Šta je novo?

iPhone 16

svaka cast vama sto mozete bez maske bez zezanja, nije mi toliko da se ne ‘podere’ nego sto jednostavno klizi iz ruke
Ja koristim bez i ispao je bar 50puta ali se nije slomio jer imam AC+. Razmatram da pređem sa 14 pro na 16 običan ako ubace 120hz. Drugar koristi običan 12 i kad ga uzmem u ruku toliko je lagan u odnosu na 14 pro da je milina koristiti ga. A ovako na oko radi jednako brzo

Mislim da nema nista od pro motiona na vanila modelima bar do ip16

Bilo je više nezvaničnih informacija, 120Hz na vanila modelima tek od iP17.
Što se tiče kupovine, može se komotno preskočiti dve generacije uređaja... Naravno, kome budžet nije nikakav problem, zašto da preskače ako voli da ima "poslednju reč tehnike".😁

svaka cast vama sto mozete bez maske bez zezanja, nije mi toliko da se ne ‘podere’ nego sto jednostavno klizi iz ruke
Meni dbrand radi posao, pa mi ne klizi, a ovako klizi baš, jer je matiran iza.

Ovo sto Djilkos kaže, dbrand i nema problema sa klizanjem.
Meni se čini da ću na 15 pro (sa 13pro) jer mi ne deluje kao velika promena u odnosu na 15, pritom je teži i veći

Ne bi me cudilo da od 17 na non pro bude 90hz :) kad vec ljudima ne treba zasto forsirati :) Bogovi marketinga bili i bice. Zamisljam prodaju Samsunga, Xiaomija, Honora sa 60hz danas 😂

Ja sam prodao za 450e iPhone 12 star mesec i nešto dana, dobijen novi od Apple-a jer je stari propustio vodu. Hvala Apple-u što nema neke velike razlike od 12 do 16 modela :)

Pozdrav ljudi.
Iskrsao mi je sluzbeni put u Ostin, Teksas na nedelju dana sredinom oktobra.
Zanima me vase misljenje za kupovinu 16 pro tamo.
Imam 14 pro, u februaru ce mu 2 godine.
Da li odraditi tamo trade in ili kupiti 16 pro bez trade in, a 14 pro prodam ovde?
Da li telefon koji budem kupio tamo radi na nase mreze?
Kako u USA oni gledaju na trade in s obzirom da telefon nije kupljen od autorizovanog apple prodavca nego na kp ili po mobilnim prodavnicama, da li to moze biti problem?
I poslednje sto se tice carine, ako odradim tamo trade in i uzmem 16 pro , da li mogu imati sa carinom problema?

koliko znam za kanadu je da na osnovu serijskog broja vide sve sto ih interesuje i ponude ti cenu.. meni je nekako bolje kad preko kupis...
taj sto sam uzeo evo radi na nasoj mrezi bez ikakvog problema a sto se tice carine najbolje ti je da kutiju ne nosis za sobom, telefon u dzep i to je to..

Pozdrav ljudi.
Da li odraditi tamo trade in ili kupiti 16 pro bez trade in, a 14 pro prodam ovde?
Kako u USA oni gledaju na trade in s obzirom da telefon nije kupljen od autorizovanog apple prodavca nego na kp ili po mobilnim prodavnicama, da li to moze biti problem?
I poslednje sto se tice carine, ako odradim tamo trade in i uzmem 16 pro , da li mogu imati sa carinom problema?
Odradis tamo trade in i kutiju bacis, nemoj da nosis. Telefon nakon toga u dzep i niko nece nista da te pita.
Ja sam jednom kutiju nosio preko granice i nista nije bilo, ali moze da ti se desi da ti je nadju i da ti naprave glupost, plus moras posle toga sve da platis, plus ce za kasnije uvek da te zezaju zbog toga.

Pozdrav ljudi.
Telefon radi ovde, moze trade in ali ces dobiti manje para nego na KP.

E sad, sredinom oktobra ce biti jaaako tesko kupiti telefon u prodavnici. Nestasice Pro modela traju dugo zadnjih nekoliko godina.

I meni se cini da ce biti ova poslednja varijanta, ne verujem da ce se 16 pro moci naci vec u oktobru tako lako u prodavnici, cak ni u USA

I vodi računa da plaćaš sales tax na cenu sa sajta, a to je 6.25% za Texas.

Hvala svima na odgovorima.
Mada i taj sales tax nije strasan, svakako izadje jeftinije nego kod nas.
Samo se nadam ce biti dostupan u oktobru, ili da se odradi neki preorder ako bude postojala mogucnost :)

Ono sto je od svega najveci nonsens jeste cinjenica da ce se prodaja modela 16 uglavnom zanisvati na AI funkcijama i slicnim novotarijama,a da te iste funkcije nece biti dostupne u EU.
Sto se tice nestasice pro modela,za 15 seriju se ipak dosta manje cekamo nego na 14.
Razmisljam da predjem i ja sa 14PM,ali cekam evo taj 09. da vidim sta su menjali (mada ne verujem da su menjali puno).
Po prvi put razmisljam o pro modelu,ali se opet plasim da mi nece odgovarati nizi kaoacitet baterije.

Biće dostupne u EU. Biće dostupne svuda, samo siri mora da je na engleskom jeziku.

@Despot92
Biće, naravno. Ako imaš opciju, naruči ga za tamo gde ćeš biti i može lako da se desi da te sačeka :)

ja sam 14 pro max uzeo bukvalno 2 nedelje posle pustanja u prodaju, doduse u kanadi..

Ma biće ga tamo sredinom oktobra sigurno. Oni nemaju fizički SIM

i sad se razmisljam vredi li uzimati 16ku
doduse tu 14ku sam uzeo devojci, ja jos furam xiaomi mi 9t pro i razmisljam se da prvi put u zivotu uzmem apple

Ne sećam se kako je bilo prošle godine, kad se pojavio IP15 pro na KP ?

Biće dostupne u EU. Biće dostupne svuda, samo siri mora da je na engleskom jeziku.
Koliko sam ja shvatio, neke ključne AI funkcije neće biti dostupne korisnicima koji su na App storovima zemalja EU.
Obrazloženje je kao da Apple ne zna da li će se te funkcije uklapati u EU regulative i da li će biti podložne ograničenjima u budućnosti, pa rade ovo preventivno.
Apple očigledno želi da ograniči uticaj EU odluka na pad profita i bira put dalje konfrontacije.
Ideja je da korisnici iz EU pređu na druge prodavnice, npr. US App Store...

Zamislite taj sudbinski obrt u odnosu snaga kad bi odjednom pola EU korisnika krenuli da se prijavljuju na srpski/bosanski/crnogorski App Store da bi dobili AI funkcionalnost, realno zatvorio bi se pun krug :ROFLMAO:

S druge strane, nije mi jasan Apple, kapiram da compliance sa DMA regulativom košta para i komplikuje im sve živo, ali kako misle da prodaju novi iPhone u EU ako je isti osakaćen za dobar deo funkcionalnosti u samom startu. Jedino logično objašnjenje mi je da im je EU procentualno vrlo sitno tržište, negde sam video da im je revenue u EU tipa samo 7% u odnosu na sve ostale, malo nerealno da poverujem ali ko zna, možda je zapravo i tačno, uzevši u obzir da je iPhone daleko manje korišćen izvan Severne Amerike u korist Androida.

Evropa (ne EU) im je za iPhone drugo trziste, po kolicini prodatih jedinica.

Ne postoji lak način da se to potvrdi ali vrlo verovatno je tačno.

Inače, za ovih 7% sam proverio malo pre - to je zapravo App Store revenue u EU, globalno, sudeći po onome što je Luca Maestri, CFO izjavio tokom kvartalnog poziva sa deoničarima u Q1 ove godine. Iskreno, to je baš baš malo ako uzmemo u obzir veličinu i kupovnu moć u EU, ali makar je sad malo jasnije zašto se Apple-u ne žuri da pusti AI u EU sad kad imaju DMA na grbači.

Po onome sto ja vidim (kolege, raja po gradu) u Nemackoj, ugrubo receno, 60-70% je Apple (i tu je neki odnos 50/50 vanila i pro varijanta), 20ak % su Samsunzi (uglavnom S serija) i mozda 10% su Kinezi (Xiaomi i ostali). Ne znam kako je u ostalim drzavama ali verujem da nije bitno drugacije.
Ponavljam, ovako od oka procena 😁

Nazad
Vrh Dno