Šta je novo?

iPhone SE (2020)

Za tebe i nije namenjen ovaj telefon ako se razmišljaš između p30 i Se. Već prežvakano 20 puta koga apple cilja. Da je telefon pun pogodak, nije. Nisu to ni mnogo skuplji telefoni. Kao i svaki ima svoje prednosti i mane.

Nije stvar samo u brzini kloka, već u tome što, u slučaju da je isti oboren uz eventualno kasnije povećanje brzine istog će autonomija i ovako slabašne baterije biti još lošija. Ako i nebude povećanja brzine, biće update-a iOS-a koji sa sobom uglavnom povlače i sve kraću autonomiju (tj. sot). A složićeš se da korisničko iskustvo koje sa sobom povlači da je telefon više vremena na punjaču nego u rukama korisnika, nije baš najprijatnije. Pritom telefon dolazi sa ultra sporim 5V punjačem. Što se samog OS-a tiče, zamoli bih te da mi navedes (ukratko) koje su to prednosti iOS-a u poređenju sa Androidom, šta to isti ima što ovaj drugi nema? Ne pitam cinično ili da bih ulazio u neku raspravu iOS vs Android i offtopic, već da znam u čemu je iOS toliko bolji od Androida, a da nije dizajn UI-a ili tako nešto. To je već stvar ukusa i ličnih preferencija. ;)

Ti nisi SE kupac, tako da ne vidim svrhu da polemišemo oko ovog telefona.
To se vidi iz tvog pitanja da napišem koje su prednosti iOS-a, a ja nigde nisam napisao da je iOS bolji (ili lošiji), a nisam čak ni pozvao da se ova dva OS-a upoređuju. Samo sam napisao da je mnogima ovde važniji hardver i cifre na papiru, od toga kako i koji softver pokreće telefon.

Za tebe i nije namenjen ovaj telefon ako se razmišljaš između p30 i Se. Već prežvakano 20 puta koga apple cilja. Da je telefon pun pogodak, nije. Nisu to ni mnogo skuplji telefoni. Kao i svaki ima svoje prednosti i mane.

A ne, više se ne premisljam između P30 i SE. ;) Odlučio sam se za ovaj prvi. Inače slažem se, ni jedan telefon nije savršen, kao ni bilo šta drugo, jer svemu se može naći neka mana. Ali kad već imamo mogućnost izbora onda biramo ono što nam više odgovara, a mislim da od ova dva telefona meni ipak više odgovara P30. U svakom slučaju dakako od toga da mislim da je SE loš telefon.

Ti nisi SE kupac, tako da ne vidim svrhu da polemišemo oko ovog telefona.
To se vidi iz tvog pitanja da napišem koje su prednosti iOS-a, a ja nigde nisam napisao da je iOS bolji (ili lošiji), a nisam čak ni pozvao da se ova dva OS-a upoređuju. Samo sam napisao da je mnogima ovde važniji hardver i cifre na papiru, od toga kako i koji softver pokreće telefon.

Da, izgleda da nisam, a hteo sam da budem. :) Ali kad sam sagledao sve prednosti i nedostatke (po mom mišljenju) ova dva telefona izmedju kojih sam se dvoumio koji da kupim, kao što rekoh odlučio sam se za P30. Naravno nije idealan telefon, nijedan nije, ali mi više odgovara. Što se OS-a tiče, nisi nigde napisao da je iOS bolji od Androida, to stoji. Izvini, ja sam onda pogrešno protumačio da si mislio da je iOS bolji OS od Androida. Neko će reći da jeste, neko da nije. Oba imaju i prednosti i mana i svako će odabrati onaj koji mu više odgovara i ne može se reći da je jedan od njih pravi a drugi pogrešan izbor. Opet kao što rekoh, sve je stvar ličnih preferencija. ;)

Opet kao što rekoh, sve je stvar ličnih preferencija. ;)

Baš tako.
Ja sam npr. iOS korisnik, ali samo zato što sam navikao na ekosistem, jer mi je prvi smart telefon u životu bio iPhone 2 (prvi iPhone telefon uopšte) u vreme kada je Android bio sve, samo ne valjan OS.
U međuvremenu su se stvari promenile, ali ja sam ostao sa iPhone-om (trenutno model X), ne odgovara mi Android - prosto, nisam se navikao i nikako da se naviknem (pošto koristim Android na službenom telefonu).
Supruga nasuprot tome ne podnosi iOS i koristi samo Android (osim kad joj ne "uvale" poslovni iPhone).

ontopic: novi SE je u principu ok ponuda za 400+ EUR, mislim da će im se prodavati kao alva.

Sledece godine stize ''SE plus''?

@Ricciolo1

Apr 27
iphone 6 front panel ,ALL internals of iphone 8,CAMERA INCLUDED,only exception, A13 .

Super Good for apple,
Good for U.S customers,
NOT that good for europeans (base 500 to 700 euro)

Next year will be even worse with SE "Plus''

Evo i MTS je ubacio u ponudu SE 2020 od 64 i 128GB, doduse trenutno ga je moguce samo rezervisati. Rekao bih da (IMO) nije bas mnogo povoljan, npr. uz O1 tarifu (2000 din.) na dve godine kosta 42.600 din. (360€). Ali to nije krajnja cena telefona, jer matematika je jasna (razlika u ceni O1 paketa sa i bez urejaja x 24 meseca + cena uredjaja uz paket) dakle 800 din. x 24 meseca = 19.200 + 42.600 = 61.800 (~520€).

Evo i MTS je ubacio u ponudu SE 2020 od 64 i 128GB, doduse trenutno ga je moguce samo rezervisati. Rekao bih da (IMO) nije bas mnogo povoljan, npr. uz O1 tarifu (2000 din.) na dve godine kosta 42.600 din. (360€). Ali to nije krajnja cena telefona, jer matematika je jasna (razlika u ceni O1 paketa sa i bez urejaja x 24 meseca + cena uredjaja uz paket) dakle 800 din. x 24 meseca = 19.200 + 42.600 = 61.800 (~520€).
Da nemam ugovor, uzeo BiH ga, ovako sačekam oglase za keš.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

U svakom slucaju u MTS-u uz paket (npr. navedeni O1) telefon je jeftiniji (i od 64 i 128GB) nego u iStyle-u. 128GB model na kraju izadje 67.800 (tj. 574€), dok je u iS-u 72.700 (616€).

Vip opet kasni sa ponudom.

Vec sam podneo zahtev za raskid ugovora, bukvalno moze da me odvrati samo SE po normalnoj ceni.

Poslednja izmena:
U kesu 400e + 1500 din zmaj sa ugovorom 24 mesecaa s tim da je zmaj 999din bez ugovora, izadje uredjaj 500e + paket..
Ako je garancija 2 god i nije to tako lose [emoji1]

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Za onog kome je Morava 2 paket dovoljan, to je najpovoljnija kupovina za SE u Srbiji. Ako sam dobro na brzinu izracunao, u tom slucaju telefon izadje ispod 480 evra (kad se uracuna i razlika u ceni paketa). Za taj novac (uz dve godine garancije) ce se tesko naci bolja ponuda do kraja godine.

Nije losa opcija ni zmaj sa ugovorom na 3 godine. Model od 64GB u tom slucaju izadje oko 470 evra.

Poslednja izmena:
Мени би изашао око 52000 да га додам уз бокс 3. Али ипак боље чекати огласе. Знам људе који су узимали S20+ На уговор па продавали после за 600е иако му је цена око 1000 тако да можда буде и сад таквих случајева

Pa to je 440€? Kako je bolje čekati oglase?

Nisu svi zakljucani, zavisi od ture, moj 11 Pro je sim free.
Moze da se proveri preko serijskog broja kada se pojavi ova prva tura u mts-u.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Izvadio danas stari SE iz fioke. Nema šanse da se vratim na onu pikolo dijagonalu, ništa nisam video da pročitam. Inače mislim da je Apple napravio dobar potez sa SE2 i dobar tajming. Idu na jeftiniji uređaj gde nisu prisutni. Ko hoće po svaku cenu iPhone nov, a nema da se isprsi do 11/11Pro, ima izbor, mana je veličina ekrana i zastareo dizajn (niti mogu da se vratim na home klasično dugme), ali većina će to progutati i neće im biti bitno.

Meni deluje da će jedini problem biti baterija.

A samim tim i eSIM je neupotrebljiv.
Ja mislim da je samo sim slot zaključan, esim slot je slobodan.. Kao kod svih ds telefona u mts, prvi zaključan drugi otključan (takođe znaju da dođu ture otključanih)..

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Zapamtite da su u mts telefoni zakljucani na mts...

Neće biti zaključan sigurno i više ne zavisi ni od ture. Pošto sada uzimaju od distributera, a ne direktno od Apple-a svi telefoni su otključan. Neki i11 su bili zaključani jer je jedna tura bila od Apple-a, a druga od Apcom-a.

Onda cu moci da recimo koristim mts karticu i esim iz vipa sa online tarifom?

Tehnički da.

Eto mene u mts kako mi se cini. SE od 128gb je 440e uz zmaj na 2 godine ili 360e uz zmaj na 3 godine. Jos ako mi daju neku pogodnost posto bih presao iz vipa posle 12 godina, nema sta da razmisljam.

Gledam jednokratnu uplatu. Tarifa od toliko para mi svakako ne gine i da ostanem u vipu bez telefona. Tamo mi je 1300rsd bez telefona tarifa koja mi odgovara, znaci i da kod svercera uzmem, opet bih morao da budem na toj tarifi. Ovde mi je 1500rsd i jos uzmem telefon za 440e. A tesko da ce biti 128gb kod svercera za manje para.

Poslednja izmena:
ne bih bio kod MTS da je jeftiniji nego u USA

ne bih bio kod MTS da je jeftiniji nego u USA

Nisam ni ja neki ljubitelj, ali u vipu za 12 godina nemam nikakvu posebnu pogodnost i samo im poskupljuju paketi. 1300 bez telefona za Neo3, a ako hocu telefon onda moram Neo5 za 1900 mesecno. Ovde za 1500 imam Zmaj tarifu i se od 128gb za 440e. Jedino sto hocu crveni, a nemaju crveni od 128 gb :/

Greota za čip, telefon je stvoren za svakodnevno drndanje, steta sto baterija to nece moci da isprati na duze staze. Onom ko uzima ovaj telefon kao sekundarni ce biti idealan.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Vrh Dno