Šta je novo?

iPhone 5 - zvanicna tema

Taj što je grebao pa brisao prstom nije ni zagrebao nego je skidao štroku sa ključa (oksid neki ili prljavštinu najverovatnije). Ako nije to onda je apple izumeo neki novi aluminijum i eto nama nobela.

zanimljivo da se sve ove ogrebotine vide na crnoj verziji a da belu nigde nisam video :)

Izgleda da nije najveci problem grebanje - nego izgleda da postoji i problem sa ekranima. Doduse posto se prodaja meri u milion jedinica nista cudno da ima felericnih primeraka - ali me zabrinjava, ili se meni cini, da ipak ima vise problema nego ranije :(

Sad će onaj njihov glavni dizajner da odseče sebi i drigo uvo zbog sramote :)

Sutra stize saopstenje direktno iz Jabuke: "Ne otvarate kutiju kako treba" :D

Sve sto se lako grebe a kosta ovoliko je fail, nije bitno da li je Nokia, htc, samsung.. iphone.
Kakve veze ima cena koštanja sa grebanjem? Na primer, i auto od 8000 i od 58000 evra se isto grebe.

A ove rekla-kazala priče su stvarno ispod svake mere. Jeste gde ima dima ima i vatre ali oko Epla uvek mnogo dima a na kraju vatra tinja.

Izgleda da nije najveci problem grebanje - nego izgleda da postoji i problem sa ekranima. Doduse posto se prodaja meri u milion jedinica nista cudno da ima felericnih primeraka - ali me zabrinjava, ili se meni cini, da ipak ima vise problema nego ranije :(

zapravo jerste veliki problem
sve ozbiljnije proizvodne firme imaju six sigma kontrolu kvaliteta ciji je standard manje od 3.4 nestandardnih proizvoda na svakih milion.
to je ne 3 zarez 4 (ni cela 4 dakle) losih, nego onih koji u najmanjoj meri odstupaju od standarda koji je predvidjen

kontrola kvaliteta bi trebala biti jos zesca kod firme koja proizvodi consumer electronics
pogotovu ako ta firma kao strategiju ima prodavanje kvalitetnih proizvoda za veliku cenu

Hava Maxo, ovo deluje ohrabrujuce :)
Stize ovde jos malo pa cu onda da odem do radnji i da vidim...

Stvarno je "cudno" sto je ubacen aluminijum, jer ip4 imam vec skoro 2 godine i telefon nema nikakvih ogrebotina ne zato sto sam pedantna picajzla, vec prosto zbog materijala - verujem da se treba pomuciti da se izgebe staklo...

http://youtu.be/k2BxL0nRDlY

[YOUTUBE]k2BxL0nRDlY[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Neverovarno kako ga je lako izgrebati...
dosta klipova scratch i drop testova je i ovde postavljeno, neki su stvarno bizarni, uglavnom kažu da se ne grebe, s druge strane imaju navodi korsnika koji kažu da ima oštećenja out of the box, dakle u samom procesu proizvodnje/pakovanja
ja sam uvek zato da sačekam malo sa formiranjem zaključaka, za mesec dana će se sve iskristalisati... ne bih hteo da budem žrtva marketinga ili kontramarketinga :)

iMore je uradio odličan kratak overview promena u iOS-u 6:
[YOUTUBE]h8_TIRJ-2yg[/YOUTUBE]

Poslednja izmena od urednika:
Siri vs Google Now... Poprilicno su ubrzali siri (i dozivela je unapredjenja) :) Ali izgleda da ce ova ubrzana siri :) biti dostupna samo za iPhone5 :( (nije mi jasno, jedino ako vestacki na serverima odrade usporavanje za 4s)

Meni se mnogo svidja opcija iCloud Tabs u iOS6, kao i Shared Photo Stream.

Inace, gledao sam malo Maps aplikaciju koja je na Android platformi i ona je svetlosnu godinu ispred aplikacije iz iOS5. Definitivno je Apple morao da predje na kucno resenje, jer verujem da Google vise nije planirao da dirne aplikaciju. Od skoro Google naplacuje i koriscenje svojih mapa na sajtovima, kada se predje neka posecenost pa mozda su i Apple-u dostavili racun :)

Razumem ja njih i njihovu potrebu da zavise samo od svojih resenja. Ali negde zaista preteruju.

Jel treba da ocekujemo Siri za iOS7 u kome je izbacena pretraga preko Google Search-a?

Mada tu se mogu posluziti Bing-om, ali to mu onda dodje na isto. Zavise od MSa umesto Google-a, to je kao mnogo bolja opcija...

Ili da izbace Apple Search, do koga ce doci kupovinom neke male kompanije koja se bavi pretragom. Naravno, taj search ce u pocetku biti beskoristan kao i ove nove mape ali tesice se korisnici kako ce to za godinu, dve biti "svetlosnim godinama" ispred Google resenja. Kada bi to tako islo :)

Uostalom, jel se seca neko Ping-a? (kojeg gase 30. septembra) Sta bi sa novim standardom za video razgovore FaceTime? Do sada bi trebali svi to da koristimo, zar ne?

Treba da se drze onoga sto radi najbolje i ne budu stipse kada treba platiti uslugu, pogotovo sto oni naplacuju svoje usluge poprilicno. Ovi termonuklearni ratovi i pokusaji da se do veceg market share-a stigne unistavanjem konkurencije (Microsoft-ov recept) su zaista bezveze.

Kakve veze ima cena koštanja sa grebanjem? Na primer, i auto od 8000 i od 58000 evra se isto grebe.
bullshit^

pa naravno da ima, posebno u ovom IT segmentu, zte krsini sa ekranom od 4,3'' koju kupis za dinar u najmanjem vip paketu i mozes da oprostis sto se grebe ali ne i presvjatom fensi uredjaju od pazljivo biranih materijala koji se sklapa u posebnim uslovima (a svi smo skoro videli kako to u stvari izgleda) :d

Razumem ja njih i njihovu potrebu da zavise samo od svojih resenja. Ali negde zaista preteruju.
morali su da odustanu od google mapa zato što im google nije dozvoljavao da dodaju 3d view, turn by turn navigaciju, offline mape
ovako će deo toga korisnici dobiti u vidu stand alone aplikacije, a Apple neće ništa da plaća direktnom konkurentu

Uostalom, jel se seca neko Ping-a? (kojeg gase 30. septembra) Sta bi sa novim standardom za video razgovore FaceTime? Do sada bi trebali svi to da koristimo, zar ne?
Facetime i Messages su servisi koji funkcionišu za razmenu poruka i video razgovore između iOS korisnika, nešto kao BBM za Blackberry korisnike... koriste se, ali je njihova upotreba do sada bila dosta ograničena, jer AT&T nije dozvoljavao Facetime preko 3G, plašeći se da će im to umanjiti račune korisnika i prihode. Na iOS-u 6 je omogućen i Facetime preko 3G/4G.
Gašenje neuspešnih projekata nikom nije strano, npr Google Video, ili Google Buzz, prvi Googlov pokušaj pravljenja društvene mreže

Poslednja izmena:
Google Video je sad prerastao u G+ hangover koji mogu ti reci radi fantasticno. Google Buzz a kasnije i Wave je prerastao u "servis" Google Documents-a gdje vise ucesnika mogu da simultano razgovaraju i edituju dokument u realnom vremenu i da se svim momentalno prikazuju izmjene. Odlicna stvar.

Sto se FaceTime-a tice, nije samo AT&T kriv, sto Apple nije to omogucio "international" verzijama telefona (ili onima koji se kao simfree prodaju u Apple Store sirom svijeta) nego se sa Cydia-e morao skidati fix?

Nope, ko je koristio Google Video u njegovom početku zna da je 2006-te to bio servis kao youtube (izgledao je ovako), ali je youtube bio popularniji i preuzeo dominaciju, onda je Google kupio YT, a Google Video posle izvesnog vremena ugasio da ne bi pravio konkurenciju sam sebi

što se tiče facetime-a, software je bio takav zato što je to bila želja AT&T-a, koji bi bio interes Apple-a da blokira Facetime preko mobilnog neta i sam sebi puca u nogu? Uostalom, sve možeš naći na netu, AT&T i sada najavljuje da će blokirati ovaj feature, evo jednog linka da ne idemo dalje u offtopic, tema je iphone 5:
http://www.businessinsider.com/the-problem-with-att-blocking-facetime-over-3g-2012-8

Poslednja izmena:
bullshit^

pa naravno da ima, posebno u ovom IT segmentu, zte krsini sa ekranom od 4,3'' koju kupis za dinar u najmanjem vip paketu i mozes da oprostis sto se grebe ali ne i presvjatom fensi uredjaju od pazljivo biranih materijala koji se sklapa u posebnim uslovima (a svi smo skoro videli kako to u stvari izgleda) :d
Kada si već bez argumenata (mogao si srpsku reč da napišeš efekat je isti, ne zvuči anglizam bolje niti kulturnije) da ti kažem da ima veze, jer cenom ne kupuješ želje i pretpostavke već proizvod koji ima funkciju i namenu i plaćaš tehnologiju, ime, kvalitet (rada i postojanosti a ne izrade). Da li se lako ili teško grebe, da li je staklo gorila ili orangutan, da li se lako razbija pri padu su precenjene stavke tj marketinške fore i stavke koji gikovi forsiraju da bi im život bio zanimljiviji i da bi imalo o čemu da se bespotrebno polemiše.

Ko je pre pojave smartfonova, stakla, aluminijuma, kevlara i sličnih materijala uopšte gledao na to da li se i koliko grebe telefon? Kupovale se Nokije i trošile samo tako. Opšta budalaštine, kupim nešto ako mi treba za posao (investicija) ili za zabavu ako mogu da priuštim (trošak). Tako je sa svime (i sa automobilima i sa nameštajem pa čak i sa salamama) i tako će i biti. To kako "mali Đokica" u Srbiji razmišlja da za 700 evra telefon ne sme da se grebe i ako slučajno padne 2-3 puta ne sme da mu ništa fali a pri tome treba da ima 64 jezgra i na benč skorovima 134000, inače ne vredi te pare je slučaj za psihijatra.

Cena Epl uređaja je formirana na osnovu potražnje i prosečne kupovne moći edne nacije, a to je američka i to je jedina logika. Dok bude zainteresovanost ogromna, dok prodaja i dalje ubija rekorda cena neće padati.

Poslednja izmena:
Malo mi je nelogicno objasnjenje da im google nije dao pristup 3d mapama. Isti taj google ce da izbaci free mape za ios, ukoliko Apple odobri app.
Pre svega su pare u pitanju, jer Apple zeli da obogati svoj Ad program i ponudi oglasivacima novi prostor za oglasavanje. Nikako nisu mogli da ubace svoje reklame u google mape. I to je jedini razlog.
Tuzno je to sto su najvise korisnici osetili na svojoj kozi.
Pretpostavljam da Apple sprema i svoj video servis, kao odgovor na youtube.

Siri vs Google Now... Poprilicno su ubrzali siri (i dozivela je unapredjenja) :) Ali izgleda da ce ova ubrzana siri :) biti dostupna samo za iPhone5 :( (nije mi jasno, jedino ako vestacki na serverima odrade usporavanje za 4s)

Poboljsana Siri radi i na 4S.

Kada si već bez argumenata (mogao si srpsku reč da napišeš efekat je isti, ne zvuči anglizam bolje niti kulturnije) da ti kažem da ima veze, jer cenom ne kupuješ želje i pretpostavke već proizvod koji ima funkciju i namenu i plaćaš tehnologiju, ime, kvalitet (rada i postojanosti a ne izrade). Da li se lako ili teško grebe, da li je staklo gorila ili orangutan, da li se lako razbija pri padu su precenjene stavke tj marketinške fore i stavke koji gikovi forsiraju da bi im život bio zanimljiviji i da bi imalo o čemu da se bespotrebno polemiše.

Ko je pre pojave smartfonova, stakla, aluminijuma, kevlara i sličnih materijala uopšte gledao na to da li se i koliko grebe telefon? Kupovale se Nokije i trošile samo tako. Opšta budalaštine, kupim nešto ako mi treba za posao (investicija) ili za zabavu ako mogu da priuštim (trošak). Tako je sa svime (i sa automobilima i sa nameštajem pa čak i sa salamama) i tako će i biti. To kako "mali Đokica" u Srbiji razmišlja da za 700 evra telefon ne sme da se grebe i ako slučajno padne 2-3 puta ne sme da mu ništa fali a pri tome treba da ima 64 jezgra i na benč skorovima 134000, inače ne vredi te pare je slučaj za psihijatra.

Cena Epl uređaja je formirana na osnovu potražnje i prosečne kupovne moći edne nacije, a to je američka i to je jedina logika. Dok bude zainteresovanost ogromna, dok prodaja i dalje ubija rekorda cena neće padati.

:smash::smash::smash:

placas kvalitet, rada i postojanosti a ne izrade ?!?!?!? WTF ?????

da li si ti video na apple.com onaj njihov video, gde se hvale kvalitetom samog uredjaja i u kakvim je uslovima pravljen itd itd....

Poslednja izmena:
Malo mi je nelogicno objasnjenje da im google nije dao pristup 3d mapama. Isti taj google ce da izbaci free mape za ios, ukoliko Apple odobri app.
Pre svega su pare u pitanju, jer Apple zeli da obogati svoj Ad program i ponudi oglasivacima novi prostor za oglasavanje. Nikako nisu mogli da ubace svoje reklame u google mape. I to je jedini razlog.
nope, Google je tražio da se u iOS ubaci i Lattitude aplikacija u zamenu za unapređenje Maps, što Apple nije hteo da prihvati

^pusti ga bre, lupeta, najjace da cu da citam njegove nebuloze, videh samo pocetak i kraj pa da mu kazem- anglizme ne koristim ali nisam znao sta da napisem na tvoju gomilu gluposti ;)

I jos jednom se ispostavilo- nista gore od apple zilota :) U eri IP4 su probijali mozak sa izradom i ''pazljivo biranim materijalima'', kres testovima itd a sada kada Apple ocigledno nije ni A od nekadasnje kompanije i kada je IP5 blagi fail, sada je aktuelna prica ko to jos baca telefon od 700e i koga boli uvo ako ga izgrebe pakovanje papirnih maramica itd :d

Pazi, ja stvarno ne razumem ljude koji telefon namerno nose u dzepu sa kljucevima i sitninom, to nikada ne radim. Imam Wave koji je ceo od Alu i imao je nekoliko padova na beton i ima samo par mikroskopskih tackica pozadi, telefon deluje kao da je izvadjen iz kutije a ja sam drugi vlasnik i star je 2 godine. Znaci, ja necu da robujem telefonu ali necu ni da se bahatim sa kljucevima itd, ali za cenu koju sam platio podrazumevam da nece da lici na krsinu staru 5 godina posle par rizicnih situacija.

Ja vam kazem da ovoliko failova ne bi bilo da je lukavi lsd hipik ziv, IP4/S su stvarno odlicni modeli a IP5 je blagi fail, za kompaniju kao sto je Apple koja ima milione sledbenika i vazi za velikog inovatora.

Poslednja izmena:
:smash::smash::smash:

placas kvalitet, rada i postojanosti a ne izrade ?!?!?!? WTF ?????

da li si ti video na apple.com onaj njihov video, gde se hvale kvalitetom samog uredjaja i u kakvim je uslovima pravljen itd itd....
Da si bolje pročitao video bi da sam i ja sam napisao da je to marketing. Ne, ne gledam reklame jer ne kupujem proizvode na osnovu reklama jer i sam učestvujem u kreiranju istih i znam na kakve gluposti se ljudi pale.

Ja pričam iz višegodišnjeg iskustva na osnovu čega se formira cena proizvoda a vi o emotivnim potrošačkim reakcijama. Običan čovek (amerikanac ili pripadnik zapadne Evrope) vidi Ajfon, zasviđa mu se i ako ima para kupi. Baš ga briga šta je spolja unutra. A ovde se raspravlja šta dobijamo za te pare i da li to vredi te pare. Koga briga za to?

@hsv.stoned
Sad si preterao jer ako se ne slažeš sa nečijim mišljenem ne znači da su to gluposti ili da neko lupeta. Pri tome se ne udostojiš ni da pročitaš i to saopštiš javno. To što neko ima drugačiji stav od tebe ne znači da ga kvalifikuješ i svrstavaš u neke kategorije ljudi. Imaš neki problem u komunikaciji očigledno.

Poslednja izmena:
a vam kazem da ovoliko failova ne bi bilo da je lukavi lsd hipik ziv

Pogotovu kad to kaze neko sa nadimkom stoned i marihuanom na avataru... :D

Tuzno je to sto su najvise korisnici osetili na svojoj kozi.
Pretpostavljam da Apple sprema i svoj video servis, kao odgovor na youtube.

Ne verujem da je to. Nema smisla da osnovne funkcionalnosti OS-a obezbedjuje konkurencija i morali su pre ili kasnije da osmisle svoje resenje. Ako google jednom prosto odluci da uskrati podrsku za iOS, Apple bi bio na suvom... Kakve reklame na mapama...

Nazad
Vrh Dno