Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Ostavicu ti ja moju agenciju pa radi preko nje za 10% haha. Salu na stranu, neka ti knjigovodja pomogne. U principu, mozes i oba da imas - radni odnos u svom doo + agenciju. Ili deo stvarno radi preko tudjih agencija.

Sa tim prometom, plati lepo profesionalca da ti zavrsi sta treba.

Poslednja izmena:
Ne znam, svi se plase sad testa pa ne bih ljude da guram u problem. Ja mislim da prolazim, imam 2 klijenta, domaci i strani, radim od kuce, oko 50% zarade po klijentu, rece mi i poreska inspektorka da se ne brinem...

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Ja bih zamolio @aksa i @c4in da napisu jos neke informacije ako imaju.

Ja trenutno nemam nista, to je sve sto mi je receno... Sta to tacno znaci, da li je tako ili nije tako... Stvarno ne bih znao... Mozda u toku sledece nedelje budem imao neki blizi info...

@c4in a koja je tvoja prica, verujem da ti je knjigovodja rekao da se lagano prolazi u slucaju poput tvog? Preciznije, koji su ti kritetijumi bili problematicni?

@c4in a koja je tvoja prica, verujem da ti je knjigovodja rekao da se lagano prolazi u slucaju poput tvog? Preciznije, koji su ti kritetijumi bili problematicni?

radim za stranog klijenta, najveci problem su mi sve tacke koju su dvosmislene... moze i ovako i onako da se tumace u mom slucaju...

Zasto si sa novim doo uopste u pdv sistemu? Ako imas dovoljan promet da moras u pdv, onda i nemas bas nekih vecih finansijskih problema. :)

Zato sto cu da predjem 8 milona a sto da i ne vrnem pdv kad za ino klijenta ne mora fakturisem pdv. Sve sto kupim sto se tice tehnike za posao neka mi vrate porez ko im *mjau**mjau**mjau**mjau* mater. Neka dolazi svaki mesec da pijemo kafu, imaju da vide samo jedan racun na mesecnom nivou sto fakturisem :D

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ovim zakonom su ubili ljude koji rade za jednog inostranog klijenta, od kuće. Takvih ima mnogo.
Idealno rešenje sigurno ne postoji, napisah u sledećem postu da će vrv neko nevin da strada. Ali negde je moralo da se preseče.

Evo na brzinu: druga najveća kladionica u zemlji je raspustula ceo HQ tj centralu kako je oni nazivaju i sve ljude su prebacili na paušal. iako i dalje svi urednoi dolaze na posao i sede u toj centrali.

Jedna od najvećih domaćih firmi je zaposlila ćerku mog prijatelja kao prevodioca ali sa agencijskim ugovorom. Radi isključivo za njih jer posla ima toliko da nema vremena da radi bilo šta drugo.

Holandsko-malteška firma koja prodaje informacije je zaposlila mog prijatelja kao jednog od šefova, naravno agencijski ugovor iako radno vreme odrađuje u njihovim prostorijama.

Sve ovo se dešava u zadnje 2 godine a mogao bih još o-ho-ho primera da dam.
Zato sto cu da predjem 8 milona a sto da i ne vrnem pdv kad za ino klijenta ne mora fakturisem pdv. Sve sto kupim sto se tice tehnike za posao neka mi vrate porez ko im *mjau**mjau**mjau**mjau* mater. Neka dolazi svaki mesec da pijemo kafu, imaju da vide samo jedan racun na mesecnom nivou sto fakturisem :D

I ne samo opremu, ako prebaciš na firmu ugovore za fix,mob, internet, kabl, struju...za sve to se odbija pdv. Ukoliko automobil registruješ na firmu, onda i svi troškovi oko istog padaju na teret doo, umanjuješ dobit, nema potrebe da sav prihod ide na platu...

@Sky_Spy_89
Nemam ni ja nekih dodatnih informacija, pricao sam skoro pola sata sa referentom ali sustina je ono sto sam napisao u prethodnoj poruci.
Oni svakako nece moci da primenjuju test prvih par meseci, pre juna, jula a mozda cak i do kraja godine jer moraju imati neki vremenski period koji bi analizirali, tako bar rece referent ali nama to nista ne znaci jer sve vazi retroaktivno tj. od 1. marta. Osim onog uputstva ni oni nisu jos dobili nista konkretnije.

Inace i ja imam slican problem kao i vecina. Radim za jednog inostranog klijenta, kriterijume 6 (vise od 70% prihoda) i 9 (130 ili vise radnih dana) padam. 7 i 8 su problematicni jer zavise od tumacenja mada realno govoreci ugovori se mogu promeniti ali ko radi sa ozbiljnom firmom tesko da ce uspeti da ista promeni upravo iz pravnih razloga. Ostalo prolazim.

U vezi kriterijuma 4 i 5 - mislim da ce ovo najvise pogoditi one koji rade preko upworka recimo, gde je upwork prakticno trece lice i sredstvo oglasavanja a vrsi se i aktivan nadzor rada putem aplikacije koja pravi screenshotove itd. tako da se prakticno padaju dva kriterijuma po istom osnovu (rad preko sajta za freelancere). Medjutim u tom slucaju pogotovo ako se zaista radi tako i na relativno kratkorocnim projektima, svi ostali kriterijumi se prolaze.

Generalno, ja nemam definisano radno vreme, cak ni broj radnih sati pa mi samim tim primanja svakog meseca variraju u zavisnosti od broja radnih sati, godisnji odmor mi je neplacen pa mi prvi kriterijum nije bitan ali oni koji imaju fiksno radno vreme (cemu valjda svi mi tezimo) sad postaje mana jer se u tom slucaju kriterijum pada. Koliko god da meni trenutna situacija ide na ruku, moram priznati da ovo nema veze sa zivotom.

Takodje, kriterijumi 2 i 3 - prostorije i strucno osposobljavanje - mislim da svi prolaze ovo, bez dileme.

Ono sto je takodje razlog za brigu su doprinosi od 2023. koja ce relativno brzo doci za sve nas koji smo dugo u ovom poslu. Ako vecina zaradjuje po 4-5k evra mesecno (a nesto sam citajuci forum stekao takav utisak, moguce da pumpaju ali se veoma cesto pominju takve cifre) ja licno nemam sta da trazim jer bih u tom slucaju radio samo za doprinose i to bukvalno posto ce tada oporezivanje biti na nivou republike, svi smo ista grupa, itd. prakticno isti uslovi za sve. Ta cinjenica me brine mozda i vise od testa samostalnosti i u tom slucaju je mozda bolje da trazimo konkretan posao ovde umesto sto radimo kako radimo jer u tom slucaju svi sa prihodima do 2k evra nemaju sta da traze posto to sad ispade sitna lova a promet po racunu je tek sada postao apsolutno nebitan.

Sa druge strane, recimo u slucaju da vecina radi u proseku za 4000 evra (sto se moze zakljuciti po porukama na forumu), oko 1300-1400, grubo govoreci, ide za doprinose (pricamo o doprinosima za sve iz IT sektora, na nivou republike a ne verujem da ce ici na onih 50-ak % bruto plate zato kazem 1300 a ne 2000). U tom slucaju svi do 2k evra rade dzabe pa je bolje naci posao od 70-80k dinara (sto je vec realno) gde je mnogo veca sigurnost na duze staze (da ne kazem do penzije) a o snosenju rizika, stresu zbog posla itd. da ne pricamo. Prakticno dobijate zivot nazad i to po smesnoj ceni, da ne kazem dzabe. Jer ako radite za 2k evra a doprinose placate 1400, ostaje vam ta nova plata. Mladji mozda to nece shvatiti a i ne trebaju jer trebaju teziti necem visem ali mi koji imamo 40+ i godinama smo u poslu a pronalazimo sebe ovde, odlicno ce razumeti o cemu pricam.

Poslednja izmena:
Sve ovo oko promena su pogurale korporacije (Microsoft...), a vlada jednostavno slusa.

Poslednja izmena:
Apsolutno se slazem jer svuda pricaju kako je spas u porodicnim i malim preduzecima a sve sto rade ide na ruku jedino velikim igracima jer nas ovim postupcima prakticno primoravaju da ostavljamo svoje poslove (porodicni, mali i sl.) i da novi trazimo kod tih stranih firmi koje rade kod nas. Mozda su resenje velike firme i to bi bilo ok ali onda jos vise iritira to sto forsiraju pricu o malim i porodicnim preduzecima. Jednostavno je previse konktradiktornih stvari.

Promena pravila i to drasticno u sred igre je takodje nesto sto izuzetno iritira. Ja sam vec sada u ozbiljnoj dilemi da li da idem preko ili ne, iako imam porodicu ovde. U pocetku jesam, ali sada vec godinama o tome nisam cak ni razmisljao i uvek sam bio patriotski nastrojen sto se kaze. Uvek sam savetovao svima da ostanu ovde i rade, ima mogucnosti preko neta i sl. ali sa ovim novim pravilima, mogu reci da sam momentalno promenio misljenje. Tako da upravo ti mladji trebaju bar probati da iskoriste sansu negde preko dok jos nemaju porodicu i obaveze. Ovde ce uvek biti mesta za njih a koliko god pricali da trebaju da ostanu ovde i promene svet, zivot prolazi a tzv "svet" boli uvo... ili ga mi malo stariji lose menjamo posto ovde jedinu korist vide starlete, pevaci, menjacnice i *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*i. Sa svakom promenom zakona sve vise.

@netlord video sam poruku, sve sto si napisao je na mestu i nisi trebao da je brises jer nema nicega zbog cega bi trebao da se stidis.

Bice ipak da ti (a ne mladi :D) nisi shvatio sistem obracuna plata, na 2k evra bruto prihoda neto plata je 1.250. doprinosi su 750.

Samo par postova gore imas kalkulator pa proveri. ovo je iz glave, mozda nije u dinar tacno ali to je to.

@aksa, nema stida, stid je daleko od prave reci, samo sam davno postao svestan da ne mogu sam(ili sa nas nekoliko) da vodim borbu za dobro jedne vece zajednice.Kod nas su i veliki sistemi strateski razvaljeni, kako 5 ili 10k zaposlenih ne bi izaslo na ulice.(zbirno i mnogo vise).Zato nazalost u se, na se i poda se.Vlada umesto da pita sta nam fali, nedostaje, sta bi smo zeleli, ona kinji ne samo nas,nego citav narod.Umesto da rastemo tehnoloski, ekonomski i od rada za druge, strane firme, postanem oni koji preuzimaju, kupuju strane firme, povukli su naglo rucnu.Manje poreza danas, moglo bi biti mnogo vise za 5-10g, jer to je veliki period u IT, ali trazi strategiju, strpljenje i investiranje.Na kraju ce ipak posticu tu zeljenu jednakost,sa vecinskim brojem ljudi niskih primanja, tj soc.slucajeva.A za dobre majstore ce uvek biti posla i visokih primanja...

Po meni su ubili i za ljude koji to rade sastrane, znaci sta sad tipa ja odradim 2-3 posla godisnje uzmem 2000e i od this 2000e trebam da svakog meseca platim doprinose 200e sto mi dodje da sam godisnje u minusu 400e ...

@gogo23
Taj kalkulator je za doo. U mom slucaju, a verujem da nisam jedini, doo nije opcija zbog ugovora jer bih umesto sigurnog posla koji imam morao da trazim nesto drugo iako sam prezadovoljan trenutnim poslom ali bih na to bio prisiljen. Da razjasnim, problem je pravne prirode, a ne o tome da li ja nesto hocu ili necu.

Ja sam sam koristio kalkulator https://eporezi.purs.gov.rs/kalkulator-pausalnog-poreza-i-doprinosa.html koji god iznos osnovice za proslu godinu da unesem, on ima razlicite kalkulacije zakljucno sa 2022. Medjutim za 2023 mi prikazuje doprinose u iznosu od 42.254 dinara (vama mladjima su doprinosi i manji za 2023).
Da otklonimo dilemu, pricam o sifri delatnosti 6201, osnovna delatnost - iskreno se nadam se da negde gresim a da vi mladji to radite kako treba.

Ali ako je tacno ono sto kalkulator meni prikazuje onda ce pausalno oporezivanje ostati najbolja varijanta u sta cisto sumnjam upravo zbog cifara koje svi ovde pominju i onoga sto se najavljuje ali to je sve izmedju redova a nista konkretno (po obicaju, ali se svodi na ono o cemu sam pricao u prethodnim porukama). A budimo realni, prosto se kosi sa zdravim razumom da neko prima 4k evra mesecno a doprinose ne placa ni 10% toga. Mi smo vec do sada imali ljude koji su doprinose placali po 50-60.000 dinara pa im ovo dodje kao olaksica. Sa godinama covek prestane da veruje u takve price.

@poopBot
Ja koliko znam tako je oduvek bilo. Medjutim ako radis sa strane i samo povremeno, mozes aktivirati mirovanje i prekinuti ga samo kad trebas da odradis nesto tj. primis naknadu. Problem je sto ce ti svakako osnovica biti veca u buducnosti (ja bar tako vidim stvari).

@netlord
U potpunosti se slazemo. Zdrav razum je odavno otisao iz sistema.

Ne bih puno da polemisem o ovoj temi vise, samo bih se vezao za cinjenice. U uputstvu za primenu testa samostalnosti pise:
"Критеријуми који се користе у предложеном решењу су резултат упоредно-правне анализе (анализирана су решења која постоје у Румунији, Летонији, Италији, Јужној Африци и другде) и усклађени су за потребе српског пореског законодавства."
Kada sam ja rekao poreskom referentu, ajd za Italiju, al gde nadjose Letoniju, Rumuniju i Juznu Afriku? Sigurno bi pomenuli Nemacku, Austriju, Norvesku, Svedsku, Francusku, Svajcarsku, itd. da su se ugledali na njih, pricamo kako idemo u EU a u stvari idemo u Juznu Afriku medju lavove, tigrove, plemenske ratove i narko mafiju (meni je bar Juzna Afrika asocijacija za to, cast izuzecima). Kaze on pa oni su imali problema sa istim stvarima kao mi i ja kazem ok, evo realno stanje stvari. Meni je firma nudila fiksno radno vreme, kupovinu racunara, softvera itd. ja nista od toga nisam zeleo jer oprema mi je bila nepotrebna, vec sam imao sve a fiksno radno vreme mi nije odgovaralo iz licnih razloga ali recimo da sam to prihvatio - e to bi bio problem pa bih sada morao da predjem u doo. To mozda ne bi bio problem u Juznoj Africi ali americko-engleskoj firmi jeste jer oni zele ugovor sa mnom kao frilanserom a ne doo firmom. Zasto? Pa manje vise zbog mene kao mene vec najvise zbog odgovornosti. Po ugovoru zna se da sam ja kriv i tu samo moze da se stavi tacka. Ali ako je doo svi znamo da se tu prenosi odgovornost, pa dok se nadje sta i kako, nema od toga nista jer tu opet moze lancano firma na firmu i samim tim firma koja me angazuje u slucaju problema gubi kredibilitet a to nema cenu.
Uglavnom, epilog je da bih prelaskom na doo ja izgubio trenutni posao (osim ako se ne odlucim da idem preko) a prihvatanjem onog radnog vremena i opreme bih opet pao kriterijume i to bi bila sah-mat pozicija. Izgubis odlican posao zbog drzave koja je tu da ti pomogne :D

Dakle previse razloga i primera ima zasto trebamo kopirati zakone razvijenih zemalja a mi smo nasli one druge i pricamo kako idemo u EU gde su nam Rumunija, Letonija i Italija idoli (ne secam se da je AV isao skoro u bilo koju od ovih, to je vec ogroman minus za izbore :D). O Juznoj Africi tek ne bih da komentarisem, osim ukoliko trebamo teziti da radimo za nalogodavce iz ovih zemalja umesto onih za koje vecina nas vec radi.

Poslednja izmena:
Cek ovo mi uopste nije jasno, znaci dok sam u mirovanju ne placam doprinose ili placam a samo sam oslobodjen poreza dok ne radim?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi...

Da li tada mozes da se prijavis kod NSZ? Ne racunam da ce ti oni naci posao... nego zbog zdravstvenog osiguranja

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sta onda sprecava ljude da bukvalno miruju 11meseci dok ne nakupe novce i onda samo dvanesti svuku sve pare?

ne zaboravite da mirovanje ima neka ogranicenja, npr ako se dobro secam minimum mirovanje je 3 meseca kao i kad se izadje iz mirovanja minimum 3 meseca rada, bar se tako secam.

Takodje sto se tice zdravstvenog u toku mirovanja, jel znate da je zdravstveno kad hocete sami da ga platite ako ste ne zaposleni ... oko 2500din mesecno, ja sam tako placao posto nisam hteo da mi bedna drzava daje osiguranje.....

Zašto bi trebalo da izdaje fakture? Novac prosto ni ne leže na njegov račun, već se samo virtuelno pojavi neka brojka na njegovom nalogu na datom sajtu, koja označava da sad "kao" ima npr. 100 dolara. Ne može da kupi hleb od toga. Tek kad zatraži povlačenje novca, tada se ta virtuelna brojka pretvara u stvarni novac i šalje se na njegov bankovni račun. Treba da izda fakturu jedino kada dobija novac, jel tako? I to bi izdao firmi koja je vlasnik sajta i koja mu je poslala novac, a ne ljudima kojima je radio neku uslugu, jer za to bukvalno nije primio nikakav novac, radio je za džabe, jer ako 11 meseci drži virtuelni novac na nalogu, znači da u tom periodu nije mogao da koristi taj novac. Drugo bi bilo da je nakon svake urađene usluge odmah dizao novac, onda bi mogao da živi od tog novca, ovako ne.

Sajt jeste "samo" posrednik između njega i ljudi kojima je davao uslugu, ali upravo taj posrednik mu plaća, a ne krajnji korisnici, oni finansijski nemaju veze s njim. Oni plaćaju posredniku, a ne njemu direktno. Uzmimo primer CarGo-a: da li vozač izdaje korisniku fakturu? Ne, zato što korisnik ne plaća ništa njemu. Korisnik plaća CarGo-u i od te firme dobija fakturu. A da li vozač izdaje CarGo-u po jednu fakturu za svakog korisnika kome je pružio uslugu? Naravno da ne, nego samo za ukupan iznos koji je ostvaren za nedelju dana ili koliko već.

Dakle, zašto ne bi mogao 11 meseci da bude u mirovanju i da povuče novac samo jednog meseca? Samo tog jednog meseca u godini bi primio novac i regularno izdao jednu fakturu za to. Jel treba da izdaje fakture za virtuelne tokene, dok mu je bankovni račun bez transakcija? Šta da napiše na fakturi, 0 dolara ili npr. 500 Farmville dijamanata ako mu neko u tome "plati"?

Zato sto stvari ne funkcionisu tako kako si napisao. Ti si duzan da izdas fakturu za svaku uslugu koju si pruzio, odnosno ona je pokrice za svaki ostvareni priliv novca. To sto nazivate "brojka na nalogu na datom sajtu" je zapravo racun u inostranstvu i tretira se na isti nacin kao i Payoneer racun ili racun u domacoj banci. Onog trenutka kada zamrznes pa odmrznes agenciju u sustini si upalio crveni alarm u poreskoj i velika je sansa da ces imati kontrolu. Ako to uradis dva puta, sansa se eksponencijalno povecava. Prilikom kontrole poreska ti moze traziti fakture (KPO knjigu) i moze kontrolisati njihovu ispravnost (npr. mogu da ili direktno traze od upworka informacije vezane za te fakture ili od tebe da traze da im pokazes da podaci i datumi sa upworka odgovaraju stanju koje si prikazao u fakturama).

Predlozeni nacin poslovanja jednostavno nije legalan. Mi ovde uglavnom nastojimo da pricamo o legalnim nacinima poslovanja. S druge strane postoji veliki broj nacina da se radi nelegalno, a kod kojih je sansa da te uhvate minimalna. Predlozeni nacin nije jedan od njih - kod njega je sansa da te uhvate poprilicno izvesna. Sto opet ne znaci da ce bas tebe uhvatiti, pa ko hoce da rizikuje izbor je na njemu.

Edit: uostalom ne morate da verujete meni, unajmite dobrog knjigovodju ili finansijskog savetnika, pa ga pitajte sta misli o predlozenoj varijanti ;)

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne kontam kako ovo nije legalno.. Bas kako kaze mnt ja radim za freelancer.com i on me isplacuje, sta recimo ako kopam bitkojne ili neki kripto, kopam cele godine a isplacuju me samo jednom godisnje neka crypto menjacnica, e trebam da prijavljujem knjigovodji koliko crypta sam iskopo svakog meseca?

Nazad
Vrh Dno