...
Meni je stvarno nejasno i zao mi je ljudi koji se "ne bave" preprodajom stvari, a zale se, i generalno nisam pristalica trgovine u kojoj je zarada veca od 10%, prosto zato sto oni koriste svoj polozaj, koji je do sad bio monopolski. Ipak, sad je dosao iPhone kod nas. Situacija do sad je bila da je telefon svako mogao da kupi po cenama koje su malo vise (u proseku od 50-150 eura) od cena u americi ili svajcarskoj. Da li oni to nabave na veliko i vrate porez, pa je njima zarada veca, to je ok, dokle god se cene ne razlikuju za vise od 10% od onog sto moze da se kupi direktno u prodavnici, to je moje misljenje.
E sad, dolaskom u nase poslovnice, stvar se menja. Pritom, takav hype za prerodajom ovog telefona je zaista dostigao nevidjene srazmere, i sada svi hoce da se time bave. Dakle, svako ko je izasao iz Srbije ili je u nekom tranzitu, hoce da kupi jedan ili dva i da ih preproda. Na malo. Sa zaradom od 20% ili vise. Odmah. I to je moglo verovatno prvih 7 dana. Sada to vise nije slucaj. Ko je prodao tako, prodao je.
Sve ovo utice na cenu proizvoda - Simfree telefon iz inostranstva zna se kolko kosta i oni koji ga nabavljaju i prodaju nemaju konkurenciju. Izbor ostaje na kupcu - da li hoce sam da kupi na putovanju, da pita prijatelja da mu donese iz neke zemlje, i tako na neki nacin ustedi koji evro nego da kupi ovde. Ali, stvar kod operatera postaje komplikovana. Veliki broj onih koji ga prodaju, kupuju ga uz velike pakete koje inace koriste, i onda oni uzimaju profit u celosti od prodaje telefona. Dakle, dobiju ga za dinar, 100, 200, 300 eura... Poenta je da oni imaju zaradu od nekoliko stotina evra, ukoliko ga stave na oglase. Iskreno govoreci, telefon zakljucan na mrezu, recimo iP 6, ne bi trebao da kosta vise od 500e. Nikako. Ali to je moje misljenje. Ako je veca memorija u pitanju, onda verovatno moze da se prica o nekoj cifri od 600e. ali to je to.
Sta je fazon - oni koji kupe najnoviji iPhone, verovatno odu par puta u inostranstvo, i ne zele da se cimaju kupovinom drugih uredjaja. Stoga i treba da mogu da zamene kartice. Takodje, obicno je tako, oni koji kupe najnoviji iPhone, obicno imaju tendenciju da to ucine i sledece godine, a to im tehnicki receno, ogranicava prodaju aparata. Generalno, ne zele da se bave otkljucavanjima itd, jer da ih to zanima, uzeli bi android. Sad za tu garanciju, bilo ona 1 ili 2 godine, sustina je da ces "postenu" garanciju dobiti negde u EU u bilo kom slucaju, tako da ajde da kazemo da to tehnicki i nije toliki problem. Prosto, ako radi kad ga upalis i prvih par dana ne naidjes na problem, mala je sansa da se pokvari za godinu-dve. To ce doci tek za tri-cetiri godine, a tada svakako neces imati garanciju.
Sta hocu da kazem - nisu mi jasni ljudi koji sada kupuju iPhone 6 i ocekuju da zarade kao kad on nije bio dostupan u mtsu i telenoru. Pa zar vam nije jasno da svako ko ima pare da ga kupi, i da hoce da ga koristi, sigurno ce ici na ugovor i kupiti sam svoj uredjaj, uz paket koji koristi. Zasto bi bilo kome platili neki (ajde da ne kazem bezobrazan) % vise, ako sami mogu da ga kupe za 300 ili 400 eura, uz paket koji su do sad koristili? Pa kao sto se vidi, dosta ljudi ceka da telekom ili telenor dobiju nove kolicine i sami ga kupe. Jasno je da ne zele da kupe telefon od nekog ko ga je kupio pre njega? Drugo, moze ga uzeti i da ne iskesira odmah 500 eura i vise, jer moze da plati na 12 rata u dinarima, a znajuci da ce kurs da pada jos vise, svesni su da ce ih manje izaci tako na rate nego da odma iskesiraju pare.
Ko hoce odma za kes, hoce i bez ikakvih ugovora, bez cimanja, dakle, kupi telefon, on je simfree, ako je defektan, odmah trazi drugi od proverenih preprodavaca i to je to. Oni imaju po 20-30 nekad i vise komada, pa svakako oni idu tamo vamo, u svakom slucaju,a pritom sam siguran da ne sanerisu samo telefone. Dakle, njima je svejedno, a kupac dobije ono sto trazi.
Stoga - nema mesta prodaji iPhone-a po ceni simfree telefona - nikako. Jedino trziste je ono - gde bi neko kupio al koristi slabiji paket, i ne isplati mu se da daje 700+ eura, pa juri nekako taj za 500, da unovci sve cekove od babe i nekako skupi kintu za to zadovoljstvo. Al opet, lakse mu je da ako vec skupi tolke pare, uzme neki malo jaci paket i onda baba moze da pokrije to malo cekovima, malo nekim sezonskim radom i eto ti telefon.
Sve ovo pisanije samo zato sto prosto ne mogu da verujem da pojedinci ovde kukaju sto ne mogu da prodaju uredjaj kao neke njihove kolege koje se tim poslom vec odavno bave... Alo, zivimo u svetu u kome je sve alternativno, zivimo paralelno sa svim zakonima, oligarhija vlada, manjina dominira... Tako i te avanture preprodavanja jednog ili dva uredjaja... To su smesne stvari. Mozete zaraditi 100e, na tom jednom uredjaju,na primer. A vase vreme, zivci, nervoza, da li sve radi, kolko oglasavate telefon, pa kolko imate poziva, pa nalazenje i to "zagledanje" dal je ogreban ili nije... Al i to razumem, zivimo u drzavi gde je plata 200e standard. Bolje da se cimas 7-10 dana za to, to je svega sat-dva dnevno... Uzas.