Condor
Slavan
- Učlanjen(a)
- 05.05.2009
- Poena
- 395
Informacija je da ih neće slati.
Pa kako da znam koliko da platim za proslu godinu? Ili se podrazumijeva da su prethodna akontaciona resenja ujedno i konacna?
Informacija je da ih neće slati.
https://www.dsi.rs/clanovi-inicijative/Koje su to firme?
Sent from my iPhone using Tapatalk
A kako su bili tajni dogovori i ukrajanja kada svi znaju za njih
Stanje je bilo nerealno i nešto je moralo da se uradi, ovo sa "agencijama-preduzetnicima" počelo je da se preliva i na neke druge sektore.
Znam da ćete se (u većini) ljutiti ali tako je.
*mjau**mjau**mjau*, ako je vama OK da firma sa 50/100/200+ (za srpske uslove) visoko plaćenih "zaposlenih" ima velike redovne mesečne i godišnje troškove, nabavlja hardver, rentira/oprema/kupuje ogromne poslovne prostore u kome ti isti "zaposleni" odrađuju svoje agencijsko-preduzetničke ugovore a da pritom zvanično nema ni jednog jedinog stvarno zaposlenog - onda u redu.
prethonda akontaciona se mogu smatrati konačnim. Proveri preko eporezi da li imaš zaostali dug.
Upravo sam se vratio od poreskog referenta pa da podelim informacije. Inace, covek je zaista izuzetno normalan i razuman, sto se kaze za svaku pohvalu za razliku od vecine (bar sam takav utisak stekao jer se vecina vas zali). Kad god mi je to bilo potrebno, uvek mi je dao prave informacije. Da je vise takvih, gde bi nam kraj bio...
Kaze da je neka ideja bila da se rese problemi sa onima koji izbegavaju placanje doprinosa. Medjutim sa ovakvim testom samostalnosti pitanje je da li ce realno 2-3% IT pausalaca moci da padne test, ostali prolaze. To objasnjava time da je zadatak poreske da dokaze (ne)zadovoljenje odredjenog uslova sto je u praksi tesko.
Npr: vi radite u kancelariji firme a sediste radnje je zvanicno kuci. Cak i da vas zateknu na licu mesta vi mozete reci da ste dosli na povremene konsultacije a na njima je da dokazu da vi zapravo tu radite sto je slozicete se veoma tesko dokazati.
Primer 2: tacke koje se odnose na kriterijume 7 i 8 (a moze i sa ostalima lako) u vezi toga sta pise u ugovoru - ne ulazimo u to da li je to ispravno ili ne ali vi to mozete promeniti u dogovoru sa nalogodavcem i napisati kako vam je dozvoljeno da radite za koga hocete (ukljucujuci konkurenciju) a usmeno ili u drugom pravom ugovoru dogovoriti se nesto drugo.
Takodje se mozete dogovoriti da vam deo zarade isplate narednog meseca, itd. pa cete imati razlicite iznose svakog meseca sto pokazuje da nemate fiksno radno vreme, itd.
Ukratko, njima je jako tesko da dokazu bilo sta a moraju nedvosmisleno da nadju dokaze i kaze da su oni koji su pregovarali u ime preduzetnika (a sigurno je bilo nekoga) odradili odlican posao, bar sa njihove tacke gledista iz gore pomenutih razloga.
Sa druge strane, potpuno je besmisleno da se promet po racunu, izuzev onih 6 miliona, uopste ne uzima u obzir a to bi trebalo da je najvaznija ili bar jedna od najvaznijih stvari i na osnovu njega da se placaju doprinosi, pogotovo u IT sektoru gde realno nema nekih sirovina, dazbina i obrta novca. Sve sto legne na racun je cisto, uglavnom.
I
E sad zamisli takvu budalu da dobijes za proveru samostalnosti, a ja ovom slucaju radim sa ino firmom... DOO sam otvorio i necu da razmisljam, zato cu sad da ih *mjau**mjau**mjau**mjau*m svakog meseca za povrat PDVa.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Na osnovu cega moze da utvrdi, tj kojih 5 stavki si sigurno pao?Ko radi za stranog klijenta ili klijente, rizik je prilicno jasan:
- u svakom trenutku od ponedeljka pa do kada god radite neko moze da utvrdi da niste bili samostalni sa nekim nalogodavcem i naplati dazbine + kamatu retroaktivno od 1.3.2020. pa do tog trenutka;
- poreski dug ne zastareva, a zalba ne odlaze izvrsenje resenja tj placanje;
- preduzetnik odgovara svom svojom imovinom.
Mislim da je pametnom dosta![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari