Pozdrav svima, evo mene da podelim malo sa vama iskustvo sa ovlašćenom servisu
za Toshiba, Acer i FujitsuSiemens laptopove.
Reč je o servisu
System One, Novi Beograd, Milutina Milankovića 23.
Adapter od mog Toshiba laptopa se pokvario krajem oktobra. Računam, u pitanju je glupi adapter,
lepo i brzo za servisiranje. Otvore ili šta već i konstatuju. Nazovu mene i dobijem novi.Bar neću
morati da čekam mesec ipo da mi zamene grafičku, tako je bilo prvi put. I nazvali me 45. dana popodne i rekli mi da je laptop servisiran i da mogu da ga podignem. Taj prvi put je bio pre nekih 8 meseci, samo što sam tad laptop nosio u CT computers Savski Kej 7 na NBG.
Utorak 03.11.2009. -Otišao sam u servis i na prijavnici, mala kancelarija gde rade dva momka, predam svoj adapter. Na moje usputno pitanje, kad mogu da očekujem da će mi se oni javiti da mogu da pokupim
adapter dobio sam odgovor "
Ha! Ha! Nemoj skoro očekivati... imamo 45 dana fore"
Sreda 25.11.2009. -Na zvaničnom sajtu servisa
www.s1see.com nađem zgodnu opciju, ukucam broj prijemnice i otkucam pitanje kad mogu da očekujem da će oni završiti sa servisiranjem. Vrlo brzo sam dobio odgovor na mail. Konstatovali su da je aparat pokvaren i novi je naručen. Očekuju da će taj novi stići početkom sledeće nedelje.
Četvrtak 03.12.2009. -Na isti način postavim isto pitanje. U kratkom roku dobijem novi odgovor. Novi adapter je naručen i stigao je ali se nalazi na našoj carini. Očekuju da će stići u servis početkom sledeće nedelje.
Utorak 08.12.2009. -Shvatim da treba biti uporan pa opet pošaljem pitanje na isti način ali ovog puta ne dobijem odgovor.
Subota 19.12.2009. -Predstavlja 46. od kad sam predao adapter na servis. Nazovem servis i javi mi se neka devojka koja očigledno radi u njihovom call centru. Pitam je za adapter, ona mi kaže da im nikakva roba koju su naručili nekad u novembru nije stigla jer je i dalje na carini. I naravno potvrdi mi da u njihovom sistemu stoji da servisiranje mog adaptera nije zaključeno.
Ponedeljak 21.12.2009.- Odem u servis,ponesem naravno laptop,kutiju,garanciju... sve što treba. Opet na isto mesto, odem na prijavnicu kod ona dva momka. On mene pita za broj prijemnice i nađe u sistemu da nije zaključeno još uvek i da adapter nije stigao. Na šta ja njemu kažem da hocu da vratim sve i da mi daju potvrdu da bih ja mogao da podignem pare tamo gde
sam i kupio laptop. Već tu je on počeo da odmahuje glavom i da se mršti. Uzeo je telefon, da bi mu sa druge strane, verovatno neki serviser rekao da je roba stigla to jutro, uključujući i adapter. Taj momak je meni to sve i ponovio...
Ali ja zabuna nastaje kad ja i dalje hoću da sve to vratim jer nisu uspeli da urade onako kako stoji u garanciji, tj da su u obavezi da sve odrade za 45 dana ili da mi daju novac nazad. Taj momak se i dalje mršti i odmahuje glavom i jedino šta mi govori je da ja na to nemam pravo jer je meni eto stigao adapter. Kad sam mu pokazao deo u garanciji gde je jasno sve rečeno, samo je
nastavio da odmahuje glavom i ponavljao kako ja na to nemam pravo jer sam dobio adapter. To je sve trajalo nekih 15ak minuta, u međuvremenu je on 2 puta otišao do svog šefa ali ništa se nije promenilo. Pretnja inspekcijom naravno nije imala efekta...
Ne uzmem adapter, već odem direktno u inspekciju. Žena, dežurni inspektor mi objasni da odem nazad u servis i da tražim da mi daju adapter i da mi u potvrdi navedu da nisu bili u mogućnosti da odrade servis u unapred predviđenih 45 dana. Ako to ne budu hteli to tako da napišu onda u prijavi lepo sve to navedete. Napomenula mi je da verovatno od toga neće biti ništa, pošto se
servisu ne isplati da im dolazi inspekcija, pa će mi odmah verovatno dati potvrdu za povraćaj novca.
Tako ja odem nazad u servis, i sve to lepo izložim. Momak, onaj bezargumentni što samo odmahuje glavom, je odmah otišao kod šefa i posle 10ak minuta se vratio i rekao mi da odem da razgovaram sa tim šefom, izvesni
Božo Milutinović.
Naravno, kažem da hoću sve da vratim pošto nisu odradili servis za 45 dana. Ali on ne razume u čemu je problem, pa ja sam dobio adapter sad. Kad sam rekao da hoću sve da vratim to je kao iz topa kategorički odbio. Kad sam se ja uhvatio onih 45 dana onda je on izvadio neki njihov interni dokument na kome ja vidim samo neke datume.. 25.11. je datum naručivanja, i 27.11. navodno datum kad je sve stiglo.. Kaže da slobodno mogu da idem u inspekciju, on ima pokriće, adapter je stigao 27.11.
Razgovor teče povako:
"Ali kako ja da znam da je adapter stigao, niste me obavestili"
-"možda i jesmo"
"ja tvrdim da niste, da li vi možete da tvrdite da jeste?"
-"Ne znam, možda i jesmo"
Shvatim da možemo ovako do sutra. Pomenem telefonski razgovor od subote sa devojkom koja radi u call centru, i navedem da mi je rekla da je ta roba i dalje na granici. Odgovor na to je bio kratak i jasan "Nema ona pojma". Ako je adapter bio u servisu 27.11. kako to da ja imam odgovor od nekog servisera na mail da je adapter na carini... opet... "Ne može on to da zna". Onda navedem da
je momak na prijavnici rekao da moj slučaj nije zaključen kad sam došao to jutro kod njih... "Ma nema ni on pojma..." .
Nakon toga, odem na prijavnicu pokupim adapter radi potvrde sa datumom. Inspektorka mi je rekla da moram imati neki dokaz da oni nisu odradili svoj servis u predviđenom roku (tih 45 dana). Odem lepo kod sestre, otkucam prijavu. Lepo sve taksativno i hronološki izloženo i predam inspekciji.
Epilog.. pa s obzirom da se sve desilo juče, još uvek ga nema. U inspekciji su mi rekli da u sredu ujutru zovem i po broju prijave tražim inspektora i vidim šta se desilo, i šta su uradili. Kad bude novih vesti kakve god one bile javljam
p.s. nažalost, nisam usamljen slučaj. Čovek koji je bio samnom na servisu, on je predao laptop pre mene, i nakon skoro 2 meseca je
došao da ga pokupi. Rekao je da nema živaca da ih prijavljuje...