Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
808 nema opticki zoom.

Prilikom snimanja u full hd-u mozes da zumirash 4x bez gubitka kvaliteta:

Link

To isto mozes ako pravish fotku od 8mpx. I sve to spakovashe u fon sa ekranom 4 incha. A ovi "inovatori" sa 600 milijardi smislishe novi dzek, izduzen ekran, i aluminijumska ledja. Fenomenalno...

Druga stvar o kojoj sam pricao je industrijski dizajn iPhone-a koji je zaista miljama udaljen u odnosu na najblize konkurente. Takodje displej koji Apple koristi je daleko kvalitetniji od Pentile AMOLED displeja koji vecina najblizih konkurenata koristi.
ovi novi displaji nisu vise Pentile vec klasicni RGB stripes.

sto se tice Lighting konektora: postojace mogucnost da se kace USB periferije.

Prilikom snimanja u full hd-u mozes da zumirash 4x bez gubitka kvaliteta:

Link

To isto mozes ako pravish fotku od 8mpx. I sve to spakovashe u fon sa ekranom 4 incha. A ovi "inovatori" sa 600 milijardi smislishe novi dzek, izduzen ekran, i aluminijumska ledja. Fenomenalno...

to i dalje nije opticki zoom.

808 je Symbian telefon? ....u 2012? fenomenalno.

Taj isti `svemirski` materijal od kog je izradjen je toliko jak da cim ispadne na zemlju mozes da se oprostis od telefona,tako da ne vidim ni tu neku prednost o kojoj se najvise prica..

808 je Symbian telefon? ....u 2012? fenomenalno.

pa nije klasicni opticki ali bi bilo isto kao kad bi imao kameru od 8 MP i pravi opticki zum, pixeli su 1:1

da, Symbian koji ima BT transfer, call recording, direktan transfer fajlova sa PCa i obrnuto, MicroSD, USB OTG...i cuveni FM transmiter :D

Nebitno, rezultat je isti. A sto se tice symbiana, kako to da posrnula Nokia pred bankrotom izbaci nesto ovako, a Apple sa 600 milijardi u steku izbaci aluminijumska ledja? Zar nisu ti svi silni inovatori mogli da ili izmisle nesto slicno ili da iskesiraju Nokiu? Po ucenju SJ koje je Kawasaki prezentovao, trebalo bi uvek biti ne 10% nego 10 koraka ispred konkurencije.

zato sto su isplanirali da te inovacije uvedu za IP6,7,8 itd.

skapirali su da je ovo dovoljno da bi se telefon prodavao kao alva i zasto da ne ostave unapredjenja za iduce generacije

a nesto poput PV tehnologije xenona i stereo snimanja je i tako manje-vise nemoguce na zatvorenom non-RT sistemu poput iOSa

Test novih iphone 5 sluski by Gizmodo:

Apple EarPods Review: Better! (But Still Garbage)

Link

Aj da probam jos jednom jer su uvek nadje neko pametan :
NEMOJTE postavljati klipove i slicice na ovu temu , za to postoje posebne teme.
Pogotovu nemojte onaj dosadni klip gde pitaju ljude sta misle o novom a daju im 4s... Tamo su nasli ljude koji ne znaju glavni grad amerike niti koliko je 2*0 ...
Od miliona ljudi nacices nekog ko ce balaviti na 3310 i reci da je to nesto sa druge planete ... I ok , jeste smesno ahahahah base me nasmeja , ali nije za diskusiju o telefonu vec za temu smesni video klipovi

Poslednja izmena:
prvi podaci o prodaji ajfona 5 zvuče obećavajuće

preorder planuo 20 puta brže od 4S (za sat vremena, u odnosu na 22h kod 4S):
http://techcrunch.com/2012/09/14/ip...and-4s-further-highlighting-apples-dominance/

vrednosti akcija na berzi u toku dana su zabležile rekordnu vrednost:
screen-shot-9-14-12-at-11-24-05-am-660x423.png

vrednost kompanije na berzi je trenutno preko 650 milijardi dolara
http://www.todaysiphone.com/2012/09/aapl-stock-hits-another-all-time-high-not-stopping-yet/

očekivanja prodaje u decembarskom kvartalu su veoma visoka:
http://allthingsd.com/20120914/jane-get-me-off-this-crazy-thing-apple-shares-hit-new-high/

Sve ima svoj početak, vrhunac i kraj, mora doći, nema boga, Nokie e52, e71, e72 su bili odlični telefoni ali iza brda se valjalo nešto drugo, N serija je bila poslednji trzaj...
4 je pre dve godine bio dobar telefon, 4s je bio hm, 5 možda solidan ali iza brda...
Dosadiće i ljudima i ženama i snobovima...
Ako vam je uteha, i Android će, ne brinite, koju godinu kasnije...
A posle videćemo...

to je mnogo, mnogo "varljiv" podatak!! najvrednija kompanija na svetu a tek na 17.tom mestu po prihodima i na 3.ćem po profitu i to u konkurenciji samo američkih kompanija ;)

Porediš ih sa Exxonom i Shellom koji prodaju gorivo i Nestleom koji prodaje čokoladu, ne gađaju baš isto tržište.

Apple je jak ko zemlja i potreban je totalni suspension of disbelief da bi sebe ubedili kako ce naprasno da propadne. Ono sto je meni zanimljivo da vidimo je da li ce uskoro i hejteri da koriste 16:9 telefone. Ne bi me mnogo cudilo da sad to postane novi trend. Ti isti hejteri podsmevali su se ipadu, a danas kupuju plasticne android ipad kopije ko blesavi.

Takodje, nije bas da nema unapredjenja, jer ima. Ono sto nedostaje su inovacije. Manje vise sva unapredjenja (lte, ios noviteti, brzi procesor etc) samo su odgovor na konkurenciju.

Mozda bi sustinske inovacije zahtevale neke nove proizvodne procese za koje oni ili njihovi partneri nisu jos spremni. Ali ako konkurencija bude spavala dok ne izadje 5s, imacemo prilicno dosadnu godinu. Apple je pokazao sta ima, da vidimo ostale.

Poslednja izmena:
Sad ce jos ispasti da je apple uveo 16:9 kao standard u telefone. Na zalost nije vec je ovu glupost prvo uveo mislim htc sa sensationom odavno pa je sad samsung sgs3 I Note 2 pa je sad to apple iskopirao. I na zalost svi e preci na 16:9 ne zbog iPhona nego jer nece imati izbora, svi novi dobri telefoni su 16:9...

1. Materijal

Jako lepo resen uredjaj, aluminijumska ledja su pre svega jer 90% iPhone usera koristi neku maskicu pa je to totalno nebitno sto ce se guliti, ali opet to je adapter razmisljanje :), lepo je stanjen telefon i lepo je olaksan sto je stvarno jako dobro dostignuce, tu su jako lepo odradili posao i nisu nikako razocarali. Takodje ta ledja koja se gule se verovatno je Apple mogao lako resiti nekom dodatnom prevlakom na taj aluminijum, e sada kako ce ona uticati na signal to je vec druga prica, ali opet to je za Apple bespotreban izdatak.

Apropro Samsung-a:

Cuo je Samsung za aluminijum i metalne legure jer je ta Juzna Koreja treca ili cetvrta u svetu po proizvodnji celika. Najcesci proces koriscen pri masovnoj proizvodnji ovog tipa je livenje koje se super primenjuje pri proizvodnji nekih krajnje jednostavnih delova koje danasnji mobilni telefoni imaju. Takodje livenje ima manu tako da ce uvek postojati odredjeni visak materijala koji je potrebno skinuti (pucna), ali na ovako relativno prostim delova to se skida rukom.

Medjutim neke slozenije delove (unibody za MB bilo koji) je nemoguce izliti, pa se onda ubradjuju u pricu masine za obradu rezanejm - CNC masine i obradni centari pri cemu su ovi postupci obrade u masovnoj proizvodnji neekonomicni, zasto? Prvo kvalitetna masina kosta 50k - 100k evra, ali i to je sitnica od cene jer pojedini obradni centri mogu kostati i preko milion evra, jedno kvalitetno svedsko glodalo ili burgija kostaju preko 700 evra, pri cemu se u svakoj novoj generaciji performanse neverovatno poboljsavaju, tipa nova generacija glodala moze ustedeti 50% vise novca u odnosu na prethodnu generaciju zbog poboljsanja materijala i same geometrije alata. Ako se na to sve doda ogromna kolicina struje koju masina potrosi, odredjen broj alata (10, 15 alata po 700 e i vise e) i veci broj masina i radnici koji ce to nadgledati i kolicina materijala koja ode u strugotinu (špon) po obradi ovaj postupak je preskup, kod livenja su mnogo manji gubici i moze se ogroman broj proizvoda proizvesti u kracem vremenskom periodu. Materijal koji najcesce srecete u proizvodima je aluminijum jer je otporan na rdju zahvaljujuci sloju na samoj povrsini koji se stvara cak iako nastanu neka veca udubljenja usled udarnog opterecenja i na kraju jer je izuzetno mek i pogodan za obradu, takodje jos veci bonus mu je znatno niza cena u odnosu na nerdjajuci celik.

Unibody se ne moze izliti jer ima zilion sitnih rupica za tastere i sam odlivak ce verovatno biti loseg kvaliteta i zahtevace mnogo dodatne obrade.

Plastika - polimer vecini se smatra losim materijalom, ali na srecu ona nije, ako se pravilno dizajnira od strane hemicara i metalurga dobice se plastika kakvu zelimo (naravno moze se isto i napraviti i custom celikom), ali opet zbog velikog broja postupaka obrade i nize cene je ona mnogo pogodjnija, cak je i za olimpijske igre u Pekingu ona vodena kocka oblozena polimerom (ETFE valjda) koji je razvila NASA. Jedini razlog zasto se primenjuje plastika je zato sto je znatno jeftinija i ima karakteristike kao par puta skuplji aluminijum ili nerdjajuci celik.

I da zasto je uopste ikome od vas bitno koji je materijal kada sa spoljne strane vecina vas oseti kozu ili neki silikon kojim zastitite vas telefon?

2. A6

Ako je CPU po jezgru brzi za 40% u odnosu na S3, jednostavnom matematikom se stize do sledeceg rezultata, jezgro na S3 = 100% * 4 = 400%, A6= 140%*2 = 280%, sto implicira da je S3 ladno brzi 120%. Ako se bas ikome testira neka uzme i7 920 i neki ivy, neka lepo iskljuci HT na oba, tako da na i7 920 ostanu cista 4 jezgra a na ivy-u cista 2 jezgra, sa nekim lepim renderom u 3DS maxu ova matematika gore ce se pokazati tacna skoro u procenat (mislim da je razlika izmedju tog prvog i7 i ivy-a bas oko tih 40% po jezgru).

GPU je 100% isti kao u iPad 3. RAM je po meni totalno nebitna stavka jer sam ja na iPad 3 laganica pokrenuo preko 20 aplikacija pri cemu su tu bile i neke jace 3D igre koje zauzimaju preko 1 GB i kao sam Safari sa par tab-ova.

3. iOS 6

Vec vidjeno, par noviteta, meni je jedan od najboljih Siri na iPad 3, ali bih cekao Google Voice ako vec nije izasao. Panorama mod kao novitet (strasno), a ono deca su srecan i tako te gluposti - cist debi**zam.

Ninoslav pre rece da Android "pacenici" cekaju kada ce da izadje ICS za neki Android telefon po par meseci, ista prica je i kod Apple-a, ja se ne pomeram sa 5.1.1 na 6.0 dok ne izadje JB, znaci nemam nameru, sto znaci da i ja cekam isto tako 4 meseca, sto implicira da su i Apple pacenici.

4. Display, nista revolucionarno, LTE ok za pojedince, ali ko putuje po svetu njega ce roaming da pojede :). Novi port - adapter stil, ali ako moze da se poveze za TB jako lepo. Safirno staklo, ja bih za to u zatvor stavio onoga ko je to rekao na pozornici ili pak dosao na ideju da se to kaze.. Sve ostalo je manje vise vec vidjeno. Mape su losije nego google maps procice podosta vremena dok se tu nesto sredi.

Kako neko rece bice interesantno kako ce doticna gospoda da podele aplikacije za iPhone 5 i one pre iPhone 5.

Kada se sve sabere telefon je ~onako, S3 ga jede za dorucak, veci display, customizacija, bolje mape i navigacija, jedinu prednost vidim u tom battery life-u.

iPad 3 je valjda 4:3.

Poslednja izmena:
Jedini razlog zasto se primenjuje plastika je zato sto je znatno jeftinija i ima karakteristike kao par puta skuplji aluminijum ili nerdjajuci celik.

I da zasto je uopste ikome od vas bitno koji je materijal kada sa spoljne strane vecina vas oseti kozu ili neki silikon kojim zastitite vas telefon?

Pa, upravo to - Samsung u svoje top modele ugradjuje plastiku da bi ustedeo sto je potpuno ocigledno i laicima. A usteda na takvim stvarima govori o ciljnoj grupi kojoj je bitnija elektronika unutra nego estetika (doduse, to nije potpuno tacno posto je oblik S3-ja zaista sjajan, ali ovde pricamo o materijalima).

Mnogi ne koriste futrole i maske vec samo folije (ja ne koristim nista od svega toga) kako vizuelni utisak i elegancija forme ne bi bili naruseni. Materijali se ne koriste samo kao zastita za elektroniku nego imaju i estetsku ulogu. A kod Apple proizvoda estetika je kljucna za dobro korisnicko iskustvo. Mnogi ih zbog toga preziru ali ja ih bas zato obozavam.

Uzgred, svaka cast, retko edukativan post...

Dve stvari-plastika je bolji izolator i slabije prenosi toplotu od cpu,za razliku od metala,a u slicaju pada telefona vise i bolje ce apsorbovati udarac i smanjiti verovatnocu pucanja stakla. Naravno,tu je i prostiranje emt,s obzirom da je full metal case u stvari faradejev kavez. Ja sam licno za kevlar,polimere i sl. :)

I da,meni licno je presudno sledece-displej,masina ispid haube i user frendly interfejs. Ionako je u nekakvoj futroli,silikonu i sl. Neverovatna stvar je,s obzirom da su cene ram memorije,pa i unutrasnje memorije,dzabaleska a oni stede na tome. Pise giga a u stvari na s3 korisno je 780mb sto je stvarno frustirajuce. Nije da lose radi ali,nervira strasno. Koliko je korisnog rama na i5? Pretpostavljam da i on deli ram sa gpu...

ne znam za sta ste vi, ali ja sam za HTC Desire
:)
ne znam od cega i kako je on napravljen - ali znam da kod druga i posle vise od dve godine koriscenja (to mu je jedini fon) a da nikad nije video ni foliju ni futrolu, izgleda fantasticno - to jos uvek nisam video :) e tako treba da se prave telefoni, da ih koristis intezivno bez futrola i glupih folija i da nakon dve i kusur godine taj telefon bude u fantasticnom stanju

Kakvo je sad staklo u pitanju sa prednje i zadnje strane? Jel su presli na Gorilla glass ili je opet kinesko smece?

iPhone je uvek koristio Gorilla glass na displeju, nikad kinesko smece, na 5ici ce verovatno biti Gorilla glass 2.

a pozadi nema vise stakla

Pozadi je Gorilla aluminijum.

zar nisu trtljali o tome kako su razvili neko svoje staklo, da ne koriste gorilla glass?

svejedno, ne znam sto se ljudi loze na to staklo, kad ono nije neizgrebivo.

ma nije to staklo

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno