Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Da dodam, i to Kozja surutka, kefir, jogurt, mleko, sir...Mleko se par dana moze piti potpuno sveze, neprokuvano. AKo imate nekog sa sela da pravi ove stvari. Mada ima u maxi-u jogurt i surutka.

Sve to, jogurti, kefiri, dobar je onaj od 1.5kg iz Lidla.

Pivo može da prija drugarima u crevima. Meni uvek stabilizuje creva, ali jedno, ko može tu da stane, polako pijuckati.

Da dodam, i to Kozja surutka, kefir, jogurt, mleko, sir...Mleko se par dana moze piti potpuno sveze, neprokuvano. AKo imate nekog sa sela da pravi ove stvari. Mada ima u maxi-u jogurt i surutka.
Rizično je piti sveže neprokuvano mleko (iako jeste bolje za creva), pošto može da bude opasnih bakterija u njemu. Ako je krava/ovca samo na ispaši/livadi i ako se dobro pazi na higijenu vimena pre i tokom muže, onda je ok... Samo u današnje vreme je jako teško naći to, da je životinja isključivo na ispaši i da se dobro pazi na higijenu vimena. Većina krava su danas u štalama, jedu industrijsku hranu poput kukuruza, zbog toga su sklonije upalama i raznim bakterijama (plus prljavština u štali), koje se onda nalaze i u mleku. Dovoljno je reći da danas krave muzare žive do 7-8 godina uglavnom (a videh na poljoprivrednom sajmu životni vek holštajn rase 4-8 godina), a moji dedovi su imali krave stare po 20+ godina, ali te krave nisu jele industrijsku hranu, nego su po ceo dan šetale po nacionalnom parku i pasle travu.😀 Da ne širim previše temu: sirovo mleko jeste bolje za creva, ali je rizično piti ga u današnje vreme, zbog mogućih bakterija u mleku.

Da, treba paziti, kravlje je verovatno mnogo rizicnije, na kozje sam mislio, nisam nikada imao problema. Sada sta se prokuvavanjem gubi, nisam siguran, lepo je svakako sveze, i prokuvati pa vruce.

Da, kravlje je rizičnije (a ja gore greškom napisah ovca umesto koza😅 ), koze se obično bolje paze i na ispaši su veći deo dana, kod mnogih poljoprivrednika. Meni je jedan doktor još davno objašnjavao razliku između sirovog i prokuvanog mleka, zaboravio sam zašto postoji mišljenje da je sirovo bolje (ali rizičnije), da li zbog nekih dobrih bakterija, enzima za lakše varenje, ne sećam se.🙂

Uglavnom pijem surutku, koziju, mleko sam prestao, a ranije sam pravio kefir od nekuvanog kozjeg mleka.

Sta preporucujete od vitamina da se uzima na dnevnom nivou, ili svaki drugi dan? Posto sam sa sela, ishrana mi je veoma raznovrsna, povrce, meso, voce, ali bih hteo da dodam nesto od vitamina. Pre svega vitamin D, jer u zadnjih par godina nisam toliko izlozen suncu kao pre, ali ne znam sta jos.

Pio sam Omega 3 sa vitaminom D jedno vreme svaki dan, ali sam prestao jer mislim da sam preterao, pa sada uzmem jednom nedeljno kad se setim, a i jedem ribu nedeljno 1-2 puta uglavnom.

Ja sam pio Solgar MultiNutrient i mnogo mi je pomogao. E sad, on je izgleda discontinued, mada može i dalje da se pronađe negde...

Pio sam Omega 3 sa vitaminom D jedno vreme svaki dan, ali sam prestao jer mislim da sam preterao, pa sada uzmem jednom nedeljno kad se setim, a i jedem ribu nedeljno 1-2 puta uglavnom.
Kako si mislio da si preterao? Da li si primetio neke promene?

Ja kad krene zima i manje sunca pijem D3+K2 od 5000 svaki dan. Omega 3 tokom cele godine pošto slabo jedem ribu.

Pa neko mi je rekao da se one ne piju svaki dan, nego treba da se prave pauze i tako to.
Stock ima li ovaj proizvod kod nas da se kupi?

EDIT: nasao na netu, ima. Ako bih uzimao ovaj koktel, da li treba jos nesto ili tu ima sve sto treba?

Pa neko mi je rekao da se one ne piju svaki dan, nego treba da se prave pauze i tako to.
Stock ima li ovaj proizvod kod nas da se kupi?

EDIT: nasao na netu, ima. Ako bih uzimao ovaj koktel, da li treba jos nesto ili tu ima sve sto treba?
Treba ti magneizijum po mogućstvu Glicinat. Ima ga i ovde ali je Magnezijum oksid i mala je količina (80mg). Preporučeno je 350-400mg

Glikanat, Taurat, čitajte o magnezijumu malo pošto neke varijante su čisto bacanje para.

Pa dobro, 9K za tri meseca je ok, ako se pije svaki dan, ako se preskace, na svaka dva, onda 6 meseci, sto mi nije skupo. Ali ako savetujete za svaki dan onda, isto nije problem.
Dodam ovaj magnezijum sto kaze Alex, vidim da nije nesto skup.

Sta preporucujete od vitamina da se uzima na dnevnom nivou, ili svaki drugi dan? Posto sam sa sela, ishrana mi je veoma raznovrsna, povrce, meso, voce, ali bih hteo da dodam nesto od vitamina. Pre svega vitamin D, jer u zadnjih par godina nisam toliko izlozen suncu kao pre, ali ne znam sta jos.

Nemoj piti nista na svoju ruku jer eto mislis da ti nesto fali. Pogotovo ako zivis zdravo i lepo se hranis.
Uradi analizu vitamina/minerala pa pi ako ista imas u deficitu.
Solgar proveren brend, nekad uzmem Centrum from AtoZ kada se poremetim.

Pa dobro, 9K za tri meseca je ok, ako se pije svaki dan, ako se preskace, na svaka dva, onda 6 meseci, sto mi nije skupo. Ali ako savetujete za svaki dan onda, isto nije problem.
Dodam ovaj magnezijum sto kaze Alex, vidim da nije nesto skup.
Vitamin d3, vitamin c i cink uzimam svaki dan, magnezijum s vremena na vreme, za sad nema potrebe da uzimam nista vise od vitamina.

Zaista je nepotrebno piti Vitamin D zbog manja svetlosti,
jer samo 10min izlaganja suncu zamenjuje bilo kakvu suplementaciju Vitaminom D.

Ako neko nema 10min da se prošeta, ili sedne na terasu i popije kaficu - u mom slučaju limunadu ili čaj.. Onda ebiga sve (y)

Evo jedno istraživanje potkrepljeno onim što pričam :

" In summer and spring, with 22% of uncovered skin, 1000 IU vitamin D doses are synthesized in 10-15 min of sun exposure for adults."

I samo da kažem da procenat Vitamina D koji se absorbuje kroz tablete je daleko manji od one doze koja piše na kutiji.. Kao i bilo kog drugog vitamina.
A prekomernim unošenjem jednog Vitamina stvarate manjak drugog vitamina, dakle balans i bez preterivanja sa tableticama.

Što se tiče Omege 3, suplementacija takođe nije potrebna, dovoljno je staviti malo maslinovog ulja u salatu, nije pod moranje jesti ribu.. postoje i drugi izvori.

Nema zamene za sunce, fizičku aktivnost, i organsku ishranu.

Poslednja izmena:
A i generelnao piti vitamine na slepo, u 99.9% slucajna bacanje para i bez efekta, placebo. Dobra ishrana i nema brige, bas da imas neke probleme, pa vidis u krvi da ti nesto fali, ok onda. Sunca ima i zimi ok, da se zivi u nesrecnoj Svedskoj ili tako negde, onda vec vitamn D suplementacija ima smisla.

A i generelnao piti vitamine na slepo, u 99.9% slucajna bacanje para i bez efekta, placebo. Dobra ishrana i nema brige, bas da imas neke probleme, pa vidis u krvi da ti nesto fali, ok onda. Sunca ima i zimi ok, da se zivi u nesrecnoj Svedskoj ili tako negde, onda vec vitamn D suplementacija ima smisla.
Generalno je lakše ljudima piti vitamine i "namiriti savest".. Umesto jesti organsku hranu bogatu vitaminima.. možda im nije tako ukusna kao burek :)

Kod nas je zadnjih par godina zima bila "topla", bilo je sunca na pretek..
A što se tiče Švedske.. sumnjam da je Vikinzima falilo Vitamina D, ovim novim generacijama možda i treba :)

Da ne skrecem sa teme, ali imali su problem vikinzi po raznim dokazima i arheoloskim nalazima (slaba gustina kostiju, generalno svi severnije), kazu da je to bio bitan faktor. Iako su puno ribe jeli, sunce fali.

Da ne skrecem sa teme, ali imali su problem vikinzi po raznim dokazima i arheoloskim nalazima (slaba gustina kostiju, generalno svi severnije), kazu da je to bio bitan faktor. Iako su puno ribe jeli, sunce fali.
Moguće.. Nisam čitao istraživanja o njima.. više me zanima arheologija naših predela.
Mada su ljudi tada skeletom i težinom bili manji nego sada.. valjda su to računali u poređenju sa ljudima od tada iz drugih predela, a ne u poređenju sa ljudima danas.. :)
A što su živeli max do 40te godine.. To već ne znam, ako su masovno ratovali očekivano, danas se ne gine više kao tad - a i ratovi su poprimili drugačiju formu, ali da su ljudi danas zdraviji od njih tada - nisu.. sve generacije su se deformisale.

Nemojte sada da odlutamo od teme.

Ako nešto jeste lako proverljivo, to je dužina životnog veka, koja se vremenom drastično promenila, ali to je pre svega zasluga moderne medicine.

Kako najlakše kupiti 4energy Salt Caps ili nešto slično? Ne vidim ih kod nas ili ako neko provereno šalje u Srbiju?

Nemojte sada da odlutamo od teme.

Ako nešto jeste lako proverljivo, to je dužina životnog veka, koja se vremenom drastično promenila, ali to je pre svega zasluga moderne medicine.

Kako najlakše kupiti 4energy Salt Caps ili nešto slično? Ne vidim ih kod nas ili ako neko provereno šalje u Srbiju?

Mislim da ne lutamo, jer je u sklopu teme... Ishrana, zdravlje.. Ljudi danas i ljudi pre, zanimljivo mi je da čujem šta ko misli.
Moj generalni savet je više vitamina preko organske hrane, manje vitamina preko tableta.
Saltcaps je OK ako radiš dugometražni trening, tipa voženje bajsa 5h - pa da se nadopunjuješ, ali ako radiš treninge od 1h.. tako nešto ti je nepotrebno, dovoljno je da u toku dana i dan ranije uneseš sve potrebno kroz ishranu .. soliš hranu.. hidratacija.. dovoljno mikro i makronutrijenata.

Ja se držim svog mišljenja, da je celukupno zdravlje opalo.. Inače sam na medicinskom fakultetu.
Postoje mnoge stvari koje sada moderna medicina čini da produži život primer - bypassa, hirurzi i ortopedi su bogomdani.. ALI postoje neke stvari koje loše radi, gde gura pod tepih posledicu - a ne leči uzrok. Okey možda neveruju svi u biznis industriju farmakomafije.. pa neću da produbljujem temu.. ali tako nešto definitivno postoji jer staviti ljude pod lekove i zarađivati je ideja.. a ne naći i otkloniti koren odnosno uzrok.

Da bi izvukli tačan podatak dužine životnog veka, moramo i uzeti u obzir da ljudi nonstop imaju ratove.. Danas se ti ratovi vode na drugačije način, ali su neprestani u svim državama i kontinentima.. neko pokušava da proširi uticaj i moć - ako baš mora dolazi do vojnog sukoba, ali mnogo ređe nego tada... tada je bilo mnogo više krvi, danas je to elegantnije.
Definitivno se hranimo lošijom hranom nego pre, udišemo zagađeniji vazduh, imamo "brži" tj stresniji život nego u prirodi, i imamo ogroman manjak fizičke aktivnosti u odnosu na pretke.
Tu već ne pomaže medicina..

Za 5h na biciklu nema puno smisla koristiti Salt Caps. Koriste se za celodnevne ili višednevne Ultra Trail trke.
Ali to sada nije bitno, pitanje je bilo gde ih nabaviti.

Što se Bogom danih hirurga tiče, mlad si, završićeš faks, krenućeš na specijalizaciju, pa ćeš videti. 9 od 10 su manuelci, obična fizikalija.
E sad, ako ti je zanimanje nasledjeno, već imaš formiranu sliku, pa tu nema pomoći :)

Za 5h na biciklu nema puno smisla koristiti Salt Caps. Koriste se za celodnevne ili višednevne Ultra Trail trke.
Ali to sada nije bitno, pitanje je bilo gde ih nabaviti.

Što se Bogom danih hirurga tiče, mlad si, završićeš faks, krenućeš na specijalizaciju, pa ćeš videti. 9 od 10 su manuelci, obična fizikalija.
E sad, ako ti je zanimanje nasledjeno, već imaš formiranu sliku, pa tu nema pomoći :)
Gledaj, profesionalni sportisti ih koriste za treninge povećanje dužine trajanja.. kao suplementaciju zajedno sa glikogenom u toku treninga, ali dobro.. nek bude da je samo za ultra trail.

Što se tiče hirurga..bogomdani u odnosu na ono što preci nisu imali.. na to sam mislio.. Posao kao posao zahteva ogromno predznanje.. sam fizički rad možda nije toliko zahtevan fizički, ali psihički i emocionalno itekako jeste, možda jedan od najzahtevnijih. E sad.. večina kod nas jesu mesari, ali postoji dobran broj njih koji ide u korakom sa vremenom i prati modernu medicinu.. Ameriku itd ali nažalost takvih je jako malo, i to kažem 100% sigurno jer sam upoznao dosta njih.

Gledaj, profesionalni sportisti ih koriste za treninge povećanje dužine trajanja.. kao suplementaciju zajedno sa glikogenom u toku treninga, ali dobro.. nek bude da je samo za ultra trail.

Nije samo za ultra trail, već je to bolji primer od bicikl treninga, jer mi je na biciklu logičnije uneti elektorlite u obliku tečnosti.
Recimo ja nosim 0.75 ili 2x0.75 litara, zavisi od plana vožnje. Za vozikanje, mogu kako hoću, ali za vožnju, leti trošim 1l na sat, kada je jači intenzitet, idem i preko toga. Stanem kupim/dopunim.
Na 1 litar imam oko 1 gram.

Dok recimo na sat vremena trčanja, opet zavisi od plana treninga/trke, trošim maks 300ml tečnosti, gde mi je problem da imam rastvoren 1 gram. Čak i kada nosim prsluk, elektorlite tokom trčanja unosim kroz gelove. Odnosno, moglo bi kroz kapsule. Dobio sam od drugara za probu, a on nema više gde da kupi, pa sam zato pitao. On je super zadovoljan, a ja imam neki događaj narednih dana, pa ne bih sada da isprobavam nove stvari.

Ne ulazim u to šta rade profesionalci. Evo krenula je pomama da se unosi preko 100 grama ugljenih hidrata na sat vremena aktivnosti. Daleko im lepa kuća :)

Nije samo za ultra trail, već je to bolji primer od bicikl treninga, jer mi je na biciklu logičnije uneti elektorlite u obliku tečnosti.
Recimo ja nosim 0.75 ili 2x0.75 litara, zavisi od plana vožnje. Za vozikanje, mogu kako hoću, ali za vožnju, leti trošim 1l na sat, kada je jači intenzitet, idem i preko toga. Stanem kupim/dopunim.
Na 1 litar imam oko 1 gram.

Dok recimo na sat vremena trčanja, opet zavisi od plana treninga/trke, trošim maks 300ml tečnosti, gde mi je problem da imam rastvoren 1 gram. Čak i kada nosim prsluk, elektorlite tokom trčanja unosim kroz gelove. Odnosno, moglo bi kroz kapsule. Dobio sam od drugara za probu, a on nema više gde da kupi, pa sam zato pitao. On je super zadovoljan, a ja imam neki događaj narednih dana, pa ne bih sada da isprobavam nove stvari.

Ne ulazim u to šta rade profesionalci. Evo krenula je pomama da se unosi preko 100 grama ugljenih hidrata na sat vremena aktivnosti. Daleko im lepa kuća :)
Da u tečnosti se i unosi, ja sam mislio da je ovo ono što se rastvara u vodi.. ali ne ovo su kapsulice.. prevideo sam.
Ta pomama je trenutno za VitarGo-om.. unose za vreme treninga.. popunjava glikogen.. šta znam, ali mnogi profesionalci ga koriste.

Evo ti linka nekog, ja samo ovo nađoh da može za Srbiju.

Poslednja izmena:
Definitivno se hranimo lošijom hranom nego pre, udišemo zagađeniji vazduh, imamo "brži" tj stresniji život nego u prirodi, i imamo ogroman manjak fizičke aktivnosti u odnosu na pretke.
Ma jok, vise je u balansu i individualno. Nikada bolje nije bilo, toliko imas izbora oko hrane da to nije normalno. Mozes za 1 minut da uzmes mango sa Tajlanda, avokado iz Perua, losos sa Aljaske, domaci sir sa sela, 50 vrsti pirnca, mesa, voce/povrce cele godine, mozes sta hoces... Jesu zemljiste i hrana pre bili bogatiji nutrijentima u nekoj meri, ali nije bilo hrane bas za sve, pogotovo ne cele godine. Bolje pojesti prskano voce, nego ne pojesti nista.

Probaj da zivis u prirodi, da vidis da li je stresno, evo kampuj 30 dana negde i nemoj nista kupiti iz radnje. Verovatno bi umro :).

Poslednja izmena:
Vrh Dno