Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wow je recimo to sto imas opticki zum od 4x prilikom snimanja bez gubitka kvaliteta.

ili ovo:

Link

Fotka je u 38mpx, tj rezolucija 7152x5368. Downloadujte fotku i smanjite je u 5000x3753 na oko 19mpx, i fotka izgleda neverovatno ostro za jedan smartphone. Van bilo kakve konkurencije. To sam ocekivao da napravi kompanija sa 600 milijardi koja se poziva na inovativnost. A ne da uvaljuju proslogodisnju tehnologiju sa aluminijumskim ledjima. Koga zabole za banana ekran i aluminijumska ledja. Daj pravu inovaciju. SJ bi ih izbicovao da su ovako nesto objavili pod njim...

Nestao je webster-ov post, gde tvrdi, pardon, ima informaciju od strane Apple-a da je baterija "duplo bolja", što naravno nije istina. Svaku bateriju karakteriše njen kapacitet, pre svega. U miliamper-satima, amper-satima, vat-satima, itd. Ako bacimo pogled na zadnju stranu otvorenog iPhone-a 5, videćemo bateriju kapaciteta 5,45 Wh (vat-sati) uz nešto viši napon. Prethodni model je imao bateriju od 5,3 Wh, pa me zanima gde je tu povećanje od "dva puta"? Verovatno u nekom paralelnom univerzumu. Uostalom, dovoljno je pogledati tablicu materijala za iPhone 5 i staviti prst na čelo.

Ako webster bude tvrdio da to nije napisao, znači da laže. Što znači da lažem i ja. Ako ne laže, znači da Apple laže. :d

Poslednja izmena:
dakle, da vidimo šta novi iphone nudi:
- najbolji CPU na tržištu - androidi sa sličnom arhitekturom pojaviće se tek u 2013-oj (Tegra 4)
- najbolji GPU u kategoriji mobilnih telefona
- dvostruko više rama od prethodnika
- 4G, što nama ne znači puno
- tehnički najnapredniji ekran, gde je touch inkorporiran u sam ekran
- veći ekran, ali je promenjen odnos strana sa 3:2 na 16:9, što mi se ne čini kao najbolje rešenje, mislim da je odnos bolji kod SGS3
- iako podržava 4G i ima veći ekran, obećavaju veću autonomiju baterije(!), što znači povećanje prednosti u odnosu na konkurenciju
- i dalje najkvalitetniji materijali i kvalitet izrade na tržištu
- tanji i lakši od prethodnika, najkompaktniji u odnosu na konkurenciju high end smartfona
- kamera koja je i sada bolja od većine konkurencije (sa izuzetkom nekih Nokia verovatno), doživela je unapređenja

čini se sasvim ok

Poslednja izmena:
Nestao je webster-ov post, gde tvrdi, pardon, ima informaciju od strane Apple-a da je baterija "duplo bolja", što naravno nije istina. Svaku bateriju karakteriše njen kapacitet, pre svega. U miliamper-satima, amper-satima, vat-satima, itd. Ako bacimo pogled na zadnju stranu otvorenog iPhone-a 5, videćemo bateriju kapaciteta 5,45 Wh (vat-sati) uz nešto viši napon. Prethodni model je imao bateriju od 5,3 Wh, pa me zanima gde je tu povećanje od "dva puta"? Verovatno u nekom paralelnom univerzumu. Uostalom, dovoljno je pogledati tablicu materijala za iPhone 5 i staviti prst na čelo.

Ako webster bude tvrdio da to nije napisao, znači da laže. Što znači da lažem i ja. Ako ne laže, znači da Apple laže. :d
A6 je energetski mnogo efikasniji od A5. Apple autonomiju baterije izražava u satima, i obično mnogo manje laže od konkurencije kad je to u pitanju (hint: Ipad)

Necu ovde voditi tu raspravu I shvatio sam da sam pogresio uopste sa prvim postom, previse sam se raspisao. Realno, ovaj telefon je preskup za ono sto nudi.

U zemlji gde je prosecna plata 300 eur sve je skupo i nelogicno. Ako je to nekome merak, sto da ne, sva tehnika dodje na kraju suluda jer se baca posle par godina i dalje ispravna.

dakle, da vidimo šta novi iphone nudi:
- najbolji CPU na tržištu - androidi sa sličnom arhitekturom pojaviće se tek u 2013-oj (Tegra 4)
- najbolji GPU u kategoriji mobilnih telefona
- dvostruko više rama od prethodnika
-tehnički najnapredniji ekran, gde je touch inkorporiran u sam ekran
- veći ekran, ali je promenjen odnos strana sa 3:2 na 16:9, što mi se ne čini kao najbolje rešenje, mislim da je odnos bolji kod SGS3
- iako podržava 4G i ima veći ekran, obećavaju veću autonomiju baterije(!), što znači povećanje prednosti u odnosu na konkurenciju
- i dalje najkvalitetniji materijali i kvalitet izrade na tržištu
- tanji i lakši od prethodnika, najkompaktniji u odnosu na konkurenciju high end smartfona
- kamera koja je i sada bolja od većine konkurencije (sa izuzetkom nekih Nokia verovatno), doživela je unapređenja

čini se sasvim ok

cpu/ram/ekran/itd - uskoro izlazi galaxy note 2 sa 2gb rama, hardverom lap-topa, i jb, tako da ne znam o kojoj 2013 se radi. Uostalom sva ta pobojsanja ispod haube prosecan korisnik nece ni osetiti. Ne znam sta je to ip5 sustinski doneo u odnosu na 4s sobzirom da se radi o celom broju. Kad se gleda dosadasnja evolucija iphonea po celim brojevima 1 - 3 - 4 - ovo je zapravo trebao biti 4s.

Poslednja izmena:
Tesko je napraviti inovacije nivoa "sa obicnog na tac-skrin". Ne znam sta bi to morali da izmisle, chipove pod kozu sa kompletnim siri/voice kontrolama :)

Malo je licemerno da se prave poređenja kako kome odgovara. Upoređuju se podaci o prodaji, popularnosti itd za ceo svet, a kada se priča o ceni, standardu, dostupnosti onda se pominje pojedinačna zemlja (region). Budite dosledni.

Nekome je skupo, nekome nije, ja ne vidim da je ikome problem u Berlinu, Londonu ili Amsterdamu da kupi iPhone, pa čak i onima što metu ulice i metroe. Fulpruf koncept definitivno pobeđuje, nemaju pojma oni šta je JB, Cydia. Sviđa mu se, moderan je, trendi, radi stvari i to je to.

Budite malo dosledni.

@drgonzo

Tvoj post sam uzeo kao primer pošto je na ovoj strani, ništa lično, ali evo da ti kažem da 4G možda znači. Dosta ljudi je mobilno i putuje po svetu, ta funkcija sigurno nekome znači i rado će je primenjivati. To što mi nemamo 4G mrežu i što velika većina korisnika ovog foruma se ne kreće dalje od matice a što oni koji se kreću ne posećuju ovaj forum ne generalizuje stav.

Ako upoređujemo, upoređujemo globalno a ne lokalno, pošto u ovoj našoj zelji jedva 25% (privatnih korisnika) onih koji imaju mogućnost 2G/3G na telefonima istu i koriste.

Poslednja izmena:
Zvanicna specifikacija ip5 je sledeca:

Body Dimensions 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Weight 112 g
Display Type LED-backlit IPS TFT, capacitive touchscreen, 16M colors
Size 640 x 1136 pixels, 4.0 inches (~326 ppi pixel density)
Multitouch Yes
Protection Corning Gorilla Glass, oleophobic coating
Sound Alert types Vibration, propriety ringtones
Loudspeaker Yes
3.5mm jack Yes
Memory Card slot No
Internal 16/32/64 GB storage, 1 GB RAM
Data GPRS Yes
EDGE Yes
Speed DC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, LTE, 100 Mbps; Rev. A, up to 3.1 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Plus Cellular
Bluetooth Yes, v4.0 with A2DP
USB Yes, v2.0
Camera Primary 8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash
Features Simultaneous HD video and image recording, touch focus, geo-tagging, face detection, panorama, HDR
Video Yes, 1080p@30fps, LED video light, video stabilization, geo-tagging
Secondary Yes, 1.2 MP, 720p@30fps, videocalling over Wi-Fi and 3G/4G
Features OS iOS 6
Chipset Apple A6
Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging iMessage, SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email
Browser HTML (Safari)
Radio No
GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
Java No
Colors Black/Slate, White/Silver
- nano-SIM card support only
- Active noise cancellation with dedicated dual mics
- Siri natural language commands and dictation
- iCloud cloud service
- Twitter and Facebook integration
- TV-out
- Maps
- iBooks PDF reader
- Audio/video player and editor
- Image editor
- Voice memo/command/dial
Battery Standard battery, Li-Po
Stand-by Up to 225 h (2G) / Up to 225 h (3G)
Talk time Up to 8 h (2G) / Up to 8 h (3G)
Music play Up to 40 h

znaci 1gb rama, a 4s je imao 512, 8mpx, 640 x 1136, (s3 1280x720) itd, a za tipa metar dana izlaze androidi sa 2gb rama, i ovo treba biti reper narednih god dana...

Poslednja izmena:
A6 je energetski mnogo efikasniji od A5. Apple autonomiju baterije izražava u satima, i obično mnogo manje laže od konkurencije kad je to u pitanju (hint: Ipad)

Pohvalno je za svakog proizvođača koji napravi energetski efikasniji uređaj, ali ovde je reč bateriji, a ne uređaju u celini, tj. njegova autonomija. Naprimer, dođem ja u fazonu, vidite imam "duplo bolju bateriju". Malo će ko pomisliti da je to istina. U suprotnom bismo imali ciglu u ruci, poredeći ga sa uređajima iste namene. Naravno, svaki proizvođač propisuje autonomiju nekog svog uređaja u celini, bilo to istina ili ne. Problem je tehničke prirode. Izraz "duplo bolja baterija" podrazumeva duplo veći njen kapacitet, kojeg nema.

Ja se ne obaizrem mnogo na HW update, koji mora da sledi iz generacije u generaciju (brzi procesor, vise ram-a ... ). Mene je najvise zanimao iOS6 da li ce jos neki feature da ubace, kada vec nece nista sa hw strane da se ubaci nista narocito novo... I ne znam za vas, ali kada sam video koje novine su istakli (panorama, slikanje u toku videa, bla bla bla) osecao sam se manje-vise razocarano. Ok, znam ja da je iOS izuzetan vec, ali zasto onda menjati 4s? Sta, njemu nece dodati slikanje u toku snimanja? Jednostavno sam ocekivao vise... Ima nekih interesantnih novih stvari kod interfejsa, ali... nekako mi je Déjà vu...
Dobro, mislim nije ni priblizno kao prelaz sa 3->4.. nekako mi dodje kao da bi mu vise odgovarao naziv 4ss :) Cak mi je 4 -> 4s doneo vece novine... A i dizajn su mogli malo da promene, a ne samo da izduze postojeci. Ok, odlican je on ali na 3,5" - ovako na 4" mi deluje malo cudno

ne

1. najbolji CPU na tržištu ---- androidi sa sličnom arhitekturom pojaviće se tek u 2013-oj (Tegra 4) ---- ovakve izjave ne mogu da drze vodu apsolutno nikako. Pre svega - tek treba da se potvrdi da je ovo istina, jer nema zvanicnog podatka.
ta informacija se pojavila u nekoliko izvora, npr Anand:
http://www.anandtech.com/show/6279/apples-iphone-5-uses-a6-soc-arm-cortex-a15s-inside
Činjenica je da drugih Cortex A15 telefona na tržištu nema. Dvojezgreni A15 je bio više nego duplo brži od 4-jezgrenog A9 (Tegra 3) na testovima koji se mogu naći na netu. Tegra 4 je zaista najavljena za 2013.

2. najbolji GPU ----- ni ovo nije potvrdjeno
videćemo za par dana

3. dvostruko više rama od prethodnika ---- ni ovo se ne zna, ali zasigurno nece da ima vise RAM-a od april-maj Flagshipa drugih firmi.
potvrđeno dvostruko više

4. 4G itekako jeste bitna stavka ---- ali zbog HTC tuzbe. neko ce nekome izgleda da placa veliku lovu za Royalties.
Ne bih rekao. Ove godine su patentirali 40-tak patenata vezanih za LTE i kupili gomilu. Rezultat: Samsung, kao jedan od najvećih vlasnika patenata mislim ima 812 patenata vezanih za LTE, Apple koji pre par godina nije imao nijedan sad ima 434. Ako ovim tempom nastave da kupuju patente, mislim da će druge kompanije morati da se zabrinu ;)

5. tehnički najnapredniji ekran, gde je touch inkorporiran u sam ekran ---- newsflash: izmislio Samsung jos na SGS2 i zove se SAMOLED. sto se tice kvaliteta ekrana - KAKO BRATE mozes da kazes da je najbolji, na osnovu cega .. ??!? za sada se azvanicno samo zna da je Apple izgubio dogovor sa Samsungom za AMOLED-e, i iscimao Sharp i LG da im daju nesto slicno. Da li je bolje, ili gore, necemo da znamo, ali najblize istini je da je sam Steva pre smrti insistirao na Samsung AMOLED, jer je smatrao da su bolji od aktuelnih IPS ekrana koje je proizvodio Hanstar do tada za Apple, te je situacija verovatno u korist Samsungovih telefona, ili sve boljeg SLCD-a na drugim uredjajima koje snabdeva Sony.
Na žalost ne - SAMOLED je on cell tehnologija - stanjili su touch sloj do maksimuma.
In-cell technology isn’t currently deployed in any shipping cellphones. And it shouldn’t be confused with the similar-sounding “Super” technologies from Samsung. Super AMOLED and Super LCD screens use on-cell technology rather than in-cell.
izvor: http://www.wired.com/gadgetlab/2012/04/in-cell-iphone-display/
Kod Apple-a je on bukvalno inkorporiran u display:
iPhone-4S-and-iPhone-5-display.png

evo i njihovog patenta: http://www.engadget.com/2012/08/14/apple-gets-patent-for-in-cell-touch-display/
i Apple nije izgubio dogovor sa Samsungom, nego se dogovorio sa drugim kompanijama: http://www.idownloadblog.com/2012/09/13/iphone-5-display-sharp-japan-display-lg-display/

6. iako podržava 4G i ima veći ekran, obećavaju veću autonomiju baterije(!), što znači povećanje prednosti u odnosu na konkurenciju ---- Jedina stvar koja je mene ikada odusevila na nekom Apple proizvodu je bolesno dug battery life na iPad2. nikad nisam imao zapravo iPhone toliko dugo da mogu da kazem koji mi je overall battery life po danu, ali vec je sada jasno da SGS3 i OneX imaju duzu i jacu bateriju - zbog velicine uredjaja (odnos ekran-baterija ide u korist veceg uredjaja)
i Iphone 4S ima veću autonomiju baterije od SGS3/HOX, naravno zbog znatno manjeg ekrana. Ako I5 ima veću autonomiju od I4S, ne znam kako misliš da SGS/HOX imaju veću autonomiju od I5?

Post mi je neko od modova obrisao post a razlog za tako nesto zaista ne znam posto je post bio argumentovan i bez ikakvog flejma, a cisto zbog ovog tvog citata cu napisati retrospektivu onoga sto je tamo napisano a ako mod-ovi smatraju da nije u skladu sa pravilima foruma neka ga obrisu.

Kao prvo napisao sam da baterija gotovo duplo duze traje nego na konkurentskim uredjajima, nisam rekao da ima duplo veci kapacitet. Apple je na eventu rekao da ce baterija omogucavati 8h LTE i surfovanja ili 10h WiFi surfovanja. ono sto je opste poznato je da je Apple prilicno konzervativan kada iznosi podatke o trajanju baterije (nezavisni testovi su pokazali da su baterije na MB-ovima i iPad-u trajale u proseku oko 10% duze od onoga sto je Apple reklamirao). Dakle to je ocigledna prva prednost iPhone-a u odnosu na konkurenciju osim ako neko ne tvrdi drugacije, da moze 10h da surfuje preko WiFi-ja.

Druga stvar o kojoj sam pricao je industrijski dizajn iPhone-a koji je zaista miljama udaljen u odnosu na najblize konkurente. Takodje displej koji Apple koristi je daleko kvalitetniji od Pentile AMOLED displeja koji vecina najblizih konkurenata koristi. Takodje brzina otvaranja aplikacija, lag free iskustvo i na 4S-u je bilo ispred 4 jezgarnih Android azdaja a razlika je jos veca sada kada su, po recima Anand-a, upotrebljena custom Cortex A15 jezgra. u svakom slucaju telefon nikako hardverski ne zaostaje za konkurencijom (Cortex A15 se jos uvek ne koristi u konkurentskim mobilnim telefonima) .

Dakle u najbitnijim stvarima kod mobilnih telefona, za vecinu korisnika, displeju, dimenzijama, kvalitetu izrade, bateriji i brzini rada iPhone je ispred konkurencije i predstavlja jedan veoma dobar, zaokruzen proizvod.

Sve to, upotpunjeno sa najkompletnijim ekosistemom cini da iPhone bude to sto jeste - ubedljivo najprodavaniji smartphone na trzistu.

Poslednja izmena:
ne
Činjenica je da drugih Cortex A15 telefona na tržištu nema.

Tacno. Ali Krait arhitektura je jako slicna A15, zapravo to je Qualcommova implementacija. Trebalo bi da su tu negde po performansama.

Ja i dalje nisam siguran da li Apple zaista razvija svoj SoC ili kupuje od drugih i imenuje Ax. Rekao bih da im Qualcomm izradjuje SoC tako je sasvim moguce da je SoC u iPhone 5 zapravo Krait ili neka malo bolja verzija istog cipa.

Krait se nalazi u Sony i Motorola smartfonima vise klase.

O Tegra 4 zaista nisam nista skoro cuo. Ocekivao sam u ovo vreme da predstave SoC a krajem godine da ga vidimo u telefonima ali izgleda nista od toga za sada.

Tegra 4 ce valjda biti quadcore A15 a graficki deo je baziran na Kepler arhitekturi i sumnjam da ce bilo ko moci da parira kada je graficki deo u pitanju. Tegra 3 graficki cip je tehnologija stara 6 i vise godina, samo prilagodjena telefonima. Kepler arhitektura je mnogo puta efikasnija.

Apple confirms iPhone 5 won't do simultaneous voice and LTE data on CDMA networks

If you're still struggling to decide which carrier to use for your iPhone 5, you may have had some of the decision made for you. Following statements by Verizon that hinted simultaneous voice and data still wouldn't be an option despite the inclusion of LTE, which theoretically frees up CDMA for calls, we've confirmed with Apple spokesperson Natalie Harrison that this is indeed the case. It's "not yet possible" to do side-by-side CDMA voice and LTE data on a "single-radio" design like the iPhone 5, she says. That's technically true, although it may be a case of Apple wanting to keep hardware differences to a minimum between CDMA and GSM users. AnandTech founder Anand Lal Shimpi tells the New York Times that Verizon phones like the Galaxy S III, which don't have this limit, follow a different approach: where Apple uses a second antenna to improve overall reception for a single connection, Samsung and other phone makers use theirs to keep both data and voice flowing in harmony. While it's a tradeoff with its own benefits, the choice means that iPhone 5 units for Verizon, Sprint, and every other CDMA carrier still won't let you check your e-mail in mid-call without WiFi. If that's an issue, you'll have to turn to AT&T (or T-Mobile with an unlocked phone) to get your fix.

Imao uporedo i 4S i OneX, autonomija je mnogo bolja kod 4S i to je opštepoznato.

P.S. Koristim Android telefon, nisam Apple fanboy.

http://appleinsider.com/articles/12/09/14/apples_iphone_5_praised_as_a_rolex_among_a_sea_of_timexes

A Rolex for the Price of a Timex

Apple's iPhone 5 praised as 'a Rolex among a sea of Timexes'

By Neil Hughes
The quality and build of the iPhone 5 will be enough to impress consumers in a market dominated by cheaply made smartphones, according to one analyst.

Gene Munster with Piper Jaffray said while the iPhone 5 is like a Rolex, many competing phones "feel more like cheaper Timex-brand watches. He questioned why someone would buy a Timex when they can have a Rolex for the same price.

Munster believes Apple will sell anywhere from 6 million to 10 million of the iPhone 5 in the September quarter, which concludes just over a week after the iPhone 5 goes on sale in 9 countries, including the U.S. He thinks total iPhone sales will hit 49 million in Apple's December quarter.

The analyst dismissed a sense of mixed opinions in what he referred to as the tech "media bubble." Having spent time with the iPhone 5 himself, he believes customers will be pleasantly surprised.

In particular, he said the feel and build of the iPhone 5 is beyond that of any previous iPhone. He also feels the weight difference between the iPhone 5 and the iPhone 4S is "meaningful," and many consumers will immediately notice the difference.

Svi koji su bili u dodiru sa iPhone-om 5 hvale kvalitet izrade i naglasavaju da je daleko bolje uradjen od 4S-a. Dakle definitivno najkvalitetnije izradjen smartfon trenutno.

Poslednja izmena:
Koliko ce da bude cena free-sim petice?

ako ces da ga dobijes 21. septembra oko 1000 dolara(800 evra) za najslabiju varijantu

Oko novog konektora i muznje ovaca. Ne znam dal su ljudi upuceni, ali kabl za dosadasnji iphone je najjeftiniji 1000 din u Kosovskoj. Problem je sto taj kabl i nije najkvalitetnije odradjen, uprkos opstem misljenju zilota da je sve iz Applea neunistivo, nego se cesto raspadnu zice/guma oko sirokog konektora koji ide u fon. Naravno, to se desava ako aktivno koristite fon, sa cestim punjenjem u kolima, pricanjem u toku punjenja, itd. E soma kabl onaj stari, a za ovaj novi tek ima da deru kozu sa ledja kod nas. Znam kad sam odveo ortaka koji je setao Nokije, i koga sam nagovorio da predje na iphone jer sam ga i ja tada shetao, kad su mu u Kosovskoj izvadili onaj beli kablic i rekli - 1000din, covek pogledao u mene i kaze: "vi mene *****avate?".

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno