Šta je novo?

Iskustva sa racunarskim radnjama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
mozda zato sto nisu iz BGD-a? mpzda zato sto pomenute dve nemaju sve sto nekom treba? zato sto ne mogu imati najbolju cenu svega? treba jos nesto?

ne.

1. salju van beograda.
2. moze da se naruci sta nema.
3. nije najbolja cena uvek najjeftinija.

jos razloga?

neke stvari se ne mogu dobaviti... za sve ostalo tu su atom i bench :)

Iskustvo iz Tehnomarketa, van Beograda

Postavih pitanje "u slucaju da mi odredjena plazma ipak ne odgovara zbog refleksija svetlosti i odlucim se za lcd koji je mat, mogu li da vratim tv dan-dva posle kupovine i uzmem lcd?" ... Dobih haha kako si ti to zamislio da tako uzimas i vracas, itd itd itd...

Drugo, pitah ima li samsung b450 izlozen, on meni "evo ti 430, to je skroz isto, nema razlike" ..."kako nema razlike, b430 nema vga ulaz i bitno mi je da vidim zbog anti-glare" ..."haha kakav anti-glare to su isti televizori, to te neko slagao" ...

Profesionalno, zar ne?

ne.

1. salju van beograda.
2. moze da se naruci sta nema.
3. nije najbolja cena uvek najjeftinija.

jos razloga?

1. nekom ne odgovara da mu se salje i time se povecava stavka 3. cena koja je uvek najbolja kad je najjeftinija. Naravno, ukoliko se ne uskracuju neke stvari koje ne bi smele. Takodje, nemaju svi poverenja u kurirske sluzbe i njihov odnos prema robi koju prevoze.
2. nekom ne odgovara da ceka, mnogi zele odmah.
3. vec receno, najjeftinija cena jeste najbolja cena ukoliko je ostalo onako kako propisi nalazu. Nova roba je nova, garancija je onoliko koliko daje proizvodjac. Ne vidim ni jedan drugi razlog zasto nesto platiti skuplje ukoliko su ispostovane te stvari. Ko ukida garanciju i ko daje polovne i koriscene stvari, okrenuti ledja i izaci iz radnje, cao-zdravo, nema dalje price..

Nema smisla ogranicavati izbor na dve prodavnice kad ja licno bih ti mogao navesti jos bar 5 prodaja sa kojima imam samo pozitivno iskustvo:wave: ali necu da reklamiram nikoga jer mi niko nije platio tu reklamu :d:d:d

Ova prica je ista kao sto mnogi vicu "WV je WV" i "Nokia je Nokia" i time je zavrsena prica, imamo najbolji auto i najbolji telefon :d
:p

Poslednja izmena:
Zloupotreba kartice

Bench House, senjak...pazario sam za skoro 40K, naruceno me sacekalo, sve ok...jedino je placane potrajalo jer se nisu snasli sa MASTER karticom...te je kod njih bila nekih 10-15min.

Iznenadjenje sledi nakon par sati kad pocinju da stizu obavestenja SMSom da mi se skidaju sredstva sa MASTER kartice(koja nije koriscena do tad mesec ipo dana, a i tad i SPRINGFILDU na 30sek pred mojim ocima)...jedna za drugom za 3min 4kom, do tad sam uspeo da blokiram karticu, sve zajedno 27000rsd, ko zna dokle bi to islo.

I sta covek da pomisli, sa karticom sve ok, das karticu nekome on je drzi 15min i par sati kasnije(kad ne radi radnja ~10pm) krene dranje racuna...Slucaj je prijavljen i banci i MUPu za VT Kriminal.
Iako sam dobijao savete da uneredim tog lika iz prodavnice, mislim da to nije resenje, tj. necu dobiti pare koje su utucane, ali ako se slucaj resi negativno po mene....

I sta sad?

Bench House, senjak...pazario sam za skoro 40K, naruceno me sacekalo, sve ok...jedino je placane potrajalo jer se nisu snasli sa MASTER karticom...te je kod njih bila nekih 10-15min.

Iznenadjenje sledi nakon par sati kad pocinju da stizu obavestenja SMSom da mi se skidaju sredstva sa MASTER kartice(koja nije koriscena do tad mesec ipo dana, a i tad i SPRINGFILDU na 30sek pred mojim ocima)...jedna za drugom za 3min 4kom, do tad sam uspeo da blokiram karticu, sve zajedno 27000rsd, ko zna dokle bi to islo.

I sta covek da pomisli, sa karticom sve ok, das karticu nekome on je drzi 15min i par sati kasnije(kad ne radi radnja ~10pm) krene dranje racuna...Slucaj je prijavljen i banci i MUPu za VT Kriminal.
Iako sam dobijao savete da uneredim tog lika iz prodavnice, mislim da to nije resenje, tj. necu dobiti pare koje su utucane, ali ako se slucaj resi negativno po mene....

I sta sad?

Na stranu sto postoje zloupotrebe kartica, ja do sad smatrao da je ovo u praksi moguce jedino na internetu. Ne bih da donosim prerane zakljucke, ali neka se jave ovlasceni BH i neka objasne ovo pred celim narodom.

Sva sreca jos nemam kartice i sl., sve sto se placa - kesh (i to mali).

@ Oggy

Ovo je vrlo ozbiljna optuzba, obzirom da su radnici u BH upravo odavde. Apsolutno se slazem da treba da se pokrene najostrija istraga u vezi tog problema, jer ako ti se to desilo u BH (necu da kazem da sumnjam u tvoje navode, ali iskreno - ne mogu da verujem jer ne vidim da bi iko od njih to mogao da ucini; koliko sam ja imao prilike da ih upoznam), za takvog coveka bi bilo mesta na nekom drugom mestu

Ako se dodje do zakljucka da niko od njih nije kriv vec da je problem na nekoj drugoj strani, bices u situaciji da se izvinis, isto tako boldovanim slovima

Molim te insistiraj na tome da se pronadje nacin na koji je novac skinut sa racuna

Svašta... plaćao sam Masterom u BH i nisu imali nikakve probleme u smislu nesnalaženja, štaviše, kartica je sve vreme bila na pultu, aparat za provlačenje na pultu, i da su hteli, ne vidim gde bi to mogli da je odnesu na 10 min i zašto bi to radili kad je sve potrebno za plaćanje tu?

Nije mi najjasnije ni šta ti znači 'bila kartica kod njih 10-15 min' - jel' su je odneli negde, prepisivali brojeve pred tobom, provlačili više puta... + onaj deo sa Springfildom i 30s nisam baš shvatio. Sve u svemu, s obzirom na težinu optužbe, mogao si da se potrudiš da to malo jasnije sve izložiš.

Meni najvise nije jasno "uneredjivanje tog lika iz prodavnice", tj. mene ili nekog od mojih kolega!!??

Vrlo je moguce i bez interneta, ali to ne mora da znaci da je to i ovde slucaj.

Najverovatnije da su placanja njegovom karticom i uradjena preko interneta ne znam kako bi drugacije moglo? Mnogi misle da je PIN dovoljan za zastitu medjutim ne racunaju na to je placanje preko neta moguce i bez pin-a potrebno je samo znati broj kartice datum vaznosti i CVC2 broj a to se sve nalazi na samoj kartici. Sto ce reci da postoji rizik posebno na mestima kao sto su restorani gde kelner odnosi karticu...

Ali moglo bi i pojasnjenje gde su ostvarena placanja?

necu da iskljucim mogucnost prevare ali licno sumnjam da bi se iko u bh odvazio na tako nesto.
dva puta sam licno prisustvao dogadjaju kada kasirka ne moze da naplati robu preko kartice iz prve nego tek posle nekoliko pokusaja. posle cega je kupcu stigla dupla naplata.
ti sigurno mozes da dobijes izvestaj o tome gde su pare otisle. ako se ispostavi da je bh dobio taj novac siguran sam da ce ti ga bez problema vratiti.

ne pisem ovo kao nadlezni/zaposleni... iz bh.

Najverovatnije da su placanja njegovom karticom i uradjena preko interneta ne znam kako bi drugacije moglo? Mnogi misle da je PIN dovoljan za zastitu medjutim ne racunaju na to je placanje preko neta moguce i bez pin-a potrebno je samo znati broj kartice datum vaznosti i CVC2 broj a to se sve nalazi na samoj kartici. Sto ce reci da postoji rizik posebno na mestima kao sto su restorani gde kelner odnosi karticu...

Ali moglo bi i pojasnjenje gde su ostvarena placanja?

Nema nista gluplje od tih kartica, razumem one za placanje preko interneta, uplatis tipa 50 evra, istog dana ih potrosis namenski i kartica stoji prazna ili sa nekim malim depozitom banci. Ovo nikad ne znas kada ce ta kartica da rikne u trenutku kada ti treba, ili ce doci do neke komplikacije, ili ce krenuti novac da odlazi u nepoznatom pravcu, kao sto je ovde bio slucaj.

Svi mi iz BH smo toliko dugo na forumu i niko do sada nije ni privatno prevario nekog ovde, pa koji bi motiv neko imao da sada kada vise nije samo "neko sa foruma" vec nastupa ispred firme uradi tako nesto?
Sreca (bar u ovakvim slucajevima) te privatnosti na internetu i u elektronskom poslovanju nema, pa se svemu da naci glava i rep.

@Oggy a sta ti je banka javila jer novac skinut sa insotranog potrazioca ili naseg.
Ako je sa inostranog jesu ti javili o kome se radi kako bi se kontaktirao sajt ili firma koja prodaje robu ili uslugu.

Najgora opcija bi bila recimo da neko u oba smera bude vlasnik virtualne usluge i da preko paypala ili slicnog servisa za nepostojecu uslugu naplati potrazivanje kako bi skinuo novac, znaci da je ujedno i naplatioc.

Cudi me da nisi izneo malo vise info-a o ovom slucaju?

necu da iskljucim mogucnost prevare ali licno sumnjam da bi se iko u bh odvazio na tako nesto.
dva puta sam licno prisustvao dogadjaju kada kasirka ne moze da naplati robu preko kartice iz prve nego tek posle nekoliko pokusaja. posle cega je kupcu stigla dupla naplata.
ti sigurno mozes da dobijes izvestaj o tome gde su pare otisle. ako se ispostavi da je bh dobio taj novac siguran sam da ce ti ga bez problema vratiti.

ne pisem ovo kao nadlezni/zaposleni... iz bh.

To mi se redovno desava u Rodi, pre par godina se jednom desilo u maxiju da je tri puta naplaceno a odbijeno i vracen je novac. A u Rodi, svaki put kada odbije karticu naplati.

Ovo mi se samo desavalo sa Intesinim karticama na Raiffaisen aparatu ili "Rodinim", probao sam slovenacku par puta i nikad odbijena ili naplaceno 2x.

ma desava se to redovno da pise na izvestaju da je odbijeno a da se pare povuku... nista novo...

prosto ne mogu ni da pomislim da bi neko iz bh bio toliko glup da uradi ovako nesto... nebulozno je, skroz...

Pa obzirom da je potencijalno krivicno delo u pitanju i da je prijavio policiiji, ne znam sto bi uopste iznosio ovde bilo sta...

Inace intesine kartice ja proveravam do centa posle svake upotrebe i bar 2x mesecno im saljem mailove da mi oslobode neka sredstva... ovo je posebno ucestalo kad sam u inostranstvu, tako da za njih i nije cudno...

Poslednja izmena:
Ma videce gde je koriscena kartica to nije problem svaki mesec ti stize izvestaj gde je koriscena koliko je skinuto sta je kupljeno koja radnja, bankomat itd tako da moze da se sazna , ja koristim mastercard od intese kad se logujem na moj racun imam odmah uvid gde sam sta pazario tipa dizao kes kupovao sa sajtova itd ne treba da cekam mesec dana na izvestaj

pare i jesu skidane sa racuna preko neta, jer ne vidim kako je moguce da se to uradi, a da nije on-line, kada se fizicki ne poseduje kartica. ne mora da znaci da to ima veze sa nekim iz bench house (jer kako neko gore napisa, stvarno treba biti glup pa sada to raditi), mozda je koincidencija u pitanju (podaci sa kartice su mozda jos ranije kompromitovani, a tek sada se nasao neko ko se upustio u credit card fraud avanturu). kako god, sada je to sve dokazivo i celoj kaciji se moze uci u trag relativno lako. jedino sto se gubi je vreme i zivci zbog cimanja sa birokratijom.

I sta sad?

Nije mi jasno ovde kako moze da bude kod njih 10-15 minuta ne znam koju imas da li na provlacenje ili na cip u oba slucaja ti moras da kucas pin tj koji se ne nalazi na kartici, ima onaj cvv sa zadnje strane, ali njega ne ukucavas nego pin samo sto ti znas i oni to ne mogu da vide tako da tu nema nista od kradje , jedino da ti je neko procitao sa kartice cvv sa zadnje strane pa narucivao sa neta nesto uglavnom videces na izvestaju, banka je mogla odmah da vidi gde je trosen novac cak i video zapis na kameri bankomata npr ko je podizao novac ... da ne duzim vise

pare i jesu skidane sa racuna preko neta, jer ne vidim kako je moguce da se to uradi, a da nije on-line, kada se fizicki ne poseduje kartica. ne mora da znaci da to ima veze sa nekim iz bench house (jer kako neko gore napisa, stvarno treba biti glup pa sada to raditi), mozda je koincidencija u pitanju (podaci sa kartice su mozda jos ranije kompromitovani, a tek sada se nasao neko ko se upustio u credit card fraud avanturu). kako god, sada je to sve dokazivo i celoj kaciji se moze uci u trag relativno lako. jedino sto se gubi je vreme i zivci zbog cimanja sa birokratijom.

Pa bas to ako je fizicki ne poseduje ne moze nista da se uzme sem online, a kao i sto si rekao ne vidim ko je toliko lud da to kod nas uradi jer je sebe osudio na veoma dugu robiju

ih ko da ne moze da se klonira kartica a da se zapamti pin kada je ukucavao u benchu... postoji mogutjnost ali kao sto rekoh glupo je i nebulozno da to neko uradi...

Dizete frku bez potrebe.

Klasicni primer fail-a banke je kada sam ribi kupovao neku majicu, lepuskasta prodavacica provukla karticu i rekla - odbijeno a meni stize sms gde se vidi da je kupovina proshla. Pokazem sms prodavacici i ona naravno da nista nije mogla da uradi vec sam pozvao banku istog momenta i receno mi je da ce mi se novac vratiti jer je "sistem preopterecen" i to je to.

Kartica je iz Raiffeisen-a i momenat kada se to desilo je bio vikend.

Chilldown ljudi, ovo mesto je postalo toliko napeto da svaki momenat osecam takvu tenziju kada citam ljude da imam utisak da ce sve eksplodirati...

ih ko da ne moze da se klonira kartica a da se zapamti pin kada je ukucavao u benchu... postoji mogutjnost ali kao sto rekoh glupo je i nebulozno da to neko uradi...
eh, sad. stoji da je magnetne kartice relativno lako klonirati (one sa cipom pretpostavljam malo teze), ali ako ce neko sve to da radi za 27k rsd, pa neka je i 50k rsd, plus sto je realna sansa da brzo bude i uhvacen, onda je stvarno budala.

edit: inace, optuzbe koje je izneo oggy, kao sto je i peca napisao, su ozbiljne, a dokazi koje je izneo imaju rupu poput intimnih delova tela jenne jameson. stoji i da ovaj forum nije nadlezna institucija kojoj je potrebno dokazivati bilo sta, ali ako je vec izneo veoma ozbiljnu stvar (na kraju krajeva, to je krivicno delo), trebalo je ipak to bolje da objasni i malo vise detalja napise.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno