabaviti prosečne 12-tice i neverovatno dobre devetke pod imenom Aux za izuzetno male pare u odnosu na ostale. Ovogodišnja Aux dvanaestica je definitivno najbolji jeftiniji uređaj koji sam radio.
Inače, i spomenuo sam u prethodnom postu da ta 3 uređaja nisu krem ponude nego sasvim pristojni uređaji namenjeni onima koji bi da uštede nekoliko hiljada dinara, a da ne kupe neku kršinu.

@MaxXx:
Ja sam mislio da je KimTec zastupnik Vivax-a za Srbiju. Moguće da si Ti u pravu.

@Rio:
Pričali smo o tom Panasonic-u pre neku godinu u ovom tredu. Problem kod tog modela je što se, za razliku od svih ostalih klima, usmerivač strujanja vazduha otvara od dole prema gore i jako ga je teško postaviti u malom prostoru da ne duva direktno na trosed ili radni sto i sl. Za velike dnevne sobe nije bilo toliko bitno.

Treba mi hitan odg, kupio sam u tehnomaniji 2 klime, stigle su pre 15 min, da li mogu da ih vratim danas / sutra ? da mi vrate novac ?
Na bilo koju foru ? Nasao sam dosta jeftinije, nisam nista otvarao samo su stigle ?
Hvala puno

Mozes da vratis.

Mogu da vratim, vracaju pare za dan ili dva.
Lepo od njih stvarno

I sad podelis lepo sa nama gde imaju jeftinije:)

Pa da kupimo danas sutra i ti opet ostanes bez jeftinog klima uredjaja :)

Da li neko ima listu kodova koja ide uz one univerzalne daljince?! U pitanju je Midea MSE-12HRN2 klima, crkao daljinski, dobio sam od kuma dva daljinca, ali nemam kodove ;) A baš da vrtim od 000 do 999, pre ću da se znojim :p

Kupljene 2 Galanz klima AUS 12H53F150L2
Preko kombinacije sa djaba ugradnjom za 230 e komaT 3 god gar klasika
Sad dal su dobre , valjda jesu :/
Al eto iskustvo, ako vracate u tehnomaniju, moguce je samo morate da ih cimate da bi to brzo proslo

Poslednja izmena:
Ajmo savet za ugradnju:
- na zgradama vecina ljudi ugradjuje spoljnu jedinicu ispod prozora dok ostali postavljaju pored prozora u visini glave.

Jel bolje u visini glave posto je onda crevo krace?

Poslednja izmena:
Kupljene 2 Galanz klima AUS 12H53F150L2
Preko kombinacije sa djaba ugradnjom za 230 e komaT 3 god gar klasika
Sad dal su dobre , valjda jesu :/
Al eto iskustvo, ako vracate u tehnomaniju, moguce je samo morate da ih cimate da bi to brzo proslo

Kako ti se cini za sad ? Za par dana treba da mi stigne ... Vidim da koristi drugi freon neki R403a a ne R22 koja je razlika ?

@Sirena:
Ukoliko nije prljava turbina nije neophodno vaditi je i prati baš svaki put kod servisa. Najprljavije turbine sam nalazio u stanovima gde je klima blizu kuhinje zbog kuhinjskih isparenja. Znate one nakazne stanove gde su kuhinja, trpezarija i dnevna soba jedna prostorija, a kuhinja se nalazi najdalje od prozora, i neki nemoćni kuhinjski aspirator se neuspešno bori protiv svih tih isparenja zbog premale dimenzije odvodne cevi za aspirator. Mrežice (filteri) nisu predviđeni da zaustavljaju isparenja i ta masna isparenja od kuvanja se lako lepe na sve delove klime, a na njih još lakše prašina i sl. Probajte pažljivo otvoriti vratanca usmerivača, naravno kad je klima isključena, i osvetlite unutrašnjost nekom baterijskom lampom. Biće vam odmah jasno da li je neophodno da majstori vade turbinu i operu je. Ukoliko je jako zaprljana videćete zalepljenu prašinu i sitne dlačice na rebrima tog cilindričnog ventilatora. U najtežim slučajevima sve to izgleda kao da je prekriveno nekim filcom ili gazom. Otvoreno pitajte majstora koji je došao na servis da li po njegovm mišljenju treba da se vadi turbina. I još važnije da li je siguran da će znati da sve to lepo vrati nazad na svoje mesto. Imao sam prilike videti posledice nestručno vraćene turbine; polomljena rebra cilindričnog ventilatora, škripanje ventilatora, loše vraćene delove plastičnog poklopca. Imam utisak da mlađi majstori pokušavaju fascinirati domaćine kad raskupusaju uređaj " do zadnjeg šrafića". Nekada može biti više štete nego koristi, posebno ako zaista nije bilo potrebe za totalnim rasklapanjem.
Usput, jul mesec kad je temperatura napolju 35 stepeni, zaista nije vreme za servis. Nekako je primerenije sve to odraditi s proleća.
Epizode sa majstorima preskacem kad god mogu pa tako bi i sad. Sam sam zvadio turbinu, oprao je do detalja, sve vratio na mesto i odmah druga prica.
Jos samo da provalim kako da skinem sace da bih mogao da ga operem od duvana. :D

Ja sam jednom skidao masku u nadi da ću uspeti da skinem turbinu i operem je ali bez uspeha... Može li se izvaditi u kućnoj radinosti, koji alat treba? U pitanju je midea hr12 od pre par godina.
Mada ako treba mnogo da se raskupusa ne isplati mi se, nije to ni naročito prljavo, jako jako malo radi godišnje a u sobi se ne puši.

Ako se ne oseca onda nemoj da je raskupusas.

Ajmo savet za ugradnju:
- na zgradama vecina ljudi ugradjuje spoljnu jedinicu ispod prozora dok ostali postavljaju pored prozora u visini glave.

Jel bolje u visini glave posto je onda crevo krace?

Apsolutno je svejedno sto se tice cevi... Najbolje je ugraditi tamo gde je najdostupnije za ugradnju/servis i gde spoljna ima najbolji protok vazduha

Ne... Samsung su mnogo lose klime, nemojte to da uzimate.. Bilo je vec dosta price o tome

Kako ti se cini za sad ? Za par dana treba da mi stigne ... Vidim da koristi drugi freon neki R403a a ne R22 koja je razlika ?

Koja je razlika ne znam, izguglaj.
Rade super, lade po 90 kvadrata bez muke, nisu bucne, jedino sto su meni unutrasnje jedinicie ruznjikave
:)

Ne... Samsung su mnogo lose klime, nemojte to da uzimate.. Bilo je vec dosta price o tome

OMG:smackbum:

Odakle ti to ? Evo kod mene u sobi 3 godine bez servisa radi i zimi i leti, perfekcija klima. jedino sto je ne palim kad je temp ispod -5C ali inace radi brutalno. Bubrege mi nacela i vrat ukocila, eto kako hladi u ovo tropsko vreme :D

Hvala, a LG 12 AH(P)? :)

AHP je odlican, AH ne znam... cudno mnogo izgleda, deluje losije ovako na izgled, nista osim toga ne znam

OMG:smackbum:

Odakle ti to ? Evo kod mene u sobi 3 godine bez servisa radi i zimi i leti, perfekcija klima. jedino sto je ne palim kad je temp ispod -5C ali inace radi brutalno. Bubrege mi nacela i vrat ukocila, eto kako hladi u ovo tropsko vreme :D

Imas srece :)
Koji model si uzeo tacno? Ja sve koje sam video imaju mali izmenjivac toplote i jako slab ventilator u spoljnoj...

Sam sam zvadio turbinu, oprao je do detalja, sve vratio na mesto i odmah druga prica.

I ja sam jos u martu ovo sam uradio, klima radi ko nova. :)

Drug zvao neki servis iz Zemuna pod nazivom "FRIZ SERVIS" gde mu rekose da ce da mu do "posljednjeg srafcica"
ocistiti i da ce klima raditi naravno bolje nego nova. Vratise mu klimu nakon servisa, kada su je nakacili i pokupili 6000 dinara
pobegose svojim putem. Klima nakon nekih pola sata-sat pokvasila unutraznji zid i turbina pocela da tandrce.

Kada ih je zvao nazad, nikako nisu hteli doci, jer je klima kod njih testirana i sve je sredjeno, covek zavrsio na
trzisnoj inspekciji..:trust:

Kako se vadi turbina i koliko je to jednostavno?

@Sirena:

Moja noćna mora je rešena. Samsung 12ica 2 god stara je izrazito slabo duvala. Prvi majstor je došao, očistio filtere i dopunio gas. Klima je i dalje slabo duvala, a on je tvrdio da je klima loše montirana i da mora da se izvlači sav gas iz instalacije pošto verovatno negde ima vazduha.

Drugi majstor je odmah video da je problem bio prljava turbina. Klima se nalazi u dnevnoj nepušačkoj sobi. Nakupljena je prašina koja nije bila masna i lako se čistila četkom. Evo i slike. Čudno je kako je uspela da se toliko nagomila prašina. Morao je da ispušta i gas, pošto je prvi majstor bezveze dopunio gas i nabio pritisak.

IMG_20120805_123652.jpg

Poslednja izmena:
Koliko je komplikovano da se to samostalno uradi?
Sledece godine me to ceka, treba se spremiti ;)

Delovalo je jednostavno kad to radi majstor, ali ću i sledeći put to njemu prepustiti. Skida se samo jedan deo koji u sebi ima i kanal za odvod kondenzacije te treba prvo skupiti tu vodu. Potom se dobija izgled kao na slici.

Ako imas sklonosti ka tehnici (ne IT) i iole se "slazes" sa osnovnim alatom moze da se uradi i samostalno. Samo pazljivo pregledaj da li negde nije ostao jos neki srafic a pri vracanju maske na mesto obrati paznju na gornji desni cosak koji se malo teze zatvara.
U gornjem delu maske ne moras traziti srafove jer ih nijedna kineska klima tamo nema, samo plasticne zabice.
Crni, plasticni "oluk" ispod isparivaca pocni da izvlacis sa leve strane. Slobodno mozes malo i da ga uvijes kako bi lakse izasao. Ako i savijes neko rebro u donjem cosku nije strasno, nema nikakvog uticaja na rad klime. Izvadi konektor sa ploce od motorcica usmerivaca posto se i on skida.

Turbinu mozes da cistis bez skidanja a mozes i da je skines ali to ne preporucujem posto treba malo snage a mora se paziti da se ne osteti i izvede iz balansa jer ce posle da pravi buku.
Prvo usisivacem pokupi koliko moze. Imas u farbarama uske cetkice sa dugackom drskom (imaju i neki specifican naziv) pa mozes i sa njima da istrljas na suvo. Posle isprskaj Axel Sgraso pa opet cetkicom i na kraju isperi vodom i obrisi mag. krpom. Trebalo bi da bude dovoljno cisto i bez skidanja.

Trebale bi mi dve male klime - dve devetke ili sistem sa jednom spoljnom i dve unutrašnje jedinice. Imate li neku preporuku?

Vrh Dno