Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

@milan91 & matrix77
Moram da vam se izvinim jer sam vam izazvao probleme, tek sam sada okrenuo svoj modem i odozdo video da pise da je Sagem F@st 800 E3 :( .
Molim za oprostaj!

Odličan je Feisty Fawn, bez problema sam namestio i Beryl i Emerald. Sve radi kako treba, samo mi na tvtime na tv kartici prikazuje sliku, ali ne zvuk.. Mrzi me trenutno da se cimam oko toga, ali kapiram da postoji rešenje.

Hm.Meni je E4 takodje...i dalje nisam nasao resenje...

Izgleda da su za Sagem E4 moguca sledeca resenja:
1) sedi i cekaj da se pojavi resenje u obliku novog drajvera, firmwarea,
2) kupi drugi modem koji ima ethernet izlaz,
3) predji kod drugog provajdera koji daje modem sa ethernet izlazom.
4) ...

Ja imam E4 takodje...dani mucenja, kompajliranja raznih...i nista...mislim da cu da odaberem opciju 3 iz menija!
Nadam se da neko ima bolje resenje od ponudjenih...

Izgleda da su za Sagem E4 moguca sledeca resenja:
1) sedi i cekaj da se pojavi resenje u obliku novog drajvera, firmwarea,
2) kupi drugi modem koji ima ethernet izlaz,
3) predji kod drugog provajdera koji daje modem sa ethernet izlazom.
4) ...

Ja imam E4 takodje...dani mucenja, kompajliranja raznih...i nista...mislim da cu da odaberem opciju 3 iz menija!
Nadam se da neko ima bolje resenje od ponudjenih...

E jeste, menjati provajdera samo zbog modema je cista glupost! Treba da placas Setup, a sada ga dosta provajdera naplacuje, a za te pare mozes i da kupis novi modem, ili ruter, smesno.

Pa zar mislis da sam toliko debilan...provajdera cu da menjam iz drugih razloga, ali pri promeni cu da obratim paznju koga cu odabrati...shvatash. Prvo pitaj, pa onda vredjaj! ;)

Pa slusajte,koliko znam dosta provajdera su izasli u susret korisnicima Linux-a,koliko znam Sezampro je izasao,takodje i moj provajder Neobee,od njih sam dobio USRobotics koji je extra radio na Linux-u.Ali sam bio prinudjen da ga zamenim, jer su oni mi predlozili da to uradim jer kao "ne radi bas dobro".Ali dobro sad je odlicno sto sam uspeo da poteram ovaj modem,ali dok sam imao SuSE sav iznerviran sto modem nece da radi poslao sam mail tehnickoj podrsci,u kojoj rade sve neki "experti" sto sam se uverio koliko sam ih puta zvao,i rekao sebi vise nikad necu da ih zovem...Jer sam dobio odgovor da to uopste nije moguce,eto bas tim recima,i nista vise.

Jel ima neko ideju sta je problem pri downloadu paketa preko apt-get komande ? Javlja mi za neke da ne moze da ih nadje ? 6.10 je u pitanju...

Poslednja izmena:
mogo bi se neko zezne pa da ode na kanal #ubutu-sr ?!?!??!

Ja sam malo napredovao sa instalacijom modema BeWAN ADSL ali opet mi treba pomoc.:crash:
Uspeo sam (kako su me ljudi savetovali na irc-u) preko mreze da se konektujem na internet i apdejtovao sam listu u synapticu koji sada je pronasao za Bewan driver, dva fajla koje sam instalirao ali i dalje modem ne reaguje, a u bewanovoj aplikaciji za monitoring adsl-a, pise da nije pronasao uredjaj.
Prilikom instalacije drivera dobio sam ovu poruku:
Unicorn source

Source for the Bewan ADSL PCI st and USB unicorn driver
This package provides the source code for the unicorn kernel modules.
The unicorn package contains applications that can be useful to monitor the
state of the Bewan ADSL modems. Kernel source is required to compile these
modules.

Sta sada da uradim?
Sta im znaci ovo: "Kernel source is required to compile these
modules."

Poslednja izmena:
Ja sam malo napredovao sa instalacijom modema BeWAN ADSL ali opet mi treba pomoc.:crash:
Uspeo sam (kako su me ljudi savetovali na irc-u) preko mreze da se konektujem na internet i apdejtovao sam listu u synapticu koji sada je pronasao za Bewan driver, dva fajla koje sam instalirao ali i dalje modem ne reaguje, a u bewanovoj aplikaciji za monitoring adsl-a, pise da nije pronasao uredjaj.
Prilikom instalacije drivera dobio sam ovu poruku:
Unicorn source

Source for the Bewan ADSL PCI st and USB unicorn driver
This package provides the source code for the unicorn kernel modules.
The unicorn package contains applications that can be useful to monitor the
state of the Bewan ADSL modems. Kernel source is required to compile these
modules.

Sta sada da uradim?
Sta im znaci ovo: "Kernel source is required to compile these
modules."

Instaliraj kernel source i module-assistant i citaj malo tu dokumentaciju :D
a ne samo da skakuces sa foruma na forum i da kukas "sta da radim, ljudi", "Pomagajte" i slicno.
Ili kupi neki ADSL ruter sa eth portom (ima za oko 3000 dinara)
Pozdrav.

Poslednja izmena:
ma ima za manje pare ruter kakvi 3000 dindzi 15-20 e ...
posle 2 dana pokusavanja da instaliram wallplug u beryl 0.2.1 odustao sam i instalirao 0.3.0 ,meni se cini da radi malo brze ...pa sam hteo da pitam jel neko ovde deli moje misljenje?

ma ima za manje pare ruter kakvi 3000 dindzi 15-20 e ...
posle 2 dana pokusavanja da instaliram wallplug u beryl 0.2.1 odustao sam i instalirao 0.3.0 ,meni se cini da radi malo brze ...pa sam hteo da pitam jel neko ovde deli moje misljenje?

Pa sad, tesko da ce kvalitetan ADSL ruter da nadje za manje od 3000 dindzi.

moz biti nisam trenutno u toku sa cenama ali koliko se secam nesto oko 20 evrona je simensov speedstream koji daje sezam i sasvim dobro radi ...ja sam na njemu ima ubodena 3 kompa i nikad mi nije pravio problem .Allied telesyn je shit to mogu da sa sigurnoscu da kazem i on je 20 e nov naravno

moz biti nisam trenutno u toku sa cenama ali koliko se secam nesto oko 20 evrona je simensov speedstream koji daje sezam i sasvim dobro radi ...ja sam na njemu ima ubodena 3 kompa i nikad mi nije pravio problem .Allied telesyn je shit to mogu da sa sigurnoscu da kazem i on je 20 e nov naravno

Bas sam pogledao u cenovnik i USRobotics Sureconnect 9001 ADSL eth modem je 23.5 evra bez PDV, a TP-Link TD-8810A je 29 evra bez PDV sto sa uracunatim porzom daje 2357 din. i 2908 din. respektivno.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Nesho ako hoces da pomognes hvala, ali od takve pomoci nema neke vajde.
Ni ne pada mi na pamet da sada nabavim i treci uredjaj za ADSL, pre cu se vratiti na nesto ozbilnije kao sto je Win ili cu da probam Mac gde za instalaciju jednog ADSL modema ne treba da zavrsis fakultet specijalno za taj modem, i dokle god ovo ne srede linux ce i dalje biti u senci. U windowsu oba moja modema sam instalirao za 3 minuta i radi internet, a u linuxu, sacuvaj boze...cak i kod njih sam pronasao savet da kupim drugi modem jer linux se ne snalazi nikako sa USB ADSL modemima.
Mozete da kazete sta hocete ali, to nije to.

Tvoja ljutnja i nezadovoljstvo su usmereni na pogresnu stranu. Nije Linux kriv sto firma koja je proizvela tvoj modem nije izdala drajvere za njega. Napisi im mejl, nece ti pomoci, ali samo tako ce u buducnosti firme poceti da rade na drajverima za ne Win sisteme.
Ono za "nesto ozbiljnije kao sto je Win": :D

Priznajem da je win daleko od ozbiljnosti.
Firma BeWAN ima driver za linux na njihovom sajtu ali procedura instalacije je daleko komplikovanija nego kod windowsa.
Problem je sto su i linux korisnici toliko zeljni da pomognu pocetnicima...da svaki ogovor ti je "google". Ako je tako onda treba da se zatvore svi forumi i ostalo jer postoji google.

Priznajem da je win daleko od ozbiljnosti.
Firma BeWAN ima driver za linux na njihovom sajtu ali procedura instalacije je daleko komplikovanija nego kod windowsa.
Problem je sto su i linux korisnici toliko zeljni da pomognu pocetnicima...da svaki ogovor ti je "google". Ako je tako onda treba da se zatvore svi forumi i ostalo jer postoji google.

Ajde probaj jedno po jedno. Skines izvorni kod kernela
apt-get install linux-headers-2.6.... koja ti je verzija kernela.

onda vidi upustvo koje su ti dali uz drajver. Verovatno ces morati da pokrenes neke make, configure, install komande.
Ja ne razumem francuski, ali ako prevedes sa guglom na engleski ono izgleda kao da je dobar vodic.

evo sad sam nacuo da 7.10 izlazi 7 juna ....kad pre????

^^ Nemoguće jer to 10 u oznaci predstavlja 10. mesec tj. oktobar. Ako nešto izađe u Junu onda će se zvati 7.07 :d

Ubuntu verzije su imenovane tako da prvi broj u oznaci verzije oznacava godinu, a drugi mesec planiranog izlaska finalne verzije.

ebiga ja sam sad tako procitao ....moguce da ce ga pustiti u test tada

hm... gde se nalazi automatix2??

Meni se javlja problem sa fontovima u Operi. Kao sto mozete videti iz doke prilozenog, fontovi su u sistemu normalni, dok su u uoperi "muljavi". Takvi su i na web stranicama i u meni-ju, dok je u FF meni normalan dok je stranica gadna. Pokusavao sam da menjam fontove u operi, ali svaki font je takav. U Font Preferences sam namestio Subpixel smoothing (LCDs), ali to izgleda ima uticaj jedino na sistem dok porgrami ostaju takvi kakvi jesu. Rezolucija je 1280x1024 na 60Hz, ako je od pomoci. Zna li neko kako bih mogao da resim ovaj problem?

Prilozi

• font.png
    font.png
    59.7 KB · Pregleda: 96
Vrh Dno