Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

U procesima ne vidim nikakav X server. Ima nešto što se zove x-session-manager, da li je to to? Mogu li da ga ubijem a da ne prekinem sesiju?

Mali problem, odakle skidate flash player plug in za firefox ali za 64bit verziju Ubuntu-a. Svuda vidim samo za 32bit za 64 jok, probao i preko apt. Ima li negde??

U procesima ne vidim nikakav X server. Ima nešto što se zove x-session-manager, da li je to to? Mogu li da ga ubijem a da ne prekinem sesiju?

Da odgovorim sam sebi - ne mogu. Ako ručno ubijem proces, opet se dešava isto, sesija se prekida.

Kako da instaliram drajver za GeForce Go 7600? Jedino što mi pada na pamet je da aktiviram restricted drajver koji dolazi u samom Ubuntuu, ali opet hteo bih da stavim najnoviji.

@Maul
Please note that you pretty much HAVE to add those options to xorg.conf:
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
Option "TripleBuffer" "true"
Otherwise, you may not get working window borders.

@morbius
1) Download the installer from this page according to your architecture (32bit or 64bit) http://www.nvidia.com/object/unix.html
2) Open Terminal and type:
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential gcc xserver-xorg-dev pkg-config
3) Then open Terminal and type:
sudo apt-get --purge remove nvidia-glx nvidia-settings nvidia-glx-legacy
4) Press CTRL-ALT-F1 (so as to get to the command line, not a windowed terminal, but out of the graphical interface GUI). Login with your username and password (if required).
sudo /etc/init.d/gdm stop (OR "kdm stop" if you use KDE)
5) Make a backup of your xorg.conf
sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
[In this way if anything goes wrong and you have problems with the xserver (i.e. if it doesn't start) you can type: sudo cp /etc/X11/xorg.conf_backup /etc/X11/xorg.conf ]
6) Get to the directory in which you have the nvidia installer
7) Install the driver
sudo sh NVIDIAsomething.run
8) Set up your /etc/X11/xorg.conf by using nvidia-xconfig:
sudo apt-get install nvidia-xconfig nvidia-settings
sudo nvidia-xconfig
9) Prevent Ubuntu's nvidia driver in the restricted modules from being loaded at boot:
sudo nano -w /etc/default/linux-restricted-modules-common
The file should look like this:
# ...
DISABLED_MODULES=""
You have to put "nv" in the inverted comas which you can find after DISABLED_MODULES so that your file looks like the following:
# ...
DISABLED_MODULES="nv"
Press CTRL+X to exit (say yes when it asks you whether to save the file or not)
10) Restart the login manager:
sudo /etc/init.d/gdm restart (or "kdm restart" if you use KDM)

Congratulations, you have installed the new nvidia driver!

REMEMBER: every time your kernel is upgraded or changed with another one you have to reinstall the drivers.

Za proveru rada 3d akceleracije ukucaj u terminalu:
glxinfo | grep rendering
Ako kaže direct rendering: Yes, drajveri su instalirani i rade.

@Maul
Please note that you pretty much HAVE to add those options to xorg.conf:
Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
Option "TripleBuffer" "true"
Otherwise, you may not get working window borders.

Da, da, kao što kaže stara Indijska poslovica: RTFM! :rtfm:
:D :d

Slobodno me nazovi kukavicom, ali nakon što sam pročitao ovo uputstvo rešio sam ipak da Nvidia drajvere instaliram preko Synaptic-a. Čačkanje po Linux-u van grafičkog moda nije nešto sa čim sam komforan. Uostalom, ako redovno osvežavaju svoju bazu softvera, kao što tvrde, i ovi drajveri bi trebalo da budu friški.

E sad pitanje. Očekivao sam da ovi drajveri dolaze sa nekim svojim menadžerom poput onog na Windows-u, ali izgleda ništa od toga. Kako onda da namestim rezoluciju ekrana, pošto mi Ubuntu nudi maksimalno 1024x768 uz osveženje od samo 50 Hz, dok ekran na mom lapu ima rezoluciju od 1440x900 piksela. Pretpostavljam da je potrebno da unesem nešto u xorg.conf, ali ne razumem se.

@Maul
Bilo bi previše jednostavno kada bi postojalo uputstvo. :d Gornji "trik" je preuzet sa bloga, a naleteo sam na njega i na nekoliko foruma.

@morbius
Instalacija drajvera preko Synaptic-a je svakako nešto što treba prvo probati. Nažalost, to neće uvek da radi (kao npr. u mom slučaju), pa je potrebno primeniti alternativne metode. Pored ovih "pešačkih" varijanti postoji i aplikacija namenjena za instaliranje drajvera (http://www.albertomilone.com/nvidia_scripts1.html). Nisam je probao, ali pretpostavljam da ona radi nešto slično gornjem uputstvu.
Što se rezolucije i osvežavanja tiče, u pravu si za čačkanje po xorg.conf. Pošto ovo pišem iz Windoze, sada ne mogu da ti iskopiram deo mog xorg.conf fajla (videću da pošaljem u toku dana). Javi kako je prošla instalacija.

Poslednja izmena:
Imas i u Linuxu taj nvidia control panel. Alt+F2 pa kucaj nvidia-settings ...
U ovom delu xorg.conf dodaj pre svega zeljenu rezoluciju:

Kod:
Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440]"
	Monitor		"SyncMaster"
	Defaultdepth	24
	SubSection "Display"
		Depth	1
		Modes		"1280x1024"	"1152x864"	"1024x768"	"832x624"	"800x600"	"720x400"	"640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	4
		Modes		"1280x1024"	"1152x864"	"1024x768"	"832x624"	"800x600"	"720x400"	"640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	24
	EndSubSection
EndSection

Znaci, deo tvog xorg.conf-a bi trebao da izgleda ovako nekako:

Kod:
Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440]"
	Monitor		"SyncMaster"
	Defaultdepth	24
	SubSection "Display"
		Depth	1
		Modes		"1440x900"	"1152x864"	"1024x768"	"832x624"	"800x600"	"720x400"	"640x480"
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	4
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	8
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	15
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	16
	EndSubSection
	SubSection "Display"
		Depth	24
	EndSubSection
EndSection

Slobodno me nazovi kukavicom, ali nakon što sam pročitao ovo uputstvo rešio sam ipak da Nvidia drajvere instaliram preko Synaptic-a. Čačkanje po Linux-u van grafičkog moda nije nešto sa čim sam komforan. Uostalom, ako redovno osvežavaju svoju bazu softvera, kao što tvrde, i ovi drajveri bi trebalo da budu friški.

E sad pitanje. Očekivao sam da ovi drajveri dolaze sa nekim svojim menadžerom poput onog na Windows-u, ali izgleda ništa od toga. Kako onda da namestim rezoluciju ekrana, pošto mi Ubuntu nudi maksimalno 1024x768 uz osveženje od samo 50 Hz, dok ekran na mom lapu ima rezoluciju od 1440x900 piksela. Pretpostavljam da je potrebno da unesem nešto u xorg.conf, ali ne razumem se.

Lenchugo jedna - odgovore na bukvalno sva ta (pocetnicka) pitanja mozes naci na ubuntuovom forumu u stickyju. ;) Ali ajd, da pokusam da odgonetnem nekoliko jednostavnih zagonetki...

1. Rezolucija bi po defaultu trebalo da je na optimumu za tvoj lap. Ako nije, onda ides u Administration i nadjes opciju za podesavanje desktopa (resolution). Ako i odatle nece da se podesi na 1440x900 onda otvoris xorg.conf i nadjes liniju koda u kojoj pise rezolucija koja se trenutno koristi i promenis na 1440x900. Pre toga obavezno napravis backup fajla. A da bi uopste mogao da zapamtis promene u tom fajlu moras kucati ovo u direktoriji u kojoj se taj fajl nalazi:
Kod:
sudo gedit xorg.conf

2. Ne nadaj se da su drajveri najsveziji - najcesce nisu. Ali to ne treba da te brine - bolje da su drajveri nesto stariji, ali stabilniji - nego svezi i neisprobani.

3. X server omogucava graficko radno okruzenje i ctr+alt+backspace radi restart, a ne gasenje X servera. Ako ti treba cist konzolni ubuntu, bez "X-a" to ces morati preko gruba da uradis pri samom bootu.

4. Mountovanje particija - po defaultu bi trebano da su ti NTFS particije mauntovane. Ako nisu, pisi:
Kod:
sudo mount -a
ili vidi ovde

Jos nesto (want some fries with that :p )?

:wave:

OK, puno hvala Milošu i Darku, konačno sam namestio rezoluciju. A da ne kažete opet da sam lenj, sam sam pronašao lek za problem sa niskim osveženjem ekrana.
Od svih pitanja koja sam imao još samo ostaje kako da poteram fsck, pošto me upozorava da to ne radim sa mauntovanim particijama. A da umesto toga pokrenem neki od programa za proveru fajl sistema sa Hirena?

E sad, hteo bih da probam i Beryl, ali se plašim da ću da razvalim sistem sada kada sam konačno napravio jednu mašinu koje je odlična za surf, office i multimediju. Zato da ja prvo pokrenem Acronis i napravim image particije, pa ćemo onda da se igramo.

Poslednja izmena:
Genuine Windows is Ubuntu :)

http://www.neowin.net/forum/index.php?showtopic=567905
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=475709

procitajte obavezno :)

I just did this for a laugh and didn't expect it to work. I went to microsoft.com using IE4Linux ( http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page ) and tried to download Windows Defender, on Xubuntu. Of course, I was asked to do the Genuine Advantage test. I used the alternate authentication method (IE4Linux doesn't support Active X), downloaded and then ran the genuine advantage application (which took quite a while to start). It gave me a code that I pasted into the authentication box, and to my surprise it verified me and forwarded me to the download page. This just goes to show how rubbish they're validation software is. I thought it was funny though, so I've uploaded a recording of it to rapid share, which you can get here:
http://rapidshare.com/files/37580147/recording.ogg
(the file is about 10MB, so it might take a while to get)

linux je stvarno mocna "stvarcica"...
btw: samo da ne pocnemo da pljujemo po WGA (iako vec znamo da je veliko *****) :D

Poslednja izmena:
Sinoc sam instalirao Ubuntu 7.04, sve je proslo manje/vise ok.

Primetio sam da pri samom startu prijavljuje neki BIOS problem, nisam zapamtio tacan broj greske.

Updateovao sam sve sto je trazio.

Pri pokretanju muzike/filmova trazi mi da instaliram kodeke na sta ja pristanem i krene dowload, ali zabode, cini mi se kod nekih fajlova vezanih za jezik.

Kako da ovo resim?

Sinoc sam instalirao Ubuntu 7.04, sve je proslo manje/vise ok.

Primetio sam da pri samom startu prijavljuje neki BIOS problem, nisam zapamtio tacan broj greske.

Updateovao sam sve sto je trazio.

Pri pokretanju muzike/filmova trazi mi da instaliram kodeke na sta ja pristanem i krene dowload, ali zabode, cini mi se kod nekih fajlova vezanih za jezik.

Kako da ovo resim?

To se chesto deshava. Promeni Update server. Izaberi neki evropski ili americhki a ne lokalni. :wave:

Thnx, probacu popodne.

Ovo mi je prvi linux, blage veze nemam pa cu verovatno biti malo redovniji u ovoj temi :D

p.s a sta bi mogla da bude ova greska, pre samog boot-a?

Poslednja izmena:
greska glasi : MP-BIOS BUG 8254 timer not connecting to IO-APIC

takodje ne mogu da enable-jem Desktop Effects

greska glasi : MP-BIOS BUG 8254 timer not connecting to IO-APIC

takodje ne mogu da enable-jem Desktop Effects

Za gresku ne znam - ali mirise mi na neku nekompatibilnost sa power-saving modom. Ako sve radi, isqliraj je.

Desktop effects ti ni ne treba - skini beryl i uzivaj! Postoji wiki stranica na kojoj je objasnjeno bukvalno kao za domacice kako ga instalirati. Idi na www.beryl-project.org - tamo ces ga naci. Ako bas insistiras na desktop effects, moraces da koristis specijalni drajver za graficku. Ides na restricted driver manager (u panelu za administration) i ukljucis ga. Potom ce raditi. :wave:

Poslednja izmena:
pazi pre instalacije drivera, kada pokusam da ukljucim Desktop Effects dobijem beli ekran.

onda sam odradio instalaciju drivera (koje je sam skinuo sa neta) velicina oko 22 mb, nakon cega mi nije dao mogucnost da uopste pokrenem desktop effects.

napomenem bez instalacije drivera default rezolucija (i jedina) je bila 12x10 na 76hz i sve je normalno radilo. posle instalacije dobio sam mogucnost da biram rezoluciju i frekvenciju osvezavanja.

onda sam instalirao neko programce, Envy koji mi je nasao na netu neke drivere od 50-tak mb, nisam imao vremena da ih skinem, to cu sutra kada se vratim sa puta.

nego da li je bolji compiz ili beryl?

e sada ovako, instalirao sam beryl i drivere i pokusam da pokrenem i nece, dobijem skroz isprekidanu sliku na ekranu.

graficka je x800xl.

e ovako, odradio sam novu instalaciju ubuntu-a i odmah nakon toga instalirao beryl, esmeralda theme i sve je proradilo odmah. :D

nisam jos odradio update, to cu popodne.

lepo radi, malo usporenje je primetno jedino kada ukljucim rain effect.

nisam ima vremena jutros pre posla da ga lepo istestiram, probacu veceras.

p.s ati drivere nisam ni instalirao.

Poslednja izmena:
Znaci sledeca je stvar. Default driveri x800xl graficka i Beryl radi, skoro bez problema.

Jos uvek se navikavam na sve.

Problem se javio kod pustanja filmova, nema slike, samo zvuk. Pomeranjem prozora vidi se po koji frejm.

Prebacivanjem na Metacity video radi normalno.

I ja koristim open-source driver na mom ati-ju.Beryl i Compiz-fusion rade bez problema, sa izuzetkom videa,kod kog ne rade efekti kao što su transparentnost,wobly windows itd.Lek za ovo je da se u (s,g,k)mplayer-y ili kaffeinu za video akceleraciju stavi x11 umesto Xv(za totem ne znam kako se to podešava).Ovo će rezutovati da video akceleracija pređe u čist soft režim,ali pošto ti imaš dual-core,to za tebe ne bi trebalo da predstavlja problem.

Poslednja izmena:
Ko kaze? Care, ne siri jeres. Ja licno koristim AIGLX na Radeonu 9600 mobility, jer sam imao problema sa XGLom na compizu. :wave:

Koristiš open source drajver. Probaj AIGLX sa vlasničkim pa će ti biti jasna moja priča.

Koristiš open source drajver. Probaj AIGLX sa vlasničkim pa će ti biti jasna moja priča.

Jasno... Nismo se razumeli ;) Fora je u tome sto se na sva zvona na netu propagira open source driver + AIGLX. Brze, stabilnije, bolje. Zasto bi se neko zamarao instalacijom zvanicnog drajvera? :)

Zasto bi se neko zamarao instalacijom zvanicnog drajvera?

Ako je samo beryl u pitanju to stoji, nema potrebe za daljim cimanjem.

Meni nije preterana frka, samo sto se tice video playback-a, ali bi voleo da namestim ako je moguce.

Uvek postoji varijanta da prebacim na metacity i pogledam film :D

imam jos jedno pitanjce, da li postoji program za backup cele particije, kao Acronis na Windows-u.

da ne moram svaki put da instaliram system ponovo, kada nesto zeznem :D

Pa Acronis, startuj ga sa Hiren's Boot CD-a, ja sam tako uradio.

Cool nije mi to palo na pamet.

Sta treba backupovati, samo primarnu particiju?

p.s pocetnik :D

Vrh Dno