Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2010/11/12/13]

ok hvala
neznam da li ima veze ponekad cujem kad ugasim klimu kao da procuri voda, ono kao da voda stoji na jednom mestu (mala kolicina) pa se slije napolje kroz crevo...

Nema na cemu. Tu smo da se pomazemo ;)
Ne bi bilo lose da ti sledeci put kad majstor bude dolazio da radi servis unutrasnje jedinice proveri kakav ti je odvod, tj. ugao pod kojim je postavljeno crevo i sama unutrasnja jedinica. Da se sto manje zadrzava vlaga i voda u njoj. Pozdrav ;)

Trebalo bi brat i ja da kupimo klimu za nasu sobu. Meni smeta klima, i sto manje bi je koristio, al brat navalio....kolu klimu preporucujete, dovoljna je 9tka. Bitno je da ima sto duzu garanciju, i da je do oko 250 evra, 230, tu negde, da ispadne ispod 300 sa ugradnjom. I koliko je okvirno cena ugradnje?

Kako sam se raspitao ugradnja je 6500 - 7500d, potpuno mi je nejasna ta cena, mnogi ljudi u ovoj zemlji rade 10 ili 15 dana za te pare!
Dakle, to je najobičnije dranje, s obzirom da je reč o poslu koji je obično fizikalisanje.
Danas su baš bili da mi ugrade neku Vivax klimu u prizemlju, idealni uslovi za ugradnju, spoljašnja i unutrašnja jedinica jedna naspram druge, samo zid izmedju, nema cevi, dva majstora, nepuna dva sata rada, naplatili 6500d.
Ne znam ni da li su vakumiranje radili, nisam bio kući, od unutrašnje jedinice ostao onaj strujni kabl sa utikačem da visi odozgo do pola zida, valjda bi bilo previše da su još i to uradili kako treba.
Katastrofa živa, priučeni neki majstori, izgleda da su dobro organizovani čim mogu da izguraju ove cene.
Znači oni naplaćuju 6500 - 7500 sa njihovim materijalom do 3m cevi, a to znači da istu cenu plaća i onaj kome stave 3m i onaj kome ne stave ništa!
Da li dosta padnu cene montaže u decembru i januaru ili ne?

Poslednja izmena:
Uz svaku klimu dolazi 3m fabričke, vakumirane cevi - sa gasom, tako da oni nemaju svojih ulaganja za instalaciju do 3m.

odkud ti informacija da svaka klima dolazi sa 3m cevi? to nije tacno. idi u prodavnicu kupi klimu i vidi koliko dobijas cevi.

drugo tu treba i cev za kondez, kabal izmedju unutrasnje i spoljne (obicno petozilni zbog komandi) i sl

ugradnja je oko 50€, ali cena bakra je najvisa u zadnjih 15-20 godina tako da su i cevi u ovom trenutku najskuplje.

klima tj instalalacija i ne mora da se vakumira :), pogotovu ako se dopunjuje freonom zbog duzine cevi onda je majstoru lakse da freonom istera vazduh pa da onda pritegne ventile. Ako su cevi kratke i tada se to moze uraditi jer ce gubitak freona biti minimalan.

Ako mislite da je cena montaze skupa, imate dve mogucnosti, Montirajte sami ili jednostavno nemojte ni stavljati klime.

PS
ne nisam monter i ne zivim od toga ;)
ova cena nije bila velika kada su klime kostale pos 500-1000€ ali sad kad klime kostaju 200-300€ cena montaze je prevelika ali tako je :trust:

odkud ti informacija da svaka klima dolazi sa 3m cevi? to nije tacno. idi u prodavnicu kupi klimu i vidi koliko dobijas cevi.

U stanu imam montirane dve klime - Tadiran 12ica pre 4 godine i Panasonic 12ica prošle godine... obe su došle sa 3m cevi.

Da, a koliko su kostale?
I moj Samsung iz 2000. je dosao sa cevima, kablovima, podebelom knjigom.... ali je tada kostao 600 DEM.

U jednoj drugoj temi pobuna, gde su nestale klime od 15.000 din.
A onda bi i bakarne cevi za te pare. Od pre par godina, ni provodnici u klimi nisu vise bakarni vec aluminijumski, radi ustede nekog centa.

Klima, kao i svaki rashladni uredjaj MORA da se vakumira. To sto ce da radi i ako se ne vakumira ne znaci da radi punim kapacitetom i sa maksimalnom efikasnoscu.
Nemojte da sirite zablude. Vazduh se mesa sa freonima, ne mozes jednim gasom "isterati" drugi. A rashladni uredjaj ne radi na vazduh.

Svi koji misle da je skupa montaza, neka je urade sami. Da ne ulazim u detalje koliko sta kosta. Ne zivim od montaze klima i samo u krajnoj nuzdi bih se prihvatio toga po ovim cenama.

Za malo upucenije u klima uredjaje.... da li ovi jeftiniji split sistemi mogu da rade samo kao ventilacija, znaci samo da ubacuju vazduh spolja, bez da ga greje i hladi?

Pa split klima ne ubacuje spoljasnji vazduh koliko ja znam...

Ima neki virpul, u specifikacijama pise da ima ventilaciju, a koliko sam gledao na netu, ventilacija je upravo ubacivanje svezeg vazduha

Hoćemo li ovde nastavidi i u 2012-oj?

U septembru sam se uselio u novi stan i moju staru Seven 12cu koja me je verno služila od punih 10 godina ostaviou u starom.

Što se 2012 očekuje od split sistema? Koje brendove gledati?

Stan, 41m2, severna strana.

1. Koju klimu? BTU?
2. Gde kupiti?
3. Koga angazovati za instalaciju, a da se zadrzi garancija i da se odradi po PSu? Ima li ko sa foruma da radi?

Kako to uopste hoda? Kupim klimu, pa trazim instalatera ili obrnuto?
Ima li ko kakve orijentacione cene ugradnje + doplata za metar duzni cevi? Cisto da se ne osecam kao koker spanijel kasnije :d

Koliko ja znam:

1. Bolje uzeti 12 BTU iako bi 9 bilo na papiru dovoljno (mislim da za tvojih 41 i treba 12). Kosta maltene isto, ugradnja kosta isto a brze ti ohladi. Nema nikakve svrhe uzimati 9 BTU.

Ako bismo bas mogli, idealno je imati klimu za svaku prostoriju. U razudjenom stanu, jedna klima u jednoj od prostorija = dovoljno rashladjuje samo u toj prostoriji. Ako se stavi u centralnu prostoriju (hodnik) onda je u hodniku extra hladno a u svim drugim prostorijama onako.

2. Recimo, Tehnomanija.

3. Tamo gde kupis, pitas ko treba da je ugradi da bi garancija uopste vazila i oni te upute. Npr ima klima gde je garancija 2 +5 godina sto znaci da je garancija dve godine ali uz redovan godisnji servis (oko 25-30 evra) je 5 godina. Dodatni metar je oko 10-12 evra. Inace, to sto je samo zid izmedju spoljne i unutrasnje jedinice ne znaci da je duzina creva 0 m. Kazu i da crevo treba da ima neki kazu 1 a neki 2 m da bi klima dobro radila.

Izvalio sam da je steelsoft.rs generalni uvoznik (Tehnomanija i ostali kupuju od njih), monter i serviser LG, Midea i Galanz klima. Tako da ih oni i ugradjuju ako kupis te klime. Kako je npr daljinski za Mideu apsolutno isti (broj modela isti) za Vox i za Midea klimu, samo je napred odstampan odgovarajuci naziv firme, pretpostavljam da su Vox, Midea, Galanz itd genericke klime i sve su prakticno iste.

Kazu da je LG kao neka srednja klasa mada ja sa LG kao firmom nisam zadovoljan, bazirano na iskustvu sa tri razlicita kucna aparata medju kojima je i jedna klima.

Ima Midea svoj najskuplji model koji radi i provetravanje, tj. ubacuje spoljasnji vazduh unutra.

Cuo sam da ako hoces pravu klimu, onda uzmes Mitsubishi, Daikin ili Fujitsu. Nista drugo. E, ali to pocinje negde oko 450 evra, pa jos i ugradnja je valjda skuplja...ali sa njima si verovatno mnogo godina miran.

P.S. Nemam nista protiv, zanimljivo mi je, ali sta ce tema o klimama u "GDE da kupim audio kartu ili zvučnike" podforumu?:)

Valja li ovo necemu i zna li neko razliku izmedju 12TSB i 12TSBN?

Ma sve su dobre samo gledaj kod koga kupujes i koji je energetski razred.

Hvala!

*Ako ima jos sta da se doda, molim za komentare!

Samo da se ispravim, Galanz ima model (njihov najskuplji) koji moze da provetrava - ubacuje spoljasnji vazduh unutra a ne Midea. :)

I ja mislim da su sve ispod tih dobrih, te tri firme koje sam spomenuo, istog kvaliteta. Verovatno im se samo kuciste i naziv razlikuju. Od servisera sam cuo da se Samsung nije proslavio sa klimama ali mozda je to zato sto on radi u firmi koja prodaje neke druge - ja sa njima nemam iskustva.

Ja imam 12-icu Samsung kupljenu u tehnomarketu pre 3 godine. Nikad servisirana, radi kao i prvog dana. Pravi mi hladnjacu od sobe i kad su najvece vrucine.

Stan, 41m2, severna strana.

1. Koju klimu? BTU?
2. Gde kupiti?
3. Koga angazovati za instalaciju, a da se zadrzi garancija i da se odradi po PSu? Ima li ko sa foruma da radi?

Kako to uopste hoda? Kupim klimu, pa trazim instalatera ili obrnuto?
Ima li ko kakve orijentacione cene ugradnje + doplata za metar duzni cevi? Cisto da se ne osecam kao koker spanijel kasnije :d

Ja u prosli petak kupio Whirpool mod 32 za 32900 u pomenutoj firmi. Nazvao ovlasceni servis i zakazao montazu za pon. Momci dosli i zavrsili sve komplet za 1.5h. Cena 7250 za prva 3 metra. Metar preko 950 rsd.

btw, fora da moraju da ciste svake godine da bi vazila garancija nije tacna.

Može li neko kratko uputstvo oko čišćenja klime pred početak nove sezone - pranje filtera ili prskanje nekim sprejom? Klima je stara 3 godine i prve dve je nisam čistio.

Otvoris gornji poklopac, filter skines i operes ga vodom a unutrasnju jedinicu naprskas sa acepsol-om (kupis ga u apoteci)

...btw, fora da moraju da ciste svake godine da bi vazila garancija nije tacna.

To je tacno a i nije tacno :). Meni su objasnili da garancija vazi 2 (mozda i 3 za neke modele) godine a AKO hoces da vazi 5 (samo za neke modele) onda moras svake godine da radis redovan godisnji servis. To onda verovatno znaci da ne moras da radis redovan servis ukoliko ne zelis produzenu garanciju.

Obisao sam vece trgovce i uvek nesto fali. Fale jeftiniji modeli ili nemaju uopste ono sto reklamiraju ili nemaju tu, pa idi tamo. Hteo sam da vidim kako izgleda to sto kupujem i da se posavetujem malo. Prodavci ipak nisu majstori. Ne mogu da posavetuju gde da se montira, ne znaju koji je model koliko pouzdan...

Onda sam promenio taktiku. Otisao sam u malu radnju koja se bavi samo klima uredjajima, nacrtao coveku stan, razmotrili par opcija za montazu spoljasnje jedinice, razmotrili par modela i on mi preporuci najjeftniju klimu koju ima. Kaze da je to dosta za moje potrebe (95% hladjenje, 5% grejanje). Ja bih malo skeptican. Jeftino = nepouzdano. Kaze da nije imao nijednu reklamaciju, a narod najvise ugradjuje najjeftinije.
24.000 klima + 7200 instalacija do 3m cevi i prateceg materijala.
Mislim da sam ovu klimu kupio...

Hvala svima!

Kvalitet skupih i jeftinih modela je slican, jedino ako ti zapadne "problematican" model/serija, ali posto svake godine izlaze nove serije tesko da to mozes znati, a oni sto ugradjuju i prodaju tek nakon 2-3 godine znaju koje klime imaju problema i ono st se kupuje po radnjama u tom momentu ne sadzi te stare modele

Meni je odmah palo na pamet da zamenim ventilatore ako budu preglasni ili stavim gumene podloske ako bude vanjska vibrirala :D

Sta ovi kompjuteri napravise od mene...

Meni je odmah palo na pamet da zamenim ventilatore ako budu preglasni ili stavim gumene podloske ako bude vanjska vibrirala :D

Sta ovi kompjuteri napravise od mene...

Probaj da je flesujes...bolje ce da hladi...:-devil-:

Mozda da promenis onaj kuler na spoljnoj jedinici...:d

Stavi joj vecu memoriju...:p

Ako sve dugmice na daljinskom drzis istovremeno pritisnute 55 minuta, preci ce u japanski mod u kojem...:party:

...ti recituje haiku poeziju :)

Nazad
Vrh Dno