Šta je novo?

Izolacija krova ili izolacija ploče tavana.

Cena po m2 ti dodje malte ne ista, računaj da ti za lepak treba i struja da umešaš a o cimanju džakova i trešenju ruku dok miksuješ da ne pišem. Proveri kolika je razlika u nivelaciji na tavanu (kolika su udubljenja ako ih ima) i koja je max debljina nanošenja pur pene.
Imam dve ploce, jedna je skorasnja od 40m2 pravljena 2020. druga koja je niza(tu su kuhinja, kupatilo i predsoblje) deo te nize je pravljen 2020. deo je stara ploca iz 70ih, u pitanju je masivna. Prvo sam nju planirao da izolujem a posto se tu spusta krov, sam taj deo se da kazem sastoji od 3 ploca razlicite visine a tu se ne hoda samo sluzi kao ostava, pur pena bi mi mnogo olaksala posao, tu bih cak isao zbog razlicith nivoa ploca i negde sa 20cm stiropora, uklapao, koristio delove stiropora koji je sotao od fasade. Normalno na krajus ve to izarmirao mrezicom i utopio lepkom
Na stranu secanje, uzimam u obzir visinu krova i stomacinu moju koja mi otezava saginjanje pa bi mi saginjanje bilo krace sa pur penom :)

Na stranu secanje, uzimam u obzir visinu krova i stomacinu moju koja mi otezava saginjanje pa bi mi saginjanje bilo krace sa pur penom :)
To što je kod tebe problem sa ispupčenjem je druga stvar, ako su udubljenja na ploči veća mogu da naprave problem jer lako pukne stiropor prilikom opterećenja. Sa pur penom može da se radi i ležeći :ROFLMAO:

Ma jok, nece puci, tu nemam nikakvog opterecenja, ima par velikih praznih kutija, neke PVC lajsne, ta izpupcenja su kao stepenice, prvo bih sce doveo u isti nivo i onda cepao jos 10cm ili 15 preko, jer je dosta tu toplije u kupatilu i kuhinji leti tj hladnije zimi jer je ploca 10cm. Leti se dosta brzo zagreje jer se tu spusta krov, 2c je tu ploca toplija od ostatka kuce

@Oswajac
Mislio sam na tvoje ispupčenje (stomak) da je problem koji nema veze sa izolacijom. Po meni tu je 10cm dobra izolacija a "stepenike" obložiš stiroporom i ostaje isti oblik. Umesto ispune tih stepenika bolje se pozabavi ventilacijom tavanskog prostora. Inače pur pena bolje drži nego lepak i ujedno je i sama izolator. Radio sam čoveku garažno mesto pre nekih 7 god. koje je zadnje u nizu gde mora da dodje u rikverc i da ne bi kačio zid obloženo je tvrdim stiroporom na pur penu bez bilo kakvog presvlačenja (ostao je go stiropor). Videli i ostali pa udri sa lepkom, nije izdržalo ni godinu dana a na pur penu stoji i dan danas a jeste bilo češanja.

Krov je na dve vode, sa prednje strane je prozor 160*140, sa zadnje strane prozor 50*50, sada je trenutno veci zatvoren, otvaam ga cim otopli i zatvaram kada se zahladi, plus celo tov reme drzim otvor za tavan otvorenim baz da bi se luftiralo, verujem i da je leti manja temperatura zbog toga. Sa jedne strane kuce ima izolacija i otvori izmedju one grede koja lezi na pploci i rogova je zatvoren u sklopu izolacije.
Posto se drugoms tranom lepim sa komsijom ti siti otvori izmedju rogova su jos uvek otvoreni, razmisljam kada stavim izolaciju preko ploce da te otvore ostavim samo stavim onu gustu zicu da ne bi mogle ptice i misevi da udju.
Razmisljao sam da ih prvo zatvorim ali mislim da nije pametno, letos kada bese ono nevreme probila kisa kroz dimnjak, video sam baricu oko dimnjaka, posle par sati se osusilo najverovatnije zbog provetravanja.

Pročitah ovu temu i moram da napišem par komentara na pojedine zablude.
1. Mineralna vuna je zajednički naziv za staklenu i kamenu vunu. Kamena vuna je najkvalitetnija izolacija, naročito za izolaciju od toplote, jer se radi u mnogo većim gustina
ma i omogućava veći fazni pomak.
2. Daska i OSB na krovu po meni nema sta da traži, osim kod tegole i ravnog lima. Majstori su navikli da im to bude skela za rad pa se zato forsira ta priča. Prilikom izgradnje treba imati skelu kod strehe sa koje se postavi red paropropusna-vodonepropusna folija (po dužini krova), podletva u širini folije, pa posle letve. Posle se hoda po letvama kao po merdevinama i tako do vrha.
3. Ventilisani krov obavezno, sa podletvom od bar 5cm. Debljina podletve zavisi od dužine krova, tako da negde treba i deblja ili se koriste ventilisani crepovi, ali da ne dužim oko toga.

Pročitah ovu temu i moram da napišem par komentara na pojedine zablude.
1. Mineralna vuna je zajednički naziv za staklenu i kamenu vunu. Kamena vuna je najkvalitetnija izolacija, naročito za izolaciju od toplote, jer se radi u mnogo većim gustina
ma i omogućava veći fazni pomak.
2. Daska i OSB na krovu po meni nema sta da traži, osim kod tegole i ravnog lima. Majstori su navikli da im to bude skela za rad pa se zato forsira ta priča. Prilikom izgradnje treba imati skelu kod strehe sa koje se postavi red paropropusna-vodonepropusna folija (po dužini krova), podletva u širini folije, pa posle letve. Posle se hoda po letvama kao po merdevinama i tako do vrha.
3. Ventilisani krov obavezno, sa podletvom od bar 5cm. Debljina podletve zavisi od dužine krova, tako da negde treba i deblja ili se koriste ventilisani crepovi, ali da ne dužim oko toga.
Narodski lakse majstorima da hodaju kada je podascan krov, ako imaju dil sa stovaristem jos jedan razlog da se stavi daska.
Ja sa majstorima nisam mogao da izadjem na kraj kada sam hteo da stavimo otvore, od dobavljaca tegole sam dobio specifikaciju i tu je bilo preporuceno da se neki otvori ubacuju. Posto su mi dva majstora radila celu kucu pa i krov, zbog nedostatka vremena a i snage nisam mogao da se ubedjujem, cak sam bioodustao i od folije izmedju daske i tegole(razlog kada se postavi tegola kako treba nema potrebe za folijom)

Ne znam na koje otvore mislis,verovatno na one kod slemena. Uglavnom tu je mogla da se stavi folija preko rogova, podletve i na njih daske i tegola. Ima varijanta i direkt daske na rogove i tegola, ali tu bas ne moze da se ostvari neki deblji ventilišući sloj posto ide izolacija između rogova, treba ostaviti vazdušni sloj nauštrb debljine vune.
Inace nisam bas pristalica tegole, vise sam za crep i lim u obliku crepa. 😉

Poslednja izmena:
Ne znam na koje otvore mislis,verovatno na one kod slemena. Uglavnom tu je mogla da se stavi folija preko rogova, podletve i na njih daske i tegola. Ima varijanta i direkt daske na rogove i tegola, ali tu bas ne moze da se ostvari neki deblji ventilišući sloj posto ide izolacija između rogova, treba ostaviti vazdušni sloj nauštrb debljine vune.
Inace nisam bas pristalica tegole, vise sam za crep i lim u obliku crepa. 😉
Pa zbog tezina i opterecenja nismo smeli crepove, razmisljao sam o limu alo sam zvuk kise o lim me nervira i to me odbilo, jer je kuca prizemna i ne znam kako bi se culo od samog lima

Sto se lima tice, nakon 25cm izolacije kamene vune i gipsa, u potkrovlju se vrlo malo cuje (mora biti apsolutna tišina), jedino ako je otvoren prozor. To iz prve ruke pričam. 😉

• Like
Reagovanja: Ira
Sto se lima tice, nakon 25cm izolacije kamene vune i gipsa, u potkrovlju se vrlo malo cuje (mora biti apsolutna tišina), jedino ako je otvoren prozor. To iz prve ruke pričam. 😉
Meni je nekako bilo daska, tegola sigurnija varijanta a i manje se greje tegola od lima, to mi je bio jos jedan razlog za tegolu.
Razmisljao sam i ja o izolaciji zimedju rogova, pa stiropor preko ploce ali to mu dodje ozbiljna investicija a ima jos da gradimo...

Pozdrav ljudi interesuje me da izolujem tavan koji se ne koristi jedno 80 kvadrata povrsine. Sta vi mislite mineralna vuna ili stiropor? Mnogi ljudi u mom okruzenju samo stavljali karton i stiropor. A iskreno hteo bih da uradim to kako valja a ne samo eto da sam uradio.

ako oces kako valja, kupis grede , ucvrstis grede pa izmedju(postavljaju se na 60cm razdaljine) stavljas vunu ili stiropor, zavisi za sta imas para. U ovoj temi je vec pisamo kako se cime izoluje

Par ljudi koje znam su izolovali samo redjanjem stiropora, neki stave musemu preko, neki kartone, neki razvuku prezicu i lepak, kaa se lepi stiropor moze lepkom a moze i purpenom.
Svakako mora a se zastiti odozgo stiropor

Ima li ko video ili uputstvo kako se pravilno resava ventilacija potkrovlja? Krov je uradjen sa osb plocama, folijom, podletvom, letvom i na kraju crepom. Plafon ce biti od gipsanih ploca, sa izolacijom 10cm kamene vune i 15 ili 20cm staklene preko toga.

Nedoumica je da li treba ventilacija da se uradi sa obe strane krova, posto je na dve vode, i kako to izvesti s obzirom da ce fasada ici skroz i pokriti i donji deo konstrukcije krova. Ako se tu ostavlja neki prostor za ventilaciju, da li treba ici celom duzinom sa obe strane krova i koliko veliki mora biti otvor, tj kako se odredi koliko je dovoljno veliki taj otvor da bi ventilacija radila kako treba. I naravno, ostaje pitanje kako to resiti a da se ne ostavlja rupa u stiroporu, ili je to moguce nekako odraditi ako taj otvor ne mora biti preveliki.

Imas na kanalu Majstor mario

evo pokazuje crep koji sluzi za ventilaciju

Ostave se ispod krovišta (spolja) otvori koji moraju biti pokriveni sitnom inox mrežicom protiv insekata.

Citao sam najvise na izolaciji na krovu, tako da bi tu definitino u podu stavljao, jer ne koristimo krov, samo za ostavu nekih stvari povremeno, tako da kamena vuna eventualno i preko toga osb ploce da moze da se hoda je okej resenje, cini mi se.

Pitanje je konkretno, da li bi izolacijom kod krova u podu (odnosno pod), "utoplio" i spratove 1 , 2 i 3 malo ili samo 4 koji je ispod krova? Je taj sprat se najmanje koristi i tu nije nesto potrebno izolacija, vise bi hteo da dobijem izolaciju na spratove ispod koji su nize, da li se to dobija nesto, ako se uradi izolacija u pod krova

Pa pazi, naravno da bi ta izolacija ploče najviše uticala na taj poslednji sprat, i donekle predposlednji, ali za ono što ti hoćeš je najbitnija izolacija spoljnih zidova i dobra stolarija kao i izolacija u podu prizemlja.

@marko39
Pa ako ste stavljali podletve onda između njih prolazi vazduh do slemena gde su ventilišući crepovi. Jedino sto OSB ploče otežavaju prolazak vlage iz termoizolacije, pa bi bilo preporučljivo napraviti i drugi ventilišući sloj bar 2-3cm visine koji prolazi izmedju rogova i proseći OSB na vrhu da se ne ošteti folija. Ali onda moraš ostaviti isto otvore izmedju rogova spolja sa čela ( zaštititi mrežicom otvor ). Postoji i varijanta da se izbuše rupe fi 100mm (oko 3kom po m2) na OSB pločama , pa da tuda prolazi vodena para iz termoizolacije, ali i to je problem zbog folije...
Uglavnom još jedna nezgodna situacija zbog daščanja stambenog potkrovlja.

Imas na kanalu Majstor mario

evo pokazuje crep koji sluzi za ventilaciju

Zar ne bi zbog OSB ploca ovo resenje bilo neupotrebljivo? Kako vidim i on je podascao ovaj krov, pa kapiram da bi dosta sprecavalo vlagu da prodje kroz foliju i izadje kroz ventilisuci crep. Iskreno, ako vlaga izadje van folije gore do crepa, ne verujem da ce mi biti takav problem jer cak i da kondenzuje trebalo bi da klizne u oluk preko folije i osb ploca. Ako masim nesto ovde, slobodno ispravite.

Ostave se ispod krovišta (spolja) otvori koji moraju biti pokriveni sitnom inox mrežicom protiv insekata.
Izmedju rogova? Posto je tu trenutno otvor tipa 12cm visine jer je toliko visina grede, da li se to treba smanjiti i kako bi se posle preko toga sa te spoljne strane izvela izolacija do krova, tj ispod krova? Vidim da je hedgehog savetovao 2-3 cm tu, da li se slazete?

Pa pazi, naravno da bi ta izolacija ploče najviše uticala na taj poslednji sprat, i donekle predposlednji, ali za ono što ti hoćeš je najbitnija izolacija spoljnih zidova i dobra stolarija kao i izolacija u podu prizemlja.

@marko39
Pa ako ste stavljali podletve onda između njih prolazi vazduh do slemena gde su ventilišući crepovi. Jedino sto OSB ploče otežavaju prolazak vlage iz termoizolacije, pa bi bilo preporučljivo napraviti i drugi ventilišući sloj bar 2-3cm visine koji prolazi izmedju rogova i proseći OSB na vrhu da se ne ošteti folija. Ali onda moraš ostaviti isto otvore izmedju rogova spolja sa čela ( zaštititi mrežicom otvor ). Postoji i varijanta da se izbuše rupe fi 100mm (oko 3kom po m2) na OSB pločama , pa da tuda prolazi vodena para iz termoizolacije, ali i to je problem zbog folije...
Uglavnom još jedna nezgodna situacija zbog daščanja stambenog potkrovlja.
Nema ventilisucih crepova trenutno, ali ne znam koliko bi i pomogli jer je ispod OSB ploca celom povrsinom. Da sam nasao forum ranije i uopste razmisljao o ovome, sigurno da bih drugacije uradio. Majstori kao majstori, ne interesuje ih puno da razmisljaju kako ce nesto uraditi, samo da urade. Zar ne bi sada najzgodnije bilo iskoristiti otvore izmedju rogova, jer bi tu bilo najlakse da se izvede, a da se ne rusi sada sve ili busi osb, ostecuje folija itd? Nisam samo siguran koja je to mrezica, koliko mora da bude cesta i od kog materijala, celicna ili?
Kazete da ti otvori budu visine 2-3 cm. Da li je potrebno da se ostave bukvalno izmedju svakog roga, sa obe strane krova ili ne? To bi znacilo da onda i majstor koji radi izolaciju mora da ostavi tu otvor, tj da stiropor ide do njega, a posle ovaj ispod krova da bude odvojen od ovog koji ide po zidu isto za tih 2-3 cm? Da li to moze praviti neki problem? Mada gore ispod krova realno i ne mora da bude stiropor, mislim da sam cuo da koriste i gipsane ploce u te svrhe, i posle samo stave fasadu preko.

Pa nisam baš mislio na one ventilišuće crepove sa rupama već one slemenjake na vrhu,.da su postavljeni sa metalnim kopčama, a ne zamalterisani. Bez toga uzalud bilo kakvi slojevi za ventilaciju, kao i bez sečenja OSB kod slemena.

Pa nisam baš mislio na one ventilišuće crepove sa rupama već one slemenjake na vrhu,.da su postavljeni sa metalnim kopčama, a ne zamalterisani. Bez toga uzalud bilo kakvi slojevi za ventilaciju, kao i bez sečenja OSB kod slemena.
Slemenjaci na vrhu nisu malterisani, tako da nije zatvoreno hermeticki :) Postavljeni su slicno kao majstor Mario u klipu. :)

Zar ne bi zbog OSB ploca ovo resenje bilo neupotrebljivo? Kako vidim i on je podascao ovaj krov, pa kapiram da bi dosta sprecavalo vlagu da prodje kroz foliju i izadje kroz ventilisuci crep. Iskreno, ako vlaga izadje van folije gore do crepa, ne verujem da ce mi biti takav problem jer cak i da kondenzuje trebalo bi da klizne u oluk preko folije i osb ploca. Ako masim nesto ovde, slobodno ispravite.

Izmedju rogova? Posto je tu trenutno otvor tipa 12cm visine jer je toliko visina grede, da li se to treba smanjiti i kako bi se posle preko toga sa te spoljne strane izvela izolacija do krova, tj ispod krova? Vidim da je hedgehog savetovao 2-3 cm tu, da li se slazete?

Nema ventilisucih crepova trenutno, ali ne znam koliko bi i pomogli jer je ispod OSB ploca celom povrsinom. Da sam nasao forum ranije i uopste razmisljao o ovome, sigurno da bih drugacije uradio. Majstori kao majstori, ne interesuje ih puno da razmisljaju kako ce nesto uraditi, samo da urade. Zar ne bi sada najzgodnije bilo iskoristiti otvore izmedju rogova, jer bi tu bilo najlakse da se izvede, a da se ne rusi sada sve ili busi osb, ostecuje folija itd? Nisam samo siguran koja je to mrezica, koliko mora da bude cesta i od kog materijala, celicna ili?
Kazete da ti otvori budu visine 2-3 cm. Da li je potrebno da se ostave bukvalno izmedju svakog roga, sa obe strane krova ili ne? To bi znacilo da onda i majstor koji radi izolaciju mora da ostavi tu otvor, tj da stiropor ide do njega, a posle ovaj ispod krova da bude odvojen od ovog koji ide po zidu isto za tih 2-3 cm? Da li to moze praviti neki problem? Mada gore ispod krova realno i ne mora da bude stiropor, mislim da sam cuo da koriste i gipsane ploce u te svrhe, i posle samo stave fasadu preko.
Najbolje se posavetovati sa arhitektom ili iskusnim izvođačem. Najveći problem je svakako taj OSB koji je zatvorio put vodenoj pari. Skidanje crepa i OSB tabli, pa vraćanje OSB tabli sa razmakom između njih bi bilo rešenje. Bušenje OSB-a može oštetiti foliju.
Što se ploče tiče, pre postavljanja vune na ploči, potrebno je staviti parnu branu (najlon) pa vunu. Hodanje preko mekane vune će je uništiti. Potrebno je napraviti drveni "roštilj" na koji bi mogle da se postave OSB table a da se vuna ne spljošti

Sada nesto ponovo citam, moguce da nisam lepo razumeo gde ste mislili da se ostavi tih 2-3 cm otvor. Ja sam mislio na strani, na krajevima krova u donjoj zoni. Moguce da to nije dobro resenje, ili to mora biti negde u gornjoj zoni krova? Gore bi mozda moglo da se malo isece osb ploca ispod slemenjaca i da se oslobodi da moze da izadje vlaga, samo ne znam koliko je dovoljno, Iskreno, OSB ploce i nisu bas skroz lepo spojene svuda celom duzinom u slemenu, tako da tu ima malo lufta i zbog toga. Verovatno da nije dovoljno, ali mozda da se prosiri to malo ili je potrebno jos nesto?

Mada u tom slucaju mi nije jasno sto bih stavljao mrezu za ptice, jer tu nema sanse da prodju ptice ili insekti. Moguce da Vas nisam lepo razumeo.

Mora biti otvor i sa donje strane (iznad OSB-a) kako bi vazduh strujao između crepa i OSB tabli i odvodio vlagu. Idealno je kada bi postojali i ventilirajući crepovi pri vrhu

Najbolje se posavetovati sa arhitektom ili iskusnim izvođačem. Najveći problem je svakako taj OSB koji je zatvorio put vodenoj pari. Skidanje crepa i OSB tabli, pa vraćanje OSB tabli sa razmakom između njih bi bilo rešenje. Bušenje OSB-a može oštetiti foliju.
Što se ploče tiče, pre postavljanja vune na ploči, potrebno je staviti parnu branu (najlon) pa vunu. Hodanje preko mekane vune će je uništiti. Potrebno je napraviti drveni "roštilj" na koji bi mogle da se postave OSB table a da se vuna ne spljošti
Nemam plocu, gore cu uraditi rostilj sa gredama i gipsane ploce kao plafon. Iznad njih ce ici folija, mada mislim da ne moze najlon vec neka parapropusna, pa kamena vuna 10cm, staklena vuna 15-20cm, i preko opet parapropusna folija. Jel to pravilan raspored? Krov je inace malog nagiba, tako da taj prostor ne bi mogao da se koristi za hodanje svakako, mozda samo po sredini nekih 3m, ali tu mogu da postavim OSB ploce preko vune.
Mora biti otvor i sa donje strane (iznad OSB-a) kako bi vazduh strujao između crepa i OSB tabli i odvodio vlagu. Idealno je kada bi postojali i ventilirajući crepovi pri vrhu
Mislite da podletva nije dovoljna u tu svrhu? Idealno da, i ne bi bio ne znam koji problem da dokupim te crepove, naravno ako mogu da ih nadjem. Crep je Tondach 9, ne znam da li imaju za njih ventilirajuce. :)

Upravo tako, mora dole vazduh da udje, a gore da izadje i to celom dužinom strehe/slemena.
Pravilan raspored je već nekoliko puta pisan, uglavnom gledano iznutra:
-gips ploče
-parna brana
-kamena/staklena vuna
-(daska/OSB)
-paropropusna vodonepropusna folija
-podletve, letve, pokrivač

Upravo tako, mora dole vazduh da udje, a gore da izadje i to celom dužinom strehe/slemena.
Pravilan raspored je već nekoliko puta pisan, uglavnom gledano iznutra:
-gips ploče
-parna brana
-kamena/staklena vuna
-(daska/OSB)
-paropropusna vodonepropusna folija
-podletve, letve, pokrivač
Citao sam celu temu, ali moguce da mi se vec sve izmesalo. :)

Imam jos neke nedoumice na zalost. :)

1. Sta je tacno parna brana? Da li je to najlon ili neka opet parapropusna folija? Zbunjuje me to jer sam mislio da je ideja da vlaga moze da prodje odozdo iz sprata u potkrovlje, ali moguce da nisam lepo razumeo.
2. Zasto se uvek stavlja kamena pa staklena vuna, i da li moze samo staklena? Koja je tacno prednost toga da ide prvo kamena? Zbog zdravlja nesto ili je neki drugi razlog? Mada ako ispod ide ta folija, ne znam sta moze proci dole preko parne brane.
3. Zar ne ide parapropusna folija ispod daske/OSB? Mislio sam zbog gazenja da nije zgodno da se gazi po njoj, pa bih voleo da znam sto ste je stavili ovako po rasporedu. Neki clanovi vidim da su daske stavljali na kraju. Naravno tu pricamo o plafonskom delu samo, posle na krovu svakako imam opet OSB, parapropusnu foliju, podletvu, letvu, crep.

Izvinjavam se ako je dosta pitanja, ali pokusavam da shvatim kako bi ovo trebalo tacno da izgleda da ne bi majstori mogli da me bacaju tamo ovamo. :)

Ovo što sam napisao se i odnosi na krov, tj. potkrovlje. Ako se stavlja na pod izolacija, to je već napisano (najlon i roštilj od drvenih greda, izmedju vuna, preko paropropusna folija i daske/OSB.
Za razliku staklena/kamena vuna.sam već pisao, pa ako si čitao temu naćićeš.
Parna brana nije običan najlon, već otporan na starenje i sa deklarisanim koeficijentom otpora prolazu vodene pare npr. 50/100/200

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno