Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

I jedno i drugo..

Ako sam upalis preko wifi da procitas b92 ili tapatalk, malo slusas muziku, posaljes sms i pozoves par puta usage je mnogo bolji od npr surfa preko 3g, veceg obima korscenja viber-a, mail-a sa vecim protokom dolaznih i odlaznih poruka itd

I jedno i drugo..

Ako sam upalis preko wifi da procitas b92 ili tapatalk, malo slusas muziku, posaljes sms i pozoves par puta usage je mnogo bolji od npr surfa preko 3g, veceg obima korscenja viber-a, mail-a sa vecim protokom dolaznih i odlaznih poruka itd

Viber mi je uvek upšaljen pošto mi je primarna komunikacija, telefon je nekih 75% korišćenja vezan na WiFi.

Ne vredjaj me, na testu je uradjeno sve kako treba. Nastelovan na 250 cd/m2 i u Safariju pusten Peacekeeper battery test, nije to raketna nauka.

Relax. Mozda je do primerka - nije necuvena stvar da se to desava sa iPhone telefonima jos od iP4. Ali da nije u redu da si dobio taj rezultat, nije. Ne ulazim u to zasto se to desilo niti sam rekao da je do tebe...

5.5h igranja na 100% osvetljenja?
a 6.5h light usage opet na 100%?

Pa nisam igrao konstantno 3d igre 100% tog vremena. Bilo je i poziva i instalacija i facebooka... a tokom internet upotrebe - da, samo sat vremena duze trajala baterija. Ekran je jako veliki potrosac

Da se vratim na diskusiju o tome šta ljudi misle da je bolje na Note 4 u odnosu na iPhone 6 Plus. Niko nije umeo da mi objasni. Igre rade brže na Apple hardveru - pregledao sam dovoljno testova, a anandtech-u verujem - u 90% benchmark aplikacija i igara 6 Plus odnosi pobedu. Takođe, u pregledanih nekoliko snimaka na YT gde likovi pokrenu štopericu i onda krenu u ulazak i izlazak iz 20-30 aplikacija u isto vremen na oba telefona pokazuju prednost za iP6 Plus.

Po čemu je bolji? Da nije istina u tome što korisnici androida misle da je neki uređaj bolji zato što ima više jezgara, više RAM memorije, ekran sa većom rezolucijom, veću bateriju? Da li je u praksi zbog toga uređaj bolji, kada sva realna i sintetička merenja u većini pokazuju suprotno. Uostalom, zar nije jednostavnije reći: "meni se, brate, XY više dopada", umesto što svi pokušavaju da ubede ove druge da su oni u pravu?

Zar ne bi viralan snimak na youtube i ovde na forumu kako je Note 4 brzi u otvaranju i zatvaranju aplikacija za neke ~3 4 sekunde, ja licno nisam mogao da verujem, ali eto ti ga razlog. Pogledaj arstechnica review, toe to toe su oba telefona, po meni bi Note odneo prednost zbog style-usa i svih prednosti koje on donosi. Pisanje nekih light komentara na pdf-ove je ekstremno brze nego da nabadas prstima, ali opet iPhone je bolji u pogledu zavrsne izrade tako da su makar po meni ovo dva bolesno izjednacena telefona, gde bi npr. Note bio bolji zbog display-a (veci display ako nista drugo), manje fizicke dimenzije, bolja kamera, bolji battery life, style-us, dok bi na iP6+ bio bolji senzor za otisak prsta, bolji ekosistem i mnogo bolji dizajn. Oba telefona su bolja u jednom aspektu od drugog, pa kome sta odgovara neka ide sa tim, ali tvoja izjava da je iP6+ bolji ipak pada u vodu.

Anandtechov glavni novinar je otisao u Apple tako da su oni biased itekako, Arstechnica je izgleda ostao jedini objektivniji sajt, mada i oni naginju na Android stranu. Linkovi:

http://arstechnica.com/gadgets/2014...e-4-review-small-tweaks-to-a-very-big-device/

https://www.youtube.com/watch?v=GVkaY-F6Zhs

Sto se tice otvorenosti iOS-a, nemogucnost download-ovanja file-ova u Safariju na iPad-u je ogromna prepreka (iPhone i da prodje), n puta mi se desilo da nesto nadjem, ali ne mogu da downloadujem, pa otvaraj iDownloader (user webster preporucio aplikaciju). iPad pro ako stvarno gadja na pro grupu korisnika (retko koji ce casual user da kupi tablet od 12") i ako bude koristio iOS sa ovakvim ogranicenjima cisto sumnjam da ce imati neki ogroman prijem pro grupe korisnika koje zabole uvo za bilo kakvu filozofiju mu za download nekog file-a treba gimnastika kroz 2 3 aplikacije da bi taj isti file otvorio. Surface 3 zbog software-a i hardware-a za sada na papiru po funkcionalnosti sije bilo koji non Windows tablet, ali opet marketing je cudo :).

A sto se tice iTunes-a, Apple-ova intuitivnost mi posle 2+ godine koriscenja iOS-a i dalje nije 100% pokazala (postoje neke naznake) kako se koristi iTunes kada nakacim bilo koji Apple uredjaj. Posto se neki kunu ovde (ne ti naravno) u intiutivnost Apple uredjaja, iz principa necu da google-am i da eksperimentisem vec hocu sve na tacni :). Necu sync i 3rd party resenja, hocu copy paste kada odem na tudji racunar. Android je otvoreniji u smislu da bi se iPhone ili iPad povezao na tudji racunar putem kabla, moram nekome da download-ujem i instaliram iTunes pa tek onda da povezem uredjaj, dok za WP i Android uredjaje, bloatware od 100 i kusur mega koji niko zivi ne koristi ako nema Apple uredjaj, ne treba. Da Apple hoce otvorenost, odavno bi taj iTunes za Windows otisao u istoriju, eventualno bio zamenjen nekom light varijantom programa makar u pogledu povezivanja sa Apple uredjajima.

Nevezano za Bymax-a; Vlada misljenje da Samsung nije sposoban da napravi telefon sa metalnim okvirom, a pravi prekookeanski brod, je ipak malo za razmisljanje? TheVerge je izneo podatak da Samsung ima zaposlenih inzenjera kao Apple i Google zajedno. Neki metalni unibody za MBA koji se pravi od Alu ploce pa do kraja na CNC masini, nije neki rocket science koji Samsung ne moze da uradi sa svojim resursima. Sama tehnicka dokumentacija (3D model i kod za CNC masinu) je danas bolesno laka za izradu u odnosu na prethodna vremena, pa se pravi edge daje u fazi projektovanja (kako doci do takvog unibody-a), sto je opet mnogo lakse nego praviti prekookeansi brod sa brdom jako slozenih sistema. Evo ga dva linka koja govore samo o tome koliko je Samsung ogromna kompanija:

http://arstechnica.com/gadgets/2014...ees-than-google-apple-and-microsoft-combined/

http://www.theverge.com/2014/8/15/6005867/is-samsung-bigger-than-google

@Gizmo Izraz "šaltanje" ne prilici novinskom clanku (skrolovanje, kretanje, pomeranje u stranu itd. je prikladnije), a inace se "slika" slika cetkicom, a fotka se fotografise, meni je ovo zapalo za oko, verovatno je jos i ponekom. Eto to su jedine dobronamerne kritike kako bi se odrzala forma profesionalnosti sa tog aspekta, "šaltanje" prilici forumu. Test je uopsteno jako lepo uradjen i podseca na TheVerge testove pogotovu tih iPhone-ova. Samo jedna napomena, licno ne poznajem proces testiranja display-a i sve parametre koji se oko toga vrte, mogu da izgooglam naravno, ali iskreno nemam vremena za tako nesto, a i mrzi me :). Mozda bi bilo lepo da vecinu casual populacije koja posecuje iswkljucivo sajt upoznate kako se vrsi to testiranje i sta znaci koji parametar, kao sto to radi gsmarena, pa samo u okviru testa ubacite link ka tom clanku.

Poslednja izmena:
Ok za šaltanje, ali izraz slikanje nigde nisam upotrebio na mojoj stranici (nikad ga ni ne koristim), dok Peca recimo jeste na svojoj strani. Hoćemo, smislićemo nešto.

Gizmo: these days everybody is a critic. Što se mene tiče test si odradio kao i uvek korektno i nepristrasno. samo cepaj dalje u istom maniru. Svaka čast

@gile23
Auu Gile brate, nigde tačka nigde zarez, nigde dijakritici... :) a tek nepotrebni anglizmi, mora napregnem vijuge da skapiram šta si hteo reći :) Tako da počisti prvo svoje dvorište pa zatim tuđe ;)

@gizmo
Svako ima svoj stav i naravno da se razlikuju od mnogih ali članak je drugačiji nego klasične smaračke priče o "karakteristikama", pozitivno iznenađenje :)

kamera nije izbacena :)

Znaci telefon ni najmanje ne lici,apsolutno ni jednu stvar nema identicnu niti je na istom mestu kao kod iphoneta,bas ne vidim sto dizu toliku famu oko svega!!

iPhone 6 / iPhone 6 Plus

Ne lici toliko telefon koliko su iskopirali predstavljanje telefona. Slika sa dva telefona kao ip6 i i6+, slika sa socivima i ona sa zelenim listom na pozadini cini mi se. Mada i linije pozadi su gotovo iste.

Poslednja izmena:
Drugar je pokupio neki virus na njegovom Samsungu a ovaj tekst koji sam citirao mi je odgovarao da okacim SS za one koji vise vole ANDROID :p

ali opet iPhone je bolji u pogledu zavrsne izrade

Samo kratko pitanje, da li si probao oba telefona, ili ih idealno drzao oba u isto vreme?
Meni se cini da ovo svi po defaultu i inerciji pricaju dok je istina sada drugacija.
Imam oba telefona (6+, bar dok ga ne prodam) i N4 prijatnije lezi u ruci, meni bar daleko elegantnije i ozbiljnije izgleda, nekako aristokratski. Pride deluje osetno cvrsci. Metalna lajsna koja se nastavlja na zakrivljenu ivicu ekrana i presijava se fantasticno izgleda i daje kontrast. Pricam o crnom N4, beli mi se ne svidja (mada je kvalitet izrade pidjednako dobar).

Ne mogu ni da zamislim kakav je osecaj da prosetas gradom, u jednom dzepu ip 6+ u drugom note 4 ;)

Jok, iP nije vise kod mene.
Produzavao sam ugovor, N4 nije bio dostupan (obrukao se Samsung za medalju) pa sam uzeo u medjuvremenu iP da se igram dok ne nabavim N4.

Može li me ko posavetovati gde mogu da nabavim još jedan komplet slušalica (poželjno original ali može i neke druge na kojima rade tasteri u kombinaciji sa iPhone, bitno mi je da su što izdržljivije na secanje, maltretiranje, stostruko ubadanje itd.),lightening kabl i eventualno punjač.

Definitivno je mana telefona taj kabl... mora se imati više kompleta.

Za nove iphone korisnike: nemojte stedeti na kupovini kabla i punjaca. To uzimajte uvek originalno, posto se mogu desiti razni problemi!

Nazad
Vrh Dno