Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dok god postoji Android, iOS, WM, Symbian ili nešto peto mi smo na dobitku. Kada se knjiga bude svela na jednog proizvođača, ugasili smo. Neka svako koristi šta može i želi da kupi. U Srbiji skup mobilni telefon je stvar prestiža. A i reklame nam sugerišu na to, ko je video reklamu za S3 na jednoj našoj TV stanici shvatiće. Ako mi treba telefon da bi bio u centru pažnje onda i neću da ga vadim iz džepa. Volim više Android filozofiju ali ne vidim ništa loše ako neko hoće da koristi Apple ili nešto treće. To je stvar ličnog izbora. Smetaju mi samo frikovi koji svoje ljubimce i njihove tvorce izdižu u nebesa, ljudi to je samo stvar, a svako preterivanje vodi kod jednog čika doktora. Lično od novog iPhonea očekivao sam više, konkurencija ne spava, pa se može očekivati i boljitak za sve nas. Talođe mislim da je novi S3 preveliki za moj ukus pa sam našao neki kompromis. I za kraj jedna filozofska, živite život, a ne telefon ;)

Ahaha. Pogotovu deo kad zavrsi number one i uzdahne - I hate Apple... :D

Posto ce ti, jelte u 99,99% slucajeva stizati informacija da je poruka stigla, pitaces se prosto kako nisi mogao da zivis bez toga. :D

Ma meni je delivery report cista glupost. Od kad koristim telefon (1999 prva motorla) ne koristim tu funkciju... ali ima dosta ljudi koji bez toga nemogu i to postujem.

A ovi videi su stvarno dragulji! Ne znas da li da places ili da umires od smeha :D (ja sam uglavnom ovo drugo radio :D)

@webster:
Ja ne delim tvoje misljenje da je ip5 vrhunac industrijskog dizajna, jer je taj oblik prilicno lako napraviti. I ne razumem tu opsesiju sa aluminijumom. Potpuno mi je svejedno da li je staklo+metal ili pamuk+vuna. Mene zanima funkcionalnost, a iOS6 nema nista novo. Ios od verzije 3.x jedino sto je novo su notifikacije. Realno ne zasluzuje broj 6.

Za mene je i dalje telefon sasvim prosecnog uzgleda, sa priglupim iOS. Nazalost, postao je statusni simbol, nesto kao zlatna kajla 90-ih.

Po meni to je i glavni problem vas programera kada dajete ocene/pitate se u vezi dizajna uredjaja. To je kao da majstor treba da osmisli lepu zgradu, i naravno da ne moze jer on je samo majstor i apsolutno ne mora da ima smisla za to a arhitekta je je tu da to ispadne kako treba.

Poenta iPhone-a jeste u iOS-u pa onda sve ostalo, samo vi programeri to nikako da shvatite.
Ljudi jednostavno nemaju vase potrebe.

Kao što je neko već rekao, ne postoje "pametni" i "glupi" telefoni, postoje samo takvi ljudi:)
iPhone vs. Ostali je potpuno besmislena rasprava, pošto svako ima svoje potrebe i interesovanja, a Apple je dokazao da zna najbolje to da proceni i naspinuje, pa je zato telefon koji je prodat u najviše primeraka (nemojte da mi mešate više proizvođača i modela).
Aluminijum ili plastika, kakve to veze ima ako je neko zadovoljan.
A ovo za programere stoji... Znam ih nekoliko i nijednom od njih nije primaran dizajn, već koliko mogu da čačkaju po njemu i menjaju prema svojim potrebama.

Jel smem ja? Delivery report, laka promena baterije, nemanje problema sa korišćenjem audio/video materijala iz bilo kog izvora, utišavanje zvona prevrtanjem telefona i veliki izbor neoficijelnih romova i tema. Ovo zadnje čak i ne koristim.
Kao što sam obećao pitao sam ženu (kao primer klasičnog korisnika) i evo ti odgovora:
1. Delivery report - nije joj ni uključen - ja priznajem da ako imaš 12+ godina ovo nekome znači da vidi da li mu je "jako bitna poruka" stigla do "nje" ili "njega" ali kao što @MAD_MUzzY pomenu u današnje vreme 99% poruka stiže pa nema smisla, više je opsesija da li je neko primio poruku i da li će mi odgovoriti, jedino ako si u romingu pa zaboraviš ono +381 da zalepiš na broj pa ne možeš da pošalješ ali sumnjam da se ovde pominju baš takvi slučajevi. Ali OK, poštujem, 'ajde da je to BROJ 2
2. Laka promena baterije - Vidiš, ona i ne zna kako se otvara poklopac jer za sve ovo vreme korišćenja nije imala potrebe za tim. Ja koristim SGS2 skoro godinu dana i ja nikada nisam otvorio poklopac, tako da ovo slab argument
3. Audio/Video - Ne koristi video a od audia samo sluša radio kada pešači od kuće do posla, tako da ovo može da bude argument ali slab. Jer prosečan korisnik i ne zna da barata raznim formatima već samo onim standardnim.
4. Utišavanje prevrtanjem - to je samo kozmetička stvar, na iPhonu to uradiš pritiskanjem tastera + ili -. Dovoljno su izraženi da se napipaju odmah.
5. Neoficijalni romovi i teme - Šta je to? Čemu služi? Zaboravi romove i jb jer masa njih (čitaj: klasični korisnik) nema pojma o tome niti u životu želi da se bavi time.

Stvar je u tome šta korisnik očekuje i želi, nekima je telefon prvenstveno komunikator a nekome sredstvo zabave, nekome da završava posao ili slobodno vreme troši na aplikacije a nekome da ga izbaci na sto u kafiću i diže sa vremena ne vreme jer nešto kao završava pa se onda žali kako se grebu leđa :) Ja ne znam stvarno kako se grebu telefoni jer za sve ove godine nikada nisam imao nikakve maske, folije i gluposti i nikada nikakva ogrebotina ili oštećenja. Aluminijum, staklo, plastika, nije bitno, samo da ne krcka i da nemaš osećaj kineskih plastičnih igračaka u rukama. Ah, da, ja ne stavljam telefon na sto, držim ga u uvek džepu ili torbi :)

Poslednja izmena:
Svaka vama čast, odmorio sam par dana i nisam ništa pisao, i mogu da kažem da je mnogo zanimljivo sve ovo što čitam (lakše je nego prepirati se oko gluposti), od 3.5 inča do smrti do izmislili smo 4 inča 16:9 ekran sve za jedan dan, i slično, samo nastavite baš mi je kul čitati. Odo ponovo na odmor.

Svaka vama čast, odmorio sam par dana i nisam ništa pisao, i mogu da kažem da je mnogo zanimljivo sve ovo što čitam (lakše je nego prepirati se oko gluposti), od 3.5 inča do smrti do izmislili smo 4 inča 16:9 ekran sve za jedan dan, i slično, samo nastavite baš mi je kul čitati. Odo ponovo na odmor.

+1 :)

Bar sam dao razloge. Za razliku od nasumicnog nabadanja potpuno nebitnih funkcija telefona.

Za nekog jako bitne, za nekog nebitne. Eto meni je taj delivery report totalno nebitna funkcija ali znam tonu ljudi koji nece da cuju za telefon koji nema tu opciju.

Za utisavanje zvona kada okrenes telefon, pa iskopirace Apple i to samo da skontaju kako :D

Kao što sam obećao pitao sam ženu (kao primer klasičnog korisnika) i evo ti odgovora:
...
Stvara je u tome šta korisnik očekuje i želi, nekima je telefon prvenstveno komunikator a nekome sredstvo zabave, nekome da završava posao ili slobodno vreme troši na aplikacije

Bez ljutnje, ali retko koja žena je prosečan korisnik smartfona, ili bilo kog drugog „ozbiljnijeg” tehničkog uređaja. Većina njih koristi samo osnovne funkcije, a to znači da su im mogućnosti iOsa i androida čist višak.

Nisam dobro razumeo ono da se na iphone zvono utišava na + i -. Zar nije dvostruki pritisak na power za to zadužen? Mislio sam na silent funkciju, ono kad nećeš da se javiš, ali ne želiš ni da pošalješ signal zauzeto.

I, da dodam. Funkcije koje sam nabrojao su meni bitne. Posebno delivery report, vidžeti i promena baterije. Ovo poslednje zbog putovanja, kada jedna baterija može da bude i nedovoljna. Po meni, šteta je što ove mogućnosti iphone ne podržava, jer je uređaj kao takav izuzetno dobar. Za mene ipak ima bitne nedostatke. To što ih tvoga žena ne primećuje mi zaista ne znači puno. Za mnoge stvari i ne znaš da ti fale dok jednom ne probaš da ih koristiš, kao cruise control ili automatska klima na automobilu.

Po meni to je i glavni problem vas programera kada dajete ocene/pitate se u vezi dizajna uredjaja. To je kao da Poenta iPhone-a jeste u iOS-u pa onda sve ostalo, samo vi programeri to nikako da shvatite.
Ljudi jednostavno nemaju vase potrebe.

Od ljudi koje ja znam a da se prze na iPhone, muski deo ga zeli jer predstavlja statusni simbol u Srbiji (mnogo jaci od Galaxy telefona jer je tesko doci do njega, to nam valjda ostalo iz komunizma da patimo za "Trstom" i "stranom robom"). Zenski deo misli da je ruzan onako go, cak i beli ali ga zele jer ima maskice, covere itd (zapravo zele modni detalj kojim mozes da telefoniras).

Toliko o smartfonima u Srbiji...

Nisam dobro razumeo ono da se na iphone zvono utišava na + i -. Zar nije dvostruki pritisak na power za to zadužen? Mislio sam na silent funkciju, ono kad nećeš da se javiš, ali ne želiš ni da pošalješ signal zauzeto.

Jedan pritisak na Power dugme (ili Volume tastere) je isključivanje zvona, drugi pritisak na Power dugme je odbijanje poziva.

Pa da, to je isto. Traziti po telefonu volume buttons u polusnu je jednako lako kao i okrenuti telefon na drugu stranu.

Bez ljutnje, ali retko koja žena je prosečan korisnik smartfona, ili bilo kog drugog „ozbiljnijeg” tehničkog uređaja. Većina njih koristi samo osnovne funkcije, a to znači da su im mogućnosti iOsa i androida čist višak.

I, da dodam. Funkcije koje sam nabrojao su meni bitne. Posebno delivery report, vidžeti i promena baterije. Ovo poslednje zbog putovanja, kada jedna baterija može da bude i nedovoljna. Po meni, šteta je što ove mogućnosti iphone ne podržava, jer je uređaj kao takav izuzetno dobar. Za mene ipak ima bitne nedostatke. To što ih tvoga žena ne primećuje mi zaista ne znači puno. Za mnoge stvari i ne znaš da ti fale dok jednom ne probaš da ih koristiš, kao cruise control ili automatska klima na automobilu.
Pa jeste ona prosečan korisnik jer baš to što si opisao, to i radi prosečan korisnik, s time da njena funkcija i pozicija u firmi zahteva i intezivnu komunikaciju i druge napredne funkcije (ali delivery report sigurno ne) pa telefon i njegove napredne funkcije upotrebljava mnogo više nego što možeš i da zamisliš ali je briga za kvadove, korove, rezoluciju, romove, bekgraund aplikacije i ostalo, nema pojma. Ti i ja nismo prosečni/klasični korisnici.

+ i - dugmići su za "silent" a dvostruki "power" je za odbijanje poziva.

A što se tiče putovanja, lično koristim i iPhone i SGS2 a putujem non-stop van zemlje. Dovoljno je imati punjač sa sobom (zidni i za auto) jer gde god sam se kretao uvek je postojao način da se dopunim (hotel, auto, taxi, aerodrom, voz, čak i na ulici). Ne znam kakva su tvoja iskustva ali potrebu za drugom baterijom nemam, samo za auto punjačem kao dodatna oprema.

Rekoh i ja, vidžeti i delivery report jesu argumenti za veliku većinu korisnika i tu se slažem.

Poslednja izmena:
Od ljudi koje ja znam a da se prze na iPhone, muski deo ga zeli jer predstavlja statusni simbol u Srbiji (mnogo jaci od Galaxy telefona jer je tesko doci do njega, to nam valjda ostalo iz komunizma da patimo za "Trstom" i "stranom robom"). Zenski deo misli da je ruzan onako go, cak i beli ali ga zele jer ima maskice, covere itd (zapravo zele modni detalj kojim mozes da telefoniras). Toliko o smartfonima u Srbiji...

To govori samo o ljudima koje ti poznajes. Ja ne poznajem nikoga da koristi iphone a nije napredan korisnik i apsolutno niko ne koristi kao statusni simbol za status koji nemaju. U srbiji za to sluze dobra kola, letovanje sa koga ces da okacis slike na fejsbuk... Ljudi, vecinom, nemaju bas obicaj da daju mnogo para na tehniku u odnosu na tekuca primanja (pod mnogo, mislim na pola plate, ili celu platu). iPhone u srbiji kupuju, od ljudi koje ja poznajem sa tim telefonom, iskljucivo oni koji tacno znaju sta i zasto to kupuju i kako da ga najbolje iskoriste. Pre svega ti obicni korisnici i ne znaju kako da nabave telefon. Ja im kazem za forume gde mogu da pronadju oglase i samo cujes "ahaaaa..." bez ikakve dalje zelje da se upustaju u ono sto se njima cini kao rizican poduhvat. A oni koji kostaju 800e u balkanskoj su naravno nedostizni.

Takodje, ne moze da ostane iz komunizma nesto nekome ako je u to vreme bio klinac, tako da ta prica ne pije vodu. Pririce za malu decu i hejtere, kao sto je i yoyo rekao da je iphone zlatna kajla 90-tih, nemaju bas mnogo veze sa stvarnoscu.

Poslednja izmena:
Ako ne zameras padawan, ne bi ulazio u raspravu sa tobom. Opekao sam se prosli put (cak nije ni ova tema bila u pitanju). Sve sto kazes tako je :)

Ljudi, vecinom, nemaju bas obicaj da daju mnogo para na tehniku u odnosu na tekuca primanja (pod mnogo, mislim na pola plate, ili celu platu). iPhone u srbiji kupuju, od ljudi koje ja poznajem sa tim telefonom, iskljucivo oni koji tacno znaju sta i zasto to kupuju i kako da ga najbolje iskoriste.

auh, mi onda ne zivimo u istoj Srbiji (tj. ja trenutno i ne zivim u Srbiji :D )

*ebes citanje, ako ne ucestvujes u diskusiji :)Sta ti mislis o novoj revoluciji zvanoj "daljinski upravljac" :D

Zaboravili ste, da ne moze da se postavi na iPhone-u .mp3 za ton :)

Ma dzabe sve to, sta ce ikome telefon na kome ne mozes lako promeniti bateriju i koji ne podrzava tu magicnu opciju za utisavanje telefona njegovim obrtanjem :D

cim ne moze u .flac, da mi stavi, znaci djubre :p

Ma dzabe sve to, sta ce ikome telefon na kome ne mozes lako promeniti bateriju i koji ne podrzava tu magicnu opciju za utisavanje telefona njegovim obrtanjem :D

statusni simbol!!!1 nema veze sto nista ne moze, okacis oko vrata i bole te. ako si devojka onda stavis maskicu. jer na drugim telefonima to nema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno