Šta je novo?

iPhone Duo

Migrant

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2018
Poena
265
Mislim da bi bilo dobro da imamo posebnu temu za iPhone Duo, umesto da se meša sa serijom 18.

Specifikacije:

Mislim da će Apple vremenom da pogura ovaj preklopni stil više nego Samsung i ostala konkurencija. U startu su ga osakatili za jednu (telefoto) kameru, sigurno da za neki naredni model bude dodatni adut prodaje.

Već viđeno sve kod Samsunga i kineza.

Nisam video niti jednu stvar da su unapredili u odnosu na već postojeću ponudu na tržištu.

Naravno, ostaje prednost iOS ekosistema.

Puno buzzwords, sve će da bude bustovano, turbo, jedinstveno i nikad viđeno, ali kad bismo se zezali.

U svakom slučaju, pomoći će usvajanju savitljivih ekrana i vremenom prelasku istih u mejnstrim, što sam već predviđao. Još smo u ranom stadijumu.

Dobro i sada ko je pratio i imao Magic ili samsung fold itd itd, da li je ovo nešto posebno i bolje ili je to manje više nešto što drugi već rade?
@KingGizzard haha sekunde su delile da moj post bude pre tvog bas to sam hteo da vidim.

Ja sam imao magic v2. Tacnije, imao sam 2.
Na prvom se odlepila folija pa sam dobio drugi, a drugi mi je ispao sa visine od pola metra i puko je unutrasnji ekran.
Imao sam A1 osiguranje i stetu sam platio oko 150e i onda sam presao na i16p.

Po meni, fold prica je previse pipava.
Stalno moras da vodis racuna da nesto ne upadne uzmedju.
Maske su kilave i po meni ne pomazu nista.
Lepo je da se poigras i da radis nesto na vecem ekranu koji moze da stane u dzep, ali previse anksioznosti ide sa njim.
Ko nema AC za ovaj duo, morace da dize kredit da ga popravi.

Već viđeno sve kod Samsunga i kineza.

Nisam video niti jednu stvar da su unapredili u odnosu na već postojeću ponudu na tržištu.

Naravno, ostaje prednost iOS ekosistema.

Puno buzzwords, sve će da bude bustovano, turbo, jedinstveno i nikad viđeno, ali kad bismo se zezali.

U svakom slučaju, pomoći će usvajanju savitljivih ekrana i vremenom prelasku istih u mejnstrim, što sam već predviđao. Još smo u ranom stadijumu.
Једина предност ајмесеџ за Амере

Једина предност ајмесеџ за Амере
Bogami, u mom okruženju barem 70% ljudi koristi iMessage, za privatna dopisivanja koristim iskljucivo to i Instagram.

Ontopic:
Ni mene ova forma ne privlači previše, ali definitivno izgleda brutalno, animacije su pokidali kao po običaju, mada je bilo dosta laga na prezentaciji.

Biće zanimljivo videti koliko će se prodavati.

U prezentaciji nisu rekli da je unutrašnji ekran mat 🙁
Opravdao sam sebi cenu, ali nikako ne volim mat ekrane, tako da ništa.
Doduše i onaj mali asimetrični ekran mi se ne sviđa baš.

Ja bi jedino sto mi je dosadio trenutni dizajn, pa kao ajmo nesto drugo, ali posto je na preklop, u startu precenjen, ne vredi mi vise od 999$ a vremenom ima da mu cena tone nenormalno. Inace nista specijalno, nisu izmislili toplu vodu, samo usli u kolo sa ostalima koji vec prave telefone na preklop.

Dimenzije su skoro pa identične sa Windows duo telefonom I prvim pixel foldom od pre 5godina možda i više.
Zanimljivo je da je ovo ubedljivo najdeblji i najteži fold ove godine.

Mat ekran unutra je isto čudna odluka, ali verovatno je to urađeno da se ne vide sitne ogrebotine pošto je taj ekran više plastika nego staklo svakako.

Poslednja izmena:
Ona animacija zatvaranja/otvaranja je predobra 🙂

Ona animacija zatvaranja/otvaranja je predobra 🙂
Da, to sam bas odmah prokomentarisao. Vrh je, cak sam se zapitao dal ce zaista biti tako ili je samo dobra fora na eventu.

Dimenzije su skoro pa identične sa Windows duo telefonom I prvim pixel foldom od pre 5godina možda i više.
Zanimljivo je da je ovo ubedljivo najdeblji i najteži fold ove godine.

Mat ekran unutra je isto čudna odluka, ali verovatno je to urađeno da se ne vide sitne ogrebotine pošto je taj ekran više plastika nego staklo svakako.
al nisu apple 🙂

Ништа револуционарно и ново осим кул анимације

Kupio bih ovaj Duo samo zbog spoljnog ekrana koji je 5,4.
Bukvalno sam gledale kineski huawei na preklop i pomislila kako bi bilo dobro da je samo taj ekran bez preklopa idealan.

A meni je mat ekran ekstra samo ga na ipad nisu dali na 256 i 512gb verzijama nego samo na jačim i skupljim. Mada što se crtanja tiče ipak je bolji mat screen protektor ali je ovaj fabrički mat ekran mnogo bolji za preglednost ekrana i sadržaja i nema odsjaja.

Kupis duo i ultra satic, i odmah po izlasku iz radnje si izgubio 30% novca po proizvodu , a posle godinu dana preko 50% ako ne i vise.

Prodavace se duo kao alva na pozerskim trzistima gde ljudi zaradjuju iz mut ih poslova bez mnogi truda kao sto je nase. Jer ko ima para a nije se nesto znojio da ih zaradi zeli da se odmah uzdigne iznad mase

Nikad me nisu privlačili bilo kakvi preklopni telefoni, najviše zbog "kanala" koji dobiješ po sredini ekrana što je uvek bio slučaj kod Samsunga. Ali za čudo iPhone Duo mi se baš dopada.
Prvo, dopada mi se taj dizajn na foru Air telefona.
Drugo, ergonomski telefon mi deluje dobro. Ne deluje da će biti težak za nošenje, verovatno da staje u džep a opet imaš neki manji tablet kada ti zatreba. Dimenzije baš taman, ni veliki ni mali.
Treće, nema velike brazde po sredini. Naravno ne zna se kako će se to pokazati u budućnosti, ali deluje dobro.
Jedva čekam da ga vidim uživo.

Ja sam prilično impresioniran šta je Apple uspeo da uradi sa prvom generacijom foldable telefona.
Par stvari koje mi padaju na pamet u poređenju sa direktnim konkurentom (Galaxy Fold 8):
  • iPhone Duo ima najsavremeniji SoC izrađen u 2nm procesu proizvodnje, Galaxy Fold 8 prošlogodišnji Snapdragon u 3 nm. Pored peformansi, ovo bi trebalo da donese realnu prednost u manjoj potrošnji
  • iPhone Duo je upakovao vapor chamber, SoC se bolje hladi, to znači bolje performanse, manje throttlinga i manje zagrevanje uređaja u ruci. Fold 8 se više zagreva u igrama i usporava jer nema tako efikasno hlađenje.
  • Još uvek ne znamo koliku su bateriju uspeli da upakuju u uređaj. U medijima su se pojavljivala 2 podatka za bateriju:5800 (češće) i 4800 mAh. Ako pretpostavim da je 4800, čak i tad očekujem bolju autonomiju zbog napred navedenih faktora, ako bude 5800 razlika će biti još veća.
  • iPhone Duo ima IP68 sertfikat. Ovo je bukvalno najvažnija stvar za foldable uređaj. Galaxy Fold 8 ima IP48. Duo je sertifikovan da ima zaštitu šarke od sitnih čestica peska i prašine, može da preživi plažu, Fold 8 moraš da nosiš u kesi ili najlonu na plažu...
  • iPhone Duo ima ram od titanijuma, a Fold 8 koristi ojačani aluminijum. To bi u praksi trebalo da znači manje vidljivih oštećenja nakon pada.
  • Prema prvim komentarima i snimcima novinara, Duo ima najmanje vidljiv usek na unutrašnjem ekranu. Nano coating sloj na unutrašnjem ekranu dodatno smanjuje vidljivost useka i činim ekran manje "plastičnim" na dodir
  • Spoljašnji i unutrašnji ekran ajfona Duo podržavaju Apple Pencil, kod Folda nema podrške za S Pen
  • Apple je obezbedio podršku za sve modove savitljivih telefona: flex mode, tent mode... Fold 8 podržava samo tent mode.
  • Postoje naznake da će iPhone Duo gotovo odmah dobiti podršku developera za sve bitne aplikacije i da će one biti optimalno prilagođene za taj form factor. Android foldable uređaji ni posle 7 godina to nisu dobili, što je krivica developera, a ne Samsunga i ostalih proizvođača
  • iPhone Duo koristi under display kameru na unutrašnjem ekranu. Slabog je kvaliteta, ali mislim da je važnije da ne ometa prilikom surfovanja ili gledanja sadržaja. Fold 8 ima klasičnu kameru na unutrašnjem ekranu, ne baš najsrećnije postavljenu i može da zaklanja sadržaj...
  • iPhone Duo ima bolje pozicionirane zvučnike od Fold 8, kod kojeg su oba zvučnika kad se otvori smeštena sa leve strane.

Par mana iPhone Duo uređaja ovako na prvi pogled:
  • Pre svega težina, 50 grama je teži od Galaxy Fold 8 i u rangu sa Galaxy Fold uređajima od pre 3-4 godine. Sa druge strane, od iPhone 18 Pro Max je svega nekoliko grama teži, pa to neće predstavljati značajnu razliku za nekog ko se dvoumi između ova 2 uređaja
  • Nano coating na unutrašnjem ekranu bi potencijalno mogao uticati ne prikaz boja, pre svega crne boje
  • UI spoljašnjeg ekrana je prilagođen dešnjacima, nejasno da li postoji opcija za levoruke
  • Galaxy Fold 8 ima više opcija za multitasking i može da podrži otvaranje više aplikacija istovremeno, ali je pitanje da li iko koristi više od 2 otvorene aplikacije

Ostaje nekoliko stvari koje mogu biti stvar lične preferencije. iOS vs android, mislim da je One UI 9 generalno prilagođeniji foldable uređajima.
Kamere su po specifikacijama uporedive, ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi.

Sve u svemu, mislim da je iPhone Duo više nego konkurentan uređaj Galaxy Foldu 8. Apple nije napravio samo "preklopni ajfon", poveo je računa o stvarima koje su za foldable uređaj najvažnije i malo proizvođača ima tako kompletan uređaj. Softverska podrška će brzo prevazići onu na androidu. Prisustvo samo dve kamere u odnosu na iPhone 18 Pro ne mora da bude veliki problem ako imaš dobru main kameru i dobar video. Razlika u ceni od 100 $ u odnosu na Fold 8 za nekog u SAD može da bude sasvim opravdana kad se sve stavi na papir i mislim da će se odlično prodavati. To što će kod nas biti mnogo skuplji je već nešto sasvim drugo i naš lokalni problem...

Poslednja izmena:
Ja sam prilično impresioniran šta je Apple uspeo da uradi sa prvom generacijom foldable telefona.
Par stvari koje mi padaju na pamet u poređenju sa direktnim konkurentom (Galaxy Fold 8):
  • iPhone Duo ima najsavremeniji SoC izrađen u 2nm procesu proizvodnje, Galaxy Fold 8 prošlogodišnji Snapdragon u 3 nm. Pored peformansi, ovo bi trebalo da donese realnu prednost u manjoj potrošnji
  • iPhone Duo je upakovao vapor chamber, SoC se bolje hladi, to znači bolje performanse, manje throttlinga i manje zagrevanje uređaja u ruci. Fold 8 se više zagreva u igrama i usporava jer nema tako efikasno hlađenje.
  • Još uvek ne znamo koliku su bateriju uspeli da upakuju u uređaj. U medijima su se pojavljivala 2 podatka za bateriju:5800 (češće) i 4800 mAh. Ako pretpostavim da je 4800, čak i tad očekujem bolju autonomiju zbog napred navedenih faktora, ako bude 5800 razlika će biti još veća.
  • iPhone Duo ima IP68 sertfikat. Ovo je bukvalno najvažnija stvar za foldable uređaj. Galaxy Fold 8 ima IP48. Duo je sertifikovan da ima zaštitu šarke od sitnih čestica peska i prašine, može da preživi plažu, Fold 8 moraš da nosiš u kesi ili najlonu na plažu...
  • iPhone Duo ima ram od titanijuma, a Fold 8 koristi ojačani aluminijum. To bi u praksi trebalo da znači manje vidljivih oštećenja nakon pada.
  • Prema prvim komentarima i snimcima novinara, Duo ima najmanje vidljiv usek na unutrašnjem ekranu. Nano coating sloj na unutrašnjem ekranu dodatno smanjuje vidljivost useka i činim ekran manje "plastičnim" na dodir
  • Spoljašnji i unutrašnji ekran ajfona Duo podržavaju Apple Pencil, kod Folda nema podrške za S Pen
  • Apple je obezbedio podršku za sve modove savitljivih telefona: flex mode, tent mode... Fold 8 podržava samo Flex mode.
  • Postoje naznake da će iPhone Duo gotovo odmah dobiti podršku developera za sve bitne aplikacije i da će one biti optimalno prilagođene za taj form factor. Android foldable uređaji ni posle 7 godina to nisu dobili, što je krivica developera, a ne Samsunga i ostalih proizvođača
  • iPhone Duo koristi under display kameru na unutrašnjem ekranu. Slabog je kvaliteta, ali mislim da je važnije da ne ometa prilikom surfovanja ili gledanja sadržaja. Fold 8 ima klasičnu kameru na unutrašnjem ekranu, ne baš najsrećnije postavljenu i može da zaklanja sadržaj...
  • iPhone Duo ima bolje pozicionirane zvučnike od Fold 8, kod kojeg su oba zvučnika kad se otvori smeštena sa leve strane.

Par mana Apple Duo uređaja ovako na prvi pogled:
  • Pre svega težina, 50 grama je teži od Galaxy Fold 8 i u rangu sa Galaxy Fold uređajima od pre 3-4 godine. Sa druge strane, od iPhone 18 Pro Max je svega nekoliko grama teži, pa to neće predstavljati značajnu razliku za nekog ko se dvoumi između ova 2 uređaja
  • Nano coating na unutrašnjem ekranu bi potencijalno mogao uticati ne prikaz boja, pre svega crne boje
  • UI spoljašnjeg ekrana je prilagođen dešnjacima, nejasno da li postoji opcija za levoruke
  • Galaxy Fold 8 ima više opcija za multitasking i može da podrži otvaranje više aplikacija istovremeno, ali je pitanje da li iko koristi više od 2 otvorene aplikacije

Ostaje nekoliko stvari koje mogu biti stvar lične preferencije. iOS vs android, mislim da je One UI 9 generalno prilagođeniji foldable uređajima.
Kamere su po specifikacijama uporedive, ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi.

Sve u svemu, mislim da je iPhone Duo više nego konkurentan uređaj Galaxy Foldu 8. Apple nije napravio samo "preklopni ajfon", poveo je računa o stvarima koje su za foldable uređaj najvažnije i malo proizvođača ima tako kompletan uređaj. Softverska podrška će brzo prevazići onu na androidu. Prisustvo samo dve kamere u odnosu na iPhone 18 Pro ne mora da bude veliki problem ako imaš dobru main kameru i dobar video. Razlika u ceni od 100 $ u odnosu na Fold 8 za nekog u SAD može da bude sasvim opravdana kad se sve stavi na papir i mislim da će se odlično prodavati. To što će kod nas biti mnogo skuplji je već nešto sasvim drugo i naš lokalni problem...
Ubacili su i Magsafe, sto iskreno nisam očekivao.

Nazad
Vrh Dno