Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Bavite se sitnim crevima koje poreske inspektore neće zanimati.

Primio si novac. Plati porez na taj novac. Doviđenja.

@poopBot
Ne znam kako smo sada dosli do bitcoina od originalnog pitanja, ali pokusacu da odgovorim jos i na to. Dakle ti si preduzetnik koji se bavi rudarenjem bitcoina. I ideja ti je da 11 meseci rudaris, a onda dvanaestog meseca da "odmrznes preduzetnicku agenciju" i povuces na nju novac, pa je onda opet "zamrznes" i tako u krug. Prva stvar koja je tu problematicna je cinjenica da to sto se u narodu zove "zamrzavanje agencije" je u zakonu definisano kao "Prekid obavljanja delatnosti". Ako si prekinuo obavljanje delatnosti, kako onda mislis da 11 meseci obavljas delatnost a da to i dalje bude u skladu sa zakonom?

Ja se povlacim iz ove diskusije, jer sam vec dovoljno doprineo bespotrebnom spamovanju teme, a u poslednje vreme mi se to cesto desava :)
Ukoliko ti je bitno da saznas sve detalje gde se predlozena varijanta kosi za zakonom, stvarno je najbolje da platis konsultacije kod nekog finansijskog savetnika/advokata. Oni bez problema mogu da ti za sat/dva iznesu tacku po tacku sta je sve tu pogresno.

Planiram da konacno mijenjam knjigovodju od sledeceg mjeseca, sta je bitno da trazim od tekuceg knjigovodje, prije nego raskinemo ugovor? KPO knjigu pretpostavljam treba da preuzmem, za proslu godinu poslovanja... Da li postoji jos nesto bitno sto bih trebao da trazim/dobijem (potvrda, uvjerenje, neki papir)?

Inace, preduzetnik pausalac sam i planiram da ostanem to (jer prolazim test samostalnost, bar zdravorazumski gledano).

Sta ce ti knjigovodja za pausal? Da ti vodi KPO - excel od 3 kolone?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne treba mi, upravo ga izbacujem iz price... Pitanje je bilo da li treba ista da trazim od njih (npr. KPO knjigu) da bih nastavio bez njih kao zakonskog zastupnika?

Jedno pitanje u vezi racunanja primanja u usd u kpo kad se prebacuje u rsd, a kada se ima ugovor o poslovno tehnickoj saradnji na neodredjeno, da li se racuna srednji kurs na datum izdavanja fakture, ili moze da se racuna i prvi dan u mesecu, posto sam racunao srednji kurs uvek na prvi dan sledeceg meseca (tipa za januarsku fakturu na primer izdatu 5. februara racunao sam dinarsku protivvrednost za srednji kurs 1og februara, za nobembarsku izdatu 7og decembra, racunao sam srednji kurs od 1og decembra)...

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Srednji kurs na dan izdavanja fakture

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Inace, preduzetnik pausalac sam i planiram da ostanem to (jer prolazim test samostalnost, bar zdravorazumski gledano).

Svaka čast ako smeš da ostaneš da radiš i da posle n godina platiš debelu cifru.

Bolje bi bilo da nađeš alternativu jer su efektivno ubili to da IT može da bude preduzetnik.

Uopšte nemoj da se nadaš u njihov zdrav razum, jer ne bi doneli ovakav zakon, a pogotovo uputstvo da im je to na pameti.

Poslednja izmena:
Ja se raspitujem za LLC u New Zealand, kazu porezi nikakvi

Kobajagi i ja prolazim test, ali ne smem da cekam inspektora jer ce doci da uzme pare

LLC u Novom Zelandu ti igra ulogu samo ako planiras da se preselis tamo. U suprotnom taj novac neces moci da podignes/potrosis a da u Srbiji ne platis porez.

Drzava je ovakvim upitnikom, jasno pokazala da ne zna sta je ozbiljan IT, ili su jednostavno to zeleli.Oni i slicni misle da su ovi prekvalifikovani i sa kursevima neki ozbiljni IT strucnjaci.Kad radim posao, mom klijentu, a i meni je nemoguce da posao obavljam kvalitetno a da radim za npr 3 klijenta u paraleli.Ovako kako su napisali, IT su sveli na jednostavne proste poslove, web designere i sl.To su smesni poslovi, donose relativno malu zaradu, ali nasi politicari i onako reklamiraju zemlju kao izvor jeftine radne snage(komparativna prednost Srbije), pa se sve ovo i uklapa u tu pricu.

LLC u Novom Zelandu ti igra ulogu samo ako planiras da se preselis tamo. U suprotnom taj novac neces moci da podignes/potrosis a da u Srbiji ne platis porez.
Otvoris llc, otvoris racun za firmu blize, grcka bugarska, uzmes karticu i to je to.

Ma pusti ljude, neka zive kako hoće. Nećemo ni ja ni ti ništa da im dokažemo, kažemo. Narodna banka će imati spisak svih koji imaju priliv iz inostranstva i posle će samo da šalju raznobojne koverte na adresu.

Mene najviše interesuješe kako će da doskoče onima koji zarađuju radom na YouTubu. Ajde priliv novca direktno od Googla i Adsensa. To je jednostavno. Al šta sa sponozrima? Kickbackovima? Dilovima ispod žita i lažnim recenzijama i hvalospevima u zamenu za gift cards, poklone itd.?

Poslednja izmena:
To je priliv na pravno lice u NZ. Porez placen, ostatak raspoloziv. Ako ovde provuces karticu nema tvog imena. Ako odes da licno podignes pare i preneses ovde jos bolje.

Naravno da sve to mozes da uradis, ali kazem ti da nije legalno. Dokle god si rezident Srbije na to sto zoves "ostatak raspoloziv", odnosno isplatu dividende, moras da platis porez u Srbiji. Ne postoji nacin da se legalno izbegne placanje poreza u Srbiji dokle god si rezident iste.

Naravno da nije 100% legalno. Ali je daleko isplativije nego sto ce biti za par meseci.

Legalno je doo + gomila troskova.

U naredne tri godine postoji relativno povoljna legalna varijanta - DOO sa olaksicama u Srbiji (ukupni troskovi su ~20% od svih prihoda).
A ako se vec ide na nelegalne varijante onda ne vidim potrebu da se uopste otvara neki LLC u inostranstvu. Porez moze da se utaji i bez toga :)

Ja kao PR ne vidim kako da izbegnem porez

Neki kriterijumi će se utvrđivati tako što će poreski inspektor imati uvid u alate rade/računar/e-mail prepisku.
Ne znam kako oni to zamišljaju, da im dam računar ceo pa da čeprkaju po njemu?
Prosto neverovatno koliko stvari mogu da napišu, a da ne praktično ne kažu ništa.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Svaka čast ako smeš da ostaneš da radiš i da posle n godina platiš debelu cifru.

Bolje bi bilo da nađeš alternativu jer su efektivno ubili to da IT može da bude preduzetnik.

Uopšte nemoj da se nadaš u njihov zdrav razum, jer ne bi doneli ovakav zakon, a pogotovo uputstvo da im je to na pameti.

Pazi, radim za domacu firmu (s tim sto posao obavljam za njihovog americkog klijenta, ali to nije toliko ni bitno), test prolazim 7/9 i zaista jesam samostalan jer sve sam odlucujem i sam placam! Ne pada mi na pamet da budem paranoican i ispustam svoju zivotnu sansu za normalnom zaradom zarad nekog slobodnog tumacenja i drhtanja pred drzavom iako ne radim nista nelegalno. Da li nesto lose moze da se desi - da, uvijek moze, ali ako ce mi to biti pogled na zivot, onda bih trebao da se tresem od straha i kad semafor prelazim. Da me neko pogresno ne shvati, potpuno mi je jasno kakve ovo posledice ostavlja po IT sektor generalno, ali to ne znaci da po pravilu kaci svakog pojedinca na isti nacin i da se svi stavljamo u istu ravan. Jer ne treba biti nerealan, prethodni pausalni sistem nije bio odrziv i pravo je cudo da se i toliko dugo odrzao...

Pazi, radim za domacu firmu (s tim sto posao obavljam za njihovog americkog klijenta, ali to nije toliko ni bitno), test prolazim 7/9 i zaista jesam samostalan jer sve sam odlucujem i sam placam! Ne pada mi na pamet da budem paranoican i ispustam svoju zivotnu sansu za normalnom zaradom zarad nekog slobodnog tumacenja i drhtanja pred drzavom iako ne radim nista nelegalno. Da li nesto lose moze da se desi - da, uvijek moze, ali ako ce mi to biti pogled na zivot, onda bih trebao da se tresem od straha i kad semafor prelazim. Da me neko pogresno ne shvati, potpuno mi je jasno kakve ovo posledice ostavlja po IT sektor generalno, ali to ne znaci da po pravilu kaci svakog pojedinca na isti nacin i da se svi stavljamo u istu ravan. Jer ne treba biti nerealan, prethodni pausalni sistem nije bio odrziv i pravo je cudo da se i toliko dugo odrzao...

Ako nisi pročitao uputstvo - pročitaj. Padaš barem na još jednom kriterijumu, a to je radno vreme.

To što ti tako tumačiš, gotovo siguran sam da je pogrešno i preporučujem ti nekog pravnika ili savetnika kako ne bi ušao u problem nakon n godina jer će te sigurno ganjati.

Pogledaj bolje ceo uputstvo (ima 90 strana) pa tek onda piši da padaš samo 2/9, jer minimum padaš još jedan kriterijum, a u praksi još sigurno 2 i onda si gotov.

Ako nisi pročitao uputstvo - pročitaj. Padaš barem na još jednom kriterijumu, a to je radno vreme.

Priznajem da nisam procitao uputstvo od rijeci do rijeci, procitao sam neke dijelove ukljucujuci primjere (procitali su pravnici mog poslodavca prilikom kreiranja ugovora), ali poslije ovog cu ga procitati za svaki slucaj. Sto se tice radnog vremena, nije tacno to sto tvrdis, u mom ugovoru jasno pise da sam sebi odredjujem radno vrijeme. Tako da ne padam jos jedan kriterijum.

To što ti tako tumačiš, gotovo siguran sam da je pogrešno i preporučujem ti nekog pravnika ili savetnika kako ne bi ušao u problem nakon n godina jer će te sigurno ganjati.

Ne tumacim ga ja, ugovor je napravio citav tim pravnika koji rade za firmu od 500+ ljudi. Uostalom, ako bi test i pao, domace pravno lice preuzima odgovornost, a ne preduzetnik.

Pogledaj bolje ceo uputstvo (ima 90 strana)...

Hocu, procitacu cijelo uputstvo svakako.

... pa tek onda piši da padaš samo 2/9, jer minimum padaš još jedan kriterijum, a u praksi još sigurno 2 i onda si gotov.

2 padam stvarno, 1 jer ga je nemoguce proci (?!), 2 u praksi... Daj molim te!

Jasno mi je da samo zelis pomoci, citam tvoje postove od samog pocetka teme i znam da uvijek znas o cemu pricas/pises, ali bas ovako tumaciti stvari po meni nije racionalno. Stvari nisu bas toliko komplikovane... Generalno imas test (i uputstvo) i imas ugovor sa poslodavcem (koji su izmedju ostalog napravili pravnici, a vjerujem da je to slucaj kod svih zaposlenih, ne samo preduzetnika) - ako je zakljucak da neko npr. prolazi 7/9 na osnovu svega razmotrenog (opet kazem od strane pravnika), ne razumijem zasto bi taj neko odustao da bude preduzetnik!? Zbog slobodnog tumacenja testa od strane poreskih inspektora? Zbog straha od zavjere drzave protiv nas? Po meni ne bi trebalo bas tako da se ponasamo i sirimo neku negativnu energiju, jedno je biti oprezan a drugo paranoican. Jasno mi je da neki nisu imali nikakvu sansu da prodju iako bi trebalo da prodju (ali tu znamo zbog cega), a neki nisu ni trebali da prodju.

Drzava uvijek moze da ti zagorca zivot, pa tako i ovdje u mom slucaju (ali to i da se desi bilo bi protivpravno i neustavno)! I generalno, ako smo htjeli nesto da mijenjamo onda je trebalo da izadjemo na ulice prije 4-5 mjeseci, sad mozemo samo da piskaramo po forumu i tumacimo svako na svoj nacin!

Vrh Dno