Ja sam prilično impresioniran šta je Apple uspeo da uradi sa prvom generacijom foldable telefona.
Par stvari koje mi padaju na pamet u poređenju sa direktnim konkurentom (Galaxy Fold 8):
- iPhone Duo ima najsavremeniji SoC izrađen u 2nm procesu proizvodnje, Galaxy Fold 8 prošlogodišnji Snapdragon u 3 nm. Pored peformansi, ovo bi trebalo da donese realnu prednost u manjoj potrošnji
- iPhone Duo je upakovao vapor chamber, SoC se bolje hladi, to znači bolje performanse, manje throttlinga i manje zagrevanje uređaja u ruci. Fold 8 se više zagreva u igrama i usporava jer nema tako efikasno hlađenje.
- Još uvek ne znamo koliku su bateriju uspeli da upakuju u uređaj. U medijima su se pojavljivala 2 podatka za bateriju:5800 (češće) i 4800 mAh. Ako pretpostavim da je 4800, čak i tad očekujem bolju autonomiju zbog napred navedenih faktora, ako bude 5800 razlika će biti još veća.
- iPhone Duo ima IP68 sertfikat. Ovo je bukvalno najvažnija stvar za foldable uređaj. Galaxy Fold 8 ima IP48. Duo je sertifikovan da ima zaštitu šarke od sitnih čestica peska i prašine, može da preživi plažu, Fold 8 moraš da nosiš u kesi ili najlonu na plažu...
- iPhone Duo ima ram od titanijuma, a Fold 8 koristi ojačani aluminijum. To bi u praksi trebalo da znači manje vidljivih oštećenja nakon pada.
- Prema prvim komentarima i snimcima novinara, Duo ima najmanje vidljiv usek na unutrašnjem ekranu. Nano coating sloj na unutrašnjem ekranu dodatno smanjuje vidljivost useka i činim ekran manje "plastičnim" na dodir
- Spoljašnji i unutrašnji ekran ajfona Duo podržavaju Apple Pencil, kod Folda nema podrške za S Pen
- Apple je obezbedio podršku za sve modove savitljivih telefona: flex mode, tent mode... Fold 8 podržava samo tent mode.
- Postoje naznake da će iPhone Duo gotovo odmah dobiti podršku developera za sve bitne aplikacije i da će one biti optimalno prilagođene za taj form factor. Android foldable uređaji ni posle 7 godina to nisu dobili, što je krivica developera, a ne Samsunga i ostalih proizvođača
- iPhone Duo koristi under display kameru na unutrašnjem ekranu. Slabog je kvaliteta, ali mislim da je važnije da ne ometa prilikom surfovanja ili gledanja sadržaja. Fold 8 ima klasičnu kameru na unutrašnjem ekranu, ne baš najsrećnije postavljenu i može da zaklanja sadržaj...
- iPhone Duo ima bolje pozicionirane zvučnike od Fold 8, kod kojeg su oba zvučnika kad se otvori smeštena sa leve strane.
Par mana iPhone Duo uređaja ovako na prvi pogled:
- Pre svega težina, 50 grama je teži od Galaxy Fold 8 i u rangu sa Galaxy Fold uređajima od pre 3-4 godine. Sa druge strane, od iPhone 18 Pro Max je svega nekoliko grama teži, pa to neće predstavljati značajnu razliku za nekog ko se dvoumi između ova 2 uređaja
- Nano coating na unutrašnjem ekranu bi potencijalno mogao uticati ne prikaz boja, pre svega crne boje
- UI spoljašnjeg ekrana je prilagođen dešnjacima, nejasno da li postoji opcija za levoruke
- Galaxy Fold 8 ima više opcija za multitasking i može da podrži otvaranje više aplikacija istovremeno, ali je pitanje da li iko koristi više od 2 otvorene aplikacije
Ostaje nekoliko stvari koje mogu biti stvar lične preferencije. iOS vs android, mislim da je One UI 9 generalno prilagođeniji foldable uređajima.
Kamere su po specifikacijama uporedive, ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi.
Sve u svemu, mislim da je iPhone Duo više nego konkurentan uređaj Galaxy Foldu 8. Apple nije napravio samo "preklopni ajfon", poveo je računa o stvarima koje su za foldable uređaj najvažnije i malo proizvođača ima tako kompletan uređaj. Softverska podrška će brzo prevazići onu na androidu. Prisustvo samo dve kamere u odnosu na iPhone 18 Pro ne mora da bude veliki problem ako imaš dobru main kameru i dobar video. Razlika u ceni od 100 $ u odnosu na Fold 8 za nekog u SAD može da bude sasvim opravdana kad se sve stavi na papir i mislim da će se odlično prodavati. To što će kod nas biti mnogo skuplji je već nešto sasvim drugo i naš lokalni problem...