Šta je novo?

iPhone Duo

Uboli su dimenzije bolje nego dugi, a i sigurno ce izrada biti level iznad konkurenata

FaceID nedostatak, ova kamera ispod displeja je tek posebna priča - očajan kvalitet. To me jedino iskreno iznenađuje da su uradili. Displej je Samsung samo što je mat da bi se manje video deo koji se savija...
Sve u svemu dosadno i već viđeno osim animacije otvaranja. 🙂

Opet nije loše da se Apple konačno uključio u fold trku kako bi android konkurencija krenula nešto da unapređuje.

Poslednja izmena:
Nikad me nisu privlačili bilo kakvi preklopni telefoni, najviše zbog "kanala" koji dobiješ po sredini ekrana što je uvek bio slučaj kod Samsunga. Ali za čudo iPhone Duo mi se baš dopada.
Prvo, dopada mi se taj dizajn na foru Air telefona.
Drugo, ergonomski telefon mi deluje dobro. Ne deluje da će biti težak za nošenje, verovatno da staje u džep a opet imaš neki manji tablet kada ti zatreba. Dimenzije baš taman, ni veliki ni mali.
Treće, nema velike brazde po sredini. Naravno ne zna se kako će se to pokazati u budućnosti, ali deluje dobro.
Jedva čekam da ga vidim uživo.
50g je teži od Samsunga i ima brazdu koja je očigledna.

Ja sam prilično impresioniran šta je Apple uspeo da uradi sa prvom generacijom foldable telefona.
Par stvari koje mi padaju na pamet u poređenju sa direktnim konkurentom (Galaxy Fold 8):
  • iPhone Duo ima najsavremeniji SoC izrađen u 2nm procesu proizvodnje, Galaxy Fold 8 prošlogodišnji Snapdragon u 3 nm. Pored peformansi, ovo bi trebalo da donese realnu prednost u manjoj potrošnji
  • iPhone Duo je upakovao vapor chamber, SoC se bolje hladi, to znači bolje performanse, manje throttlinga i manje zagrevanje uređaja u ruci. Fold 8 se više zagreva u igrama i usporava jer nema tako efikasno hlađenje.
  • Još uvek ne znamo koliku su bateriju uspeli da upakuju u uređaj. U medijima su se pojavljivala 2 podatka za bateriju:5800 (češće) i 4800 mAh. Ako pretpostavim da je 4800, čak i tad očekujem bolju autonomiju zbog napred navedenih faktora, ako bude 5800 razlika će biti još veća.
  • iPhone Duo ima IP68 sertfikat. Ovo je bukvalno najvažnija stvar za foldable uređaj. Galaxy Fold 8 ima IP48. Duo je sertifikovan da ima zaštitu šarke od sitnih čestica peska i prašine, može da preživi plažu, Fold 8 moraš da nosiš u kesi ili najlonu na plažu...
  • iPhone Duo ima ram od titanijuma, a Fold 8 koristi ojačani aluminijum. To bi u praksi trebalo da znači manje vidljivih oštećenja nakon pada.
  • Prema prvim komentarima i snimcima novinara, Duo ima najmanje vidljiv usek na unutrašnjem ekranu. Nano coating sloj na unutrašnjem ekranu dodatno smanjuje vidljivost useka i činim ekran manje "plastičnim" na dodir
  • Spoljašnji i unutrašnji ekran ajfona Duo podržavaju Apple Pencil, kod Folda nema podrške za S Pen
  • Apple je obezbedio podršku za sve modove savitljivih telefona: flex mode, tent mode... Fold 8 podržava samo tent mode.
  • Postoje naznake da će iPhone Duo gotovo odmah dobiti podršku developera za sve bitne aplikacije i da će one biti optimalno prilagođene za taj form factor. Android foldable uređaji ni posle 7 godina to nisu dobili, što je krivica developera, a ne Samsunga i ostalih proizvođača
  • iPhone Duo koristi under display kameru na unutrašnjem ekranu. Slabog je kvaliteta, ali mislim da je važnije da ne ometa prilikom surfovanja ili gledanja sadržaja. Fold 8 ima klasičnu kameru na unutrašnjem ekranu, ne baš najsrećnije postavljenu i može da zaklanja sadržaj...
  • iPhone Duo ima bolje pozicionirane zvučnike od Fold 8, kod kojeg su oba zvučnika kad se otvori smeštena sa leve strane.

Par mana iPhone Duo uređaja ovako na prvi pogled:
  • Pre svega težina, 50 grama je teži od Galaxy Fold 8 i u rangu sa Galaxy Fold uređajima od pre 3-4 godine. Sa druge strane, od iPhone 18 Pro Max je svega nekoliko grama teži, pa to neće predstavljati značajnu razliku za nekog ko se dvoumi između ova 2 uređaja
  • Nano coating na unutrašnjem ekranu bi potencijalno mogao uticati ne prikaz boja, pre svega crne boje
  • UI spoljašnjeg ekrana je prilagođen dešnjacima, nejasno da li postoji opcija za levoruke
  • Galaxy Fold 8 ima više opcija za multitasking i može da podrži otvaranje više aplikacija istovremeno, ali je pitanje da li iko koristi više od 2 otvorene aplikacije

Ostaje nekoliko stvari koje mogu biti stvar lične preferencije. iOS vs android, mislim da je One UI 9 generalno prilagođeniji foldable uređajima.
Kamere su po specifikacijama uporedive, ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi.

Sve u svemu, mislim da je iPhone Duo više nego konkurentan uređaj Galaxy Foldu 8. Apple nije napravio samo "preklopni ajfon", poveo je računa o stvarima koje su za foldable uređaj najvažnije i malo proizvođača ima tako kompletan uređaj. Softverska podrška će brzo prevazići onu na androidu. Prisustvo samo dve kamere u odnosu na iPhone 18 Pro ne mora da bude veliki problem ako imaš dobru main kameru i dobar video. Razlika u ceni od 100 $ u odnosu na Fold 8 za nekog u SAD može da bude sasvim opravdana kad se sve stavi na papir i mislim da će se odlično prodavati. To što će kod nas biti mnogo skuplji je već nešto sasvim drugo i naš lokalni problem...
Mene će da impresionira kad izbace olovku koja ima pressure sensitive, kači se magnetno za uređaj i srazmernih je dimenzija sa telefonom. Što nije isključeno jer se negde navodi da planiraju nove apple olovke da izbace. A onda ćemo da kukamo jer ios ne podržava punokrvni procreate. A isti procreate se planira za macOs. I zato sumnjam da kroz određeno vreme oni planiraju da maknu ipad iz proizvodnje.

Ne znam nešto sam istripovala da će tako da bude. To je od kad su najavili procreate za macOS. Pri tom se ne zna hoće li podržavati olovku ili ne.

bas mi se ne svidja dizajn. nekako je ruzan iskreno. samsung fold mi je 100x lepsi kad je zatvoren.... msilim samsung fold onaj sada novi koji je kao ovaj ajfon fold je bas lep. i mnogo je logicnije da ima kvadratne uglove a ne ovako zaobljene sa jedne strane a sa druge ne...

iskreno los dizajn. mada generalno drago mi je sto su konacno i oni izbacili fold...

Ne znam nešto sam istripovala da će tako da bude. To je od kad su najavili procreate za macOS. Pri tom se ne zna hoće li podržavati olovku ili ne.
ovo mi je jedino sto mozda ima BOLJE od samsunga. a to je ako bude imao podrsku za olovkicu sto je bas bitno... mada sudeci po apple track recordu do sada - usrace to def xD

i mnogo je logicnije da ima kvadratne uglove a ne ovako zaobljene sa jedne strane a sa druge ne...

Meni je ovo palo u oči, izgleda da je telefon napravljen za dešnjake. Ja sam levoruk i ovaj oblik bi mi bio veliki ergonomski minus za korišćenje jer su gurnuli dock na desnu stranu.

Postoje naznake da će iPhone Duo gotovo odmah dobiti podršku developera za sve bitne aplikacije i da će one biti optimalno prilagođene za taj form factor.
Ovo je diskutabilno. Apple jeste olaksao tu optimizaciju ali i dalje zavisi od developera (citaj: broja prodatih uredjaja) u kojoj meri ce to biti implementirano.

Dosadasnji eksperimenti apple-a sa formatima iPhone-a se nisu pokazali preterano uspesno. Zaziveo je samo Pro Max (mislim da je i najprodavaniji), dok su mini i plus zaboravljeni, sto to ce uskoro desiti i Air-u. Videcemo kako ce proci ovaj.

Poslednja izmena:
Meni je ovo palo u oči, izgleda da je telefon napravljen za dešnjake. Ja sam levoruk i ovaj oblik bi mi bio veliki ergonomski minus za korišćenje jer su gurnuli dock na desnu stranu.
Mnogi YT kanali su intervjuisali čelnike Apple-a posle prezentacije i do sada nisam čuo da ih je iko pitao u vezi levorukih korisnika. Baš čudno.

Telefoni su uglavnom najavljeni "naopako".

Mislim, ok su oni. Odgovaraju većini korisnika.
Ali sam ja primetio da mi smetaju pri korišćenju dok su u levoj ruci, kako ja koristim. A dešnjsk sam.
Držim u levoj, a kucam desnom. To mi je prirodno.

Međutim, kao da većina ljudi telefon drži u desnoj ruci..
.. i onda su i tasteri na desnoj strani dostupniji.
Ne znam. Različiti smo.

Tako da je meni ovaj Duo baš za dešnjake, koji bi ga držali u levoj ruci.
Ali, što kažem - kao da ih drugi uglavnom ne koriste tako.

ja telefon drzim u obe ruke... mislio sam da svi telefon drze u obe ruke noge, i na sve ostale moguce i nemoguce nacine generalno - izmedju dva prsta, tri prsta, zaglavljenog na polici, zadenutog za pojas, dok visi na kablu.. itd xD

Ovo je diskutabilno. Apple jeste olaksao tu optimizaciju ali i dalje zavisi od developera (citaj: broja prodatih uredjaja) u kojoj meri ce to biti implementirano.

ako je sudeci po optimizacijni aplikacija za iPad generalno - velika vecina njih nece biti optimizovana. ovaj iphone fold je u stvari prakticno ipad koji se savija - iznutra. ne bi verovali koliko je veliki broj aplikacija koje nemaju podrsku za ipad

Video sam kako je odrađena tranzicija sa spoljnjeg na unutrašnji ekran (portrait/landscape) u realnom vremenu na nekoliko optimizovanih 3rd party aplikacija i rezultati su impresivni, pogledaj na videu, stavio sam timestamp:

Mnogi YT kanali su intervjuisali čelnike Apple-a posle prezentacije i do sada nisam čuo da ih je iko pitao u vezi levorukih korisnika. Baš čudno.
Video sam da su postavili to pitanje prezenterima posle keynotea, ali ni oni nisu znali da li ima opcija.
Asimetričan izgled ima i nekih prednosti jer se izvestan broj korisnika Fold 8 žalio da ih donja desna ivica bode u dlan kad ga koriste jednom rukom duže vreme...

Nazad
Vrh Dno