Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako da zabatali te priče o tvojim audiofilskim sluškama od €30, mene nisi prevario.

Nije rekao audiofilske, ali s obzirom na "kvalitet" Apple-ovih, jesu. :d
Ako hoces "nesto vise", ima i to. ;)

Senn MX360 su nebo i zemlja za default sluske Apple-ovih uredjaja i vecina mp3 plejera ostalih proizvodjaca, a IE kao ovaj AKG su Mars i Zemlja. :d

Pritisni dugme sa strane da zumiraš, nema kud prostije od toga. Naravno, ne zumira tako brzo i glatko kao iPhone, ali razlika u procesorskoj snazi između ova dva telefona je ogromna.

Niti precizno kao iphone, cela sustina je da se sto brze i preciznije skalira stranica kako bi se sto vise videla slova na ekranu, to jednostavno nije moguce za klasicnom zoom metodom gde on zumira po odredjenim zadatim velicinama koje nikada nemogu da potrefe kako treba velicinu koju zelimo u odnosu na ekran, ili je previse veliko ili je previse malo sa multitouch se to radi u delic milimetra dok na 5800 je isto ko i na n95 kada se za pravu velicinu mora tacno ukucati procenat zooma jer ponudjen zoom sa plus i minus jednostavno ne odradjuje posao.

Kao sto ranije napisah, sve to izgleda slicno na papiru, ali u praksi ja sam za mesec dana procitao dve pdf knjige od po 300 strana na iphone-u dok na n95 nisam uspeo nijednu bas zbog ovih naizgled "sitnih" stvari koje u stvari zivot znace u realnom zivotu.
Ko je stvarno probao da radi sa ovim fajlovima na oba mobilna sistema zna o cemu pricam , nije dovoljno imati samo opciju citanja fajlova i opciju zoom-a.

Poslednja izmena od urednika:
Da li se zna kada ce kod nas moci da se nabavi 3gs po nekoj normalnijoj ceni (reda 400-450e). Vidim po oglasima da ga valjaju za 700E, a to je ipak malo previse za nesto sto moze da ispadne na beton. Mislim da je 3gs mnogo zreliji proizvod u odnosu na 2g-3g. Iako se na prvu ruku cini da su izmene minimalne.

Ti da si odrastao znao bi da je doživljaj zvuka subjektivna stvar i da ne postoji "bolje" i "lošije" kod uređaja koji su u istoj kategoriji. Postoji samo ono što se meni više sviđa kako zvuči.

Tako da zabatali te priče o tvojim audiofilskim sluškama od €30, mene nisi prevario.

E da i da pogodim šta ima bolji zvuk - iPod. Za mene naravno. A za tebe će uvek bolji zvuk imati Nokia.

P.S. Evo sad sam gledao neke testove i sa tehničke strane, Nokia 5800 ima dobre rezultate, tako da iako ga nisam probao ne sporim da je dobar plejer. Ostaje samo subjektivna komponenta, tj. ono šta se nekome više sviđa oko čega se ne vredi ubeđivati. Neko voli samo visoke, drugi samo baseve itd.

Stav ti ide s'godinama ;) + "sreca" sto posedujes "the one and only" telefon u sr :)
Verovatno ti je bitno da "gruva bas" :d pa otuda i ovakav odgovor ;)

p.s. blago tebi i tvojim komentarima kada moras prvo da googlas pa da "odgovoris"
:wave:

Da, izvinjavam se što nemam 5800 pa sam eto "morao" da googlam. Ti inače sigurno sve znaš pa nikad ne koristiš google. Baš si mi doskočio i pokazao kako sam glup. Ah sad neću moći da spavam.

Jadan ja, ne smem više nikad da googlam, to je baš bilo glupo od mene. Šta mogu nisam wunderkind kao ti, oprosti mi. Budi čovek kad si već tako pametan i zreo.

Inače u svoj svojoj pameti si promašio, nažalost imam glupo lampaško predpojačalo bez ton kontrola. Ima samo source selector i volume potenciometar. Prisiljen sam da slušam muziku ravno. Mada sa MOSFET snagašem i kutijama koje imam verovatno bas "gruva" jače nego kad ti pojačaš bass i treble do daske. Ali ton kontrole i ekvilajzeri nisu za nas decu, ne daju mi mama i tata, pa sam morao da kupim audiofilski sistem da bi mi i ravan zvuk kolko tolko "gruvao". Šta ćeš..

Da, izvinjavam se što nemam 5800 pa sam eto "morao" da googlam. Ti inače sigurno sve znaš pa nikad ne koristiš google. Baš si mi doskočio i pokazao kako sam glup. Ah sad neću moći da spavam.

Jadan ja, ne smem više nikad da googlam, to je baš bilo glupo od mene. Šta mogu nisam wunderkind kao ti, oprosti mi. Budi čovek kad si već tako pametan i zreo.

Inače u svoj svojoj pameti si promašio, nažalost imam glupo lampaško predpojačalo bez ton kontrola. Ima samo source selector i volume potenciometar. Prisiljen sam da slušam muziku ravno. Mada sa MOSFET snagašem i kutijama koje imam verovatno bas "gruva" jače nego kad ti pojačaš bass i treble do daske. Ali ton kontrole i ekvilajzeri nisu za nas decu, ne daju mi mama i tata, pa sam morao da kupim audiofilski sistem da bi mi i ravan zvuk kolko tolko "gruvao". Šta ćeš..

Upravo si/ste pomesali babe i zabe...
1. ukoliko ste audiofil onda znate kakve implikacije imaju elektronske cevi na distorziju zvuka i da zvuk nije bolji sa njima nego gori.. problem je sto gori zvuk - zagadjen visim harmonicima deluje lepse mozgu nego originalan zvuk koji se reprodukuje

2. kada vasu prenosnu karakteristiku lampasa koje hvalite stavite na papir, vidite da svaki dobro napravljen pojacavac sa obicnim tranzistorima daje znatno bolje performanse, a opet cevi se "lepse" cuju...

tako da kada neko kaze da na papiru stoji da je bolji zvuk to ko zna sta znaci, jedan use case... sam frekventni odziv pojacavaca moze da se meri na sto nacina, kako su ga oni merili to ko zna

Offtopic

Samo mala ispravka što se u ovom slučaju radi o lampaškom predpojačalu, dok je pojačalo MOSFET tranzistorsko, u suštini hibridno pojačalo.

Koliko vidim, na 3GS-u su se bas potrudili oko zvuka. Evo testa koji se bazira na merenjima, ne na subjktvnom utisku:

http://www.gsmarena.com/apple_iphone_3gs-review-369p6.php

Inace niko nije odgovorio kada se ocekuje neka normalnija (400-450e) cena 3GS-a :( - sad ga kod nas valjaju za 700e.

cekaj bre
kako ~90 decibela za zvuk??? el sam ja lud ili bi trebalo da je

20 log ( 1/(2^16)) = -96 dB ?? wtf zar to ne znaci da oni nemaju cak ni 16-bitni zvuk???

90dB je negde 15-bitni zvuk

Poslednja izmena:
cekaj bre
kako ~90 decibela za zvuk??? el sam ja lud ili bi trebalo da je

20 log ( 1/(2^16)) = -96 dB ?? wtf zar to ne znaci da oni nemaju cak ni 16-bitni zvuk???

90dB je negde 15-bitni zvuk

??? pa to su izmerene vrednosti... kakve to ima veze sa 15 bitnim ili 24 bitnim DA konvertorima ili cime vec (sta si vec hteo da kazes)???

??? pa to su izmerene vrednosti... kakve to ima veze sa 15 bitnim ili 24 bitnim DA konvertorima ili cime vec (sta si vec hteo da kazes)???

Pa fora je da ako hoces da imas 16-bitni zvuk reprodukovan onda mora da imas odnos signal/sum bar 96 decibela... ako oces 24-bitni zvuk recimo onda treba reda 120 db..

Moze on da ima 16-bitni konvertor ugradjen ali dzaba kad sum pojede one najlakse bitove

Ne znam za tu tvoju računicu, verovatno je nisi izmislio ali nijedan od ovih uređaja nema ni signal to noise ratio ni dynamic range veći od 96dB u apsolutnoj vrednosti.

audioi.jpg

^

zato sto ne postoji perfekcija ;)

btw sad mi je jasno sta si hteo da kazes genuine.

Poslednja izmena:
Sticajem okolnosti zamenih iPhone 3G za 3GS 32gb. Razlika u brzini je stvarno vidljiva, otvaranje stranica u Safariju, zoom, pregled, scroll prsto leti. Imate osećaj kao da se strana učitava na desktop računaru. Mislim da je glavna prednost količina slobodne memorije posle boota (160mb naspram 50mb). U kombinaciji sa bržim procesorom i backgrounderom multitasking radi bez ikakvih problema npr. sa non stop rezidentnom iGo aplikacijom radi bez ikakvih problema. Takođe otvaranje sms aplikacije je osetno brže kao uostalom bootovanje, pokretanje svih aplikacija i instalcija istih... Baterija traje približno isto, kamera jeste bolja ali nije to neka wow razlika. Kompas ok radi :) Sve u svemu logičan korak napred ali trenutno u cenovnom pogledu skorz neisplativ prelazak.

Poslednja izmena:
Hehe, meni se recimo isplatilo da podam 3G za 400 i kupim 3GS za 600 (još nisam uganjao povrat poreza u Češkoj..kad to završim, izaći će me 500). Ponajviše zbog strašne sporosti 3G-a. Dešavalo mi se da stojim 3-4 minuta ispred zgrade u kojoj treba da posetim nekoga, jer mi se zakucao SMS.app, a broj stana u poruci, pa onda gasi telefon, pa čekaj 3 minuta da se upali opet :d Dobro, jeste da je u telefonu bilo svega, ali opet, baš je bio smor. Pa onda upotrebljivost telefona dok putujem...dok upalim program rasporedom metro stanica, već sam sišao u metro i već mi je pobegao baš onaj koji mi je trebao i sl.
A i kompas mi je dobro došao. Jednom sam sa 3G u Beču krenuo u pogrešnom smeru, telefon je, verovatno dok je još kalibrisao poziciju, pokazao da idem u dobrom smeru, ja zapamtio kud treba da idem i opalio niz neki bulevar, da bih posle 15 min šetnje shvatio da idem u suprotnom smeru :d Da sam imao kompas, odmah bih se okrenuo u smeru koje mi je trebao :)

Iako sam fotograf i gadim se kamerica na telefonima, iPhoneove stare sam se posebno gadio. Nisam uradio ni 20 sličica njom, a ovom sad već mogu da zabeležim nešto, "obradim" odmah i tako upotrebljivo gurnem na Flickr i da još budem zadovoljan rezultatom :)

Nisam u toku kakvo je stanje pa da pitam...jel u USA moze da se nabavi 3GS na neku varijantu ili je to nemoguca misija i dalje zbog ugovora?

Mrka kapa :) Mada možda možeš naći polovnih, ali koja je onda razlika kupovao ovde, a kupovao tamo :)

U ceni :)

Pa i nije. Tamo je daleko skuplji od onih $199/299 kad kupuješ bez ugovorne obaveze, ali i dalje zaključan, ovde je skoro isto toliko nov, a otključan :)

Meni reche chovek da je u USA uzeo 3GS 16GB za 420$ regularno u prodavnici.

Moze se reci da ce sada iPhone-ovi biti jeftiniji jer ih u UK pored O2 daju i Vodafone i Orange :).

PItanje je kako će da se kreće cena kod nas iPhonova jer 3.1 software je za sada nemoguće otključati, a svi novi iPhonovi će stizati sa dotičnim.

Meni reche chovek da je u USA uzeo 3GS 16GB za 420$ regularno u prodavnici.

Mozda za 420€ :) Ne znam, poslednja info koju imam je ta da su bez pretplate telefoni $600-700. Mislim da bi mi Apple vec 3x slao mail da svira o snizenju da isto postoji:)

Moj savet je da ganjate italijanske ili ceske telefone, jer su otkljucani. Bolje dati 100€ vise pa imati funkcionalan telefon, nego dati 100 manje pa da vam telefon par meseci cuci u fioci, jer ste greskom digli na neki buduci 3.1 :)

U decembru prošle godine sam ja svoj 3G 16GB kupio od lika koji ih je donosio iz Švajcarske za 520€ :)
Koji si model dobio Stevs? :)

iPhone i EU, stiglo cak i na mondo (a znamo koliko su oni it pismeni):
http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=148296

i treba tako! ne ****** da uvaljuju!

jel znate sta su mi rekli na sajmu grafike na GlobNet-ovom štandu kad sam izneo primedbu da su nam na 2 od 4 Alu-iMac-a crkli ekrani (pojavile se žute fleke) - "to je office mašina (?!? wtf ?) i nije predviđena da radi duže od 8 sati dneveno. kupite MacPro." :D :D :D :D :D :D :D

:bottle::guitar:

e tako! i treba da napišu: "ne koristiti duže od 125.5 sekundi.", "ne koristiti na temp. većoj od 35 stepeni..."...!

OMG :smackbum: :S:

A telefoni iz usa (3gs) koji se ne uzimaju preko ugovora (599$-699$) da li su oni simfree?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno