Šta je novo?

iPhone 16

Nije poenta u broju prodatih uređaja, verujem da je prodaja fantastična i viđam i ja svuda po EU iPhone svuda gde se krećem, poenta je da kada prosečan EU državljanin kupi iPhone, ekstremno malo troši na aplikacije i in-app kupovine sudeći po rečima Apple CFO-a, a to je iz godine u godinu sve veći deo Services kolača u Apple kvartalnom bilansu. Kao so na ranu sada imaju i DMA koji ih dodatno košta, i postaje upitno ima li smisla ulagati dodatno u EU tržište kad su zarade u Services delu mizerne (pretpostavljam da je slično i sa ostalim servisima van App Store-a, kontam Spotify je drastično popularniji od  Music-a na primer).

Jedno glupo pitanje, da li svi modeli- i ovi sa i ovi bez fizicke sim, imaju 5g modem?
Znam da je ranije model za us bio 5g, ovi nasi nisu

od 12 svi imaju 5G

Po onome sto ja vidim (kolege, raja po gradu) u Nemackoj, ugrubo receno, 60-70% je Apple (i tu je neki odnos 50/50 vanila i pro varijanta), 20ak % su Samsunzi (uglavnom S serija) i mozda 10% su Kinezi (Xiaomi i ostali). Ne znam kako je u ostalim drzavama ali verujem da nije bitno drugacije.
Ponavljam, ovako od oka procena 😁
Slazem se, isto sam primjetio. Starija populacija fura starije uredjaje, mladji dosta vanila varijante a pro max modele vecinom auslenderi 🤣 (i sam sam takav), izbjeglice itd. 70% populacije sigurno da su korisnici ajfona.

Malo je offtopic ali, kako se obično ponašaju cene starijih modela kad izadje novi. Konkretno, kad izađe 16ka koliko brzo se moze ocekivati pad cene 13-ice?

Malo je offtopic ali, kako se obično ponašaju cene starijih modela kad izadje novi. Konkretno, kad izađe 16ka koliko brzo se moze ocekivati pad cene 13-ice?
Cini mi se da nece jos dugo, a i ako padne nece to biti neka velika cifra. IP13 je i dalje jako dobar telefon, a za nekog "obicnog" korisnika u poredjenju recimo sa 15tkom ili 16tkom je samo taj AI i Dynamic Island razlika, ovo sve ostalo mu dodje na isto

Jos 2 dana do eventa...
Ozbiljna dilema koji model ove godine uzeti.
Ovim potezom da povecaju dijagonalu na obicnom pro su me zagolicali da posle mnogo godina predjem na obican pro, nisam od xs-a imao kompaktan telefon. Mozda cak i ako Vanila ajfoni budu imali isti a18 chip i 8gb memorije i taj bi mi igrao ulogu jer ne slikam nesto preterano niti primecujem neku razliku izmedju 60 i 120hz.
S druge strane, 6'9 PM najjaca baterija, idealan za sve osim u dzep da ga stavis :unsure:

Kad krece pre-order? Citam po netu da 13.09. da li to znaci i za nas?

Citao sam negde da smanjuju kapacitet 16 plus baterije samo iz razloga zato sto je 15 plus baterija i prodaja bila toliko dobra da je bio osetan pad u prodaji 15PM korisnika koji vole veći telefon, pa sad to rade kako bi povecali prodaju 16PM. Ima li istine u tome, ispada da je 15 plus sto se tog dela tice bolja kupovina nego 16 plus? 16 plus ce imati AI i bolji chipset ocigledno

Citao sam negde da smanjuju kapacitet 16 plus baterije samo iz razloga zato sto je 15 plus baterija i prodaja bila toliko dobra da je bio osetan pad u prodaji 15PM korisnika koji vole veći telefon, pa sad to rade kako bi povecali prodaju 16PM. Ima li istine u tome, ispada da je 15 plus sto se tog dela tice bolja kupovina nego 16 plus? 16 plus ce imati AI i bolji chipset ocigledno
15 Plus ima samo oko 9% udela u prodaji, tako da to ne moze biti istina.🙂 Čak će taj Plus model verovatno da ugase sledeće godine, tj. da ga zamene za Slim/Air model.

Edit: meni bi Plus modeli bili ok da imaju 120Hz, pošto nemaju, išao sam na PM... Nije bila toliko velika razlika u ceni... Plus modeli imaju preveliku cenu u odnosu na karakteristike i cenu Pro Max modela. Nije ni čudo što im je prodaja slaba.

Nikad manji hajp na forumu u vezi novog iphone i ios, a očekuje se najviše novina u poslednjih ko zna koliko godina :)

Videćemo sutra šta će predstaviti ali uglavnom se dosta toga već zna i ne deluje ništa posebno. Poslednji mi je bio iPhone 7 128GB kog sam kupio na 6 rata preko Telenora za 89k uz paket od 1750 din. (maloprodajna cena je bila oko 115k) i to je bio najbolji telefon kog sam imao. Sada su preko operatera preskupi telefoni a postpaid pretplata dosta skuplja. Zbog previsoke cene morao sam da napustim iOS i vratim se na Android. Više me zanima kakav će biti SE 4 i da li će to da valja po nekoj pristupačnoj ceni jer je došlo vreme da se menja Redmi.

Nikad manji hajp na forumu u vezi novog iphone i ios, a očekuje se najviše novina u poslednjih ko zna koliko godina :)
Najviše novina u odnosu na X možda. 😅
Mene najviše zanima bakarna boja kako izgleda uživo.

A zasto ljudi ocekuju isti ili veci hajp? Ovo je sada vec stari koncept, trzite koje je zrelo, razvijeno, podmireno.

Da se ne ulaze more para u marketing i hajpovanje ljudi, ovo bi bila potpuno nebitna kategorija.

Telefoni vec zavrsavaju brdo stvari.

Biće zanimljivo kad i ako izbace nešto kao što Samsung ima DeX ali da ima podršku za MacOS aplikacije pa da se koristi kao zamena za Mac sa nekim Docking Stationom i monitorom. Trebaće bar 16-32GB RAM i 2TB prostora ili više.

Nema hajpa jer isto izgleda vec 3-4 godine. A hardverski jedva primetis i uz side by side

U kom pogledu će AI da se implementira u telefone i da to značajno doprinosi korisniku? Ako se misli na ono veštačko peglanje i ulepšavanje slika i tako neke stvari, to uopšte nije nešto posebno... A promoviše se kao da je nešto wow. I to je softverska stvar, ne znam što to povezuju sa modelom telefona?

Biće zanimljivo kad i ako izbace nešto kao što Samsung ima DeX ali da ima podršku za MacOS aplikacije pa da se koristi kao zamena za Mac sa nekim Docking Stationom i monitorom. Trebaće bar 16-32GB RAM i 2TB prostora ili više.
Apple to nikad neće da uradi. Da je hteo, mogao je to glat sa iPad pro (hardver je i više nego sposoban). Neće sebe da kanibališu

Zanima me da li ce da ostave pro modele na 8gb rama ili ce dizati.. Poslednjih dana sam citao da ce navodno dici ram memoriju na pro modelima.

Nazad
Vrh Dno