Šta je novo?

Iris TV box mts (nije tema o Iris Go ni Iris Smart aplikaciji)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pitao sam na temi za Yettel pa ajde i ovde da postavim isto pitanje.

Gledam da se pebacim na optiku pa mi je u opticaju MTS, Supernova ili Yettel.
Zanima me da li u okviru Iris TV interfejsa postoji opcija da se napravi nesto tipa "favourites" ili "lista" kanala pa tako izmapitam kanale po brojevima kako meni odgovara pa onda imam recimo RTS1 na tasteru 1 itd ?

To imam sad na D3 pa sam se navikao godinama imam svoju listu. Dobijam kontradiktorne informacije ...te moze, te ne moze
Da li moze neko da mi potvrdi? Moze i za Supernovu i za Yettel da ne otvaram zasebne teme.
Brate, Yettel preskoci sto se tice televizije.

Kod njih ne radi ni "1" na daljinskom, a kamo li aplikacija. Dzigericu su mi (nam) pojeli...

Nude nam Iris Tv uz optiku (koju imamo trenutno 200/80) za iste novce 2399 din. mes.
Znači nešto kao sada što imamo Box 2 (optika & fixni) stim da bi dobili i Iris taj neki paket.
Pa sledi pitanje jel to ok ponuda i da li neko ima već ovo ili se može izboksovati nešto više
i bolje za možda i malo više para? UO nam je istekla i sa internetom smo extra zadovoljni.

^прихватио бих. Добра понида с обзиром на то да сте већ њихови.

Ja sam namestio. Evo tutoriala (pod uslovom da ti je box apdejtovan i imas opciju wifi, meni se jedan apdejtovao a drugi nije jos uvek...)
1. Na http://192.168.1.1 se ulogujes sa admin i 20HWont17. (obavezna tacka na kraju)
2. Advanced>WLAN>2.4G Basic network> I napravis novi ssid ja sam ga nazvao IPTV : https://prnt.sc/UkGDp5PJesiC
3. Onda se vratis gore na WAN i postavis ovako (oznacis taj ssid koji si napravio) : https://prnt.sc/BdP2fsladqkY
4. Povezes boks na taj novi wifi, dobices obavestenje da nema interneta i da ne moze da se konektuje, izadjes odatle i stajace ti u WIFI connected no internet, ali to je jer nema interneta vec samo iptv signal i sve normalno radi.
Majku mu. Cini mi se da sam to isto probao i nije htelo. Poveze se na novu mrezu, ali nema slike, izbacuje neku gresku. Sad cu opet da probam.
Hvala Ti svakako.

Da li se uz Iris Tv dobije username i passwd tj. da li se nalog može koristiti na nekom drugom uređaju?
Imam Amazon Fire stick 4k max...

Ja sam namestio. Evo tutoriala (pod uslovom da ti je box apdejtovan i imas opciju wifi, meni se jedan apdejtovao a drugi nije jos uvek...)
1. Na http://192.168.1.1 se ulogujes sa admin i 20HWont17. (obavezna tacka na kraju)
2. Advanced>WLAN>2.4G Basic network> I napravis novi ssid ja sam ga nazvao IPTV : https://prnt.sc/UkGDp5PJesiC
3. Onda se vratis gore na WAN i postavis ovako (oznacis taj ssid koji si napravio) : https://prnt.sc/BdP2fsladqkY
4. Povezes boks na taj novi wifi, dobices obavestenje da nema interneta i da ne moze da se konektuje, izadjes odatle i stajace ti u WIFI connected no internet, ali to je jer nema interneta vec samo iptv signal i sve normalno radi.
Majstore, ziv bio 100 godina!!!!
Obrisao sam stari ssid koji sam napravio i opet odradio po tvom. Nazvao ga isto IPTV. Iz prve nije htelo da proradi, pa je izbacilo neku gresku, ali posle restarta i ponovnog logovanja na novi ssid je proradilo!!!
Moguće da povremeno izbaci gresku zbog losijeg wifi signala IPTV u sobi. U toj sobi je extender, ali za internet, tj. prvi ssid.
Mozda da extender iskoristim za ovaj drugi ssid, za tv. Valjda moze to...

Poslednja izmena:
a kazite mi koja je razlika izmedju Iris TV i Superna u smislu STB-a i intefejsa
Kapiram da je to ista kuca ali mi kazu da je software drugaciji. Sta je preporuka ?

Secka mi slika prilicno. Ili se samo zamrzne. Kad odem u settings #1397#, network & internet, IPTV ima signal od fair do good. Izgleda da je to problem. Da li ovaj huawei edge extender moze da pojaca ovaj drugi ssid? Internet je i bez njega solidan, pa bih to progutao

Secka mi slika prilicno. Ili se samo zamrzne. Kad odem u settings #1397#, network & internet, IPTV ima signal od fair do good. Izgleda da je to problem. Da li ovaj huawei edge extender moze da pojaca ovaj drugi ssid? Internet je i bez njega solidan, pa bih to progutao
Probao sam da podesim extender da "extendira" ssid2, tj. IPTV, ali ne moze tako da radi, posto iptv nema internet. Kao konektuje se, ali se odmah diskonektuje i svetli crveno umesto belo. Izgleda da radi samo extend wifi mreze koja ima internet. Steta. Ovako mnogo secka i negledljivo je

To je to. Živ bio drug!

Koja ti je verzija softvera u boxu, taj sto ima wifi opciju? Ako mislimo na wifi opciju u skrivenom meniju, ili se ta opcija pojavi i ovako u podesatavnjima.......

Poslednja izmena:
Probao sam da podesim extender da "extendira" ssid2, tj. IPTV, ali ne moze tako da radi, posto iptv nema internet. Kao konektuje se, ali se odmah diskonektuje i svetli crveno umesto belo. Izgleda da radi samo extend wifi mreze koja ima internet. Steta. Ovako mnogo secka i negledljivo je
A jel ti extender povezan kablom do boxa?
Jer u principu svi ti kineski boxovi imaju vrlo slabu antenicu za wifi, domet im je do 2m od rutera ili extendera bez prepreka i da imaju neki da kazemo podnosljiv protok....

@Gargamel83 Zato što si pogrešio temu. Ti misliš na ovo:

Izvini ali mislim da ipak nisam pogresio temu. Kolega je pitao za iris nalog da koristi na drugom uredjaju i usput pomenuo Firestick, logicno mi bilo da pita da koristi username i pass na tom uredjaju. I na to se odnosi Iris Smart aplikacija, i to može da koristi.

Da li se uz Iris Tv dobije username i passwd tj. da li se nalog može koristiti na nekom drugom uređaju?
Imam Amazon Fire stick 4k max...
Naravno da moze, ja tako koristim. Inace zanimljivo je da ja ne mogu da nadjem nigde iris smart aplikaciju za dl (google play, apk pure...), bukvalno moras da je nabavis zaobilazno da bi mogao nesto da koristis za sta imas user i pass, i placas pretplatu 🤣😔

Iris Smart aplikacija je dostupna na Google Play prodavnici još juče oko 11:00h.
Vratili su je, nista je nisu unapredili /ažurirali.

Jer u principu svi ti kineski boxovi imaju vrlo slabu antenicu za wifi, domet im je do 2m od rutera ili extendera bez prepreka i da imaju neki da kazemo podnosljiv protok....
Ide kod mene lepo Net preko extender-a. Nemam Huawei modem pa da potvrdim za TV. Udaljen jedno 5-6 metara i kroz dva zida od modema.
Bez njega nemam ili baš jedva imam Net u kuhinji npr. koja je na drugom kraju stana. Kombinacija lepo pokriva stan.

Probao sam i jednu i drugu varijantu. Sa kablom iz extendera def ne moze da radi sa ovim ont-om. Zasto, ne znam. To su mi rekli i monteri iz mtsa.
Bez kabla, tj, preko stb wifi, radi, ali secka. Stb je povezan preko wifi sa ruterom, bez extendera.
A inače je stb udaljen od rutera bar 7 metara i 2 zida su izmedju 😁😁😁

Probao sam i jednu i drugu varijantu. Sa kablom iz extendera def ne moze da radi sa ovim ont-om. Zasto, ne znam. To su mi rekli i monteri iz mtsa.
Bez kabla, tj, preko stb wifi, radi, ali secka. Stb je povezan preko wifi sa ruterom, bez extendera.
A inače je stb udaljen od rutera bar 7 metara i 2 zida su izmedju 😁😁😁
Zato ti secka, brate velika daljina do rutera. Danas cu ja probati sa nekolko vrsta extendera sa kablom do stb pa cu javiti dal sam uspeo. Teotretski bi trebalo da moze extenderom, ali ne sa svakim. Extenderi koji prosiruju samo signal wifi dok ima neta su ovde neupotrebljivi. Ima i onih koji imaju aktivnu konekciju sa racunarem ili telefonom, bez obzira da li dobijaju net preko rutera ili ne. Imam neku kinesku igracku pix-link extender pa na nju tipujem da ce moci. Javljam ako uspem.

Ovo je Huawei Edge extender, koji sam dobio iz mts-a.
Ali se nesto ne poklapa sa ovim modelom rutera, iako je ruter isto Huawei.

Ceo problem je što IRIS TV nije unicast IP saobraćaj. U pitanju je multicast IP saobraćaj.

Na taj način oni imaju:
  • neverovatno malo opterećenje striming servera, mogu apsolutno svi da puste jedan program i to neće povećati opterećenje striming servera
  • relativno malo kašnjeje programa uživo
  • rešene sve probleme koje imaju klasična (OTT) rešenja

Ali, to znači da takav saobraćaj ima velikih problema da bude prenet kroz wifi. Naime, avaki wifi AP na osnovu signala koji ima neki klijent, njegov saobraćaj (unicast) šalje sa brzinom koju kože konkretan klijent sa konkretnim signalom da prenese.

Broadcast i multicast IP saobraćaj kroz wifi idu - obično naj nižim bitrejtom koji ima bilo koji klijent na mreži. Postoji vrlo dobar razlog za to. I onda kad imate neki telefon koji je u modu za štednju baterije na wifi mreži, sav multicast saobraćaj će pasti na neki smešan bitrate.

Ovi huawei ruteri očigledno tu najnižu zajedničku brzinu svih klijenata računaju po SSID-u, pa to nekako i radi.

Svakako je najbolje rešenje za multicast IP saobraćaj kabl gde imate fiksiran bitrejt od 100Mbps ili 1Gbps, bez obzira kakav je saobraćaj u pitanju.

Ceo problem je što IRIS TV nije unicast IP saobraćaj. U pitanju je multicast IP saobraćaj.

Na taj način oni imaju:
  • neverovatno malo opterećenje striming servera, mogu apsolutno svi da puste jedan program i to neće povećati opterećenje striming servera
  • relativno malo kašnjeje programa uživo
  • rešene sve probleme koje imaju klasična (OTT) rešenja

Ali, to znači da takav saobraćaj ima velikih problema da bude prenet kroz wifi. Naime, avaki wifi AP na osnovu signala koji ima neki klijent, njegov saobraćaj (unicast) šalje sa brzinom koju kože konkretan klijent sa konkretnim signalom da prenese.

Broadcast i multicast IP saobraćaj kroz wifi idu - obično naj nižim bitrejtom koji ima bilo koji klijent na mreži. Postoji vrlo dobar razlog za to. I onda kad imate neki telefon koji je u modu za štednju baterije na wifi mreži, sav multicast saobraćaj će pasti na neki smešan bitrate.

Ovi huawei ruteri očigledno tu najnižu zajedničku brzinu svih klijenata računaju po SSID-u, pa to nekako i radi.

Svakako je najbolje rešenje za multicast IP saobraćaj kabl gde imate fiksiran bitrejt od 100Mbps ili 1Gbps, bez obzira kakav je saobraćaj u pitanju.
Koliko malo kasni program uživo, recimo u odnosu na DVB T2?

Nisam merio - trenutno nemam IRIS, mozda uzmem isti za manje od mesec dana (cekam mts optiku, ako stigne - a trebalo bi) pa cu onda moci da ti dam tacan odgovor.

Ali ajde da kazem:
  • DVB (u to racunam i DVB-C - SBB, SN, i DVB-S2 - Total TV, msat i DVB-T2) ima kasnjenje u odnosu na uzivo sliku - odprilike koliko je jedan mpeg key frame interval - oko 5 sekundi.
  • IP multicast (IRIS) - jos nekih 10sec preko toga (ovo moze neko bolje da kaze). Veza sa streaming serverom je prilicno konstantna, nema varijacija, buffer moze da bude i par sekundi svega
  • OTT IPTV (EON van mreze, sve smart aplikacije, Yettel, RTS Planeta, Arena cloud...) koriste u osnovi HLS protokol koji salje fragmente video / audio siglala kao fajlove, odnosno - svakih 10sec su da kazemo jedan fajl, i toj plejer ih konstantno downloaduje sa servera, redja ih kako treba i pusta ti ih kao jedan kontinualan signal. E sad, kolko komada tih fragmenata plejer buffer-uje unapred da bi imao u slucaju usporenja veze, nemogucnosti da bas na vreme preuzme fragmente, i koje je tacno trajanje tih fragmenata, to zavisi od konkretne platforme, ali nije redak slucaj da su fragmenti 10sec a da se bufferuje 3-4 komada. Znaci imas + 30-40s u odnosu na DVB.

OTT IPTV (EON van mreze, sve smart aplikacije, Yettel, RTS Planeta, Arena cloud...) koriste u osnovi HLS protokol koji salje fragmente video / audio
Planeta (HLS za radio kanale) , Yettel Hipernet, Iris Go / Smart aplikacija koriste DASH (sa CENC enkripcijom) + MultiDRM (Widevine, PlayReady). Supernova OTT koristi mix HLS (za kanale koji nisu enkriptovani) i DASH CENC (za HBO, Fox, Discovery, Arene...). Eon aplikacije za sad još uvek koriste HLS ali uskoro će na DASH. Arena Cloud je makar u promo periodu koristila neenkriptovan HLS. ZLOrion TV nemam pojma za prepaid varijantu i za "u mreži" varijantu IPTV usluge znam da ona dž demo varijanta na mobilnoj app koristi HLS.

Svi od navedenih domaćih provajdera ukoliko imaju podršku za Apple uređaje pored DASH koriste i HLS (+ FairPlay DRM) samo za Apple uređaje jer Apple klošari ne dozvoljavaju tuđa DRM rešenja i druge HTTP streaming protokole, a non-Apple uređaji ne podržavaju FairPlay DRM.

Evo probao sad u stanu po ovoj instrukciji od kolege @Miksat. Prikacio najobicniji extender Pix link koji kosta oko 1000 din najgori kineski, stavio u extender modu, i radi savrseno. Znaci bezicna veza od rutera do extendera, a od extendera do rutera ide lan kabl. Kao sto sam zakacio na slikama extender pokazuje da nema interneta ali prolazi IPTV signal bez problema. Znaci ako ljudima ne radi sa huawei extenderom onda nesto baguje sa njim.

Prilozi

• Screenshot_20221026_155923_com.kiwibrowser.browser.jpg
    Screenshot_20221026_155923_com.kiwibrowser.browser.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot_20221026_160001_com.kiwibrowser.browser_edit_245043221207398.jpg
    Screenshot_20221026_160001_com.kiwibrowser.browser_edit_245043221207398.jpg
    64.9 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20221026_160246.jpg
    IMG_20221026_160246.jpg
    174.3 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20221026_161226.jpg
    IMG_20221026_161226.jpg
    66 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Evo probao sad u stanu po ovoj instrukciji od kolege @Miksat. Prikacio najobicniji extender Pix link koji kosta oko 1000 din najgori kineski, stavio u extender modu, i radi savrseno. Znaci bezicna veza od rutera do extendera, a od extendera do rutera ide lan kabl. Kao sto sam zakacio na slikama extender pokazuje da nema interneta ali prolazi IPTV signal bez problema. Znaci ako ljudima ne radi sa huawei extenderom onda nesto baguje sa njim.
Lan kabl od extendera do stb-a?
A sa extenderom prosledjujes signal ssid2, koji si sam napravio?
I koji modela ont-a imas?
Moj je HG8245W5-6T.

Poslednja izmena:
Lan kabl od extendera do stb-a?
A sa extenderom prosledjujes signal ssid2, koji si sam napravio?
I koji modela ont-a imas?
Da, lan kabl od extendera do stb-a. Ssid2 sam napravio po uputstvu. ONT je HG8245W5-6T.

Sa Xiaomi exrenderom sam takodje probao, ali naravno ne radi, jer ne moze da prosiri signal bez neta, samo treperi crveno na extenderu, hoce da mi kaze "covece mnogo trazis od mene" 😁.

Prilozi

• Screenshot_20221026_164312_com.kiwibrowser.browser.jpg
    Screenshot_20221026_164312_com.kiwibrowser.browser.jpg
    86.2 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20221026_164330_com.kiwibrowser.browser.jpg
    Screenshot_20221026_164330_com.kiwibrowser.browser.jpg
    78.2 KB · Pregleda: 56
Da, lan kabl od extendera do stb-a. Ssid2 sam napravio po uputstvu. ONT je HG8245W5-6T.

Sa Xiaomi exrenderom sam takodje probao, ali naravno ne radi, jer ne moze da prosiri signal bez neta, samo treperi crveno na extenderu, hoce da mi kaze "covece mnogo trazis od mene" 😁.
Eeee toooo. Znaci sa ovim extenderom da se ne zezam vise. Neka ga za net. Isti ont imamo.
Da li nesto posebno treba da gledam za extender da bi mogao da prenosi iptv? Osim da ne bude skup 😁

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno