1. Materijal
Jako lepo resen uredjaj, aluminijumska ledja su pre svega jer 90% iPhone usera koristi neku maskicu pa je to totalno nebitno sto ce se guliti, ali opet to je adapter razmisljanje

, lepo je stanjen telefon i lepo je olaksan sto je stvarno jako dobro dostignuce, tu su jako lepo odradili posao i nisu nikako razocarali. Takodje ta ledja koja se gule se verovatno je Apple mogao lako resiti nekom dodatnom prevlakom na taj aluminijum, e sada kako ce ona uticati na signal to je vec druga prica, ali opet to je za Apple bespotreban izdatak.
Apropro Samsung-a:
Cuo je Samsung za aluminijum i metalne legure jer je ta Juzna Koreja treca ili cetvrta u svetu po proizvodnji celika. Najcesci proces koriscen pri masovnoj proizvodnji ovog tipa je livenje koje se super primenjuje pri proizvodnji nekih krajnje jednostavnih delova koje danasnji mobilni telefoni imaju. Takodje livenje ima manu tako da ce uvek postojati odredjeni visak materijala koji je potrebno skinuti (pucna), ali na ovako relativno prostim delova to se skida rukom.
Medjutim neke slozenije delove (unibody za MB bilo koji) je nemoguce izliti, pa se onda ubradjuju u pricu masine za obradu rezanejm - CNC masine i obradni centari pri cemu su ovi postupci obrade u masovnoj proizvodnji neekonomicni, zasto? Prvo kvalitetna masina kosta 50k - 100k evra, ali i to je sitnica od cene jer pojedini obradni centri mogu kostati i preko milion evra, jedno kvalitetno svedsko glodalo ili burgija kostaju preko 700 evra, pri cemu se u svakoj novoj generaciji performanse neverovatno poboljsavaju, tipa nova generacija glodala moze ustedeti 50% vise novca u odnosu na prethodnu generaciju zbog poboljsanja materijala i same geometrije alata. Ako se na to sve doda ogromna kolicina struje koju masina potrosi, odredjen broj alata (10, 15 alata po 700 e i vise e) i veci broj masina i radnici koji ce to nadgledati i kolicina materijala koja ode u strugotinu (špon) po obradi ovaj postupak je preskup, kod livenja su mnogo manji gubici i moze se ogroman broj proizvoda proizvesti u kracem vremenskom periodu. Materijal koji najcesce srecete u proizvodima je aluminijum jer je otporan na rdju zahvaljujuci sloju na samoj povrsini koji se stvara cak iako nastanu neka veca udubljenja usled udarnog opterecenja i na kraju jer je izuzetno mek i pogodan za obradu, takodje jos veci bonus mu je znatno niza cena u odnosu na nerdjajuci celik.
Unibody se ne moze izliti jer ima zilion sitnih rupica za tastere i sam odlivak ce verovatno biti loseg kvaliteta i zahtevace mnogo dodatne obrade.
Plastika - polimer vecini se smatra losim materijalom, ali na srecu ona nije, ako se pravilno dizajnira od strane hemicara i metalurga dobice se plastika kakvu zelimo (naravno moze se isto i napraviti i custom celikom), ali opet zbog velikog broja postupaka obrade i nize cene je ona mnogo pogodjnija, cak je i za olimpijske igre u Pekingu ona vodena kocka oblozena polimerom (ETFE valjda) koji je razvila NASA. Jedini razlog zasto se primenjuje plastika je zato sto je znatno jeftinija i ima karakteristike kao par puta skuplji aluminijum ili nerdjajuci celik.
I da zasto je uopste ikome od vas bitno koji je materijal kada sa spoljne strane vecina vas oseti kozu ili neki silikon kojim zastitite vas telefon?
2. A6
Ako je CPU po jezgru brzi za 40% u odnosu na S3, jednostavnom matematikom se stize do sledeceg rezultata, jezgro na S3 = 100% * 4 = 400%, A6= 140%*2 = 280%, sto implicira da je S3 ladno brzi 120%. Ako se bas ikome testira neka uzme i7 920 i neki ivy, neka lepo iskljuci HT na oba, tako da na i7 920 ostanu cista 4 jezgra a na ivy-u cista 2 jezgra, sa nekim lepim renderom u 3DS maxu ova matematika gore ce se pokazati tacna skoro u procenat (mislim da je razlika izmedju tog prvog i7 i ivy-a bas oko tih 40% po jezgru).
GPU je 100% isti kao u iPad 3. RAM je po meni totalno nebitna stavka jer sam ja na iPad 3 laganica pokrenuo preko 20 aplikacija pri cemu su tu bile i neke jace 3D igre koje zauzimaju preko 1 GB i kao sam Safari sa par tab-ova.
3. iOS 6
Vec vidjeno, par noviteta, meni je jedan od najboljih Siri na iPad 3, ali bih cekao Google Voice ako vec nije izasao. Panorama mod kao novitet (strasno), a ono deca su srecan i tako te gluposti - cist debi**zam.
Ninoslav pre rece da Android "pacenici" cekaju kada ce da izadje ICS za neki Android telefon po par meseci, ista prica je i kod Apple-a, ja se ne pomeram sa 5.1.1 na 6.0 dok ne izadje JB, znaci nemam nameru, sto znaci da i ja cekam isto tako 4 meseca, sto implicira da su i Apple pacenici.
4. Display, nista revolucionarno, LTE ok za pojedince, ali ko putuje po svetu njega ce roaming da pojede

. Novi port - adapter stil, ali ako moze da se poveze za TB jako lepo. Safirno staklo, ja bih za to u zatvor stavio onoga ko je to rekao na pozornici ili pak dosao na ideju da se to kaze.. Sve ostalo je manje vise vec vidjeno. Mape su losije nego google maps procice podosta vremena dok se tu nesto sredi.
Kako neko rece bice interesantno kako ce doticna gospoda da podele aplikacije za iPhone 5 i one pre iPhone 5.
Kada se sve sabere telefon je ~onako, S3 ga jede za dorucak, veci display, customizacija, bolje mape i navigacija, jedinu prednost vidim u tom battery life-u.
iPad 3 je valjda 4:3.