Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ma jok, vise je u balansu i individualno. Nikada bolje nije bilo, toliko imas izbora oko hrane da to nije normalno. Mozes za 1 minut da uzmes mango sa Tajlanda, avokado iz Perua, losos sa Aljaske, domaci sir sa sela, 50 vrsti pirinca, mesa, voce/povrce cele godine, mozes sta hoces... Jeste pre zemljiste i hrana pre bila bogatija nutrijentima u. nekoj meri, ali nije bilo hrane bas za sve, pogotovo ne cele godine. Bolje pojesti prskano voce, nego ne pojesti nista.

Probaj da zivis u prirodi, da vidis da li je stresno, evo kampuj 30 dana negde i nemoj nista kupiti iz radnje. Verovatno bi umro :).
Pa nisu živeli u prirodi 30 dana kao Bear Grylls, nisu baš toliko nazadni, živeli su u organizovanom sistemu sa sopstvenim imanjem i prinosima..
Ima danas da se kupi koješta definitivino, ali nutritivna vrednost njihove jabuke i paradajza i ove naše danas ne može da se meri.. pored toga što je ova naša zagađena..
I pitanje je da li našem organizmu isto prija voće iz Perua, kao voće koje je genetski vezano za nas i naše krajeve..
Uđi u market i nađi nešto što je stvarno 100% čisto.. teeeško, jako teško je naći dobro meso, dobro voće i povrće.. uglavnom boga pitaj šta sve unosimo.
 
Pojedi dve jabuke umesto jedne:). Postoje propisi, zakoni, kako se sta tretira - znam ne postuje se sve, nije idealno, razna su trzista i kontrole. Ali je neuporedivo veci izbor i bolje.

Vidi ovo recimo, pre si imao voce sezonski, koji mesec i kraj. Da bi ga sacuvao, mogao si da stavis 90% secera, i napravis pekmez, ili neki kompot i to je to. Sva nesezonska hrana je bila dosta jaka i za danasnje standardne nezdrava. Pre je cilj bio samo imati hrane. Sada to ne moras da radis, imas sveze cele godine i neverovatan izbor. Sad sto se preteruje sa hranom, to je najveci problem, a ne sto ima lose hrane. Niko se nijo ugojio od lose hrane, nego od previse hrane.
 
Pojedi dve jabuke umesto jedne:). Postoje propisi, zakoni, kako se sta tretira - znam ne postuje se sve, nije idealno, razna su trzista i kontrole. Ali je neuporedivo veci izbor i bolje.

Vidi ovo recimo, pre si imao voce sezonski, koji mesec i kraj. Da bi ga sacuvao, mogao si da stavis 90% secera, i napravis pekmez, ili neki kompot i to je to. Sva nesezonska hrana je bila dosta jaka i za danasnje standardne nezdrava. Pre je cilj bio samo imati hrane. Sada to ne moras da radis, imas sveze cele godine i neverovatan izbor. Sad sto se preteruje sa hranom i jede losa hrana stalno, to je vec do pojedinca.

Pa pazi, ako da bi zadovoljio nutritivnu vrednost koju su oni imali sa 1 jabukom, ja moram da pojedem ove današnje dve.. Onda eto ti razloga gojenja.. Nije samo do preterivanja, nego hrana koji su oni imali je na manje količine bila nutritivno vrednija .. :)

Ne znam.. za nekog je ovo danas neverovatan izbor, za mene je jako jako očajan izbor..
Ne sećam se da sam pojeo neko voće iz marketa i bio zadovoljan, sve jabuke su mi kao kamen bezukusne...
Neko ko je zaboravio ukus one organske jabuke sa sela verovatno neće primetiti, ali meni je sve jako bljutavo.. Sva sreća pa imam sa vremena na vreme da jedem te organske.. inače bih poludeo.
 
@delboymilioner mani se te priče organsko, nekad bilo bolje, danas je sve otrovano....Pre 40 godina su ljudi bili svega željni. Kad sam 1984. prvi put probao (prezreo) kivi, eto, baš tačno 40 godina, bilo je vauuu, sada ga ima na svakom ćošku, ne sećam se kada sam ga kupio.

Ima nas na ovom forumu koji smo se bavili poljoprivredom u vreme komunizma. Danas se koristi mnogo više hemije, u mnogo više faza proizvodnje, ali imamo čitavu listu hemije bez karence. Ok, kapiram da nije predvidjeno za piće, ali prskaš i odmah jedeš to voće, bez posledica.

Ove godine si voće iz moje proizvodnje mogao da kupiš u Maksiju i Lidlu. Budi siguran da je hemijska analiza bila as good as it gets.
 
@delboymilioner mani se te priče organsko, nekad bilo bolje, danas je sve otrovano....Pre 40 godina su ljudi bili svega željni. Kad sam 1984. prvi put probao (prezreo) kivi, eto, baš tačno 40 godina, bilo je vauuu, sada ga ima na svakom ćošku, ne sećam se kada sam ga kupio.

Ima nas na ovom forumu koji smo se bavili poljoprivredom u vreme komunizma. Danas se koristi mnogo više hemije, u mnogo više faza proizvodnje, ali imamo čitavu listu hemije bez karence. Ok, kapiram da nije predvidjeno za piće, ali prskaš i odmah jedeš to voće, bez posledica.

Ove godine si voće iz moje proizvodnje mogao da kupiš u Maksiju i Lidlu. Budi siguran da je hemijska analiza bila as good as it gets.
Znam, moj ujak se bavio proizvodnjom soje u Srbiji.. došlo je do te mere da nije mogao da radi i prodaje ako nema GMO soju.
Jabuke koje imam su sigurno neprskane i organske, sa sela, moje lične.. Jedino ako su zagađenje takozvanim "chemtrails-om" ili lošim zemljištem..

Hmm.. kupovao sam voće u Maxiju.. od svega sam mogao da jedem samo breskve.. bile su sočne.. ovo ostalo za moj ukus plastika
Jel ima neka oznaka da vidim šta je tvoje, neki stiker haha ? :)
 
Jabuke koje imam su sigurno neprskane i organske, sa sela, moje lične.. Jedino ako su zagađenje takozvanim "chemtrails-om" ili lošim zemljištem..
Ma opusti se malo, isti je ukus jabuke, zavisno od sorte/porekla, cini ti se. Studiras medicinu, prirodne nauke, a spominjes "chemtrails"?!
 
Ma opusti se malo, isti je ukus jabuke, zavisno od sorte/porekla, cini ti se. Studiras medicinu, prirodne nauke, a spominjes "chemtrails"?!
Imam svoje mišljenje.. a ukus mi nije isti, znam tačno kako izgleda jabuka sa sela i ova estetski perfektna "konfekcija" iz marketa, kome je isti njegova stvar ne mešam se ;)
 
A odakle dolazi jabuka iz marketa? Mnogi marketi/piljarnice saradjuju lokalno sa ljudima sa sela.
 
A odakle dolazi jabuka iz marketa? Mnogi marketi/piljarnice saradjuju lokalno sa ljudima sa sela.

Mislim da svo voće koje ide u market mora biti hemijski tretirano pesticidima itd kako bi zadovoljilo njihove standarde.. Da se razumemo, njihova jabuka u marketu spolja treba da izgleda perfektno.. nije ružna, nema tačkica i rupa.. ujednačena i netaknuta, velika i crvena.. ali unutra za moj ukus bljuc.. suva i plastična.. Ove što jedem jesu tačkaste i rupičaste, ali unutra sočnije 10x.. soka koliko hočeš, osetiš šta je šta, i nije do sorte.. menjao sam sve ali ne može biti isto. ( my 2 cents, kome se sviđa ne mešam se )

Evo jedan citat od neke nutricionistkinje ;
" Ipak, navikli smo se da je kora voća i povrća ujednačena i netaknuta, pa su naše želje evoluirale. Sada tražimo besprekornost. Važno je napomenuti da su prirodni tragovi često manje štetni od veštačkih supstanci kojima se tretira voće i povrće. Naša deca često ne znaju kako izgleda crv u jabuci, ružna i oštećena jabuka ne dolazi u obzir. Pesticidi sprečavaju napade štetočina, ali istovremeno mogu štetiti našem zdravlju.
Pojava truljenja je normalan hemijski proces zrenja, i jedenje jabuke sa crnom tačkom na koži neće naštetiti zdravlju.
Čak i ako ne uklonimo ove tačke, nema potrebe za panikom. One mogu uticati samo na ukus, dok često plodovi bez vidljivih tragova mogu pokazivati znakove propadanja. Hrana koja je tretirana pesticidima takođe može trunuti, ali taj proces se obično dešava ispod površine
Na primer, jabuka može izgledati savršeno spolja, ali biti suva i gotovo trula iznutra, što znači da nudi malu ili nikakvu nutritivnu vrednost, objašnjava nutricionistkinja. "
 
Poslednja izmena:
Pa pazi, ako da bi zadovoljio nutritivnu vrednost koju su oni imali sa 1 jabukom, ja moram da pojedem ove današnje dve.. Onda eto ti razloga gojenja.. Nije samo do preterivanja, nego hrana koji su oni imali je na manje količine bila nutritivno vrednija .. :)

Ne znam.. za nekog je ovo danas neverovatan izbor, za mene je jako jako očajan izbor..
Ne sećam se da sam pojeo neko voće iz marketa i bio zadovoljan, sve jabuke su mi kao kamen bezukusne...
Neko ko je zaboravio ukus one organske jabuke sa sela verovatno neće primetiti, ali meni je sve jako bljutavo.. Sva sreća pa imam sa vremena na vreme da jedem te organske.. inače bih poludeo.
Najbolje jesti bobičasto voće, jer je ono i dalje bogato nutrijentima, a nema previše ugljenih hidrata.
Mada, ja se time ne zanosim, meni je bitno da izbegavam industrijski prerađene namirnice.
 
Jel ima neka oznaka da vidim šta je tvoje, neki stiker haha ? :)

Kupina. Nema više, prošla sezona. Sada su iz uvoza.

U nekoliko poslednjih poruka si naveo više stvari koje mogu da pripišem samo tvojoj mladosti i lošem interpretiranju informacija.

Knjigu u ruke, štrebaj, bez provlačenja, da ne ispadne na kraju da na forumu imamo hirurga, antivaksera.
 
Organic, bio i sl. oznake su porez na neznanje. Razlika između jabuke iz bašte i jabuke iz Maksija je što je jabuka iz bašte prirodno sazrela i nedavno je ubrana. Za prodaju se favorizuju sorte koje daju veliki prinos, otporne su na vremenske uslove, oštećenja i brzo sazrevaju. Bitan je izgled, a suština (ukus) je na drugom mestu. Ne samo jabuke, tako je sa svim voćem i povrćem koje se proizvodi i prodaje na veliko. Tamo gde se ne žuri sa prinosom i proizvodnjom (organic, bio i sl.) voće i povrće ima bolji ukus, ali je i cena veća. Zagađenost je manje-više ista.
 
Dali je neko mozda ljubitelj cajeva?Ima vec pola godine kako sam izbacio kafu bilo kakve vrste iz upotrebe i presao na cajeve iz kesice. :)
Navukao sam na caj onog momenta kada mi je koleginica donela iz Engleske njihov crni caj.Odusevio sam se kakva je razlika u aromi,jacini i mirisu od ovih nasih kupovnih.
E sad,dali ima neko provereno mesto gde moze da se kupe kvalitetni cajevi kod nas,cena nije bitna...
 
Pre 15-20 godina sam bio stalan kupac u Kuća čaja. Tada je to bilo jedino mesto gde se kupovao proveren čaj. Vidim da još uvek postoje. Za svaki čaj je bilo užasno važno vreme držanja filtera.

Sada, nadjem ukus i brend u kesici, koji mi odgovara, i kupujem dok ne nestane sa tržišta ili se pokvari.
 
Odlicno,svaka preporuka je dobrodosla.
 
Dali je neko mozda ljubitelj cajeva?Ima vec pola godine kako sam izbacio kafu bilo kakve vrste iz upotrebe i presao na cajeve iz kesice. :)
Navukao sam na caj onog momenta kada mi je koleginica donela iz Engleske njihov crni caj.Odusevio sam se kakva je razlika u aromi,jacini i mirisu od ovih nasih kupovnih.
E sad,dali ima neko provereno mesto gde moze da se kupe kvalitetni cajevi kod nas,cena nije bitna...
Још једна препорука за кућу чаја, мада ни ја нисам улазио пар година.
Иди тамо до Голсвордијеве ако си из Београда, попричај са њима, кажеш шта желиш, да ти одличну препоруку, кажу ти разлике и нијансе између укуса, све како треба.
 
Pozdrav, imam 25 godina, visok sam 182, težak 86kg.
Dnevno sedim oko 10 sati na stolici, prepešačim oko 4/5km i to je to što se tiče fizičke aktivnosti poslednje 3 godine. Pre toga sam se bavio godinama plivanjem, pa košarkom.
Krenuo sam pre dva u teretanu, pa bih hteo i ishranu da popravim.
Sklepao sam neki jelovnik, pa bih voleo ako bi mi neko dao sugestiju/komentar. Po kalorijama(2400-2500) je to okej, ali prethodna dva dana mi je bilo teško to sve da pojedem.

1. Doručak – 7:00-7:15
40g ovsenih pahuljica
250ml proteinskog napitka
20g badema
10g chia semenki
50g višnje

2. Užina 1 – 9:30-10:00
250ml Balans+ jogurt / Kefir 250ml
1 jabuka

3. Ručak – 12:00-12:45
200g grilovane piletine
60g kukuruza šećerca
Čeri paradajz, *********
1 tortilja (60g)
Dresing(grčki jogurt, maslinovo ulje, limun, peršun, beli luk, so, biber, senf)

4. Užina 2 – 15:30-16:00
60g intergralni hleb
50g tuna/pečenica
30g paprika u pavlaci
Rukola

5. Večera – 19:30-20:00
200g juneći but ili losos
100g batat
Povrće (šargarepa, rukola, ljubicasti luk, masline, čeri)
 
Prvo nisi napisao glavno - šta znači da popraviš? Želja ti je da se ugojiš, smršaš?
 
Dobio sam mali stomak i postale su mi tesne neke farmerke/pantalone. Voleo bih to malo da "skrešem" i nabacim malčice mišića. Ništa naročito.
 
Ako želiš da smršas i to ti je mnogo da pojedeš, ne vidim potrebu za hidratima uveče pa eto, izbaci batat

Mada iskreno imam izuzetnu averziju prema svakome ko ovoliko isplanira unapred ishranu sa sve 60g integralnog hleba i 30g paprike u pavlaci.

Podseća me na Blic Žena tekstove.
 
Ne merim tačno u gram, nisam profi bilder :D
Izmeri preko internet kalkulatora otprilike koliki ti je bazalni metabolizam plus koliko kalorija potrošiš dok si aktivan (hodanje, teretana...). Budi u kalorijskom deficitu do 400-500 kalorija dnevno i rezultat će relativno brzo doći.
Gore piše da si krenuo u teretanu, zato nemoj da gledaš u vagu, nego gledaj u krojački metar (meri struk ujutru povremeno). Zašto da ne gledaš u vagu? Zbog kretanja u teretanu će ti mišići zadržavati malo više vode nego inače i onda ćeš na vagi imati više kg...
P.S. Blago tebi kad ti je teško da pojedeš 2500 kalorija dnevno, većina ljudi ima obrnut problem.🙂
 
Naprotiv. Pojesti zdravih 2500 kalorija je problem svima.

Ono što je teško jeste disciplina da izbegneš one male stvari od po 100 grama a 550 kalorija 😁
 
Da li je neko kupovao one sobne bicikle tipa Yessoul i slično što je konstantno na popustu ma shopsteru? Ne znam da li ima tu neki model koji je okej za kućnu upotrebu.
 
@tanlleoni dorucak los. Bolje ubaci 5-6 jaja za dorucak, plus neka salata, nego samo 40g ovsenih, jednostavno je malo.
Za taj mali stomak treba vremena, imao sam ga i skinuo, tako da znam sta treba. Meni je pomogao IF, uz brzi hod, hiit i trening. Sredi ishranu, u pocetku broj kalorije, kasnije ne, uz 3x treninga nedeljno sve ce doci na svoje.
 
Pošto sam na keto a volim da kuvam i jedem gulaš, danas mi stigle ove nudle, javljam utiske. Oko 89centi za 200gr.

1000021422.jpg
1000021423.jpg
 
Hehe od cega su, od vazduha - kako izgledaju kada se skuvaju :)?
 
Danas sus stigle, probacu ih za vikend.

"Our Diet Noodles are made from popular weight loss ingredient glucomannan, which is a water soluble fibre sourced from the Amorphophalli konjac plant. Unlike normal noodles, this contains just 10 calories, 2.8g of fibre and absolutely no fat whatsoever, making it the perfect meal when compared to many carbohydrate based foods.

Glucomannan has been shown to contribute to weight loss* in the context of an energy restricted diet, as well as contributing to the maintenance of normal blood cholesterol levels**."
 
pozdrav ljudi imam jako velikih problema sa hrskavicom na levom kolenu, problem je nastao kada sam na fudbalu iskrivio nogu u kolenu pri doskoku i seo na nju, kvrcnulo je nešto i od tada je sve krenulo,treniram fudbal radim fizički posao, počeli su problemi pre jedno četiri godine i sve je gore i gore, imam 29 godina a već sada me bude bolovi u kolenu, obišao sam sve forume ali su to sve stare teme, šta vi predlažete Da li ste imali iskustva sa tim, da kažem odmah da ne pomaže ojačavanje mišića, već je ojačano, hvala unapred
 
Nazad
Vrh Dno