Šta je novo?

iPhone u Srbiji - diskusija o ponudi

Ma nije zbog toga sigurno. Nisam ja uzeo ništa još uvek, treba tek da uzmem. Izgleda da ljudi nemaju toliko para da iskeširaju, ja sam mislio da se ljudi grabe za iPhone-e, kad ono... Možda sam i ja previše optimističan da to može da se proda za jedan dan :D

Grabe se. Ali ne sa nasom "garancijom". Vidi koliko dugo ja u oglasima naglasavam da preferiram u EU Kkupljenu opremu i trlwfone. Znas sad i zasto.

Zašto? Kako se uopšte reklamiraju smartfoni sa EU garancijom kod nas? Zvučiš kao da ovi telefoni iz MTS-a nisu iz EU nego su sklopljeni u Srbiji...

Ti i dalje ne kapiras poentu :) , to je zakljucan telefon nebitno sto je nasa mreza . Koja je razlika ako cu da koristim telefon sa O2 i rsim ili telefon sa Telenor-a i Rsim ? . A sto se tice garancije to je ispricana prica , ja takodje i ocekujem da ce uskoro oni morati da prihvataju i ove druge telefone zbog apple ww garancije . Tacno je nasi telefoni ce i onda da imaju tu godinu vise , ali opet se vracamo na vrednost te garancije .

Ja sam za USA pisao za obicnu 6-icu, a za 6+ 64GB je jos duzi rok cekanja 3-4 nedelje...

ip6+ 128 je sim free na kp 980-990, tako da za mts sve iznad 850e je premija.
U odnosu na na ovo 64 je 700-750 a 16ki je bilo za 600 i to ne jedna.
Mislim moze se prodavati i za koliko hoces ali tesko i prodati.
na ip6 se mislim postize malo bolja cena, mada kada stigne mts, telonor i vip i popuni se
lager cena jos pasti. Naravno da bi neko izkesirao >500e mora da mu to bas vredi,
inace uzima na 24 rate

Poslednja izmena:
Pa to je smejurija za 64gb. Nista, videcu onda 128GB da uzmem, 850e je barem neka para. Jos jednom, smejurija iako je zakljucan telefon. Koliko je uopste otkljucavanje, ako moze da se otkljuca?

Dosta košta otkljucavanje, znam da je na nekim mrežama 50, 70, negde i preko 100e.

Koliko je kod naših? Nem pojma.

@Gizmo

Ljudi su navikli da kupuju uređaje od preprodavaca, od kojih su neki prilično pouzdani, dokazali su se da nisu prevaranti, što uliva poverenje.
S druge strane imaš aparat zaključan na mrežu i MTS kao davaoca garancije koji je koliko odmah uspeo da dovede u pitanje ostvarivanje iste. Plus, priča o tome kako se aparati kvare više nego što treba. I na kraju, ne zna se da li će MTS po isteku ugovora automatski da otključava aparate i da li će to da bude besplatno ili ne.
I eto zašto ljudi nisu pohrlili da kupe tvoj komad za manje para, a godinu dana dužom garancijom.

upravo o tome sam ja pricao par puta. i svi su bili u fazonu da nisam normalan.U ovoj zemlji nista ne kupujem sem patika,jer moram i ne isplati mi se da zbog toga odem van iste.

O ugovorima kod nasih operatera necu da pricam preterano,sem da sam kod vipa nakon potpisivanja imao konst. prekide u toku razgovora,kod mtsa sam par puta ukljucio dodatak i svaki put mi je naplaceno kao da nisam,a kod lelenora sam uzeo telefon koji je radio toliko sporo da nisi mogao da ga koristis...

Ti si baš neki nesrećan lik :d

p.s. što se tiče Telekoma i ostvarivanja garancije, mislim da će to vremenom doći na svoje, kad stigne telefona i malo se srede jer su očito totalno u raspadu sa organizacijom, a ako bude sreće za jedno 6 meseci ako ga prodaju, a sve ide ka tome, ko god dođe mora biti normalniji. Svakako ko kupuje telefon sa namerom da ga zaista koristi 2 godine mislim da za dve godine neće imati nikakav problem i da ga otključa za džabe i da ga proda po sasvim normalnoj ceni kao i svaki drugi. Meni je prosto glupo da propustim da ga uzmem za 395evra uz paket koji ionako koristim...

Poslednja izmena od urednika:
p.s. što se tiče Telekoma i ostvarivanja garancije, mislim da će to vremenom doći na svoje, kad stigne telefona i malo se srede jer su očito totalno u raspadu sa organizacijom, a ako bude sreće za jedno 6 meseci ako ga prodaju, a sve ide ka tome, ko god dođe mora biti normalniji. Svakako ko kupuje telefon sa namerom da ga zaista koristi 2 godine mislim da za dve godine neće imati nikakav problem i da ga otključa za džabe i da ga proda po sasvim normalnoj ceni kao i svaki drugi. Meni je prosto glupo da propustim da ga uzmem za 395evra uz paket koji ionako koristim...

Tu si u pravu mada mislim da od marta meseca pa do pocetka prodaje su imali dovoljno vremena da se izorganizuju kad je servis u pitanju. Ovako ispadose kao neka amaterska firma iz komsiluka. Mada s'obzirom kako su zaposljavali menandzment po "partijskoj strucnosti" nista ni ne cudi.

Moja pretpostavka je da su oni jednostavno prodali ceo lager, pa im nije ostalo zamenskih telefona. Kao što je sto puta već pisano u temi, servisi u Srbiji neće popravljati hardver.

Pa onda su trebali kako neko vec napisa ovde da ostave odredjeni procenat telefona kao zamenskih kao sto se u svetu radi. Ovo mi lici na onu narodnu "Prvi se macici u vodu bacaju" samo sto pojedinim kupcima(a verovatno bih se i ja tako ponasao) nije do "bacanja macica".

Zašto? Kako se uopšte reklamiraju smartfoni sa EU garancijom kod nas? Zvučiš kao da ovi telefoni iz MTS-a nisu iz EU nego su sklopljeni u Srbiji...

Odes u prodavnicu, i uglavnom dobijes na licu mesta zamenu, uz opasku da ne zivis u toj zemlji i da si u prolazu. Ovo mislim za normalne zemlje EU, ne za Bugarsku/Rumuniju npr.
Ali ja bi ionako CH/DE/AT/UK uglavnom uzimao (mada su mi prosli neki SE primerci!), i bez problema je sve menjano (OK, bilo je... 2 problema u toku 7 godina).

1. Mislim da se u ove 4 pomenute zemlje (sem mozda UK zbog najveceg trzista telefona nasrapm broja stanovnika) salju najbolji primerci u svakom pogledu (kvalitet izrade/zastite, kvalitet samog ekrana (na Xperia telefonima se ovo bas vidi recimo!), oprema..). Imao sam iste modele strane i nase (i kod nas kupljene tj.). Strani nisu imali potrebu za reklamiranje i posle bacanja u zid. Nasi su bili reklamirani cesto, i servis naravno zeza! Na kraju me NAS servis izasao skuplje za jedan telefon konkretno.
2. Servisi radi bolje u EU. Ako nemas reklamaciju koja mora da se detaljno pogleda (jer nije uocljiva, nije precizna da obican salteras moze da proceni) pa da mora u servis, dobijes odmah zamenu (mene licno podaci ne brinu, pa je stvarno odmah, cao zdravo).
3. Gde god da kupis unutar EU, ista prodavnica u drugoj EU zemlji mora da uvazi garanciju.

Mozda se tebi ne svidja ta ideja - da li ces ici u EU kada ti treba servis? Ici ces ti ili neko iz tvog drustva u roku od mesec dana, a ovde u roku od mesec dana neces dobiti telefon sa servisa ako nemas veze i vezice.

Sve u svemu, procenio sam da mi mnogo vise znaci EU model sa EU garancijom (ovo znaci da moram imati kopiju fiskalnog i garancije iz EU, a ne one "a nemam papire zbog carine" zavitlanata ;)) nego "nas sa nasom garancijom" :)

Poslednja izmena:
Ma super onda, provajderi nisu ni trebali da donose iPhone u Srbiju jer smo banana država i navikli smo da kupujemo nelegalno uvezenu robu...

A kakva je apple filozofije u zemljama okruzenja, sa slicnom situacijom kao kod nas. Kontretno mislim na servis , telefon kupljen negde drugde , da li u cg moze da se reklamira telefon , koji je kupljen u Nemackoj npr ?

Mene su sad zvali da mi kažu da je zahtev odobren, ali ne znaju da li ima telefona odnosno kada će stići... 16GB silver model je IP6.... Sad ja treba da šetam sa 40-50hiljda u dzepu i razmišljam kad će kurir da dodje ccc

upravo o tome sam ja pricao par puta. i svi su bili u fazonu da nisam normalan.U ovoj zemlji nista ne kupujem sem patika,jer moram i ne isplati mi se da zbog toga odem van iste.

O ugovorima kod nasih operatera necu da pricam preterano,sem da sam kod vipa nakon potpisivanja imao konst. prekide u toku razgovora,kod mtsa sam par puta ukljucio dodatak i svaki put mi je naplaceno kao da nisam,a kod lelenora sam uzeo telefon koji je radio toliko sporo da nisi mogao da ga koristis...
Ja već skoro 10 godina koristim ISKLJUČIVO telefone kupljene preko oglasa (N95, N97, Desire, DHD, Sensation i od pre godinu dana ovaj M7 sa koga kucam post), a prethodno su ih ljudi kupili kod operatera i nikada nisam imao problema. Eto, možda sam neki izuzetak, jbmlg. [emoji15]

Ma super onda, provajderi nisu ni trebali da donose iPhone u Srbiju jer smo banana država i navikli smo da kupujemo nelegalno uvezenu robu...
Pazi, ja kada sebi nabavljam, telefon skroz legalno udje, jer me nista ne kosta (firma odbije porez, carina je 0-1%, ioanko se sve vodi na firmu onda).
Kada kupujem od nekoga, ne brine me nesto posebno kako je on uvezao, nisam ja duzan da to kontrolisem :) (a porez ne mogu da odbijem od fizickog lica, pa mi i ne pravi nikakvu razliku)

Ako ste cekali Apple da bi dosao "legalno", ***, nesto ste se bas zeznuli.
Da je zbog Store-a, to bi vec razumeo.

BTW, ja se valjam od smeha gledajuci oglase na Benchu ovih dana :D

Mene su sad zvali da mi kažu da je zahtev odobren, ali ne znaju da li ima telefona odnosno kada će stići... 16GB silver model je IP6.... Sad ja treba da šetam sa 40-50hiljda u dzepu i razmišljam kad će kurir da dodje ccc
Zar ne mozes na rate nego mora odmah da se plati?

@valddevit, patike su prva stvar koju sam prestao da kupujem u Srbiji skroz :D

Mnogo si nestrpljiv, ja svoj telefon čekam 15 dana i nemam nikakvu informaciju kad bi mogao stići, a nije mt:s u pitanju xD

Pa to je smejurija za 64gb. Nista, videcu onda 128GB da uzmem, 850e je barem neka para. Jos jednom, smejurija iako je zakljucan telefon. Koliko je uopste otkljucavanje, ako moze da se otkljuca?

Sa nekih mreza cak i ne moze da se otkljuca dok ne istekne ceo ugovor..
Tako da je velika razlika u odnosu na sim free telefon.
A i ljudi beze od tih otkljucanih telefona od mreze,boje se da se ne vrati taj carrier lock,mada ne vidim kako je to moguce ako ih oni otkljucaju i dao si im pare..

...

Meni je stvarno nejasno i zao mi je ljudi koji se "ne bave" preprodajom stvari, a zale se, i generalno nisam pristalica trgovine u kojoj je zarada veca od 10%, prosto zato sto oni koriste svoj polozaj, koji je do sad bio monopolski. Ipak, sad je dosao iPhone kod nas. Situacija do sad je bila da je telefon svako mogao da kupi po cenama koje su malo vise (u proseku od 50-150 eura) od cena u americi ili svajcarskoj. Da li oni to nabave na veliko i vrate porez, pa je njima zarada veca, to je ok, dokle god se cene ne razlikuju za vise od 10% od onog sto moze da se kupi direktno u prodavnici, to je moje misljenje.

E sad, dolaskom u nase poslovnice, stvar se menja. Pritom, takav hype za prerodajom ovog telefona je zaista dostigao nevidjene srazmere, i sada svi hoce da se time bave. Dakle, svako ko je izasao iz Srbije ili je u nekom tranzitu, hoce da kupi jedan ili dva i da ih preproda. Na malo. Sa zaradom od 20% ili vise. Odmah. I to je moglo verovatno prvih 7 dana. Sada to vise nije slucaj. Ko je prodao tako, prodao je.

Sve ovo utice na cenu proizvoda - Simfree telefon iz inostranstva zna se kolko kosta i oni koji ga nabavljaju i prodaju nemaju konkurenciju. Izbor ostaje na kupcu - da li hoce sam da kupi na putovanju, da pita prijatelja da mu donese iz neke zemlje, i tako na neki nacin ustedi koji evro nego da kupi ovde. Ali, stvar kod operatera postaje komplikovana. Veliki broj onih koji ga prodaju, kupuju ga uz velike pakete koje inace koriste, i onda oni uzimaju profit u celosti od prodaje telefona. Dakle, dobiju ga za dinar, 100, 200, 300 eura... Poenta je da oni imaju zaradu od nekoliko stotina evra, ukoliko ga stave na oglase. Iskreno govoreci, telefon zakljucan na mrezu, recimo iP 6, ne bi trebao da kosta vise od 500e. Nikako. Ali to je moje misljenje. Ako je veca memorija u pitanju, onda verovatno moze da se prica o nekoj cifri od 600e. ali to je to.

Sta je fazon - oni koji kupe najnoviji iPhone, verovatno odu par puta u inostranstvo, i ne zele da se cimaju kupovinom drugih uredjaja. Stoga i treba da mogu da zamene kartice. Takodje, obicno je tako, oni koji kupe najnoviji iPhone, obicno imaju tendenciju da to ucine i sledece godine, a to im tehnicki receno, ogranicava prodaju aparata. Generalno, ne zele da se bave otkljucavanjima itd, jer da ih to zanima, uzeli bi android. Sad za tu garanciju, bilo ona 1 ili 2 godine, sustina je da ces "postenu" garanciju dobiti negde u EU u bilo kom slucaju, tako da ajde da kazemo da to tehnicki i nije toliki problem. Prosto, ako radi kad ga upalis i prvih par dana ne naidjes na problem, mala je sansa da se pokvari za godinu-dve. To ce doci tek za tri-cetiri godine, a tada svakako neces imati garanciju.

Sta hocu da kazem - nisu mi jasni ljudi koji sada kupuju iPhone 6 i ocekuju da zarade kao kad on nije bio dostupan u mtsu i telenoru. Pa zar vam nije jasno da svako ko ima pare da ga kupi, i da hoce da ga koristi, sigurno ce ici na ugovor i kupiti sam svoj uredjaj, uz paket koji koristi. Zasto bi bilo kome platili neki (ajde da ne kazem bezobrazan) % vise, ako sami mogu da ga kupe za 300 ili 400 eura, uz paket koji su do sad koristili? Pa kao sto se vidi, dosta ljudi ceka da telekom ili telenor dobiju nove kolicine i sami ga kupe. Jasno je da ne zele da kupe telefon od nekog ko ga je kupio pre njega? Drugo, moze ga uzeti i da ne iskesira odmah 500 eura i vise, jer moze da plati na 12 rata u dinarima, a znajuci da ce kurs da pada jos vise, svesni su da ce ih manje izaci tako na rate nego da odma iskesiraju pare.

Ko hoce odma za kes, hoce i bez ikakvih ugovora, bez cimanja, dakle, kupi telefon, on je simfree, ako je defektan, odmah trazi drugi od proverenih preprodavaca i to je to. Oni imaju po 20-30 nekad i vise komada, pa svakako oni idu tamo vamo, u svakom slucaju,a pritom sam siguran da ne sanerisu samo telefone. Dakle, njima je svejedno, a kupac dobije ono sto trazi.

Stoga - nema mesta prodaji iPhone-a po ceni simfree telefona - nikako. Jedino trziste je ono - gde bi neko kupio al koristi slabiji paket, i ne isplati mu se da daje 700+ eura, pa juri nekako taj za 500, da unovci sve cekove od babe i nekako skupi kintu za to zadovoljstvo. Al opet, lakse mu je da ako vec skupi tolke pare, uzme neki malo jaci paket i onda baba moze da pokrije to malo cekovima, malo nekim sezonskim radom i eto ti telefon.

Sve ovo pisanije samo zato sto prosto ne mogu da verujem da pojedinci ovde kukaju sto ne mogu da prodaju uredjaj kao neke njihove kolege koje se tim poslom vec odavno bave... Alo, zivimo u svetu u kome je sve alternativno, zivimo paralelno sa svim zakonima, oligarhija vlada, manjina dominira... Tako i te avanture preprodavanja jednog ili dva uredjaja... To su smesne stvari. Mozete zaraditi 100e, na tom jednom uredjaju,na primer. A vase vreme, zivci, nervoza, da li sve radi, kolko oglasavate telefon, pa kolko imate poziva, pa nalazenje i to "zagledanje" dal je ogreban ili nije... Al i to razumem, zivimo u drzavi gde je plata 200e standard. Bolje da se cimas 7-10 dana za to, to je svega sat-dva dnevno... Uzas.

Nema.

Hvala.... :( a jel može pomoć.... kako da napravim nalog za iPhone, jel moram da upisujem usa.... može li srbiija....

ne znam da li ima srbija, ali znam da moze da se napravi za hrvatski account. cini mi se da se skoro vodila prica da li u meniju postoji srbija ili ne, ali verujem da ces na ovaj ili onaj nacin napraviti account, dal ovde ili onde. sad zavisi i od iphone-a ako je polovan, da li su na njemu ispucali limit za pravljenje icloud accounta, u tom slucaju telefon mozes normalno koristiti, ali samo bez icloud servisa...

Nazad
Vrh Dno