Hm.. evo i ja da kazem nesto o novom Apple cedu (napominjem odmah da nisam bas obozavatelj Apple-a, ali nisam ni pljuvac

vec manje-vise realno pokusavam sagledati situaciju). Na prvi pogled sam mozda malo razocaran jer mislim, nakon procitanih komentara, prvih review-a da novi iPhone ne nudi nesto mnogo vise od 3GS-a (jos ako je tacno da ce i 3GS dobiti novi OS razlike su jos manje) pa tako mogu 'ladno da kazem da vlasnici 3GS-a i nemaju bas neki razlog za zamenu. To sa problemom oko signala mislim da je malo preuvelicana prica (mada ni jedan proizvodjac ne sme to sebi dozvoliti na telefonu te cene)... Inace prica se o ekranu koji i predstavlja po mom misljenu najvecu novinu, ipak pitanje je koliko bi to obican covek mogao primetiti (ok sigurno postoji razlika kada se 3GS i 4G drze jedan pored drugog, ali nas nije bas sve napravio Chuck Norris da bi primetili ogromnu razliku u odnosu na odlicni display 3GS-a). Iskreno super fon, ali mislim da se ne isplati dodati novac za njega (ako se vec ima 3GS), a za one koji zele novi iPhone dobar izbor. Ali na kraju krajeva nekako mi nekako novi iPhone izazvao manje odusevljenje (skoro minimalno) u odnosu na prethodne modele, mozda je to i zbog odlicnih telefona koji izlaze od strane konkurencije, a konkurentnost moze biti samo dobra stvar za nas kupce (svi se trude da budu bolji

)
Mislim da gresis, i to bas zestoko
Meni, kao nekom ko bas i ne mirise Apple preterano

, stvarno nije jasno kako neko moze da kaze da sustinski, "i nema neke velike razlike izmedju cetvorke i 3G/3GS-a"... onako, realno gledano. Stvarno mi nije jasno.
Pa ovo je prvi iPhone koji je doneo nesto krupno, nesto vise, nekoliko elemenata u cugu - ne samo dizanje kamere sa (ocajnih) 2MP na (isto tako tuznih - pricam o kvalitetu slike, ne samom broju megapixel-a) 3.2MP... ili pak sto je CPU dignut sa ~400 na 600MHz. Ne neku sitnu sminku i kozmeticke promene... a da je to, naravno, masno naplaceno.
Ipak, ovaj novi iPhone donosi sjajan ekran, super kameru (sa fenomenalnim video zapisom), LED flash... svesno izbegavam pominjanje novog OS-a, za sta ce se mnogi isprva uhvatiti - jer je i prethodni bio odlican i zaista mu nista nije falilo, sto se tice samog rada u istom... naravno, tu je i novi CPU na 1GHz (valjda), ali i to bi moglo da ide malo u zapecak, iz jednog prostog razloga - ni na prethodnim generacijama ajFona nista nije seckalo, iako su procesori bili dosta slabiji. Ali, naravno, treba i to pomenuti, i to je novitet, i to znacajan.
Pa i dosta jaca baterija, sto da ne... autonomija je takodje jedna od bitnih stvari.
Sa druge strane, opciju video poziva, ma koliko je Steva forsirao

, i to kroz FaceTime (tj. WiFi) ili bez nje - jednostavno necu da pominjem. Tu nicega novog nema. Ma koliko se on trudio da nas uveri u suprotno. Iako, to be fair, to jeste novitet za sam iPhone, iz prostog razloga jer video kamere na prethodnim modelima jednostavno nije bilo.
Dakle, tu je odjednom vise elemenata ozbiljno "nadogradjenih"... ne tek jedna stavka ili dve. Po meni je ovo najzad jedan iPhone kakav je oduvek i trebao da bude - kompletna celina. Izuzetna multimedijalna sprava. Odlican telefon, fenomenalan mp3 player, odlicna kamera+kamkorder u jednom... odlican "all-in-one" uredjaj.
A sto se pak tice samog ekrana... kakvo crno poredjenje sa 3GS-om.
Na stranu sama rezolucija, koja je mnoooogo veca na 4-ci... vec sto je to ekran koji ima odlicne uglove gledanja (kakav je 3GS kada se malo iskosi telefon? ocajan, eto kakav, sa ispranim bojama kao da je telefon okrenuo koji krug centrifugirajuci u ves masini ), jos je bolji na Suncu, dosta svetliji, tj. ima jaci brightness, kontrast... ma, mnogo bolji ekran u odnosu na 3GS. Ne bih ga nazvao revolucijom, kako to Apple cini u svom zanosu

, ali jednostavno mnooogo bolji od prethodnika.
Nema displej 3GS-a sta da trazi uopste u ovoj prici.