Šta je novo?

Izasao Ubuntu Feisty Fawn

Automatix se može instalirati po ovom uputstvu.
Što se tiče Opere problem je što je ona pisana pomoću Qt toolkita,pa da bi podesio izgled,mora da se instalira kcontrol:
~>sudo apt-get install kcontrol
Posle je u terminalu potrebno kucati kcontrol i otvoriće se prozor za podešavanje KDE aplikacija (koje su takođe pisane pomoću Qt toolkita).Tu može da se podesi vrsta fonta,nivo anti-aliasing-a, izgled.Poželjno je svući nekoliko KDE tema i ikonica.Dovoljno je kucati KDE theme i KDE style u Synaptic-u,pa može da se bira :) .Ovo će takođe rešiti problem i sa ostalim KDE programima tipa amarok,kaffeine,k3b,kdevelop itd.

Poslednja izmena:
Meni se javlja problem sa fontovima u Operi. Kao sto mozete videti iz doke prilozenog, fontovi su u sistemu normalni, dok su u uoperi "muljavi". Takvi su i na web stranicama i u meni-ju, dok je u FF meni normalan dok je stranica gadna. Pokusavao sam da menjam fontove u operi, ali svaki font je takav. U Font Preferences sam namestio Subpixel smoothing (LCDs), ali to izgleda ima uticaj jedino na sistem dok porgrami ostaju takvi kakvi jesu. Rezolucija je 1280x1024 na 60Hz, ako je od pomoci. Zna li neko kako bih mogao da resim ovaj problem?
Kod mene je identicna situacija, potpuno. Takodje me interesuje resenje.
Eto, cisto da se i ja javim... bla... bla... bla... :lupko:

Pa i kod mene je to sa fontovima,mislim da je kod svih tako...

Sve ono sto FF nikad nece biti :) Nemoj bre da trujemo temu time :)

Bakster je dao resenje problema. Ja, iako koristim samo Operu, preporucujem da predjete na FF kada ste u Linuxu. Prosto, Opera traljavo radi ako nije na telefonu ili Windowsu.

Sve ono sto FF nikad nece biti :) Nemoj bre da trujemo temu time :)

Bakster je dao resenje problema. Ja, iako koristim samo Operu, preporucujem da predjete na FF kada ste u Linuxu. Prosto, Opera traljavo radi ako nije na telefonu ili Windowsu.

Moguce, moguce, ali ja se zaista ne mogu pozaliti na rad Opere u Ubuntu.

Ni ja, posto opera nazalost jos uvek ne postoji za 64bit-nu verziju,
zna li neko da li i kako moze da se potera ova op'ra v. i386 na ubuntu amd64?

ebiga kao savetuju Swiftfox kao najbrzi je nema kao sa njim problema ...ja bas i nisam primetio to????

Evo ja sam sad bas citao sve ove postove... iz opere... i moram da kazem da meni radi sasvim korektno. Firefox nema neke stvarcice na koje sam ja navikao u operi koju sam koristion na win. I sem toga lepo mi radi imal u isto vreme. Spam u Operi radi super dok kod ovog kako god da se zove sto dolazi sa Ubuntu spam mi nije ni radio.

Sve u svemu ne znam kake probleme vi imate i zasto al to kod mene radi.

E poludeo sam, ne mogu da nateram dosbox da radi u feistijy. Nakon kilavljenja sa instalacijom koja je na kraju i prosla, po pozivu "dosbox" izbacuje mi sledecu gresku:
Exit to error: Can't init SDL No available video device
Da li neko zna sta da mu radim? Sve SDL pakete sam instalirao sa Synaptikom... Neki poljak je ovde:
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?=&p=146249
uspeo da resi problem, ali poljski mi nije bas jaca strana ;)

Poslednja izmena:
Ni ja, posto opera nazalost jos uvek ne postoji za 64bit-nu verziju,
zna li neko da li i kako moze da se potera ova op'ra v. i386 na ubuntu amd64?
kolko znam 32-bitni programi bi morali da rade na 64-bitnu linuxu ako ne pozivaju 64-bitne biblioteke. aj probaj da skineš sa operinog sajta statičku verziju (onu najveću, nezavisnu od distribucije) pa vidi da li hoće.

kakva provala

posle instalacije i importovanja naloga iz windowsa pojavila sa prepoznatljiva pozadina :)

Prilozi

• Screenshot.jpg
    Screenshot.jpg
    39.4 KB · Pregleda: 122
Konacno sam uspeo da poteram beryl i filmove u isto vreme. Kako - ne pitajte me, ne znam ni sam sta sam sve radio.
Anyway, sada radi, ali me i dalje yebe opera i fontovi, a nije fora da prelazim na ff.

@Voodoo_nbgd & Stator, hvala ljudi upalila je, nisam znao za "force-architecture" silovanje:D

A ovo za prebacivanje naloga sa xp-a stvarno stravva, pokupi documents, avatar pa cak i
wallpaper ? svaka im cast plus to sto je na tri kompa na koliko ga dosada postavih ni
jedan dodatan drajver nije bio neophodan (osim ovih vlasnickih za graf) stvarno vrhunski,
sada kad neko krene da mi prica da je win laksi za instalaciju :beat: a-haaaa !

A sto se opere tice, pa meni su fontovi "cudni" po celom xwin-u, od FF se ustvari samo ikonice
razlikuju koje su manje ali mogu da se zumiraju, mislim, ne mora sve da bude bas 100%
windowsoliko

jel' zna neko da li se pojavilo resenje za problem nefunkcionisanja scroll-a u situaciji kada se kursor nalazi iznad flash objekta (pricam o ff)

Resen problem sa modemom...a kako? Pojma nemam :d
Ako nekoga zanima, moj drugar je okacio objasnjenje: http://scar.gradac.net/index.php?modul=forum&id=preuzimanja&f=3&t=4&
Inace ponekad mora da se iscupa USB kablitj od modema,, pa da se ponovo usteka.Bar je tako kod mene.Mada, poslednji put kad sam startovao Linux, konektovao se sam bez problema.
Valjda ce nekome da koristi.

da ne otvaram novu temu 'cu da pitam ovde ;)
stigoshe mi diskovi proshle nedelje (kubuntu 7.04) naruchio sam 10kom da podelim drushtvu i kolegama sa faksa da se malo igraju. dodjoh kuci ubacih CD u komp koi sam sredjivao (duron 800mhz,a7s333,256ddr,matrox g200) posle kraceg chitanja dvd-roma pojavilo se prepoznatljivo kde okruzhenje malo sam razgledao izvadio disk i ugasio mashinu. e sad htedoh ja da instaliram kubuntu na mashinu iz potpisa i tu krenushe muke. ubacim disk u drajv krene on sve pojavi se kubuntu logo i onaj status bar shto trchkara, ali kde-a ni od korova, znachi samo u jednom trenutku stane da trchkara to chudo stane dvd rom sa chitanjem i tako stoji. ako stisnem power taster krenuce da shalje term signal i da gasi komp normalno . pomislih mozhda je zbog sata diska, iskljuchih ja satu u biosu, al o5 cvrc. onda vratim sve kako je bilo i ubacim disk od 6.06 unutra i ono radi sasvim normalno, ugasim komp stavim 7.04 o5 ista pricha, nece pa nece. jel zna mozhda neko shta bi mogao biti problem?
p.s probao sam i da menjam optiku nije pomoglo :\

Mozda ne valja LiveCD. Mada, ako si digao isti CD na drugoj masini, i ako je tamo radio onda ova mogucnost otpada. Probaj drugi disk (od tih 10), mozda te je napao gremlin ;)

Mozda ne valja LiveCD. Mada, ako si digao isti CD na drugoj masini, i ako je tamo radio onda ova mogucnost otpada. Probaj drugi disk (od tih 10), mozda te je napao gremlin ;)

ostala su mi josh 3 diska, od koih sam 2 probao i ne rade, dok kod chika durona radi sve u 16st :p
ne znam koji mu andrak 6.06 radi, 6.10 shto sam skidao sa neta radi, jedino 7.04 nece :\

Poslednja izmena:
Da li se ovaj problem pojavljuje jos nekom ili sam ja u pitanju???
Znaci poludeo sam malo pre,od kako imam ubuntu 7.04 firefox je znao na pocetku (cim sam instalirao ubuntu) znao da zabaguje i nista ne pomaze osim izlazenje i ponovno pokretanje ff.Skinuo sam svoj omiljeni browser Operu i sve je lepo teralo ali je i on krenuo da me izludjuje sa ovom gluposti,to sam tolerisao i nije me toliko nerviralo mislio sam da se to dogadja jednom u nedelju dana,ali meni se ovo sad desava svaki dan po 5-6 puta iritira.
Malo pre sam citao neke testove na bench-market i otvorim 2 slike u novim tabovima i krenem da citam text zabaguje,onda moram da idem end process pa opet da pokrenem pa sve ispocetka,znaci za 2min sam morao da jedno 4 puta iskljucim operu pa opet ukljucim.
Evo sad sam se vratio na windows jel sam izludeo, da li se ovo jos nekom dogadja da nije mozda do mene zbog ram memorije ali kako onda na windowsu se to ne desi...
Inace ubuntu je update-ovan imam najnoviji kernel...

Milane, reinstaliraj FF i/ili operu. Prvo ih obrisi koristeci "add/remove" opciju, a ostatke obrisi iz Synaptic Package managera, zatim ih ponovo instaliraj. Ne znam zasto, ali reinstalacija skoro uvek "pali" na linuxu ;)
Ako i to nece, instaliraj Epiphany web browser (add/remove ponovo) - nista losiji od FFa odnosno opere. Ako i on zabode, onda si najverovatnije napravio losu konekciju sa netom. U tom slucaju STFW 4 odgovor ;)

Hvala,probacu sutra ali do daljnjeg ostajem na win,toliko sam se iznervirao da mi se ne vraca na ubuntu ;)

Poslednja izmena:
Hvala,probacu sutra ali do daljnjeg ostajem na win,toliko sam se iznervirao da mi se ne vraca na ubuntu ;)
Eeee... koliko je mene samo windoza iznervirala tokom godina... :smash: :crash: :wc: Ubuntu je prilicno tanak i bedan kad se instalira, ali nakon odredjinih do-instalacija postaje prilicno stabilna zverka. Daj mu fore ;)

:wave:

uspeo sam :)
skinuo sam ubuntu 7.04 koji za razliku od kubunta radi :D
chak mi i beryl radi, a nisam ni istalirao driver za ati :p

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    172.3 KB · Pregleda: 80
ovaj....ehm,moze li mi neko reci zasto su slova u firefoxu mutna,nesto kao 'clear type' kod ie7? Kako bih mogao to da iskljucim,ili mozda treba nesto da ukljucim,da bi mi slova bila ostrija? (imam crt)
Imam i malih problem sa zvucnom sound blaster live,instalirana je,radi zvuk,ali je reprodukcija muzike uzas,da li da skidam drajvere ili je fora u podesavanjima (ja cackao nesto,al iscackao samo reinstall ubuntu-a:d )

ae pomoc hrabrom uninstalleru xp-a :p

Poslednja izmena:
ovaj....ehm,moze li mi neko reci zasto su slova u firefoxu mutna,nesto kao 'clear type' kod ie7? Kako bih mogao to da iskljucim,ili mozda treba nesto da ukljucim,da bi mi slova bila ostrija? (imam crt)
Imam i malih problem sa zvucnom sound blaster live,instalirana je,radi zvuk,ali je reprodukcija muzike uzas,da li da skidam drajvere ili je fora u podesavanjima (ja cackao nesto,al iscackao samo reinstall ubuntu-a:d )

ae pomoc hrabrom uninstalleru xp-a :p

Uf, ovaj anti-aliasing blur clear type bas prija oku izmorenom mome :) Ne ozbiljno, opalim 1024x768 plus ovaj antialiasing i meni bas odgovara. Sta da radim, ocoraveo sam pored monitora skroz. :d

Nazad
Vrh Dno