Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
...bolje mape i navigacija
Hoćeš da kažeš da je Android Navigation bolji program od iOS 6 Maps?
Hoćeš da kažeš da su generalno bolje mape Google Maps od TomTom, po čemu kada dele platformu za satelitske mape ili si mislio da su na Balkanu bolje Google mape od TomTom?

Vec se pisalo o tome, TomTom mape za istocnu Evropu su ocajne, to zna svako ko je probao njihovu navigaciju na iOS-u. Google maps su svakako bolje resenje, bar sto se naseg dela sveta tice.

ako se gleda pokrivenost cele planete i detaljnost mape naravno ja je Gmaps bolji

Tacno, pisah pre to isto, ali ne mogu vise da se ponavljam, dosta smanjuje tezinu telefona jer je dosta manja gustina u odnosu na celik i aluminijum, to za emt nisam imao pojma jer se slabo razumem u to - sa metalurgijom nemam veze ja iz pogleda struke gledam samo tablice .

Ja sam za kompozit , ali prvo sto dobar kompozitni materijal mora da ima neku kvalitetnu matricu, ima neka metalna matrica, verovatno i alu na koju se namotavaju niti, e sada problem je sto kilogram tih niti kosta nekoliko desetina dolara dok su najskuplje i najbolje borove niti po kilogramu ~700$ mada one ne moraju koliko se secam dal su staklene najjeftinije ali kada se na to doda matrica ode cena u nebesa. Dodatan problem bi naravno bio i jako skup i spor nacin proizvodnje samih delova i na kraju zbog lose reciklabilnosti, ali telefon bi u tom slucaju bio neunistiv na mestu kompozita .

@padawan pazi i meni je gotivniji aluminijum, ali ako ga plastika lepo zameni ja sam srecan, ali opet vremenom ce doci do "zvakanja" samog telefona. Tome ce jos doprineti zleb za bateriju, a na srafovi kao sto je slucaj na iPhone-u, zleb ce vremenom oslabiti. Btw. Hvala xd .

Sto se tice stakla, nikada ne gledajte staticke testove, jer staklo kao i metal tako jaca tendenciozno jaca i teze dolazi do loma, ali ako imate udarno opterecenje onda dolazi jako jako brzo do loma stakla i proizvodjaci ce morati opasno da se potrude da pojacaju staklo, ali mislim da ako bi zamena mogla da se nadje to bi bio neki polimer jer tu mogu da prave razne kombinacije.

@webster Ti si pre par strana rekao da je iP 4 vrhunac industrijskog dizajna (ili u drugoj temi), strasno gresis. Softver koji se koristi za konstruisanje 90% danasnjih konstrukcija proizvodi jedna kompanija a ime joj je Dassault Systemes (ima akcenat na nekom e), posto vidim da nisi podobno informisan ja cu da ti objasnim njihov glavni proizvod - Catia (cuo si sigurno), ima i mladjeg brata Solidworks (koliko znam kupili su ih). E pazi ovako u tom software-u mozes da napravis iPhone od 0 pustis simulaciju kakva ti padne na um, sa najsitnijim delom, odredjivanjem momenta inercije, tezine, odredjivanja materijala itd. itd. itd.

E vidis iPhone je relativno lak proizvod koji ce tim inzenjera mozda za 10 ak do 15 dana napraviti, zato uvek imas i 5 mockupova dizajna koje neko na kraju bira na osnovu n kriterijuma, svaki najsitniji deo mozes da izvuces prakticno uz par klikova na bilo koju CNC masinu koja ce doticni proizvod da napravi (ovo ti pricam za masinske komponente), za elektronske komponente nemam pojma , ovde se koristi CNC masina jer je u pitanju 1 komad. Kada se odabere pravi dizajn, onda se lepo posalju kinezima crtezi svakog pojedinacnog dela, na osnovu toga oni prave kalupe pripremaju proizvodnu liniju i sve ostalo sto je potrebno.

E vidis sa druge strane meni je recimo vrhunac dizajna Mercedes SL, koji u sebi ne da ima delova i slozene mehanike, nego iPhone izgleda kao smejurija u odnosu na njega, jer dizajniranje takve masine prvo slozeno sa stanovista mehanike (brdo racuna), odabira materijala i na kraju sto brzeg proizvodnja doticnog proizvoda. Ali vidis i taj Mercedes SL je smejurija u odnosu recimo na Boing 747-8 (valjda je taj najnoviji), Boing 747 je nastao pre oko 50+ godina, od tada ga samo budze jer se dizajn od pre 50 godina prikazao superioran cak i za danasnje standarde, mislim samo da na ovakvom primeru mozes videti da je Jobsova vizija od 5-10 godina smesna u odnosu na viziju oca 747 - Joe Sutter-a, to je malo teze objasniti vama Apple lover-ima ali eto . A koliko traje i kosta dizajniranje totalno nove klase aviona mozes videti na Boingu 787 Dreamliner koji razvija ogroman broj inzenjera (par hiljada) vec 10 godina pri cemu je cena razvoja par milijardi $.

Inace sve ove vrhunske masine koje pokazuju vrhunac dizajna i same tehnike su konstruisane u Catia-i, Boing ju je koristio 60-ih godina, i da Catia ne postoji za Mac niti ce se u skorijoj buducnosti pojaviti.

/off

Sto se tice mapa vec rece covek, a i receno je na proslim stranama, na Google mapama ima svaka gudura ucrtana, jedino sto fali google mapama je turn by turn navigacija :).

Sto se tice ovog klipa nekako mi nestvarno izgleda da ga ovoliko odvali, *** ipak je ovo quad core, jedino ako je aplikacija lose optimizovana za quad.

Vec se pisalo o tome, TomTom mape za istocnu Evropu su ocajne, to zna svako ko je probao njihovu navigaciju na iOS-u. Google maps su svakako bolje resenje, bar sto se naseg dela sveta tice.
Pa o tome se i radi što se tiče mapa, bio je neprecizan, "nama" je očajno a za ostatak sveta i nije baš tako a što se tiče Android Navigation i on je očajan program jer za komplikovanije rute ne daje uvek optimalne rezultate (ne za naše gradove i gradiće već za malo veće milionske gradove) a ako nemaš Turn-by-Turn opciju čemu onda navigacija na tako malom uređaju i ekranu?

bice interesantno ako neki buduci iphone bude imao polikarbon kuciste, odjednom ce aluminium i staklo da padnu u zaborav i polikarbon ce biti vrhunac industrijskog dizajna x)

edit: sad cu jos da cujem da su apple mape bolje od guglovih.... ajde trk po iphone kad se pojavi kod nas po povoljnoj ceni od 900eur, pa isprobaj te apple mape, neka te odvedu do recimo kalnicke ulice u beogradu. oce, al u petak.

Poslednja izmena:
Čemu insistiranje na Google mapama i TomTom, kad je za naše tržište i region ipak bolji iGO? Ko ne želi da plati, može da ga nađe i besplatno, šta je tu problem?

Pa o tome se i radi što se tiče mapa, bio je neprecizan, "nama" je očajno a za ostatak sveta i nije baš tako a što se tiče Android Navigation i on je očajan program jer za komplikovanije rute ne daje uvek optimalne rezultate (ne za naše gradove i gradiće već za malo veće milionske gradove) a ako nemaš Turn-by-Turn opciju čemu onda navigacija na tako malom uređaju i ekranu?

O covece, sta ti znaci turn-by-turn ako imas samo autoput i par magistralnih puteva na nivou drzave? Ocigledno da nisi ni video kako izgledaju TomTom mape za Srbiju, dok je na Google mapama svaka ulicica ucrtana.

Inace, ne koristim ni jedno ni drugo, Garmin na Nokiji 5800 mi je bio najbolji softver od svih kojih sam probao na sve 3 najvece platforme, a probao sam ih dosta

verujem da se diskusija vodi o tome koji uredjaj je bolji out of the box, bez cackanja i instaliranja dodatnih programa, trosenja novca, ili petljanja sa jailbreakom ako zelis nesto dzabe na ios. odnosno, koliko ti proizvodjac operativnog sistema tvog fona pruza, tj. taj cuveni user experience kod apple-a. a naravno da je igo bolji za navigaciju, mada ja preferiram google maps za pregled, jer je detaljniji...

Sta li se glupirate :) Ovo znaci samo jedno, imacemo bolje mape u buducnosti - konkurencija cuda radi :) i samo da je sve vise i nema problema - ja sam za ;)

Sta li se glupirate :) Ovo znaci samo jedno, imacemo bolje mape u buducnosti - konkurencija cuda radi :) i samo da je sve vise i nema problema - ja sam za ;)

Tacno. Inace Apple je rekao da ce dosta da se bazira na nekom user feedback-u, odnosno da ce se na neki nacin prikupljati od podaci od samih korisnika i da cemo tako dobiti kvalitetne mape.

@webster Ti si pre par strana rekao da je iP 4 vrhunac industrijskog dizajna (ili u drugoj temi), strasno gresis. Softver koji se koristi za konstruisanje 90% danasnjih konstrukcija proizvodi jedna kompanija a ime joj je Dassault Systemes (ima akcenat na nekom e), posto vidim da nisi podobno informisan ja cu da ti objasnim njihov glavni proizvod - Catia (cuo si sigurno), ima i mladjeg brata Solidworks (koliko znam kupili su ih). E pazi ovako u tom software-u mozes da napravis iPhone od 0 pustis simulaciju kakva ti padne na um, sa najsitnijim delom, odredjivanjem momenta inercije, tezine, odredjivanja materijala itd. itd. itd.

E vidis iPhone je relativno lak proizvod koji ce tim inzenjera mozda za 10 ak do 15 dana napraviti, zato uvek imas i 5 mockupova dizajna koje neko na kraju bira na osnovu n kriterijuma, svaki najsitniji deo mozes da izvuces prakticno uz par klikova na bilo koju CNC masinu koja ce doticni proizvod da napravi (ovo ti pricam za masinske komponente), za elektronske komponente nemam pojma , ovde se koristi CNC masina jer je u pitanju 1 komad. Kada se odabere pravi dizajn, onda se lepo posalju kinezima crtezi svakog pojedinacnog dela, na osnovu toga oni prave kalupe pripremaju proizvodnu liniju i sve ostalo sto je potrebno.

E vidis sa druge strane meni je recimo vrhunac dizajna Mercedes SL, koji u sebi ne da ima delova i slozene mehanike, nego iPhone izgleda kao smejurija u odnosu na njega, jer dizajniranje takve masine prvo slozeno sa stanovista mehanike (brdo racuna), odabira materijala i na kraju sto brzeg proizvodnja doticnog proizvoda. Ali vidis i taj Mercedes SL je smejurija u odnosu recimo na Boing 747-8 (valjda je taj najnoviji), Boing 747 je nastao pre oko 50+ godina, od tada ga samo budze jer se dizajn od pre 50 godina prikazao superioran cak i za danasnje standarde, mislim samo da na ovakvom primeru mozes videti da je Jobsova vizija od 5-10 godina smesna u odnosu na viziju oca 747 - Joe Sutter-a, to je malo teze objasniti vama Apple lover-ima ali eto . A koliko traje i kosta dizajniranje totalno nove klase aviona mozes videti na Boingu 787 Dreamliner koji razvija ogroman broj inzenjera (par hiljada) vec 10 godina pri cemu je cena razvoja par milijardi $.

Inace sve ove vrhunske masine koje pokazuju vrhunac dizajna i same tehnike su konstruisane u Catia-i, Boing ju je koristio 60-ih godina, i da Catia ne postoji za Mac niti ce se u skorijoj buducnosti pojaviti.

Gile stvarno si carina :D . Jel ovde pricamo o avionima, automobilima ili mobilnim telefonima? Kada sam govorio o vrhuncu industrijskog dizajna naravno da sam govorio o vrhuncu primene industrijskog dizajna u mobilnoj industriji, kakvi crni avioni, kamioni, ovo je IT forum zar ne?

@webster:
Ja ne delim tvoje misljenje da je ip5 vrhunac industrijskog dizajna, jer je taj oblik prilicno lako napraviti. I ne razumem tu opsesiju sa aluminijumom. Potpuno mi je svejedno da li je staklo+metal ili pamuk+vuna. Mene zanima funkcionalnost, a iOS6 nema nista novo. Ios od verzije 3.x jedino sto je novo su notifikacije. Realno ne zasluzuje broj 6.

Za mene je i dalje telefon sasvim prosecnog uzgleda, sa priglupim iOS. Nazalost, postao je statusni simbol, nesto kao zlatna kajla 90-ih.

jedva cekam da krenu da primenjuju polikarbon u nekom od buducih modela, pa da te cujem onda kako pricas da je plastika vrhunac industrijskog dizajna x)

Ovde u norveskoj se digla prasina oko nove petice koja dolazi u prodaju krajem meseca i to ne zbog novog modela vec zbog toga sto je njegov 4g skoro neupotrebljiv ovde. Naime operateri ovde generalno za 4g koriste mrezu na 2,6 GHz pa ne zele da plate nesto sto nece moci da iskoriste. U toku su neki pregovori i ne znam kakav ce dogovor ispasti.
Sto se Tomtom-a, Googlem-a tice sada kada sam dolazio kolima testirao sam nekoliko programa i generalno je Google Maps najprecizniji ali ima nedostatke koje ste naveli i pravi poveci racun kada se koristi u roamingu. Tomtom je nakon hrvatske neupotrebljiv ako se skrene sa autoputa i tu vec na scenu stupa Igo koji je nezamenljiv za srbiju. Da budem iskren razocaran sam Tomtom-om jer sam ocekivao mnogo vise ozbiljnosti od jedne takve firme sto se tice update. Koristim ga par godina i jos na nekim mestima nisu ispravili npr. ogranicenje brzine i jos neke stvari. Kada sam im se pozalio na to rekli su mi da oni nisu odgovorni za to vec firma koja izradjuje mape i da se obratim njima. Generalno proizvod je veoma dobar ali posto se kod njih dosta i sve placa onda se ocekuje i vrhunski kvalitet i podrska za ono za sta ste platili.

Dzaba pisete kilometarske postove, shatro razumno, itd. Evo vam neka razmisljanja sa domaceg foruma posvecenog iphonu, cisto da steknete pojam "razmera":

Aman, ljudi, prestanite da čitate mondo i blic i lupetate kako konkurencija ima vec dugo hardver koji je ispred onog u ip5! Nemate blage veze o tome što pričate, a od vas još manje "novinari" sa tih portalčića. Prvo, iP5 je prvi telefon sa 32nm A15 SoC-om koji je custom napravljen tako da je i GPU (Mali 400 MP4 (quad core) kao i u iPad3) na istom die-u (pločici). To niko nema, niti će imati. Biće A15-ica ali sa različitim Gpu-om i na razdvojenim čipovima... A15 je značajno napredniji - kao da poredite Core 2 Quad i Core i7. Na istom taktu, daleko veća efikasnost, plus dodatni setovi instrukcija koji hardverski obavljaju tipske delove koda unutar ARM kompajliranog okruženja. I sve to u manjoj zapremini od ip4 i 3x manjoj od sgs3 i ostalih budalaština koji i nisu telefoni. Ajde što po blicu i b92 čitam retardirane komentare, ali nemojte ovde, molim vas!

Komentiracu samo to da sam koristio S3 i HTC One X(ovaj je za 2 klase po meni bolji od S3) i susreo sam se sa puno problema oko rukovanja a i usporavanja rada samog OSa kad se malo vise stvari podignu u pozadini.Sa ovim telefonima od 4,6 ili 4,7 neznas scim se susreces,dal imas telefon tablet ili obrnuto.Mozda je trend vecih ekrana ali trend je prolazan ostaje samo kvalitet a tu Apple ide punom parom.

Uvek će razni Androidi da se favorizuju na našem tržištu jer kod nas dominantan faktor predstavljaju ljudi koji ne uživaju u tome što imaju potpuno ako ne ospore nešto drugo što je "možda" bolje od tog njihovog. iPhone generacijama ispred drugih telefona po svakom segmentu pojedinačno. Jednostavno uz sistematsko i rezonsko korišćenje iPhone-a mnogo su mi olakšane posovne i privatne stvari u životu. O mom mac book air-u neću ni da pričam.

Itd...

Inace konacno snimishe Kovacm-a kako prica o svojim postovima na benchu ;) :

Link

Link

verujem da se diskusija vodi o tome koji uredjaj je bolji out of the box, bez cackanja i instaliranja dodatnih programa, trosenja novca, ili petljanja sa jailbreakom ako zelis nesto dzabe na ios. odnosno, koliko ti proizvodjac operativnog sistema tvog fona pruza, tj. taj cuveni user experience kod apple-a. a naravno da je igo bolji za navigaciju, mada ja preferiram google maps za pregled, jer je detaljniji...
Baš tako, o tome se radi!

@STriderKOCOBO
O čoveče, o tome se i radi, ko još koristi Maps i navigaciju za Srbiju? Za koji grad kada i sam kažeš da smo na nivou autoputa i par magistralnih? Ako i idem negde a nisam pitao, na plan plusu pronađem lokaciju pa odem, ko se smara navigacijom u gradovima sa po 50 ulica i 3-4 glavnih oko kojih se sve kreće?

Znam odlično kako izgledaju mape, imam navigaciju u autu sa svim programima i mapama jer mi treba za preko, moja pitanja su povezana sa nedorečenostima ili interpretacije odgovora na svoju ruku, ne posmatrajući globalnu sliku.

Za mene je i dalje telefon sasvim prosecnog uzgleda, sa priglupim iOS. Nazalost, postao je statusni simbol, nesto kao zlatna kajla 90-ih.
O ukusima ne treba raspravljati, o tome ćeš se složiti, jel da?

A ako kažeš da je iOS priglup, pretpostavljam da ga porediš sa Androidom, jel tako? Ili ti je i Android priglup? A ako je Android pametan navedi makar 5 stvari koje dominiraju Androidom u odnosu na iOS a da prosečan korisnik to može da razume i da mu znače u dnevnom radu? Evo ja ću odmah da dam moj doprinos a to su Vidžeti, ostale 4 su na tebi :) Ja ću kada navedeš da pročitam mojoj ženi koja koristi SGS3 i da je pitam da li nešto zna o tome i koliko joj znači.

Statusni simbol? Hmm, možda kod nas, u Londonu čistači ulica koriste iPhone i svaka druga šuša na ulici.

Poslednja izmena:
bice interesantno ako neki buduci iphone bude imao polikarbon kuciste, odjednom ce aluminium i staklo da padnu u zaborav i polikarbon ce biti vrhunac industrijskog dizajna x)

jedva cekam da krenu da primenjuju polikarbon u nekom od buducih modela, pa da te cujem onda kako pricas da je plastika vrhunac industrijskog dizajna x)

Khm, khm, jesi cuo ikada za iPhone 3G ili 3GS? Od cega je on bio izradjen ako ne od polikarbonata, grebala se ledja kao luda, mrzeo sam ga. Apple je znao u cemu je problem pa ga je izbacio na vreme. malo informisanosti ne bi bilo na odmet kao preduslov za ucesce u nekoj ozbiljnijoj diskusiji.

yooyo je napisao(la):
@webster:
Ja ne delim tvoje misljenje da je ip5 vrhunac industrijskog dizajna, jer je taj oblik prilicno lako napraviti.

Izvini ali objektivnost ti je, od tvoje izjave da korisnici Apple uredjaja imaju IQ ispod 60, na uzasno niskom nivou. Evo sta o toj "serpi" strucniji i manje ostrasceni imaju da kazu :

http://en.red-dot.org/2783.html?cHash=7db39bb51d3ba8d08245fc07ab8ad359&detail=8430

http://www.dandad.org/awards/professional/2011/categories/prod/product-design/13336/iphone-4

"The iPhone 4 represents the biggest creative jump since Apple’s first iPhone was introduced. The form is characterised by a brilliant, high-resolution display with LED background illumination. There is nothing to distract the user. The phone works perfectly and is self explanatory, regardless of whether you are video telephoning, using the front and rear cameras for photos or videos or multitasking for apps. In the jury’s opinion, to ensure the success of a future-oriented product, Apple uses a classical design principle: outstandingly simple, simply outstanding."

U pitanju je verovatno najznacajnija nagrada koju jedan dizajn moze dobiti.

http://www.apple.com/iphone/design/

Kao sto sam i pretpostavio, isti materijal koji se koristio i za MBP, odlicno.

Poslednja izmena:
@webster industrijski dizajn, industrija aviona, industrija automobila, industrija casovnika (neverovatno precizna i teska) itd. daleko je iPhone od ovakvih proizvoda po ikakvoj izradi. Ovaj dizajn je bolji od 4 mnogo.

Kakve su ove nove sluske, ja planirao da kupim, ali koliko videh po nekom review-u da su dresina samo takva :)?

A ako je Android pametan navedi makar 5 stvari koje dominiraju Androidom u odnosu na iOS a da prosečan korisnik to može da razume i da mu znače u dnevnom radu? Evo ja ću odmah da dam moj doprinos a to su Vidžeti, ostale 4 su na tebi :)

Jel smem ja? Delivery report, laka promena baterije, nemanje problema sa korišćenjem audio/video materijala iz bilo kog izvora, utišavanje zvona prevrtanjem telefona i veliki izbor neoficijelnih romova i tema. Ovo zadnje čak i ne koristim.

Ps: Ne bih poredio iphone sa zlatnom kajlom devedesetih, pre sa pejdžerom.

Aman, ljudi, prestanite da čitate mondo i blic i lupetate kako konkurencija ima vec dugo hardver koji je ispred onog u ip5! Nemate blage veze o tome što pričate, a od vas još manje "novinari" sa tih portalčića. Prvo, iP5 je prvi telefon sa 32nm A15 SoC-om koji je custom napravljen tako da je i GPU (Mali 400 MP4 (quad core) kao i u iPad3) na istom die-u (pločici). To niko nema, niti će imati. Biće A15-ica ali sa različitim Gpu-om i na razdvojenim čipovima

:d

Ko je genije sto je ovo napisao da mi je znati. Pa jel on zna sta je SoC?

ovaj thread bi trebalo ponovo očistiti od gluposti...

Anyway, Anand je izneo neke nove podatke o A6:
Prior to the announcement we speculated the iPhone 5's SoC would simply be a higher clocked version of the 32nm A5r2 used in the iPad 2,4. After all, Apple seems to like saving major architecture shifts for the iPad.

However, just prior to the announcement I received some information pointing to a move away from the ARM Cortex A9 used in the A5. Given Apple's reliance on fully licensed ARM cores in the past, the expected performance gains and unpublishable information that started all of this I concluded Apple's A6 SoC likely featured two ARM Cortex A15 cores.

It turns out I was wrong. But pleasantly surprised.

The A6 is the first Apple SoC to use its own ARMv7 based processor design. The CPU core(s) aren't based on a vanilla A9 or A15 design from ARM IP, but instead are something of Apple's own creation.

There are two types of ARM licensees: those who license a specific processor core (e.g. Cortex A8, A9, A15), and those who license an ARM instruction set architecture for custom implementation (e.g. ARMv7 ISA). For a long time it's been known that Apple has both types of licenses. Qualcomm is in a similar situation; it licenses individual ARM cores for use in some SoCs (e.g. the MSM8x25/Snapdragon S4 Play uses ARM Cortex A5s) as well as licenses the ARM instruction set for use by its own processors (e.g. Scorpion/Krait implement in the ARMv7 ISA).

kompletan tekst: http://www.anandtech.com/show/6292/iphone-5-a6-not-a15-custom-core

Jel smem ja? Delivery report, laka promena baterije, nemanje problema sa korišćenjem audio/video materijala iz bilo kog izvora, utišavanje zvona prevrtanjem telefona i veliki izbor neoficijelnih romova i tema. Ovo zadnje čak i ne koristim.

Ps: Ne bih poredio iphone sa zlatnom kajlom devedesetih, pre sa pejdžerom.

Jel' se ti salis??? Prednost za obicnog usera custom rom? Predonst okretanje telefona za smanjivanje jacine zvona? Laka promena baterije? Jesu ovo 90te pa te to brine? Ili kad zakuca Android lakse je da se resetuje na taj nacin? :D (plus kakve to veze ima sa Android OS-om?) :D
Mozda jednino da uzmem u obzir delivery report posto mnogi kukaju za njim kao i mogucnost lakseg ubacivanja mulitimedijalnog sadrzaja ali ovo ostalo...

Poslednja izmena od urednika:
Jel' se ti salis??? Prednost za obicnog usera custom rom? Predonst okretanje telefona za smanjivanje jacine zvona? Laka promena baterije? Jesu ovo 90te pa te to brine? Ili kad zakuca Android lakse je da se resetuje na taj nacin? :D (plus kakve to veze ima sa Android OS-om?) :D
Mozda jednino da uzmem u obzir delivery report posto mnogi kukaju za njim kao i mogucnost lakseg ubacivanja mulitimedijalnog sadrzaja ali ovo ostalo...

Ok, sam si objasnio koliko si objektivan. Uživaj u onome što imaš i nemoj da želiš bolje.

Ovaj (kao i onaj o apple fantacima) ima veze sa SVAKOm temom na ovom forumu gde se spominju ovi OS-ovi

Ahaha. Pogotovu deo kad zavrsi number one i uzdahne - I hate Apple... :D

Mozda jednino da uzmem u obzir delivery report posto mnogi kukaju za njim

Posto ce ti, jelte u 99,99% slucajeva stizati informacija da je poruka stigla, pitaces se prosto kako nisi mogao da zivis bez toga. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno