Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2008]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je uopste moguce koristiti klimu na ovom zidu i ovim instalacijama?

Nadam se da neko zna odgovor i da moze da mi pomogne - da li klima uredjaj snage 9,000 BTU (posto nema slabiji) moze da se koristi na instalacijama od 1.5mm2?

Dzabe da pitam gde u NS-u ima da se nadje Midea i ko su ovlasceni serviseri koji ce da postave gumene odbojnike i vakumiraju cevi, a da ne naprave lom u sobi i da se ne bune zbog "dodatnog" posla, ako zice u zidu nisu dovoljne da izdrze TV, monitor, komp(ove) i Mideu...

Ako su zice dovoljno debele, da li je moguce kvalitetno montirati unutrasnju jedinicu od 6kg na kilavi gipsani zid debljine 8cm?

Hvala :type:

Naravno da je moguce. To je standardna el. instalacija u stanovima. Deblje zice od tih se pri gradnji postavljaju samo namenski za sporet, bojler itd. Naravno ako nemas vec previse potrosaca na toj grani. Ako ti je razvodna tabla korektno uradjena to ce regulisati osigurac i zastiti instalaciju ako je klima preoptereti.

Sasvim je moguce postaviti 6 kg na 4 tipla bez ikakve bojazni. Samo nadji majstore koji malo razmisljaju o tome sto rade i unapred im reci sta je u pitanju da pripreme odgovarajuce tiplove pre nego sto dodju (ako ih nemaju). Cak, u krajnjem slucaju, moze se ta unutrasnja pricvrstiti obicnim vijcima za drvo direktno u taj gips, bez tiplova. Recimo vijcima 4.5x50 mm. 6 kg je nikakvo opterecenje.

Naravno da je moguce. To je standardna el. instalacija u stanovima. Deblje zice od tih se pri gradnji postavljaju samo namenski za sporet, bojler itd. Naravno ako nemas vec previse potrosaca na toj grani. Ako ti je razvodna tabla korektno uradjena to ce regulisati osigurac i zastiti instalaciju ako je klima preoptereti.

Sasvim je moguce postaviti 6 kg na 4 tipla bez ikakve bojazni. Samo nadji majstore koji malo razmisljaju o tome sto rade i unapred im reci sta je u pitanju da pripreme odgovarajuce tiplove pre nego sto dodju (ako ih nemaju). Cak, u krajnjem slucaju, moze se ta unutrasnja pricvrstiti obicnim vijcima za drvo direktno u taj gips, bez tiplova. Recimo vijcima 4.5x50 mm. 6 kg je nikakvo opterecenje.

Hvala na odgovoru. Mislim da ce osigurac od 10A biti dovoljan, a sto se gipsanog zida tice, pre gletovanja i krecenja se mogao prstom kruniti, al' valjda ce sa kvalitetnim tiplama da bude OK.

E sad, ko je u Novom Sadu ovlascen montazer za Midea klime, ili za klime uopste, posto ne bih da mi neki indijanci upropaste stvar? I da li negde ima 9-ke bez onog QB4?

Hvala na odgovoru. Mislim da ce osigurac od 10A biti dovolja...

Izvini ne bih da ti kvarim zamisao ali po mom laičkom mišljenju ako klima troši 4kW na 220V = 4000 / 220 = trebaće ti najmanje 20A samo za klimu!

Izvini ne bih da ti kvarim zamisao ali po mom laičkom mišljenju ako klima troši 4kW na 220V = 4000 / 220 = trebaće ti najmanje 20A samo za klimu!

brkas snagu hladjenja i grejanja sa potrosnjom struje u kW;)

@KAMIKAZE

za 9-ku treba oko 4A tako da je 10A dovoljno

@Ledeni
u kini sigurno nece staviti freon jer je mnogo skup u odnosu na azot :D

Hvala na odgovoru. Mislim da ce osigurac od 10A biti dovoljan, a sto se gipsanog zida tice, pre gletovanja i krecenja se mogao prstom kruniti, al' valjda ce sa kvalitetnim tiplama da bude OK.

E sad, ko je u Novom Sadu ovlascen montazer za Midea klime, ili za klime uopste, posto ne bih da mi neki indijanci upropaste stvar? I da li negde ima 9-ke bez onog QB4?

Ne brini, tiple za gipsane zidove su sastavni deo alata montažera. Uostalom, postoji mnogo načina postavljanja unutrašnjeg uređaja; sve se to na licu mesta odluči.

Inače, što se QB4 tiče, moje iskustvo je, posle montiranih recimo 50-tak Midea sa oznakom QB4 ove godine da su zaista za mrvicu lošije od Mideinih uređaja prethodnih sezona, ali i je i cena osetno niža nego prethodnih godina ( ako se dobro sećam, prošle godine je MSG12HR koštala oko 20 hiljada, a ove godine 17-18 hiljada, čak je jedno vreme bila na akciji u jednoj većoj prodavnici tehnike i po 14.999. din). Kada kažem da su za mrvicu lošiji uređaji nego prethodnih godina uglavnom mislim na malo bučnije spoljne uređaje ( ništa strašno za onog ko ne zna kako su ti uređaji bili tihi prethodnih godina). I dalje su to dobri i pouzdani uređaji sa izuzetno malo kvarova( kod mene samo jedan motorić usmerivača je bio neispravan i odmah je zamenjen, a kolegina ekipa je imala jedan kompresor koji je izdahnuo nedugo posle puštanja u rad (ko zna čijom krivicom) ali i on je zamenjen ekspresno), a idealno su rešenje za prostorije prenatrpane nameštajem gde je teško odlučiti se gde postavii uređaj, a da ni u koga ne duva hladan vazduh direktno.

Moje je iskustvo da se ne treba plašiti jeftinijih uređaja jer manje fabrički neispravnih uređaja dolazi iz potpuno anonimnih firmi, a neki, ovde i na ES-u, jako cenjeni proizvođači su prava katasrofa.
Naravno, oduvek je važilo pravilo "Koliko para , toliko muzike".

Veliki pozdrav svima

Hvala na odgovorima :)

Cini mi se da je tako logicno, al' ipak da pitam posto nisam siguran - da li ta potrosnja od 900W vazi samo za period kada drnda spoljna jedinica?

Da li je neko do sada imao iskustva sa (bar meni) nepoznatom markom klima MITSUI ?

Vidim da je na nekom popustu ova klima poprilicno jeftina (kosta 19k) a opet sa druge strane spada u A klasu i ima 3god garancije ...

ljudi, treba mi savet, ustvari vise neko pojasnjenje

listao sam neke kataloge i video "...preporucljivo sa 50 do 75 kvadrata..."

e sad, zna li neko da li mogu uzeti slabiju klimu (posto meni treba za manje od 20 kvadrata) ili da uzmem one prenosne klime (da li su one slabije???)

da skupim sve u jednu recenicu: sta da radim????? :wall:

Hajde da i ja dam svoja iskustva.

Uzeo sam Korel MSR-12HR (by Midea) klimu pre par dana. Ona lepo hladi, to nije problem, ali nisam siguran da je montirana kako treba. Prilikom montaze, bakarne cevi nisu izolovane posebno, nego su zajedno ubacene u izolaciono crevo. Ova izolacija ne ide do spoljnje jedinice, nego su cevi gole nekih 5-7 cm. Upravo sada sam video da je deblja cev zaledjena :shock:

Naravno, "majstori" iz ovlascenog servisa nisu vakuumirali klimu, pravdajuci se da to nije neophodno i prokomentarisali su nesto kao "imas garanciju, bas te briga".

Takodje, spoljasnja jedinica je jako bucna, cuje se dve sobe dalje (naravno, sa zatvorenim prozorima). U poredjenju sa klimama koje su montirane u kraju, daleko je glasnija. Pored ovoga, spoljasnja jedinica (kompresor) se uopste ne gasi, neprestano radi bez obzira na podesenu temperaturu.

Molim vas za savet, sta da radim? Da li su nabrojani problemi i propusti dovoljan razlog da ih pozovem da ovo pogledaju ponovo? Naravno, ako ih pozovem, trazicu druge majstore...

cevi se obicno i izoluju zajedno, ali na nekih 10-15 cm pred kacenje na spoljnu jedinicu se razdvajaju, pa se tu obicno izolaciono crevo prekida. kvalitetan majstor ce ti na tom mestu ubaciti dva parceta tako da svaka cev bude posebnao izolovana na tom malom parcetu, ali posto majstori uvek zure vole da to zaborave :D

to nije nikakav problem cevi se izoluju da se na njima ne bi stvarao kondez i kapao inace cevima nista ne bi falilo ni da nisu izolovane ali bi sa njih konstantno kapalo :D

E sad to za buku i sl ne bi bilo loze da ih zovnes da vide sto je toliko glasna. ja nisam imao priliku da vidim mideu u radu tako da ne znam da li je to normalno ili ne :trust:

kompresor radi sve dok ne postigne temperaturu onda bi morao da ukoci tj da stane sa radom jer tad nema vise svrhe da radi.

vakumiranje takodje svaki ozbiljan majstor ce odraditi, jer garancija ne pokriva nestrucnu montazu, naravno ako montazer nije iz ovlascenog servisa :D

Poslednja izmena:
Zovi i trazi sve zivo,da ispuste gas,vakumiraju i ponovo napune,cevi da izoluju do kraja kako treba,da nadju i otklone uzrok bucnog rada i naravno da posalju ako imaju majstora a ne te mamlaze.

e sad, zna li neko da li mogu uzeti slabiju klimu (posto meni treba za manje od 20 kvadrata) ili da uzmem one prenosne klime (da li su one slabije???)

To je marketing. Najbitnija je izolacija prostorije, u smislu zidova, podova, prozora, da li je na suncanoj strani itd. itd. Sam broj u kvadratima malo znaci.

Trazi neku devetku, ili ako ima nesto jos manje, mada ja nisam nikad video u ponudi kod nas manje od tog. Ja licno bih te prenosne zaobisao, prvenstveno zbog buke, a drugo i manje su efikasni od split sistema iz prostog razloga sto je u istoj prostoriji i topla i hladna strana klima uredjaja. A i diskutabilno je koliko su prenosni, jer treba negde resiti odvod tog toplog vazduha. :)

Poslednja izmena:

9-ka ce biti sasvim dovoljna ;)

Za prenosne klime se vrati par strana unazad i procitaj sta su ljudi o njima napisali - u principu su cpaHje.

Upravo sada sam video da je deblja cev zaledjena :shock:

Dosta sam citao ovih dana o klimama, pa su mi sve informacije manje-vise pobrkane u glavi, ali mislim da sam na ES forumu procitao da se to desava ako nije uradjeno vakumiranje, a to naravno ne bi smelo da se desava.

Poslednja izmena:
@945 'fala na odgovoru, videcu tu 9ku da potrazim

@KAMIKAZE hvala i tebi! ma, na moru sam imao neku vrstu pokretne, i nisam se bas usrecio al bilo je bolje ista nego nista :d

i meni je zvucalo glupo to za koliko je kvadrata koja klima, valjda je fora u zapremini pa sto je jaca brze hladi vece prostorije.....
oke, potrazicu te 9ke pa cemo videti koliko cu se rashladiti :p

Juce su mu i u stanu ugradili dve S 12 AHP u stan majstori na preporuku bojke1. Momci su zaista uradili extra posao, vakumirali, izgipsovali rupe, sve za sobo ocistili ma sve preporuke.

sto se tice klima stan mi je frizider :), a spoljna jedinica je skoro necujna. Druga spoljna jedinica je postavljena na terasu koju delim zajedno sa komsijom gde je na njegovoj strani montirana panasonic klima, koja je udaljena od moje recimo 1,5m. Kada stojim iznada moje klime jedino sto se cuje jeste komsijina klima :) sta reci. Preporuka!

ZAP, LEDENI, KAMIKAZE, hvala na odgovorima.

Sada cu da ih zovem pa cu javiti sta je bilo.

Ljudi ajde dosta vise pitanja da li mora da se vakumira.

Odgovor je vrlo prost , MORA !!! da se vakumira i kraj price.

Sta se desi kada se ne vakumira ? Mislim da moja nije vakumirana.

Postoji mogucnost ostecenja ,jer se vlaga iz vazduha zaledi i moze ostetiti klimu.

Sve ste gore pricali manje ili vise je tacno. (vlaga, zacepljenje, oksidacija...)

Ali najbitnija stvar zbog cega je vakumiranje OBAVEZNO je sto vazduh spada u tzv. gasove koji ne kondenzuju tj. nije ga moguce pretvoriti u tecnost pod bilo kakvim uslovima. Nasuprot tome freoni to vrlo uspesno i lako rade. Na tome se zasniva osnovni princip toplotne pumpe (svakog rashladnog uredjaja sa freonom) i ako se to na neki nacin poremeti dolazi ili do opadanja efikasnosti, prestanka rada uredjaja ili do kvara neke komponente sistema.

Nemam vremena sada da sazvacem princip toplotne pumpe da bi ga svako razumeo.
Jednostavno prihvatite: sto cistiji rashladni fluid (ne mora biti freon uopste) = pravilnije kondenzovanje i isparenje fluida = bolja izmena (kruzenje toplote) = efikasniji i dugovecniji rad uredjaja.

Imam dva pitanja:

- Jel to uz klime ne idu napojni kablovi, već se pri montaži stavljaju? Vidim da na kablu spoljne jedinice piše "Fabrika Kablova Zaječar" pa se nadam da je u pitanju to što ja mislim, a ne nešto drugo ;)
- I ovde na selu mi često nestaje struja, a kad dođe (ili kad izvučem napajanje unutrašnje jedinice pa ga vratim), krilce se otvori, klima malo bruji i onda se isključi, s tim što lampica "operation" treperi. Posle jednog uključivanja klime daljincem i normalnog "shutdown-a" nema treperenja lampice.
Da li je to normalno?
Inače klima je Midea MSG-12HR.

Ne razumem se u klime, posedujem jednu LG 9. i citajuci poslednjih par postova pokusavam da premotam film i da se setim jesu li majstori prilikom montaze radili nesto sto bi se moglo nazvati vakumiranjem ali mi ne polazi za rukom. Moje pitanje glasi: kako znati da li je klima vakumirana ili nije?

Redovan servis podrazumeva i pranje klime ti ispiranje rebara unutrasnje jedinice kompresorom i pranje spoljne jedinice. Interesuje me da li postoji neko detaljnije ciscenje celog unutrasnjeg uredjaja?

Imam dva pitanja:

- Jel to uz klime ne idu napojni kablovi, već se pri montaži stavljaju? Vidim da na kablu spoljne jedinice piše "Fabrika Kablova Zaječar" pa se nadam da je u pitanju to što ja mislim, a ne nešto drugo ;)
- I ovde na selu mi često nestaje struja, a kad dođe (ili kad izvučem napajanje unutrašnje jedinice pa ga vratim), krilce se otvori, klima malo bruji i onda se isključi, s tim što lampica "operation" treperi. Posle jednog uključivanja klime daljincem i normalnog "shutdown-a" nema treperenja lampice.
Da li je to normalno?
Inače klima je Midea MSG-12HR.
Imam takvu klimu i isto se ponasa pri nestanku struje ,moj savet ti je da iskljucis klimu iz napajanja kad vam nestane struje jer moze doci do ostecenja elektronike ako bude nekih spiceva kad ukljuce struju

Ne razumem se u klime, posedujem jednu LG 9. i citajuci poslednjih par postova pokusavam da premotam film i da se setim jesu li majstori prilikom montaze radili nesto sto bi se moglo nazvati vakumiranjem ali mi ne polazi za rukom. Moje pitanje glasi: kako znati da li je klima vakumirana ili nije?
Ako se nesecas da su je vakumirali onda verovatno i nisu(da li se secas da su imali manometre).

Redovan servis podrazumeva i pranje klime ti ispiranje rebara unutrasnje jedinice kompresorom i pranje spoljne jedinice. Interesuje me da li postoji neko detaljnije ciscenje celog unutrasnjeg uredjaja?

pa ne mozes sad znati za vakumiranje tj ako nemas problema i klima radi dobro uzivaj tj opusti se

pa moze i detaljnije ali onda mora da se skida unutrasnja jedinica :D

pri ciscenju treba koristiti neko sredstvo za pranje najcesce sad koriste razne vrste odmascivaca (bocice sa pumpicom za rasprsivanje)

@gadjan
dolazi napojni kabal ali za unutrasnju jedinicu a za vezu izmedju unutrasnje i spoljasnje koristi se najcesce 5 zilni kabal ;) koji nabavlja monter klime :-devil-:

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno