Šta je novo?

Ivy Bridge - Official thread

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li neko informaciju o tome kada će se kod nas pojaviti model 3220T (35W TDP), planiram upgrade svog HTPC koji ima 75W napajanje, pa mi je potrošnja bitna...

Stigao mi je procesor iz potpisa, sa kulerom iz potpisa, treba mi mala pomoć oko klokovanja. Poslednji put sam klokovao amd i to je bilo pre više od godinu dana. Sada mi je potrebna pomoć za Intel-a jer njega nikada nisam klokovao, ne znam šta da dižem, spuštam, da li da diram ram ili šta god, neko reče da se dira samo množilac (valjda) mada još uvek nisam probao.

Trenutno su mi idle temperature 30c, load 50c 10h u prime95. Hteo sam da testiram kuler samo, zbog toga sam i ostavio uključeno. 3570k + CM 212 Evo.

Isto tako, čuo sam da se ivy više greje od sandy-a pa je temp procesora i do 10-20c viša u kloku, tj dostiže i do 75c, mada još uvek ne znam to, pa bih hteo da čujem da li je to ok i tako to :)

Hvala

Staviš na Manual default napon, i diži množilac dokle ide. Posle diži napon, pa množlac itd, sve dok ti odgovaraju temp. Lagano je. Ako želiš, možeš pogasiti one razne E-ove ili uštede. Ja na mom Pijesku 2500K držim sve njih upaljene na 4.3GHz.

Edit: na kraju staviš offset mode da bi ti napon u idle bio kao i na Auto mode. Pošto se sam neće spuštati. (Ovo sve iz perspektive SB, mislim da ništa nije mijenjano ni sa IB).

Poslednja izmena:
OK, samo offset nisam stavio na 100%, pa mi verovatno zbog toga drži nonstop 4ghz nema veze da li je u idle ili ne, ali se ne greje. Digao sam sada na 4 bez dizanja napona, samo množilac. Sat vremena radi u prime95 bez i jedne greške, pre toga je radio 2 sata ali drugi test.. Temperature su 61c što je odlično za sada. I to samo jedno jezgro toliko, ostala su na 56-58.

mmsandi je rekao esenciju. Upravo tako kreneš sa manuelno postavljenim naponom od npr 1.1v. Podižeš samo multiplikator i testiraš stabilnost. Kad izgubiš stabilnost podigneš napon za 0,025/0.05 i ponoviš proceduru. Zaustavljaš proces kad temperature pređu tvoj prag prihvatljivog. Na kraju manuelno podešavanje napona konvertuješ u offset režim. Peace of cake :)

Pričaju da po default voltage-u radi do 4200-4300, videću to ovih dana, trenutno mi nije dobro pa ne mogu sedeti mnogo uz komp. Dizaću temperature, što se mene tiče sve do 65 max 70 mi je prihvatljivo. Moram da napomenem da ni u bf-u niti u gw2 mi nije bila temperatura veća od 52stepena na 4ghz, mislim retko koja igra, a možda ni jedna, može opteretiti cpu kao prime95

hvala na pomoći :)

Izdržljiviji su ovo procesori i od SB što se tiče temp., pa max im je 105C. Sasvim si bezbedan do 90C, to je 15C ispod max, i jedno 10 ispod trotlovanja. Ali toliko sme samo da ima tipa u Linx-u, ili Prime sa AVX-om. Što znači da u realnosi ni tada nećeš nikada videti više od 80C.

A evo ti i ovo:
volts.png

Poslednja izmena:
Što se temperature tiče ja sam kao reper izabrao 3570K i BOX hlađenje. Poterao LinX (AVX) i snimio temperature. Kretale su se u rasponu 85±3°C. To su temperature koje se ne mogu dostići prilikom igranja ili nekog drugog real life scenarija. Ako usvojiš te temperature kao envelopu, u sistemu ti ostaje još samo napon čiju će vrednost odrediti performanse kulera.

Poslednja izmena:
Ok, skontao sam sve :) ali imam problem sada. CPU fan mi uvek bije na 100%. Glupo je što ne mogu da stavim da bude automatic i mogu samo da stavim temp target i min fan speed...

Što je najgore, promenio sam to i dalje bije 100%. Moram da napomenem da nisam čačkao Offset Mode na 100%, pa možda zbog toga je uvek maximalno ghz i sve ostalo. Malo bolje da objasnim. Na stock-u naravno u zavisnosti od rada na kompu, klok se menja. Posle kloka, CPUZ mi prikazuje da mi je klok uvek na 4ghz, nema veze da li radim nešto ili ne radim ništa.

EDIT: Glup sam, podesio sam, i usput digao na 4.2 na stock voltage.

Poslednja izmena od urednika:
Diži sad napon! Da vidimo dokle ide ta aždaja. Koliki je stock napon i kolika je temp?

Na 50% kulera (oko 800rpm) mi je temp 71c, *****ao sam se što nisam podesio veću brzinu... Treba mi po ceo dan da testiram i sve, videću koliko ću danas da dignem, sve u svemu dizaću iz dana u dan pa ću ostati na najstabilnijem kloku i prihvatljivoj temperaturi. Ovaj CM je skroz ok, video sam da ljudi sa istim kulerom na 4ghz sa 100% kulera imaju gore temperature nego ja sada.

Trenutno pod full loadom u prime95 voltage mi je 1.168

Na 50% kulera (oko 800rpm) mi je temp 71c, *****ao sam se što nisam podesio veću brzinu... Treba mi po ceo dan da testiram i sve, videću koliko ću danas da dignem, sve u svemu dizaću iz dana u dan pa ću ostati na najstabilnijem kloku i prihvatljivoj temperaturi. Ovaj CM je skroz ok, video sam da ljudi sa istim kulerom na 4ghz sa 100% kulera imaju gore temperature nego ja sada.

Trenutno pod full loadom u prime95 voltage mi je 1.168

Ta bi ploča trebalo da ima Auto postavku za CPU vent. Mislim da je to najbolje rješenje, da se ne patiš s tim.

Vidim na prethodnoj strani je neko pominjao kupovinu 3225 zbog HD 4000.Jel bi mogao neko da mi kaze kako da biram da li ce da mi radi integrisana ili diskretna? Kupio bi sa plocom h61 ili b75

Ta bi ploča trebalo da ima Auto postavku za CPU vent. Mislim da je to najbolje rješenje, da se ne patiš s tim.

Stavio sam kako meni odgovara pa ćemo videti da li će tako hladiti :). Max sam stavio 65C, a inače, na auto je i bilo i terao je uvek na 100%... Možda su zabagovale postavke nešto.

Ljudi treba mi pomoc. Zanima me kolika je stvarna razlika u x58-p67-z77 i x79 platformu sto se tice performanse i potrosnju u W-u? Treba da sklopim jednu konfiguraciju, pretezeno za game i filmove-muziku. Kolega mi rekao jednu okvirnu cenu za pkocu i prcesor, i takodje za ostale kompnente. Ako nema velike razlike mozda cu nabaviti neki kompakt h2o+ft02, on vise voli smek nego ukus...
Hvala unapred.

Pa još uvek se baš ne isplati kupovati LGA2011 platformu sa X79 čipsetom, tako da ti je jedina REALNA opcija neki Ivy Bridge 3570K ili 3770K. Razlika u odnosu na X58 generaciju procesora je ZNAČAJNA, a u odnosu na Sandy Bridge P67 i Z68 oko 5 do 7 %.

Dakle, kupi lepo neki Ivy Bridge sa nekom DDR3 2133 CL9 memorijom i teraj. Neće ti trebati update nekoliko godina, jedino ćeš možda da menjaš grafičke karte, ništa drugo. Preporuka je da se ide na 16 GB memorije, da bi bio sasvim miran nekoliko godina.

^^ a sta ce ovo pitanje u temi o ivy bridge-u?

Posto nisam hteo da trazim x58 temu, sto je vec zastarela, napisao sam ovde jer video sam da ima dosta komentara, drugo, pitao sam kolikoa je razlika u x79 u odnosu na pstale platforme...je sam trebao u sta da kupim forumu? Ako ti bode oci, stavi me na ignore list i iskuliraj se...

kosta10

Hvala na odgovoru. Mozda je ovo glupo pitanje, dali npr 3770k pase u x79 socket ili samo u z77 ploce?

Poslednja izmena:
Posto nisam hteo da trazim x58 temu, sto je vec zastarela, napisao sam ovde jer video sam da ima dosta komentara, drugo, pitao sam kolikoa je razlika u x79 u odnosu na pstale platforme...je sam trebao u sta da kupim forumu? Ako ti bode oci, stavi me na ignore list i iskuliraj se...

kosta10

Hvala na odgovoru. Mozda je ovo glupo pitanje, dali npr 3770k pase u x79 socket ili samo u z77 ploce?
A ne moras odmah tako ostro;) Ovood Turok-a je. po meni, vise bilo upuceno admin-u.
3770k samo u socket 1155 koji je na z77 i nekim drugim plocama, x79 je socket 2011.

Poslednja izmena:
kosta10

Ne,ne,3770K, kao i 3570K i svi ostali iz 3xxx serije procesora pasuju isključivo u Socket 1155. E sad, Socket 1155 ima i stariji čipset Z68 ali njega nema potrebe da gledaš, veliku većinu ploča na tržištu danas čine Z77 čipseti.

pa, pitanje je moglo u temi o x79 platformi, recimo da je tamo savrseno mesto.
i cini mi se da tebi treba "iskuliravanje". no ok.

eh, i da ne bude post off... 3xxx serija ide u 1155 socket, najpozeljnije z77 cipset.

Ja mislim da nisam offovao...posto pitanje ima veze sa ivy forumom, ako sam vec pitao kakva je razlika...
Ako hoc, neka mi prijavi adminu pa nek se oni sude dali je to bio off...

kosta10

cekaj malo, kazes da 3770k ide samo u s1155, pa ovde ond aspadaju i ploce sa p67 cipovima?:sceptic:

P67 čipset je već star i više ga niko ne kupuje, jer je to čak dve generacije star čipset. Čak ni ploča sa Z68 čipsetom skoro da i nema, jer su sve rasprodate pa ih je ostalo zanemarljivo malo.

Z77 je doneo neke napredne mogućnosti, tako da gledaj samo njega. Mani da se zbunjuješ, to ti ne treba. Pošto vidim da si početnik, ne bi bilo loše da malo pročitaš detaljnije o karakteristikama nove generacije ploča i procesora, da ne bi napravio KLASIČNE početničke greške.

jel pomenuo neko nove ivy kelerabe i pentiume?

Celeron liniji dodati su modeli G1610, G1610T i G1620, dok je Pentium linija obogaćena modelima G2010, G2020 i G2020T. Pored ovih, niskobudžetnom opsegu kompanije Intel dodat je i novi Core i3-3210

kod prakticnih se vec pojavio G2020 za 6k din, 2.9 sa 3mb ke$a, i msm da je bolja kupovina u odnosu na sandy G860 koji ima 3ghz i 3mb ke$a a kosta 6.5k...

Poslednja izmena:
P67 čipset je već star i više ga niko ne kupuje, jer je to čak dve generacije star čipset. Čak ni ploča sa Z68 čipsetom skoro da i nema, jer su sve rasprodate pa ih je ostalo zanemarljivo malo.

Z77 je doneo neke napredne mogućnosti, tako da gledaj samo njega. Mani da se zbunjuješ, to ti ne treba. Pošto vidim da si početnik, ne bi bilo loše da malo pročitaš detaljnije o karakteristikama nove generacije ploča i procesora, da ne bi napravio KLASIČNE početničke greške.

Ok je to da je p67 star ali takodje super za OC. A mene samo interesuje dali moze 3770k u p67? Ne da hocu da tako nesto koristim, nego, pitam samo. Nisam pocetnik, nego od x58 vise ne pratim sta se desava...

Sad pogledah tvoju mašinu, ako je to zaista tvoja mašina. Ti bre imaš 2600K...zašto onda i pomišljaš da uopšte nešto menjaš kad nemaš niti jedan razlog za to ? Kako si pisao gore ja sam pomislio da ti je mašina stara minimum 4 do 5 godina, kad ovo cvrc. :)

Da, može 3770K u P67 ali moraš da vidiš da li tvoja ploča ima update BIOS-a koji će to da ti omogući. Ako nema, onda nažalost ne može ništa da se uradi. Dakle, MORA da se update-uje BIOS i nije dovoljno da se samo updateuje, nego da taj poslednji BIOS omogućava rad 3770K procesoru, što ne znam da li je moguće na svim P67 pločama.

Znam da su skoro pa sve Z68 ploče dobile taj update, ali kakva je situacija sa tvojoj P67 pločom moraš da proveriš.

edit: sad pogledah tačnije, ako je tačno da zaista imaš tu ploču koju si napisao, to je ova ploča: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=Download&os=BIOS&Model=Z68 Extreme7 Gen3 i ovde piše da podržava Ivy Bridge. Ali nisi mi jasan, što pitaš za P67 čipset ako se zna da je tvoja ploča sa Z68 čipsetom ?

Poslednja izmena:
edit: sad pogledah tačnije, ako je tačno da zaista imaš tu ploču koju si napisao, to je ova ploča: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=Download&os=BIOS&Model=Z68 Extreme7 Gen3 i ovde piše da podržava Ivy Bridge. Ali nisi mi jasan, što pitaš za P67 čipset ako se zna da je tvoja ploča sa Z68 čipsetom ?
Preduhitrio si me:)
edit - (pod uslovom da je schnappy pogresio ime ploce) izgleda da neki veci overklok na p67 nece da moze http://en.ocworkbench.com/tech/ivy-bridge-processors-cant-overclock-on-older-z68-and-p67-board-multiplier-get-stucked-at-39x/ pogotovu sto ivice ne vole vece brzine magistrale.

Poslednja izmena:
Yh, da razcistimo nesto, teoretski sam pitao dali moze...a konfiguraciju ja necu menjati sigurno, to ce biti za jednu kolegu, kao sto sam gore napisao...Ovo dali 3770k moze u p67 cisto sam informativno pitao.

Može, ali veliko je pitanje kako će se ponašati na tim pločama, čak i ako postoji update BIOS-a za tu P67 ploču. Sigurno ne očekuj da radi isto tako dobro kao i na Z77 čipsetu, to sigurno ne očekuj !

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno