@gogo23
Taj kalkulator je za doo. U mom slucaju, a verujem da nisam jedini, doo nije opcija zbog ugovora jer bih umesto sigurnog posla koji imam morao da trazim nesto drugo iako sam prezadovoljan trenutnim poslom ali bih na to bio prisiljen. Da razjasnim, problem je pravne prirode, a ne o tome da li ja nesto hocu ili necu.
Ja sam sam koristio kalkulator
https://eporezi.purs.gov.rs/kalkulator-pausalnog-poreza-i-doprinosa.html koji god iznos osnovice za proslu godinu da unesem, on ima razlicite kalkulacije zakljucno sa 2022. Medjutim za 2023 mi prikazuje doprinose u iznosu od 42.254 dinara (vama mladjima su doprinosi i manji za 2023).
Da otklonimo dilemu, pricam o sifri delatnosti 6201, osnovna delatnost - iskreno se nadam se da negde gresim a da vi mladji to radite kako treba.
Ali ako je tacno ono sto kalkulator meni prikazuje onda ce pausalno oporezivanje ostati najbolja varijanta u sta cisto sumnjam upravo zbog cifara koje svi ovde pominju i onoga sto se najavljuje ali to je sve izmedju redova a nista konkretno (po obicaju, ali se svodi na ono o cemu sam pricao u prethodnim porukama). A budimo realni, prosto se kosi sa zdravim razumom da neko prima 4k evra mesecno a doprinose ne placa ni 10% toga. Mi smo vec do sada imali ljude koji su doprinose placali po 50-60.000 dinara pa im ovo dodje kao olaksica. Sa godinama covek prestane da veruje u takve price.
@poopBot
Ja koliko znam tako je oduvek bilo. Medjutim ako radis sa strane i samo povremeno, mozes aktivirati mirovanje i prekinuti ga samo kad trebas da odradis nesto tj. primis naknadu. Problem je sto ce ti svakako osnovica biti veca u buducnosti (ja bar tako vidim stvari).
@netlord
U potpunosti se slazemo. Zdrav razum je odavno otisao iz sistema.
Ne bih puno da polemisem o ovoj temi vise, samo bih se vezao za cinjenice. U uputstvu za primenu testa samostalnosti pise:
"Критеријуми који се користе у предложеном решењу су резултат упоредно-правне анализе (анализирана су решења која постоје у Румунији, Летонији, Италији, Јужној Африци и другде) и усклађени су за потребе српског пореског законодавства."
Kada sam ja rekao poreskom referentu, ajd za Italiju, al gde nadjose Letoniju, Rumuniju i Juznu Afriku? Sigurno bi pomenuli Nemacku, Austriju, Norvesku, Svedsku, Francusku, Svajcarsku, itd. da su se ugledali na njih, pricamo kako idemo u EU a u stvari idemo u Juznu Afriku medju lavove, tigrove, plemenske ratove i narko mafiju (meni je bar Juzna Afrika asocijacija za to, cast izuzecima). Kaze on pa oni su imali problema sa istim stvarima kao mi i ja kazem ok, evo realno stanje stvari. Meni je firma nudila fiksno radno vreme, kupovinu racunara, softvera itd. ja nista od toga nisam zeleo jer oprema mi je bila nepotrebna, vec sam imao sve a fiksno radno vreme mi nije odgovaralo iz licnih razloga ali recimo da sam to prihvatio - e to bi bio problem pa bih sada morao da predjem u doo. To mozda ne bi bio problem u Juznoj Africi ali americko-engleskoj firmi jeste jer oni zele ugovor sa mnom kao frilanserom a ne doo firmom. Zasto? Pa manje vise zbog mene kao mene vec najvise zbog odgovornosti. Po ugovoru zna se da sam ja kriv i tu samo moze da se stavi tacka. Ali ako je doo svi znamo da se tu prenosi odgovornost, pa dok se nadje sta i kako, nema od toga nista jer tu opet moze lancano firma na firmu i samim tim firma koja me angazuje u slucaju problema gubi kredibilitet a to nema cenu.
Uglavnom, epilog je da bih prelaskom na doo ja izgubio trenutni posao (osim ako se ne odlucim da idem preko) a prihvatanjem onog radnog vremena i opreme bih opet pao kriterijume i to bi bila sah-mat pozicija. Izgubis odlican posao zbog drzave koja je tu da ti pomogne
Dakle previse razloga i primera ima zasto trebamo kopirati zakone razvijenih zemalja a mi smo nasli one druge i pricamo kako idemo u EU gde su nam Rumunija, Letonija i Italija idoli (ne secam se da je AV isao skoro u bilo koju od ovih, to je vec ogroman minus za izbore

). O Juznoj Africi tek ne bih da komentarisem, osim ukoliko trebamo teziti da radimo za nalogodavce iz ovih zemalja umesto onih za koje vecina nas vec radi.