Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da li u americi moze da se kupi apple iphone bez ugovora? I naravno da li onda mogu da se kodiraju da rade u Srbiji?

Pa vecina telefona ovde su iz USA, chemu sluzi otkljuchavanje :) I naravno da mozesh da ga kupish bez ugovora, ali kao shto kazu, ispada te kao i ovde :)

Problem je što u USA više neće da ti prodaju telefon bez ugovora. Zato smo mi uzimali u Britaniji. Košta 400 funti, ali je pay and go i nema nikakvog smaranja....

Pa sada ce biti u UK povoljno uzimati ponovo, pada funta a i veca ponuda :)

Ovo mi nesto malo para, moze li neka potvrda za ovo i koja je radnja u pitanju. Hvala

Jel mozes da proveris to?

Mi Hondasi treba da se pomazemo :D

Treba uskoro da mu stigne novi 3GS pa ce doci na otkljuchavanje i pitacu ga, nemam sad pojma koji mu je fon, da ne bauljam po pozivima, imam 130 razlichitih nepoznatih telefona ;)

Sad neshto razmishljam, 420e je tachno 600$, jel to beshe cifra u USA za 3GS 16 ? U svakom sluchaju to je isto povoljno, 3G 16 uvek moze da se proda za 350 i povoljno zameni za 5x brzi fon :)

Poslednja izmena:
ja sam uspeo da zamenim glavu za glavu, pa ti vidi :)
ali stvarno se nećeš pokajati i ako doplatiš 50-60 evra... neuporedivo je brži, pogotovo ako gledaš Cydiu, iGo (koji će sad da radi po tvom ukusu, jer stvarno radi sa 30 fps) i drugih par aplikacija koje se vuku na 3G-u...

Pa doplatio bih 100e za 3GS bez problema, da imam kombinaciju :) I nije u IGOu ni problem toliko brzina koliko domet, kazu da je on kao bolji u 3GSu, ali to moram da vidim lichno. Ali zato sve ostalo radi mnogo brze, nema fona koji tako radi, ni "najbolji telefon N97" :d (tako je neko u oglasima prodavao :d)

Poslednja izmena:
ja isto zamenio mami i devojci glavu za glavu... najbolja investicija moram priznati... :)

Pa doplatio bih 100e za 3GS bez problema, da imam kombinaciju :) I nije u IGOu ni problem toliko brzina koliko domet, kazu da je on kao bolji u 3GSu, ali to moram da vidim lichno. Ali zato sve ostalo radi mnogo brze, nema fona koji tako radi, ni "najbolji telefon N97" :d (tako je neko u oglasima prodavao :d)

Da, i kad vidim ljude koji daju 650 evra za Diamond 2 ili (nedaj bože) za tako neku Nokiu, pa je posle mesec dana prodaju upola cene, mogu samo da se smejem. Nokia kod nas ima status kao Volkswagen - niko ne zna zašto je skupa nova i zašto je skupa na oglasu, ali je opet svi kupuju. A, Omnia može da ima ekran sa 1024 x 600 rezolucijom, a Diamond 3 sa HD ready, ako budu imali onaj odvratni OS i onakav kvalitet izrade, svako ko ima dve čuke u glavi će znati da to ničemu ne služi. Jedva čekam da Microsoft izbaci svoj telefon, pa da sednem i smejem se.

Ovde kod nas je 3GS 16gb 630$ a 32gb 730$ previse je to para za sada ostajem ja na 3g opusteno.

Da, i kad vidim ljude koji daju 650 evra za Diamond 2 ili (nedaj bože) za tako neku Nokiu, pa je posle mesec dana prodaju upola cene, mogu samo da se smejem. Nokia kod nas ima status kao Volkswagen - niko ne zna zašto je skupa nova i zašto je skupa na oglasu, ali je opet svi kupuju. A, Omnia može da ima ekran sa 1024 x 600 rezolucijom, a Diamond 3 sa HD ready, ako budu imali onaj odvratni OS i onakav kvalitet izrade, svako ko ima dve čuke u glavi će znati da to ničemu ne služi. Jedva čekam da Microsoft izbaci svoj telefon, pa da sednem i smejem se.

Pa jeste kad novi iPhone ne može da se kupi kod nas, pa polovni drže cenu. Da novi mogu da se uopšte nabave ne bi ti razvio biznis valjajući polovnjake. ;)

Ladno slušalice od 3GS nisu kompatibilne sa 3G - ne radi volume. Na svu sreću sve ostalo radi, jer sam dobio te sluške pošto sam prve pokidao.

Ne ide mi u glavu kako mogu da prave takve gluposti da sluške sa istim konektorom i istim featuresima nisu kompatibilne, a na kutiji ništa ne piše, samo Apple Earphones with Remote and Mic, ista kutija kakva je i za ove prethodne.

Znači nema ništa više što može da se doda na 3gs :)?

ima, veća rezolucija ekrana, ali samo kad hardver bude mogao to da isprati, a da se i dalje može spakovati u kućište sličnih dimenzija, da košta isto i ima istu potrošnju. Sada to ne može. Za 800 x 480, koliko će imati sledeći iPhone, potrebno je doraditi OS, a programeri moraju da prepravljaju aplikacije. Naravno, i sada može da se ponudi iPhone 4G, ali taj hardver neće biti dovoljno jeftin da bi išao u telefon tog cenovnog ranga, niti štedljiv da baterija od 1300-ak mAh može da mu pruži dovoljno dobru autonomiju. Apple nije Nokia ni HTC da ponudi nešto što je samo u specifikaciji bolje, a realno nije upotrebljeno na pravi način... Creative je godinama imao uvek plejer sa 10x više opcija od iPod-a i uvek su failovali sa prodajom, svaku generaciju iznova. Microsoft ne znam ni šta radi sa Zune-om, čemu to uopšte? Zune HD je ok kao gedžet za one koji se lože na hardver, a kad ih pitaš ok, a šta će ti sprava koja staje u džep i pušta 720p filmove, oni kažu - "kul je, odeš kod druga i odneseš film u HD-u, povežeš na TV i gledaš...". A zaboravlja da u 16GB može da stavi 2 takva filma. U trenutku kada iPod Touch i iPhone budu imali 128GB memorije i oni će imati mogućnost da puste HD film preko iPod-konektor-HDMI kabla (koji će se dokupljivati :)), a tada će iPhone imati i FrontRow i sve će da izgleda daleko lepše od onog smešnog menija koji ima ZuneHD sada...

ima, veća rezolucija ekrana, ali samo kad hardver bude mogao to da isprati, a da se i dalje može spakovati u kućište sličnih dimenzija, da košta isto i ima istu potrošnju. Sada to ne može. Za 800 x 480, koliko će imati sledeći iPhone, potrebno je doraditi OS, a programeri moraju da prepravljaju aplikacije.

ako je verovati glasinama :) tablet koji Apple sprema za sledecu godinu ce biti 10" i imati "bar" 720p rezoluciju.

i ono najbitnije - imace iPhone OS ;)

U trenutku kada iPod Touch i iPhone budu imali 128GB memorije i oni će imati mogućnost da puste HD film preko iPod-konektor-HDMI kabla (koji će se dokupljivati )

mislis preko "LightPeak-a" ... ;)

Za 800 x 480, koliko će imati sledeći iPhone, potrebno je doraditi OS, a programeri moraju da prepravljaju aplikacije.

Hehe, ko je nama beše psovao 5800 XM što ima uzak ekran, a sad će mu i iPhone preći na widescreen? Ali ne brini, tako je bolje, telefon je tako mnogo lakši za držanje, samo će ti trebati malo da se navikneš.

Apple nije Nokia ni HTC da ponudi nešto što je samo u specifikaciji bolje, a realno nije upotrebljeno na pravi način.

Stvar ukusa. Ja recimo mnogo više cenim mogućnosti nego eleganciju. Klasičan Linuxaški sindrom. :)

Creative je godinama imao uvek plejer sa 10x više opcija od iPod-a i uvek su failovali sa prodajom, svaku generaciju iznova.

Creative je drugi najveći proizvođač mp3 plejera na svetu i do sada je na njima ostvario 400 miliona dolara čistog profita. Što bih ja voleo da failujem tako.

Apple može da napravi izvrsni priručnik "Kako najbezobraznije odrati svoje klijente, a da te oni vole još više". Stvarno su majstori za to, a na našu najveću žalost, i mnoge druge IT firme su počele da uče iz tog priručnika. Upravo Creative je odličan primer. Kada se Apple pojavio sa svojim izuzetno skupim iPod-om i počeo da beleži dobre rezultate u prodaji, Creative je jednostavno podigao cene svim svojim novim modelima za oko 30%, stvarajući na taj način iluziju višeg kvaliteta u umovima kupaca. Muzli su tako kupce neko vreme sve dok 2005 nisu ponovo unormalili cene na realni nivo, što im je donelo skok prodaje od 65%, ali i pad profita od čak 72%.

Možda sam ja staromodan, ali ja i dalje verujem u maksimu biznisa Henrija Forda: "Ponudi proizvod najvećeg mogućeg kvaliteta, po najmanjoj mogućoj ceni." Maksima Stiva Džobsa je izgleda: "Plati Kinezima što manje da naprave proizvod, pa ga prodaj što skuplje, trošeći pola milijarde dolara godišnje na marketing."

@morbius:
Slazem se sa tobom u vezi politike koju Apple forsira. U stvari, smatram da planeta Zemlja treba da bude srecna zato sto Steve Jobs radi u Apple-u. Da se kojim slucajem kandidovao za predsednika SAD onda bi ceosvet naj****, jer ga zaposleni porede sa izvesnim Adolfom.
Ali moras priznati da uvek izbace proizvod na koji se svi ugledaju. Mogao bih da postavim tabelu za i protiv Applea pa ce se na kraju videti zasto su toliko uspesni:
Za:
- Izuzetan kvalitet svih proizvoda
- Lakoca koriscenja
- Razvoj i promocija novih tehnologija
- Odlican biznis model za sve (Apple, korisnike i developere). Ovde mislim da iTunes Store i App Store
- Rad sa Open Soruce zajednicom

Protiv:
- Zatvorenost i limitiranje mogucnosti svojih proizvoda (npr. IPhone, IPod, QuickTime)
- Cena
- Dodaci za svoje proizvode koji su nekompatibilni sa ostatkom sveta (npr miniDVI -> TV konvertor, specijalni kablovi za IPhone da bi mogo da sliku izbacis na TV, nekomaptibilne slusalice, itd.)

Marketing im nije nista gori id Microsoftovog ali o ovome necu da pricam da ne bi dosao kovac ( :) ).

Imam IPhone 3G i to je fenomenalna spravica kada se jailbrejkuje, ali mi i dalje smeta upotreba iTunesa. Smeta mi ceo koncept sinhronizacije muzike, slika, videa i aplikacija. Toliko mi smeta da trazim pogodnu zamenu za IPhone i cini mi se da je HTC Hero blizu ispuni moje zahteve, ali nije brz kao IPhone.
U stvari.. cekam da se pojavi neki uredjaj baziran na NV Tegra platformi sa Androidom.

Možda sam ja staromodan, ali ja i dalje verujem u maksimu biznisa Henrija Forda: "Ponudi proizvod najvećeg mogućeg kvaliteta, po najmanjoj mogućoj ceni." Maksima Stiva Džobsa je izgleda: "Plati Kinezima što manje da naprave proizvod, pa ga prodaj što skuplje, trošeći pola milijarde dolara godišnje na marketing."

Vidi u jednom postu reći "ja sam linuxaš" i pričati nešto o ekonomiji, prosto ne ide jedno sa drugim. Ili si jedno ili si drugo :).

Prvo, ne možeš da porediš nečije izjave razdvojene gotovo 100 godina. Drugo, poznato je da su se orijentacije svih kompanija menjale 4x kroz 20 vek.

Drugo, najveći kvalitet za najmanje pare je stvar koja uvek važi i uvek će važiti (makar dok ne ukinemo pare, tek ćemo onda imati vrhunski kvalitet).

1900ih godina u cenu jednog uređaja je ulazilo:

- materijala
- radna snaga

2000ih godina u cenu jednog uređaja ulazi

- materijal
- radna snaga
- administracija
- marketing služba
- služba za promociju i reklamu (nije isto što i marketing služba)
- razni sudski troškovi, patenti, zayebancije
- garancija
- potplaćivanje novinara
- otvaranje foruma/sajtova
- organizovanje raznoraznih zayebancija

Je li ti jasno zašto je danas tako teško fokusirati se samo na kvalitet nečega? Ili zašto je cena nečega velika.

Ko je za to kriv? Kupci! Nikao proizvođači. Uvek su kupci krivi. Zašto? Od onog trenutka kada su poverovali da "koka kola osvežava", od tog trenutka su kompanije pored materijala i radne snage počeli da se bave ostalim stvarima, tada se na kvalitet zaboravilo. Jednaku krivicu nosi i država (svaka). Sa svojim poreskim i pravnim sistemima.

2000ih godina u cenu jednog uređaja ulazi

- materijal
- radna snaga
- administracija
- marketing služba
- služba za promociju i reklamu (nije isto što i marketing služba)
- razni sudski troškovi, patenti, zayebancije
- garancija
- potplaćivanje novinara
- otvaranje foruma/sajtova
- organizovanje raznoraznih zayebancija

Sve je to delokrug marketing sektora, a da li će sami da sprovode sve navedene aktivnosti ili će "samo" da vrše koordinaciju sa trećim kompanijama koje pružaju te usluge, zavisi od poslovne politike kompanije.
Druga stvar je što za svaku od navedenih stvari (i još mnoge) postoje planirani budžeti.

Poreski sistemi i drugi, danas neizbežni, državni nameti koji utiču na prodajnu cenu proizvoda su se takođe drastično promenili i znatno zakomplikovali za pomenutih 100 godina, što je samo još jedan argument koji potvrđuje Banetovu tvrdnju da je poređenje besmisleno.

Naravno da je to sve deo marketinga. Ali ako ljudima kažeš "marketing", onda oni misle da je to kada platiš reklamu za vreme emisije "48 sati svadba" :).

U ostalom, školski, danas se orijentacija kompanija zove "marketing orijentacija".

Meni samo nešto nije jasno. Ako neko želi da koristi neki uređaj, a taj uređaj nije najpopularniji na svetu. Zašto mu to predstavlja problem :)?

Imam IPhone 3G i to je fenomenalna spravica kada se jailbrejkuje, ali mi i dalje smeta upotreba iTunesa. Smeta mi ceo koncept sinhronizacije muzike, slika, videa i aplikacija. Toliko mi smeta da trazim pogodnu zamenu za IPhone i cini mi se da je HTC Hero blizu ispuni moje zahteve, ali nije brz kao IPhone.
U stvari.. cekam da se pojavi neki uredjaj baziran na NV Tegra platformi sa Androidom.

Smeta ti iTunes zato što još uvek ne kapiraš neke stvari. Da bi imao nešto što je super, kao što je, što sam kažeš, iPhone, na neke stvari moraš da se navikneš. Kao kad hoćeš da imaš do jaja atraktivan auto sa 19" felnama, a istovremeno da ne bude osetljiv na rupe i da bude udoban. Ne može!
Isto tako, zamisli da je Apple, sa svojom politikom koju si gore naveo, dao korisnicima da čeprkaju po fajl sistemu i sami guraju fajlove i tako instaliraju igre. iTunes i meni i tebi i još trojici od sto korisnika iPhone-a smeta jer nam vređa inteligenciju. S druge strane, zamisli da ne-kompjuterašu, čoveku koji stvarno ništa ne zna o direktorijumima i fajlovima, kažeš da se SSH-uje i dodeli tim i tim fajlovima "0775". Sa iPhone-om, Apple je učinio da može da ga koristi iole inteligentnija sekretarica iz Stejtfilda, Arizona, ali da isto tako bude interesantan i tebi i meni. Ne može i jedno i drugo. Ako me pitaš zašto nisu stavili iTunes kao normalan i omogućili otvoren sistem za čeprkanje kao alternativu, odgovor je jednostavan - to bi Apple korisnički servis koštalo jako mnogo, plus bi mnogo izgubili na prodaji muzike...

Ako koristiš Apple, znači da si skapirao prednosti MacOS-a i iPhoneOS-a... Ali nemoj da pokušavaš da ga koristiš kao da je Linux ili Windows. Prosto, sada si na drugom terenu. Ili ga koristi kako je zamišljeno ili se vrati na stari OS...

Vidi u jednom postu reći "ja sam linuxaš" i pričati nešto o ekonomiji, prosto ne ide jedno sa drugim. Ili si jedno ili si drugo :).

Česta zabluda koja nema veze sa istinom. Razlozi ovakvog uspona Linux-a su pre svega ekonomski.

Prvo, ne možeš da porediš nečije izjave razdvojene gotovo 100 godina. Drugo, poznato je da su se orijentacije svih kompanija menjale 4x kroz 20 vek.

Što se stvari više menjaju, više ostaju iste. Koliko god da je vreme usložilo poslovanje, osnovni principi se nisu izmenili. Ili ćeš potrošačima da nudiš dobar odnos kvaliteta i cene ili ćeš da im prodaješ maglu. E sad, ta magla može imati više formi. Može recimo biti proizvod koji ne vredi koliko se za njega traži, samo je lepo upakovan i vrti se neprekidno na televiziji.

Ko je za to kriv? Kupci! Nikao proizvođači. Uvek su kupci krivi. Zašto? Od onog trenutka kada su poverovali da "koka kola osvežava", od tog trenutka su kompanije pored materijala i radne snage počeli da se bave ostalim stvarima, tada se na kvalitet zaboravilo. Jednaku krivicu nosi i država (svaka). Sa svojim poreskim i pravnim sistemima.

E pa vidiš, ne možeš tako lako kriviti kupca. Mnogo ljudi jednostavno nemaju vremena da bi se obrazovali o svakom proizvodu koji tokom života nabavljaju, zato i služe razne organizacije za zaštitu potrošača. Na žalost, reklamokratija je mnogo bogatija i moćnija od njih, a narod će vremenom poverovati u očiglednu laž koja im se stalno ponovlja, kao što reče Jozef Gebels.

Inače, uprkos razlici u veličini kompanija, marketinški budžeti za Severnu Ameriku kompanija Coca Cola i Apple su jednaki. Koliko novca daje prva da ubedi ljude da im u životu treba crna zašećerena vodica od koje trule zubi, toliko daje druga da ih ubedi da im treba manipulacija slikama sa dva prstića na mobilnom telefonu.

Ne max.. nisi me razumeo.
IPhone poseduje cut/copy paste mehanizam. Zasto ne dozvole kreiranje foldera za slike pa da ih sam razvrstavam kad mi padne na pamet.. npr dok se vozim u autobusu. Slike sam ja napravio i imam pravo da radim sa njima sta hocu. Ali ne.. moram da ih sve vratim nazad na racunar pa da ih tamo sortiram i sinhronizujem. To je kompikovanije nego da su dozvolili da na telefonu sam razvrstavas slike.

Ne max.. nisi me razumeo.
IPhone poseduje cut/copy paste mehanizam. Zasto ne dozvole kreiranje foldera za slike pa da ih sam razvrstavam kad mi padne na pamet.. npr dok se vozim u autobusu. Slike sam ja napravio i imam pravo da radim sa njima sta hocu. Ali ne.. moram da ih sve vratim nazad na racunar pa da ih tamo sortiram i sinhronizujem. To je kompikovanije nego da su dozvolili da na telefonu sam razvrstavas slike.

npr. meni je ITunes super software, playlist, drag & drop, sredjivanje slika je elegantnije na kompu nego na samom telefonu itd.

Nedostajao mi je ITunes za kratko vreme koje sam koristio 5800...

Opet valjda je sve stvar navike...

E pa vidiš, ne možeš tako lako kriviti kupca. Mnogo ljudi jednostavno nemaju vremena da bi se obrazovali o svakom proizvodu koji tokom života nabavljaju, zato i služe razne organizacije za zaštitu potrošača. Na žalost, reklamokratija je mnogo bogatija i moćnija od njih, a narod će vremenom poverovati u očiglednu laž koja im se stalno ponovlja, kao što reče Jozef Gebels.

Inače, uprkos razlici u veličini kompanija, marketinški budžeti za Severnu Ameriku kompanija Coca Cola i Apple su jednaki. Koliko novca daje prva da ubedi ljude da im u životu treba crna zašećerena vodica od koje trule zubi, toliko daje druga da ih ubedi da im treba manipulacija slikama sa dva prstića na mobilnom telefonu.

Pa kako nisu krivi, ako ne znaju. Od kad je neznanje opravdanje. Ne znaš - zaslužuješ najgore.

Što se tiče poslednje rečenice tvoje, poređenje ti ne stoji ni malo. Jer od koka kole imaš stotine boljih napitaka, a od iphoneta koliko boljih telefona? Vrlo moguće nijedan.

uh nijedan :d prosto neverovatno da ljudi za koje mislim da su objektivni uglavnom kada je u pitanju iphone kao da se transformisu... :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno