Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@SkewSoul:
sve te brandove Beko, Vivax, Sky.... ne mogu sad da se setim svih neverovatnih naziva koje sam vidjao proizvode iste fabrike, od istog materijala, na vrlo slicnim masinama i po istoj tehnologiji. Znaci kako ti se zalomi tj. zavisi odakle i od koga su nabavljali repromaterijal u trenutku proizvodnje.

@scouser: nemoj se zanositi da ces iz predsoblja ohladiti ceo stan. Potrosices jako puno struje a efekat ce biti jedva primetan. A da ne pominjem da ces od tog predsoblja morati da napravis "frizider" da bi u ostalim prostorijama osetio neku razliku. A kroz taj frizider treba nekad da prodjes sa bebom u rukama, zar ne?
Posto sam iz tvojih pitanja zakljucio da nemas bas nikakve veze sa ovom oblascu preporucujem ti da to uradi neko strucniji. Ako pokusas sam moze se desiti da napravis stetu vecu od cene same klime ili, ne daj boze, da se povredis. Veruj mi, nije uopste naivno izbusiti rupu od 55mm u zidu od cigle a tek u betonu....

@vladimirns: a da probas da izbacis to crevo kroz prozor kako i pise u uputstvu? Nisam siguran da kroz dimnjak moze postici dovoljan protok vazduha.

@gvozden: Carrier ili Daikin, bices vrlo zadovoljan.

@isnogood: 56dB nije bucno. Sad, sto ste navikli da prislanjate uvo na kuciste i merite dali je 18 ili 19.....

Imam neku krsh matoru daewoo klimu koja je prosle sezone dobro radila, medjutim krajem leta prestala je da hladi. Sve ostalo radi (ukljucuje se, mrdaju krilca, duva) ali vazduh nije rashladjen ni malo.
Neki ljudi su mi rekli da je to zato sto su se navodno zapusile cevi izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice.
Mene interesuje zna li neko koja je to vrsta kvara i koliko bi otprilike kostala popravka.
Hvala! :D

a sto je krsh ?

naspi vode kroz sace na unutr jedinici, pa vidi hoce li da izadje na spoljno crevo .. bar vidi da li ti je taj deo prohodan, za pocetak ... a mozda je ispustila freon?

kvar ti mirishe da ti je iscureo freon. Vidi da li su ventili da spoljnoj jedinici "masni" to je znak curenja freona.

@scouser: nemoj se zanositi da ces iz predsoblja ohladiti ceo stan. Potrosices jako puno struje a efekat ce biti jedva primetan. A da ne pominjem da ces od tog predsoblja morati da napravis "frizider" da bi u ostalim prostorijama osetio neku razliku. A kroz taj frizider treba nekad da prodjes sa bebom u rukama, zar ne?
Posto sam iz tvojih pitanja zakljucio da nemas bas nikakve veze sa ovom oblascu preporucujem ti da to uradi neko strucniji. Ako pokusas sam moze se desiti da napravis stetu vecu od cene same klime ili, ne daj boze, da se povredis. Veruj mi, nije uopste naivno izbusiti rupu od 55mm u zidu od cigle a tek u betonu....
Necu sam raditi nista,to su bili neki moji snovi da ustekam nesto novca,nasao sam ovlascenog servisera,dogovorio posao,cenu,sve,samo cekam da dodju klime,kazu da je jako velika potraznja.
Cena je 300e za klimu i ugradnju.Klima je midea.
Stavicu je iznad ulaznih vrata,tako mi serviser preporucio,znaci nista od predsoblja.To je censijeva ''sirotinjska'' varijanta.:)

Kakve su ove pingvin klime?
Video sam juce u jednoj radnji , cena je oko 6000 dinara, marka je elta ili tako nesto..

Kako su se pokazale? Treba mi za hladjenje sobe od 16m2, a ne bih da ugradjujem nesto sto cu mozda da skidam za par meseci..

za 6000 to je 99% ventilator koji duva preko zamrznutih plocha koje drzhish u zamrzivachu. Isto to napravi sam..zamrzavash plastichne flashe od 1.2l / 2L i iza stavish ventilator sa pijace. Ukratko to je teshko ******. Inache postoje i prave klime pingvini ali njihova cena je neshto preko 200e.

kako?

Na panasonic.co.yu na spisku dilera su obe firme:

1. cs/cu yw12gke 35000 +PDV!!! garancija 5 godina na celu klimu (kazu da rade sa klimama koje su za Austriju...???)

2. cs/cu yw12gke 25000 krajnja cena!?! garancija 5god na kompresor i 1 na unutrasnju jedinicu (kazu da nije kina vec malezija)

o cemu se ovde radi?

S druge strane covek koji je prodavao Carrier me je savetovao da sacuvam pare i kupim Mideu jer se "razlikuju u plastici..." ?!?

Jel zna neko gde bi imale da se kupte tzv "prozorske klime"? Dakle na fazon onih starijih, iz jednog dela su, stave se na prozor i iz jednog dela hladi na unutra. Npr nesto ovako
http://www.commercial.carrier.com/c...1_DIV52_LNK9006_ETI2351_PRD1164_SIT12,00.html
anyone?

carrier - fujitsu -tadiran -midea

e pa isti je vlasnik..e sada shta je u unutrashnjim i spoljnim jedinicama to mora neko drugi da ti kazhe, tj kolike su razlike.

Mnogi priucheni monteri imaju razlichita kontradiktorna mishljenja, ali chinjenica i klima za 15 000 radi i bitno je ko je montira...da ne zalomi neku cev/crevo da pad creva bude dobar.......

E sada..filteri/invereter/ubacivanje spoljnog vazduha<obichne klime vrte unutrashnji vazduh da ne bude zabune> ....to je vecj "dodatna oprema" koje krsh proizvodjachi nemaju ili se makar kod nas ne uvoze. Crnjak je shto bi kod nas neko pre uzeo china samsung/panasonic koji je basic model nego full load Mideu, ali shta je tu je srbi su snobovi :) Da ni ne spominjem da ljudi ne znaju shta je jedan tadiran....nego misle da je to neka "krsh" klima...<rechi moje mame koja nikad chula za firmu i to je odma krsh :)

carrier - fujitsu -tadiran -midea

e pa isti je vlasnik..e sada shta je u unutrashnjim i spoljnim jedinicama to mora neko drugi da ti kazhe, tj kolike su razlike.
Crnjak je shto bi kod nas neko pre uzeo china samsung/panasonic koji je basic model nego full load Mideu, ali shta je tu je srbi su snobovi :) Da ni ne spominjem da ljudi ne znaju shta je jedan tadiran....:)

ajde sad iznogude, reci ti meni konkretno, ovaj panasonic yw12gke, da li je to basic model o kom pricas ili ne. Sta je sad bolje, uzeti Mideu od 20000, panasonic od 25000 ili tadiran(ary aty, tako nesto) od 31000???

Koliko je bitan jonizator i zasto?

I mene ovo zanima,posto sam narucio klimu sa jonizatorom?Jel moze klima nekako da steti,generalno gledano,imam klinca od dva meseca,pa zbog toga pitam.

ispada da je freon, to je velika vecina ljudi rekla (i van foruma).
odvod je ok.

samo niko mi nije rekao koliko bi okvirno kostala takva vrsta popravke?

Sipanje freona zavisi od kolichine iscurelog i koji je unutra <r22/407/410> :)

Kod nas je sve obrnuto kod nas je r22 najjeftiniji a taj je recimo zabranjen u EU :)
407/410 su eko freoni i treba da su znachajlo skuplji.
Nemoj sam puniti klimu..ako prepunish eto ******.

Ne znam dotichni model panasonica, ali mislim da je to onaj "proshlogodishnji kinez", mada me nemoj drzhati za rech.....Ako je to to..ni bolje ni gore od midea klima....

Ja ne verujem u te jonizatore na klimama.....mada ima ljudi koji se kunu u njih. Blah sada imate i sijalice koje jonizuju i razgradjuju duvanski dim...kuda ovaj svet ide.

Cena od 5200 din. je ekstremno niska i pokriva troškove najosnovnije montaže ( do metar cevi između jedinica, spoljna na pristupačnom mestu, zid koji se buši od šupljeg bloka ili cigle...). Nemam sad vremena više da pišem o tome, ako ima i dalje skeptičnih jednom ću obrazložiti opširnije.[/QUOTE]

I ako je montaza u mom ulazu da nemoram da palim kola i da se ne penjem na merdevine :p

@ Ledeni:
Ovako "pametnim" komentarima se pridružuješ onoj dvojici pametnjakovića iz prošlogodišnjeg treda. Dečurlija odrasla na srebrnim kašikama, pa u mladosti nastavila sa drugom vrstom srebrnih kašika nikada neće razumeti da se kroz život može i sopstvenim radom, iza kojega stoje znanje, veliki sopsatveni novac uložen u posao, i odgovornost za obavljeni posao (valjda ćeš naći nekoga da ti ovo prevede sa srpskog).

@Nenad Vranjanac:
Zovi nekog servisera. Ako je klima duže vremena radila ok, i odjednom ne radi... ne mora da znači najgore(crkavanje kompresora)... neka ti provere da li je ispravan kondenzator za pobudu kompresora....simptomi su često jako slični i neiskusan majstor bi odmah preporučio zamenu kompresora ( koja se najčešće ne isplati)... usput, ako je samo iscureo freon punjenje je oko 1500-1600 din, ali majstor mora utvrditi tačan razlog...usput2, malko je žalosno da si prošle jeseni primetio da nešto nije u redu i na +35 se setio da bi to trebalo popraviti.

Evo ja imam vec godinu dana klimu PaoloItalia i ne mogu da se pozalim ni nashta. Radi jako dobro, tiho, troshli malo struje i nije skupa. Rech je o 12-ici.

NEO klima ACS-HH12LIH

Kupio sam NEO klimu, 19.06.07 u Valdi robnoj kući gde su mi tvrdili da je odlična i da je garancija. Odličan servis. Međutim odmah po strčnoj montaži i uključenju iz unutrašnje jedinice su počel da izleču delovi plastike. Majstori su ustanovili da su to krilca rotor ventilatora.Kod intervencije u Valdiju, rekli su i da oni sa tim nemaju ništa, mora u servis.
Demnontažu i montažu snosim ja. Mislim da će to biti mukotrpan put do ostvarenja potrošačkih prava.
Zato mislim da od R.K.VALDI i NEO klime treba odustati u startu.
:wall:

@ Ledeni:
Ovako "pametnim" komentarima se pridružuješ onoj dvojici pametnjakovića iz prošlogodišnjeg treda. Dečurlija odrasla na srebrnim kašikama, pa u mladosti nastavila sa drugom vrstom srebrnih kašika nikada neće razumeti da se kroz život može i sopstvenim radom, iza kojega stoje znanje, veliki sopsatveni novac uložen u posao, i odgovornost za obavljeni posao (valjda ćeš naći nekoga da ti ovo prevede sa srpskog).

Sta cu kad sam saljiv :wave:

mirkom2, bolje pitati nego skitati...nemam neka iskustva sa klimama, ali znam nekoliko ljudi koji imaju neo i svih tih nekoliko ljudi imaju problema sa njima...sa druge strane, imam 2 galanza, i znam isto nekoliko ljudi koji ih imaju i nemaju problema :)

Pitao sam servisera klima i frizidera pre no shto sam kupovao (pre dve god) i on mi reche: ako hoces da dash manje od 400e za klimu, uzmi galanza, od ostalih bezi

mirkom2, bolje pitati nego skitati...nemam neka iskustva sa klimama, ali znam nekoliko ljudi koji imaju neo i svih tih nekoliko ljudi imaju problema sa njima...sa druge strane, imam 2 galanza, i znam isto nekoliko ljudi koji ih imaju i nemaju problema :)

Pitao sam servisera klima i frizidera pre no shto sam kupovao (pre dve god) i on mi reche: ako hoces da dash manje od 400e za klimu, uzmi galanza, od ostalih bezi
Nije bash tako ... Imash odlichnih LG-jeva za manje od 400 evra ....

Ima svega do 400e :) Chak i tadirana ;)

Samo mislim da je chovek pre par godina uzimao klimu, kada cene nisu bile ko danas. Cene tek 2 godine "stoje" , pre 3-4-5 godina je obichan LG bio 500 -600e :)

Poslednja izmena:
Ja samo znam da Lg koji sam kupio pre 5 godina greje jedno tri puta bolje nego Midea a sto se tice hladjenja tu su negde, mada je i bar duplo ako ne i vise placena.

Poslednja izmena:
pa kupovao sam pre 2-3 godine :) tad sam svog galanza platio cini mi se 200-220e (bez ugradnje) a ne secam se koje mi je sledece pominjao majstor za vece pare...al` mi je rekao "od midea i fuega i ostalih slichnih bezi" :D

Sad recimo da kupujem novu klimu, radije bih dao 100e vishe da bih bio siguran da se ne pokvari...nije to ram memorija pa da je izvadish iz rachunara za 2 minuta i uzmesh drugu...

usput2, malko je žalosno da si prošle jeseni primetio da nešto nije u redu i na +35 se setio da bi to trebalo popraviti.
ma sto se mene tice ja je ne bih ni popravljao. klima uređaji mi smetaju, a ovaj nije moj- vec je bio u stanu. ali drugim ukućanima vrucina jako smeta, a ja sam dobio zadatak da je sredim.

...al` mi je rekao "od midea i fuega i ostalih slichnih bezi" :D

dajte ljudi manite se tih majstorskih priča, kao ova klima za 200€ je najbolja, a ona druga za 200€ ništa ne valja, ja u kući imam 3 Midea-e 9ke i jednog WEG-a 12icu (inace su isti - malo veća je 12ica imaju isti daljinski i isto uputstvo) i rade godinu dana bez ikakvih problema i ne tvrdim da su bolji od bilo koje klime ali me nerviraju citati majstora koji nemaju pojma već imaju bolju proviziju na određenim modelima, koji često mogu biti identični onim drugima koje pljuju...a za ove modele sam se odlučio jer su bili među naj jeftinijim i imaju garanciju 5 godina

>90% klima sa 5 godina garancije idu uz uslov godishnjeg servisa od makar 15-20e :) tako da za 5 godina ti kupish 1/2 klime :) pa ti vidi ....

vlab, chovek ceo zivot drzi servis rashladnih uredjaja...nije mi je on ni prodao ni ugradio, porodicni prijatelj iz drugog grada :) e svake godine se kanim da uradim taj godisnji servis al` sve nesto zaboravim ;) shta podrazumeva taj servis?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno