Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

Ne isplati se, uzmi 12ice slobodno (ili 9ke ako nađeš povoljnije). Sistem sa 2 unutrašnje i 1 spoljašnjom jedinicom praktično isto košta kao 2 odvojene a lošije hladi.

+1, jedini razlog za unificiranu spoljasnju je kada ne smeju vise spoljnih da se stave ili kada treba da se sakriju. (zakonski moraju sve, ali... prodjite samo gradom pa nadjite i jedan primer da je tako u praksi :D). I lakse je posle zameniti samo jednu klimu (ili je prodati).

Jel ima negde da se nadje lepo i detaljno opisano kako rade klima uredjaji?

Evo
Sa leve strane su ti linkovi u plavom koji vode do jos objasnjenja.

Ili si hteo dummy verziju?

Hvala. Hteo sam ovaj prvi :) Jos je na srpskom :shock:
Znaci moci ce i da se primeni...

Ovaj drugi sam procitao pre neki dan.

Zdravo, da li neko zna gde bih mogao da kupim odvojeno samo crevo za odvod toplog vazduha za mobilnu klimu?

Potrebna mi je preporuka za proverenu klimu, samo hlađenje. Trebalo bi da hladi prostoriju od ~40 m2 (dnevna soba, trpezarija , kuhinja), eventualno, i ostatak stana (70m2).
Da li su već malo pale ili da sačekam još malo? Da li ići na 12-icu ili na 18-icu?

Svakako 18ica.

Jel' uporedio neko potrosnju ove i prosle godine sa istom klimom? Imam utisak da je mnogo laganije leto, a mnooogo vise vrti kWh :D

Jel' uporedio neko potrosnju ove i prosle godine sa istom klimom? Imam utisak da je mnogo laganije leto, a mnooogo vise vrti kWh :D

Jul-a sam umesto ~1000din dobio 2500din toliko o lakom letu, prosle godine sa klimom mi racun nikad nije presao ~1500din ukupno

Potrebna mi je preporuka za proverenu klimu, samo hlađenje. Trebalo bi da hladi prostoriju od ~40 m2 (dnevna soba, trpezarija , kuhinja), eventualno, i ostatak stana (70m2).
Da li su već malo pale ili da sačekam još malo? Da li ići na 12-icu ili na 18-icu?
Zavisi od rasporeda prostorija. Meni u jednom stanu od ~60m2, 12-ica vrši posao jer je takav raspored soba, dok u drugom stanu ne bi moglo tako jer je raspored takav da bi trebalo staviti dve klime ili bar jednu sa dve nezavisne unutrašnje jedinice (nešto sam tražio al nisam baš našao takvu iz prve, a i ne verujem da bi bilo nešto mnogo povoljnije od dve zasebne klime, osim troška ugradnje).
Inače primetio sam da su klima uređaji poskupeli, bar ovaj koji sam kupio pre par godina. Neki Panasonic osnovni model koji sam tada platio ako se dobro sećam oko €220-230 plus €50 ugradnja. Sad isti taj uređaj nema ispod €300 kolko vidim po oglasima (čak mislim da je i skuplji od €300). Dobro sam tad prošao s cenom.

I jedno pitanje: non stop me zivkaju na fiksni svake godine, mesecima, raznorazne "firme", da mi nude "redovan godišnji servis". Shvatio sam da su to neki frilenseri (uglavnom žene) koje pokušavaju da ti uvale taj čuveni servis za procenat. U kom intervalu je realno potrebno raditi taj servis za kućnu klimu u kućnim uslovima eksploatacije - znači nije opeterećena 24h dnevno, ne arči se non stop kao po radnjama/firmama već se koristi onako umereno. Smatrao sam da prve dve sezone nije potreban veliki servis, osim redovnog čišćenja filtera od prašine, što se uradi svojeručno za 5 min.
Kako da znam kad je došlo vreme za taj malo veći servis/pregled, eventualno dopunu itd? Na koliko vi servisirate vaše klime u kućnim uslovima? Da li primećujete neku razliku nakon servisa, osim što je namirišu?
Takođe sam skeptik prema tim servisima pa ni tu nisam načisto koga bih angažovao - preporuke uz kratko obrazloženje dobrodošle (može na pp ako se smatra reklamom).

Poz

Poslednja izmena:
pa jes, zovu nasumično i kad pitaš "aha, a koju tu klimu treba da servisirate?" "pa... klimu? koju imate" ... "imamo 4 različite, koja vas zanima" "a pa znate, imamo vas u bazi, bla bla... hvala doviđenja" :D

Da se vrnem na temu - kakve su ove pokretne klime, treba da hladi 3-5 kvm, ima i ventilacioni otvor u "prostoriji" a unutra samo tehnika...

1. jako bucne
2. ~50% manje efikasne od split sistema
3. moraju da imaju direktan izlaz za vazduh negde u ravni klime, gore dole 50cm da se ne bi gasile

Zamena creva za klimu

Da li moze da se zameni crevo na klimi koje odvodi vodu napolje?

Ono crevo koje iz unutrasnje jedinice izbacuje vodu napolje je postalo kruto i slomilo se na par mesta. Na jednom mestu sam ga zalepio, ali je pre par meseci puklo bas pri izlazu/ulazu na spoljasnjoj strani zida, pa neznam koliko je izvodljivo to menjanje.

Neznam koliko sam bio jasan, pa prilazem sliku. Malo se skinula i izolacija sa onih bakarnih zica na pojedinim mestima, pa neznam ni koliko ce to da smeta u ovom zimskom periodu.

Najveca rezolucija/slika: http://www.usnimi.me/?v=201211ded.jpg

Jel imate neki predlog za klima servis u Beogradu koji ovo radi sa nekom normalnom cenom?
I koliko bi trebalo da me izadje popravka?

Poslednja izmena:
Uh, iako deluje jednostavno, to je vrlo nezgodna intervencija. Maltene mora sve da se rasklopi da bi se doslo do tog creva. Racunaj da ti to niko nece raditi bez 4.000 din. Vrlo nezahvalan posao. Izolacija može da se zameni u sklopu te popravke.

Kada stizu nove isporuke klima uredjaja za 2013godinu u Bg tj Srbiju. Zamenili bi 2 starije klime koje imamo oko 7-8god, za novi model, mojoj zeni se najvishe svidjaju "kvadratasti" modeli koji duvaju vazduh na 3strane (video sam nekoliko LG takvih modela)
Vidim da nema svih modela u nasim radnjama na stanju, pa me zanima kada stzu nove isporuke za letnju sezonu, jer ce stan biti u renoviranju tokom meseca februara, pa bi tada i stavili nove klime u stan.

Možda je malo rano, al' hoću sada da uzmem klimu. Treba mi za prostor od 32 kvadrata, ja bih išao na 12icu jer nije velika razlika u ceni u odnosu na 9ku. Budžet je do 320e maximum sa ugradnjom.

Nije rano. Sad ti je najbolje vreme za ugradnju.

Ja bih ti preporucio Samsung ako ga jos negde ima. Klime sa invertorom mislim da ti izlaze iz budzeta. Ja imam Samsung evo vec peta godina, radi savrseno bez ikakvih intervencija od strane majstora, sa redovnim ciscenjem filtera od prasine :)

I ja bih uzeo nesto do 320e+ugradnja, pa dajte neke konkretne modele...

Za taj novac su dosta preporucivali galntz kudo seriju. Mada uradi pretragu na google klimatizacija i bela tehnika pa ćeš pronaći opsirnu temu o ovome na nekim od domaćih foruma.

Imam problem sa klimom. Kupljena je 2007. godine, desava se sledece: kad je ukljucim izbaci mi osigurac posle manje od minuta. U pitanju je direktna uticnica sa 2 ulaza, a na drugom ulazu je produzni na kome je bio tv, punjac za mobilni i za laptop. Tako to stoji godinama, tek je pre par meseci pocelo da pravi probleme.
Zamenim osiguran, desi se isto. Osigurac je od 16 ampera.
Pre nego sto zovem majstora da to pogleda, zanima me 'napamet" prognoza, da li je u pitanju struja tj. uticnica ili neki kvar na klimi?

Koja je klima u pitanju?
Ne bih da budem ptica zloslutnica ali to sto opisujes vrlo lici na kvar kompresora koji kosta malo manje nego nov kineski uređaj.

Klima je LG ES H126LLA0 kupljena 2007.godine. Koliko moze da kosta kompresor?

Nazad
Vrh Dno