Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne beri brigu,apsolutno nema problema da memorija radi na 1.65 V, kad si već kupio memoriju na 2000 MHz ne vidim nijedan razlog da je držiš na vrednostima ispod defaulta. Opušteno stavi na 2000 MHz i to je to, ništa se ne sekiraj jer se ništa ne može desiti.

ako se ne varam, moze da ode memorijski kontroler, pa mi zato frka.:)
problem mi je uglavnom sto nigde ne mogu da nadjem deklarisan maksimalni napon za memoriju, moguce je da podrazumevaju da radi isto kao kod sandy bridge-a, posto je ivy u principu 'upgrade'.
samo sam hteo da potvrdim sa jos nekim da budem siguran.

Sada mi vec cela stvar postaje sumnjiva.....ima li ko ovaj Ivy u Srbiji a da mu radi rock stable na 4.8 GHz bar?
Gledamo vec 500+ postova Ivy ovo Ivy ono ....a 4.8 ili 5GHz nigde???

Poslednja izmena:
Sta ja da radim? Meni treba i3 za desktop masinu. Cekam IB kao ozeblo sunce, a mogao sam i SB. Necu OC jer i3 i ne moze. Jedino sto uz IB i3 dobijam HD4000 po ceni koju ne znam i ne znam kada, a uz SB i3 dobijam HD1000 ili HD2000, javisno od verzije.

Da cekam IB ili uzmem SB? Napominjem da sem integrisane grafike necu stavljati diskretnu - nisam gejmer.

Cekaj IB i3 sa HD4000, to ce ti zavrsiti sve potrebe za grafickom, HD4000 donosi veliki napredak, jedino ako te mrzi da cekas kupi g530, imas temu o njemu, nije i3 ali radi posao a jeftin je i ima HD2000, pa kad ti se ukaze prilika kupi ib i3.
Lako moze da se desi da te i on zadovolji :)
G530 ces lako prodati uz neznatan gubitak.

Hvala. Onda bih pre sacekao IB i3 sa HD4000. Cekam vec dugo i odlazem, a vec mi treba desktop da ne silim laptop za teze poslove. Koliko cu jos okvirno cekati da se pojavi u SRB? Tokom leta? Jul? Ili tek na jesen? to mi je kasno, bolje onda da cekam Hasvela. :)

Nisam siguran da ce za tvoje potrebe Hasvel doneti nesto novo, za oc bi trebalo da donese, al ako hoces njega da cekas ima malo vise da se nacekas :)

Vise sam se salio za Hasvel. Umorih se od cekanja. Kad ce okvirno i3 HD4000 u SRB? :)

Za neku i3 varijantu Hasvela čekaćeš verovatno poprilično dugo, bar godinu dana.

IVB ima solidno bolju integrušu od SB, mada realno, bolje kupi i3 SB odmah i za razliku u ceni kupi neku pasivno hlađenu 6450, osim ako ne planiraš da koristiš HD4000 za QuickSync.

Poslednja izmena:
Koji mi preporucujete kuler za 3570K a da stane u cooler master 690 II basic?

IVB ima solidno bolju integrušu od SB, mada realno, bolje kupi i3 SB odmah i za razliku u ceni kupi neku pasivno hlađenu 6450, osim ako ne planiraš da koristiš HD4000 za QuickSync.
Ima smisla. Nego, koja je to "razlika u ceni" kad intel jos nije izasao sa cenama za IB i3 HD4000, a ne zna se ni datum izlaska. SB i3-2100, osnovni model (sa, bese HD2000?) je 100e kod nas, koliko moze da bude IB i3 sa HD4000 kad se pojavi? Video sam da IB i5 i i7 nisu skuplji od SB pandana, modela koje zamenjuju, dok bi ovo bio i3 sa jacom grafikom. Okvirno, ako neko zna. Hvala.

P.S. Zelim QuickSync, ali njega imam vec i na SB i3.

Poslednja izmena:
HD4000 ima bolji QuickSync i ako ti to treba vredi razliku u ceni,
Ovo je neki mobile test gde se uporedjuje sa hd3000, sto znaci da je mnogo bolje nego hd2000
link

Nisam vise od 4.5Ghz, jurim H100 da vidim kako ce da se ponasa na vodi, mislim da mu je ovo max na vazduhu.

Pa nisu ti strasne temperature da bi dao konacan sud.
Nas i interesuje kako se CPU ponasa na vecim frekvecnijama sa aftermaket cooler-om tog tipa.
H100 je bacanje para.Bolje onda skupi i ulazi u pravi vodeni sistem.

Ako je 4.5Ghz stvarno max na vazduhu....onda je ovo bacanje para....
Ajde Cutter odvrni malo Ivicu na tipa 4.8Ghz Linx 50 passova....ako ne ide onda ovo nije CPU za nas u Srbiji realno...ili bolje reci ovo je CPU samo za one koji rade video obradu i dosta im je tipa 4.5GHz...a takvih ovde ima stvarno malo a zele da ulozhe i imaju za to pokrice...

Ajd još 1nom da pitam:

Kakve su šanse da mi i5-3570K proradi na Z68 matičnoj ??? i kako će se ponašati ako proradi obzirom da nema BIOS podršku???

Na to niko ne moze sa sigurnoscu da ti odgovori, ali ja ne bih isao na tu varijantu. Vidi ima li po netu usera sa slicnim iskustvima

Ako je 4.5Ghz stvarno max na vazduhu....onda je ovo bacanje para....
Ajde Cutter odvrni malo Ivicu na tipa 4.8Ghz Linx 50 passova....ako ne ide onda ovo nije CPU za nas u Srbiji realno...ili bolje reci ovo je CPU samo za one koji rade video obradu i dosta im je tipa 4.5GHz...a takvih ovde ima stvarno malo a zele da ulozhe i imaju za to pokrice...

Ivicu na 4.8 giga... ahahahah, pa kako, cime da ohladi to? :)
Ima da podivlja sa disipacijom, kao sto je 'iljadu puta dosad pokazano i dokazano na stranjskim testovima. Tu je negde kriticna granica, odlaze temperature u nebesa. I nista H100 nece pomoci u tome, moz' tek koji stepen da bude bolje od te Srebrne Strele koju trenutno ima... samo ce da bude mnooogo bucnije, ako odvrne ventove na max.

Hoces 4.8GHz? Pazari Sendija, batali Ivicu.
Realno, Ivica je sr@nje. Bar za one koji nameravaju muski da odvrnu klok. Dok za umereni overklok (do tih 4.5Ghz) ili pak drzanje na default brzini - no problem, dobar je Ivica. I za koji procenat brzi od Sendija klok za klok, standardno.
Za takve uslove, dobar je (i) Ivy ;)

Realno za nekog ko ima vec vodu (mua :p) ivica i nije tako bacanje para, jer koliko sam ja primetio, solidan broj primeraka hoce na 4.8 a i preko na relativno malim naponima, jedina prepreka je temperatura :) E sad gledano da ja imam veoma sugav primerak sendija, koji na 5ghz nece ni da butuje, a na 4.9 mu treba skoro 1.5v, meni ivica ne gine... E sad, u zavisnosti koliko parica ostane posle letovanja, pasce jedan 3770k ili 3570k, verujem da ce drugi biti u pitanju...

Nije mi baš jasno zašto je Ivica sr@nje kao što CAR reče.

Zbog većeg IPC-a Ivica na 4.5GHz je tu kao SB na 4.8GHz, imaš podršku za PCIe 3.0, imaš bolji GPU, brži Quick Sync, veoma utegnut mem. kontroler kome memorije na 2.6-2.8GHz ne predstavljaju problem.

Dakle u najmanju ruku imaš iste performanse kao sa SB parnjakom, a dobio si dosta feature-a. A i SB će skloniti iz prodaje, a Ivica će se prodavati sa cenama koje su bile za SB.

Ivicu mogu da gledam kao fail jer nije doneo boost u performansama koji je recimo SB doneo u odnosu na Lynnfield, ali reći da je Ivica sr@nje je prilično nelogično.

Realno za nekog ko ima vec vodu (mua :p) ivica i nije tako bacanje para, jer koliko sam ja primetio, solidan broj primeraka hoce na 4.8 a i preko na relativno malim naponima, jedina prepreka je temperatura :) E sad gledano da ja imam veoma sugav primerak sendija, koji na 5ghz nece ni da butuje, a na 4.9 mu treba skoro 1.5v, meni ivica ne gine... E sad, u zavisnosti koliko parica ostane posle letovanja, pasce jedan 3770k ili 3570k, verujem da ce drugi biti u pitanju...
OK, posteno... u tom slucaju stoji sve sto si rekao :)
Samo sto treba da ima *vodu*, znaci bas pravu vodurinu, a neka H80 i H100 sr@njca (slabije da i ne pominjem)... a pritom jos i neki los komaT Sendija. U tom slucaju, why not - okusaj srecu sa Ivicom.

Mada bih ja opet (verovatno) isao na Sendija, samo drugi primerak... iz jednog i osnovnog razloga - razocaran O/C potencijalom Ivice (iz kog god razloga da je isti nastao) i generalno mizernog dobitka u odnosu na Sendi. Te da ne dajem pare Intelu za "napredak".
Zato je meni, kao nekom ko sa X58 i i7-920 gleda sta dalje, Ivy Bridge totalno neinteresantan... pre bih isao cak na matori Sandy Bridge, zivota mi. Pritom sam ja stari vazdusnjak, a sa takvom situacijom, bolji su mi izgledi za vise MHz sasvim sigurno sa Sendijem.
Znaci, Ivy defnitivno otpada. Naravno, uvek je tu Sandy Bridge-E i X79 kao validna opcija i duhovno pravi naslednik ove moje platforme... ali to je sa jedne strane preskupo, a sa druge stvarno nemam potrebe ni za 6 pravih jezgara, a jos manje za 12 virtuelnih :)

2 mighty:
4.5GHz prema 4.8GHz... ? Nema sanse.

A Ivica je sr@nje iz ugla onog ko je vec Sandy (ili neki prethodni procesor) natezao preko 4.5 giga, i planira to da radi i sa novim procesorom... stojim iza toga.
Za one sto drze na default-u ili voze do 4.5 giga rekoh da je OK.

Poslednja izmena od urednika:
2 mighty:
4.5GHz prema 4.8GHz... ? Nema sanse.

Svi testovi potvrđuju da je IPC kod IVB veći nego kod SB za od 4% do 7%. Uzmimo 5.5% kao prosek.

4.5GHz * 1.055 = 4,75GHz

Dakle 4.5GHz ivica je otprilike egal sa 4.75GHz SB po sirovim performansama.

Daj neki linak gde je poredjeno tih 4.5 vs 4.8GHz (ili nesto u tom istom ~300MHz) rangu, znaci nesto konkretno... a mani me "otprilike" prica ;)

Što linkove? Аjd i mi malo da budemo ovde aktivniji, ne samo da čitamo šta tamo neko postuje.

s16 i abacus koliko vidim imaju SB na 4.5GHz.

Cutter ima IVB na 4.5GHz (mogu i ja da probam, ali samo ako se nađe nako da mi pozajmi neko jake 120mm fanove ili bolji kuler) sa mojima ne bih preko 4.3Ghz.

Dajte predloge za testove pa da vidimo kako idu IVB 4.5Ghz protiv SB 4.8Ghz.

Care razlika između 4.8 i 4.5 je ~6%, mighty78 potpuno rezonski razmišlja.

Znas sta... u pravu si. Lepa zamisao, podrzavam u potpunosti. Sto da se ceka neki strendzer ako se vec ima uslova u nas ;)

Imamo po koji Ivy, valjda ce ga nategnete do 4.5 giga :p... a sa druge strane ima Sendija k'o pleve, cak i dobrih primeraka koji dobacuju/prebacuju 4.8 giga.
Samo jos ostaje da se usaglasimo oko testova ;)

OK, posteno... u tom slucaju stoji sve sto si rekao :)
Samo sto treba da ima *vodu*, znaci bas pravu vodurinu, a neka H80 i H100 sr@njca (slabije da i ne pominjem)... a pritom jos i neki los komaT Sendija. U tom slucaju, why not - okusaj srecu sa Ivicom.

Te takozvane zatvorene vodene sisteme i ne racunam u vodu, jer svi znamo da ih high-end vazduh tipa D14, Phantex itd ubiju kao zeceve na livadi... Sve to stoji sto kazes, i ja sam licno razocaran jer sam i ja prvi ocekivao da bar 5ghz bude dostupno, al sta da se radi, IPC je doneo malenu razliku i nadoknadio neklokabilnost :(

Ali kada pogledas s moje strane, granicu na SB procu predstavlja napon a ne temperatura. Znaci jednostavno moze sam od sebe riknuti na 1.5v, dok IB vec na 1.3v postize 4.8ghz... Udaras u zid sa temperaturom a ne naponom, sto je u mom slucaju mnogo bolja opcija... Kao sto sam vec rekao, drzim 2500k na 1.44v na 4.8ghz vec par meseci, drzao bi ga i na 1.5v na 5ghz da hoce, ali on jednostavno nece, i dzaba meni voda i to sto on u zivotu nije video ni 70c (najtoplije jezgro posle 4 sata AVX-linxa na 4.8ghz) kad on jednostavno nece ni da se upali na 5ghz... Draze bi mi bilo da ne mogu 5ghz zato sto previse greje nego zato sto je jednostavno krs primerak :(

Te takozvane zatvorene vodene sisteme i ne racunam u vodu, jer svi znamo da ih high-end vazduh tipa D14, Phantex itd ubiju kao zeceve na livadi... Sve to stoji sto kazes, i ja sam licno razocaran jer sam i ja prvi ocekivao da bar 5ghz bude dostupno, al sta da se radi, IPC je doneo malenu razliku i nadoknadio neklokabilnost :(
Upravo tako... s tim sto je ovaj H100 jos i dobar, prvo "kvazi-vodeno" koje moz' da dobije navedene teskase, bas gledah neki test skoro... samo sto je problem sto ih dobija (Silver Arrow cini mi se da bese u pitanju, ali mislim da nije SB-E verzija) sa ventovima na max, kada je stvarno preeeevelika buka, dernja se nazdravo.

Evo tog linka, baci pogled na poslednji grafik, onaj "Noise vs. Temperature", gde je objedninjeno sve ono iz prethodnih testova... Sliver Arrow vs. H100, na medium i high. Sto se temperature tice, ili su ugal (na med) ili H100 dobi za stepen (na hi)... ali kada se ubace i decibeli u pricu, sve se menja iz korena.
Srecom, pa na H100 jos ventovi - iako na high - ipak nisu radili punom brzinom koliko mogu, zaslugom automatske regulacije obrtaja... inace bi bilo krvarenja iz usiju :D
Ali kada pogledas s moje strane, granicu na SB procu predstavlja napon a ne temperatura. Znaci jednostavno moze sam od sebe riknuti na 1.5v, dok IB vec na 1.3v postize 4.8ghz... Udaras u zid sa temperaturom a ne naponom, sto je u mom slucaju mnogo bolja opcija... Kao sto sam vec rekao, drzim 2500k na 1.44v na 4.8ghz vec par meseci, drzao bi ga i na 1.5v na 5ghz da hoce, ali on jednostavno nece, i dzaba meni voda i to sto on u zivotu nije video ni 70c (najtoplije jezgro posle 4 sata AVX-linxa na 4.8ghz) kad on jednostavno nece ni da se upali na 5ghz... Draze bi mi bilo da ne mogu 5ghz zato sto previse greje nego zato sto je jednostavno krs primerak :(
I ovo stoji, samo sto mi se cini da, kada vec poredis napone, nekako zaboravljas (ili jednostavno previdjas) da je Ivy Bridge izradjen u 22nm... te da tih istih 1.5V (navodim kao primer, moze da bude i 1.3V ili koliko vec) nikako nije isto na Sendiju i na Ivici ;)

Ne znam da li je vec poznata safe margina za svaki dan na Ivy-u... i kolika god da je, sigurno nije ista kao na Sandy-u, bas zbog sitnijeg procesa izrade... te se, V za V, ne mogu nikako porediti ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno