Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

Hehe,doskocio sam mu,uspeo sam da namestim citke fontove u firefoxu,ustvari u celom sistemu :bottle:
samo pratite ovaj guide http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=208396 everything's gonna be aaaalright :d
Uspeo sam i da namestim tastere na mx610,jedino me jos zvucna zeza,al dobro nije lose za linuxsasa sa dvodnevnim iskustvom :d

E da,da li beryl radi sa 9600se? Pratio sam onaj guide sa pocetka teme i sjebao sam komp,morala je da padne reinstalacija :trust:

mora da radi, meni na 9600pro je proadio odma nakon instalacije, a beryl radi i na gf2mx (pa i na intel extreem integrushi) od koje je taj 9600se (iako je se) bolji
:wave:

Pokusao sam ponovo i sada radi! Izgleda da nisam bio dobar u copy/pastu prosli put :d

E ovako za sad mi se ne desava bagovanje opere radi sve normalno :)
Nego jos nesto sto nisam uspeo da podesim na ubuntu pa da "bude sve kao na windowsu" :D na hrcku(ovaj misu :D ) imam 2 klik sa strane-backward i forward i problem je u tome sto nikako ne mogu da podesim, a dosta mi koristi kad pregledam stranice.Hrcak koga imam je neki noname ;)

Aj ako neko može da mi pomogne oko mreže. Koristim Linksys WAG200G wireless ruter za izlaz na net.
Prvo sam isprobao Feisty Fawn sa CD-a, da proverim da li je sav hardver u laoptopu prepoznat. Prijavio mi je da koristi Intelov drajver za wireless koji nije open-sorce, takođe ne vidi ni BlueTooth i još ponešto, ali nije bitno.

Problem - ne mogu da se konektujem na net. Cenection menager vidi mrežu i pokazuje jak signal. Pri pokušaju konekcije ne izbacuje nikakvu grešku, ali jednostavno se ne konektuje. Pokušao sam iz Firefoxa da pristupim ruteru na standardnoj adresi 192.168.1.1 ali ne dobijam ništa. Probao sam da pingujem ovu adresu, ali ruter ne odgovara.

Pomoć?

Ne znam da li ovo pomaze,ali iz nekog cudnog razloga meni modem iako pokazuje da je konektovan,ne reaguje,npr pise waiting for google.com i nista.Znaci ima signala,vidi se da se 'trudi',ali nista.Pomaze mi restart modema.Medjutim kada se prebacim posle na windows,onda ne radi modem u windowsu,a u linuxu radi,ista prica,sledi restart.I tako u krug.U pitanju je sbb-ov modem...

Poslednja izmena:
pa moraces preko terminala da instaliras odgovarajuce drajvere,a izbrises ati-jeve.Izaberi u grub-u onu opciju recovery mode,a ako si izbacio to,mozes da iskoristis terminal sa live cd

Zamenio sam grafichku i gnome mi se vishe ne pali, kako da objasnim linuxu da nema vishe radeona i da ga sad cheka gf3 ti?

Kada uđeš u recoveru mode u konzoli kucaš
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
posle toga će ti se otvoriti prozor za podešavanja.Najvažnije je da za model grafičke izabereš
nv(ili nvidija).Nešto od toga je izlistano.Potom će te pitati za model,za slot u kome je grafička itd.Tamo gde je nešto autodetektovano,ili nisi siguran šta je ,ti lupi enter :).Na kraju kucaj
sudo shutdown -r now
i probaj da podigneš sistem u običnom modu.Ako to ne upali radi ponovo istu proceduru ali za
model grafičke izaberi vesa.To će sigurno raditi,ali će te dočekati 800x600 rezolucija i 60hz.

Poslednja izmena:
Kada uđeš u recoveru mode u konzoli kucaš
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
posle toga će ti se otvoriti prozor za podešavanja.Najvažnije je da za model grafičke izabereš
nv(ili nvidija).Nešto od toga je izlistano.Potom će te pitati za model,za slot u kome je grafička itd.Tamo gde je nešto autodetektovano,ili nisi siguran šta je ,ti lupi enter :).Na kraju kucaj
sudo shutdown -r now
i probaj da podigneš sistem u običnom modu.Ako to ne upali radi ponovo istu proceduru ali za
model grafičke izaberi vesa.To će sigurno raditi,ali će te dočekati 800x600 rezolucija i 60hz.

tnx, na opshirnom objashnjenu :bottle:

A da li je neko naterao ubuntu FF da radi sa softverskim modemom (konkretno Agere/lucent) i kako?

Ovi noviji modemi,v92 nece moci da rade.Sanse imas samo sa v90 modemima,koje win prepoznaje kao Lucent Win Modem.Tu oznaku mozes procitati na samom modemu.Znam da je moj drugar uspeo da natera takav modem da radi na jednoj Mandrivi,ne pitaj me kako,mislim da ni on ne zna :)
Doduse,meni je prepoznao v92 modem,ali nisam se trudio da ga pokrenem....

Ovi noviji modemi,v92 nece moci da rade.Sanse imas samo sa v90 modemima,koje win prepoznaje kao Lucent Win Modem.Tu oznaku mozes procitati na samom modemu.Znam da je moj drugar uspeo da natera takav modem da radi na jednoj Mandrivi,ne pitaj me kako,mislim da ni on ne zna :)
Doduse,meni je prepoznao v92 modem,ali nisam se trudio da ga pokrenem....

Meni je prepoznao modem, bez problema. Jedino sto ne mogu da skontam kako da se konektujem na mrezu ;) Ima ikonica za networking u gornjem toolbaru u gnomu i tamo se nalazi modem connection, ali bez obzira sta ja tu ukucao i sredio, nikako nece da okrene broj. :trust:

Samo da prijavim da mi je problem sa wireless-om nestao. Nisam ga rešio, samo je nestao kada sam pokušao da se konektujem sa već instaliranog Ubuntua. Po prvi put pristupam forumu iz Linux-a.

Normalno, imam gomilu pitanja, al ajmo malo po malo.
1. Za Linux particiju sam odabrao ext3 fajl sistem. Ima li caka da mogu da bezbedno pišem po NTFS particiji, pošto su one u Ubuntu read only.
2. Takođe, pri inicijalnoj proveri particije prijavljena je nekakva greška i komp se restartovao, mada je posle toga sve radilo OK. Postoji li nešto kao CHKDSK/ -r za Ubuntu?
3. Šta Ubuntu ima umesto Windows Task Menager-a? Jedan prozor se zaglupeo i prestao da reaguje, ali nisam imao čime da ubijem aplikaciju, kao da sam opet na Windows 95.
4. Nvidijine drajvere za grafiku instaliram kao svaki drugi paket ili je potrebno uraditi nešto dodatno? Naravno, hteo bih i Beryl, ali ću prvo da pročitam thread o njemu.

2. Prvi put uvek odradi scandisk, zato što mu u logu piše da nije rađen nikad. Imaš komandu fsck (od "file system check"), kucaj man fsck za help.
3. Ctrl+Escape
4. Kao i svaki drugi paket, posle čega treba restartovati grafičko okruženje (logout pa login)

Poslednja izmena:
Dodatak mojim ranijim pitanjima:

1. Koliko su pouzdani ti nfs-3g drajveri?
2. fsck kaže da je opasno raditi proveru diska dok je mauntovan. Pretpostavljam da treba da idem u Linuxovu verziju safe moda koju mi nudi pri boot-u.
3. Našao sam System Monitor, liči... BTW, prečica ctrl+esc kod mene ne radi.
4. ForceWare 100.14.09 dolazi u paketu sa .run ekstenzijom, Synaptec Package Manager ga ne prihvata. Kada pokušam da ga instaliram preko terminala komandom "sh NVIDIA-Linux-x86-100.14.09-pkg1.run" dobijem poruku da instaler mora biti pokrenut kao root.

3.klikni na 'add to panel' i nadji aplikaciju 'force quit' il tako nesto,ubija neposlusne prozore,samo kliknes kursorom na njih

Poremećeni prozori

Igram se sa Compiz-om, isprobavam sve i svašta i uvek radim update za Compiz kada se pojavi, koristim Gnome. Dešava se da nakon restarta (retko ali se dešava) nijedan prozor nema onaj osnovni bar sa Title-om i minimize-maximize-close dugmićima (kako se zove ovaj deo prozora - zaboravio sam :( ). Moguće je da je ovo posledica igranja sa Compiz-om. Za sada ovo rešavam "resetovanjem" Gnome-a tako što u terminalu odradim

rm -rf .gnome .gnome2 .gconf .gconfd .metacity

u svome accountu, pa restart X-a., ali posle moram ponovo da radim neka dodatna podešavanja, što malo smara (uradiću sada backup ovih config fajlova u "dobrom" stanju).

Iskustva?

Da nisi slucajno instalirao beryl? Meni se to desavalo sa uklucenim beryl temama,a compiz efektima.
Inace ja sam isprobao beryl i izbrisao ga,jednostavno mi isuvise komplikuje stvari,sve zivo treperi i igra,pa sam se zadrzao na compizu + instalirao dodatni paket sa jos nekim efektima,dosta :d

Ps.nasao sam sjajnu zamenu za msn messanger,ovaj gaim je ruzan bre :whip:
ukucajte u terminalu:
sudo apt-get install amsn

A ako vam izbaci pri pokretanju programa gresku tipa 'tls module missing' ili tako nesto uradite sledece:
sudo apt-get install tcltls
zatim
sudo gedit /usr/lib/tls1.50/pkgIndex.tcl

i promenite red
package ifneeded tls 1.5 "[list load [file join $dir .. libtls1.50.so] ] ;[list source [file join $dir tls.tcl] ]"
u
package ifneeded tls 1.50 "[list load [file join $dir .. libtls1.50.so] ] ;[list source [file join $dir tls.tcl] ]"

Poslednja izmena:
Da nisi slucajno instalirao beryl? Meni se to desavalo sa uklucenim beryl temama,a compiz efektima.
Inace ja sam isprobao beryl i izbrisao ga,jednostavno mi isuvise komplikuje stvari,sve zivo treperi i igra,pa sam se zadrzao na compizu + instalirao dodatni paket sa jos nekim efektima,dosta :d

Ne, nema Beryl-a sigurno, samo Compiz. Beryl nisam ni probao, odgledao sam par demonstracija i to mi je bilo dovoljno :) Instalirao sam i Compiz Settings manager a tamo ima svega za čačkanje :p

1. Za Linux particiju sam odabrao ext3 fajl sistem. Ima li caka da mogu da bezbedno pišem po NTFS particiji, pošto su one u Ubuntu read only.

Ima, i vrlo je jednostavna za instaliranje i koriscenje. Idi u Synaptic package manager i trazi "NTFS", naci ces paket koji omogucuje vrlo bezbedno pisanje po NTFSu. Koristim ga intenzivno mesecima i ni jednom nisam naleteo na gresku. Thumbs up za ubuntu :wave:

Ima, i vrlo je jednostavna za instaliranje i koriscenje. Idi u Synaptic package manager i trazi "NTFS", naci ces paket koji omogucuje vrlo bezbedno pisanje po NTFSu. Koristim ga intenzivno mesecima i ni jednom nisam naleteo na gresku. Thumbs up za ubuntu :wave:

OK, instalirao sam preko Synaptic-a nfs-3g i sve što ide uz njega, ali kako da ga podesim i mauntujem particije? Na netu sam našao gomilu različitih uputstava i ni jedno ne radi ili ja ne mogu da se snađem u njemu.

sudo imekomande

npr sudo sh nešto.run

ili se uloguješ kao root (komanda su) pa odatle kucaš.

ako ne znaš password, koristi pre toga sudo passwd root

E, ovo je već nešto. Ali zahteva da ugasim X server pre instalacije.
Šta je to, čemu služi i kako ga gasim?

To je ubijanje X servera, ali se ovde izgleda automatski radi logout kad se ubije server... pogledaj onda u proces menadžeru koji je PID x servera, a onda kao root kucaj kill -9 PID

Vrh Dno