Šta je novo?

iPhone 15

Odličan je naslov 😁

Apple’s iPhone 15 cables could be limited to sluggish data transfers

https://www.cultofmac.com/828208/apple-iphone-15-cables-could-be-limited-to-usb-2-0

Kako god bilo, prema trenutnom načinu korišćenja, to mi skoro ništa ne znači, ali i dalje mislim da je neprimeren potez.

Ono što me mnogo više zanima je poboljšanje kamere, procesora, veći kapacitet baterije i dodatak RAM memorije koja me nikad nije zanimala na iPhone-u, osim fenomenološki još u doba untethered jailbreak-a i SBSettings tweak-a u okviru koga je postojala opcija da oslobodi RAM od cache-a, ali ni tad nisam primećivao nikakvu razliku pošto im je RAM management bio odličan.
Ovo povećanje njegove količine może nešto da sugeriše, ali videćemo šta i na koji način će to uticati na starije modele sa novim softverom i aplikacijama.
Ne znam cemu problemi i kudenje oko kablova, ko hoce full USB throughput, ima gore resenje, kostace 20/40Gb kabl ko svetog petra kajgana, ali kroz par meseci ce izaci baseus/essager/mophie ili koji vec se bavi sada, i radice sve super a 3-4x jeftinije od originalnog iz apple storea.
Ne verujem da ce Pro modeli imati hdmi-out, eventualno USB-C hub da se prikljuci (mada i to sumnjam, znajuci njih, ali ajde, na iPad Proovima cini mi se da imaju to), tako da svejedno.
Da je veliki korak, jeste, daleko veci skok nego sa 11 na 12/13/14, ali da je nesto bez cega se moze, realno moze.

Brze punjenje je top, i periskopka ko je hteo to na ajfonu a nije hteo da ima android za voajerske slike, i to mu dodje manje vise to, ko hoce da ustedi pazarice stariji model.
Baterija isto nista specijalno, trajace 1 ipo dan umesto 1, svakako ide na punjac jednom dnevno, okreni obrni, to mu je to.
Mi u kuci jos 12 i 12 PM koristimo, iako 1000+ ciklusa, nikad nijedan problem, a ukucani nemaju pojma ni sta ce sve od ovih detalja imati, 15 Pro/ProMax, pa im svejedno, izdrzace jos 2 godine na ovim starim, taman dok nauce sta je thunderbolt i zasto im (ne) pomaze u svakodnevnom zivotu.

Apple definitivno ima monopol, moze im se sta god, prodavace ih ko alvu sta god da mu urade, osim da nema neke zesce falinke, gasenja, greske, itd.

Dok je ovaca ,bice i vune..apsolutno nista godinama konkretno nisu ponudili ,pricamo ovde o usb-c portu,brzem punjenju..pa to je godinama standard i na vajperima ,masinicama za brijanje a kamo li konkurenciji ..

Inovacija - nula.Ne postoji.

usb-c namece EU, inace koji jos telefon ima thunderbolt konektor?

Zbog toga sam i presao na s23u 😂 jer mi dosadilo vise da gledam sve jedno isto, od 11 pm na 14 pro jedino primetno mi je bilo 120hz...ostalo apsolutno isto sta moze 14 moze i 11(bar ono sto ja korostim)

ISkreno nije 😂😂 nego eto, opet sam nesto promenio...kad vec ne mogu auto kucu itd 😂 bar sad mogu da slikam mesec
Te iste slike meseca si mogo i na netu da nađeš🤭 /s
Sticajem ne(srećnih) okolnosti sam preško sa 13pro na 14pro i stvarno da nisu stavili ostrvo umesto notcha ne bih primećivao da to više nije moj telefon...
Valjda će 15 pro da vredi zamene...

A sta bi to tacno trebalo da inoviraju? Kada bi ti crtao savrseni telefon, kako bi to izgledalo?

Od kada se prave telefoni u ovom obliku (touch screen), najvece razlike su bile na polju brzine rada, baterije, ekrana (nazalost i velicine), kamere i kvaliteta izrade. Otkad su pre nekoliko godina telefoni dostigli plato na svim tim poljima, nije za ocekivati da se desi nesto revolucionarno. Mozda eventualno smisle neku drasticno bolju bateriju ali ni to vise nije deal breaker vecini korisnika.

Voleo ih da Apple izbaci i neku svoju verziju sklopivog telefona, mada sve vise sumnjam i u to. Samsung nije napravio neki bum u prodaji, to je vise neka vrsta niche uredjaja.

Poslednja izmena:
usb-c namece EU, inace koji jos telefon ima thunderbolt konektor?
Brzo punjenje na drugim uredjajima odavno postoji i bez thunderbolt konektora,a i ruku na srce ,same baterije znaju da traju dosta duze na istim od uredjaja koji mi nazalost i previse favorizujemo/idealizujemo.

Prenos podataka je vec nesto drugo, mada krenuvsi od sebe i okoline ,ne znam coveka koji prenosi vise nesto sa telefona na drugi uredjaj direkt preko kabla...Valjda je cloud sistem uzeo i previse maha..

Dok je ovaca ,bice i vune..apsolutno nista godinama konkretno nisu ponudili ,pricamo ovde o usb-c portu,brzem punjenju..pa to je godinama standard i na vajperima ,masinicama za brijanje a kamo li konkurenciji ..

Apsolutno tačno. Moj 11 suštinski radi posao i ima isti sistem kao i 14 pro max. Jeste pomalo bolji u svemu 14 naravno, ali znate li koliki skol treba da bude za 3 generacije telefona? Ovo je čisto prodavanje magle.

Setite se samo šta je bio prelaz sa n95 na n97 nokiu.

Iphone je bez ozbiljnog unapređenja od 10 ili u najbolju ruku od 11ice.

Sličan oblik slične funkcije, sistem skoro bez unapređenja, kod dizajna menjaju samo veličinu i raspored sočiva...

Zato ja nisam ni hteo da menjam telefon, ali kad sam video koliko malo se dobija odustao sam i evo 4 godine guram. A planirao sam za 12 da zamenim.

Sad razmišljam i ne znam ni šta bi moglo da bude toliko revolucionarno... Ajde recimo da bude neka periskopska kamera sa 10-15 puta zumom, ili neki dizajn da bude cela prednja strana ekran skroz bez ivica, neka baterija da traje 7 dana (al to ne verujem da može i u teoriji)...
Proceosori i ostalo i sad rade lepo čak i oni par godina stari, na tom polju nema revoluvcje na vidiku.

Brzo punjenje na drugim uredjajima odavno postoji i bez thunderbolt konektora,a i ruku na srce ,same baterije znaju da traju dosta duze na istim od uredjaja koji mi nazalost i previse favorizujemo/idealizujemo.

Prenos podataka je vec nesto drugo, mada krenuvsi od sebe i okoline ,ne znam coveka koji prenosi vise nesto sa telefona na drugi uredjaj direkt preko kabla...Valjda je cloud sistem uzeo i previse maha..
brzo punjenje postoji i na iphone odavno

neko skoro pitao kako da prebaci 200GB slika kablom, tako da... 100 ljudi 100 cudi

Setite se samo šta je bio prelaz sa n95 na n97 nokiu.
A znas li kolika je razlika bila izmedju 386 i 486 PC? A danas je racunar star 3-4 godine (pa i vise) sasvim okej. Isto je i sa telefonima.
Iphone je bez ozbiljnog unapređenja od 10 ili u najbolju ruku od 11ice.

Sličan oblik slične funkcije, sistem skoro bez unapređenja, kod dizajna menjaju samo veličinu i raspored sočiva...
Upravo to, telefoni su dostigli plato i sada nema potrebe da ih menjamo za 1-2 generacije, ne primecuje se tolika razlika.

A sta bi to tacno trebalo da inoviraju?

A sta bi to tacno trebalo da inoviraju? Kada bi ti crtao savrseni telefon, kako bi to izgledalo?

Od kada se prave telefoni u ovom obliku (touch screen), najvece razlike su bile na polju brzine rada, baterije, ekrana (nazalost i velicine), kamere i kvaliteta izrade. Otkad su pre nekoliko godina telefoni dostigli plato na svim tim poljima, nije za ocekivati da se desi nesto revolucionarno. Mozda eventualno smisle neku drasticno bolju bateriju ali ni to vise nije deal breaker vecini korisnika.

Voleo ih da Apple izbaci i neku svoju verziju sklopivog telefona, mada sve vise sumnjam i u to. Samsung nije napravio neki bum u prodaji, to je vise neka vrsta niche uredjaja.
Hah...pa zapravo mi dosta stvari pada na pamet ,valjda se zato ovih dana uveliko i razmisljam da predjem sa IPhone14 Pro na Nothing 2.Ako nista drugo , imacu prilike valjda da monotoni iOS sistem zamenim za necim inovativnijim i drugacijim.Pa po cenu da mi se isti ne dopadne ,pa se vratim na Iphone koji vec koristim konstantno duze od 10godina pa je valjda i doslo do prezasicenja svega..

I da ,kao sto si i sam napomenuo u zadnjem pasusu,konkurencija ih sije u idejama samo tako.Makar i ne davale previse rezultata,guraju nesto novo ,usavrsavaju i Flip modele , i ove verzija sa 3 ekrana(zaboravih tacno naziv sada ,editovacu post kasnije).Pixel modeli idu napred ,gore pomenuti Nothing gura takodje neku svoju pricu..Bilo bi glupo da kao korisnici jabuke , idealizujemo istu kada je to daleko od realnosti..

Izvinjavam se za dupli post takodje ,svako dobro

Niko nista ne idealizuje, zapravo mislim da vise nema nikakve razlike izmedju najboljih Androida i Apple telefona. Samo stvar licne preferencije i navike (u mom slucaju barem). Nothing nije izmislio svoj OS niti je ponudio bilo kakvu sustinsku inovaciju, samo se igraju malo sa dizajnom. Sto kao mala firma mogu sebi da dozvole i hvala bogu da postoje i takve firme kao sto su oni. Prava inovacija je bio originalni iphone, promenio je nacin na koji koristimo telefone (i internet uopste). Tako nesto se vise nece ponoviti. Mozda za neki drugi uredjaj, ali za telefone vise ne.

Nothing kompanija je inovacija sama po sebi , posebno ako se osvrnemo na njihovu pricu i ovu kratku istoriju u svetu telefona koju imaju.Kamo srece da je i vise takvih kompanija ,sigurno da bi se i manipulacija nad korisnicima i nametanje smanjilo a i sam izbor uredjaja prosirio.Primat je svakako vec odavno utemeljen ,pa nam se iz godine u godinu i serviraju iste stvari..

Flagship telefoni su oduvek bili odredjen "luksuz" za standardne korisnike po cenovnom pitanju ,ali kako vreme prolazi ovo ide iz krajnosti u krajnost tako da je sirenje nezadovoljdstva potpuno opravdano..

Mislim da je sazrelo vreme za neki novi operativni sistem koji bi iskombinovao najbolje iz androida i ios.
Ne znam šta čeka Elon Mask i ostalo budžovani kad ulažu u kojekakve gluposti nek ulože i u to.

Meni je mnogo žao što windows phone nije zaživeo jer je radio jednako glatko kao i ios a možda i glatkije.

To bi onda napravilo pravu revoluciju, ovako se sve više vrtimo u krug.

Nothing kompanija je inovacija sama po sebi , posebno ako se osvrnemo na njihovu pricu i ovu kratku istoriju u svetu telefona koju imaju.Kamo srece da je i vise takvih kompanija ,sigurno da bi se i manipulacija nad korisnicima i nametanje smanjilo a i sam izbor uredjaja prosirio.Primat je svakako vec odavno utemeljen ,pa nam se iz godine u godinu i serviraju iste stvari..

Flagship telefoni su oduvek bili odredjen "luksuz" za standardne korisnike po cenovnom pitanju ,ali kako vreme prolazi ovo ide iz krajnosti u krajnost tako da je sirenje nezadovoljdstva potpuno opravdano..
Voleo bih da mi pojasnis sta je to tacno inovtivno u proizvodima Nothing-a. Drugaciji dizajn ledja i to je to. Ni na koji nacin niti menja niti olaksava nacin koriscanja telefona. Slusalice su im cista kopija Airpods Pro.

Okej, drago je i meni da postoje takve firme kao oni, ali nikakvih tu inovacija nema. Samo sminka. Objektivno Apple je inovativniji, oni su dali formu danasnjim telefonima, tabletima, bezicnim slusalicama itd. I laptopovi su izgledali drucauje pre pojave Macbook Aira. Verovatno ce i buduci VR setovi vise liciti na Apple nego na bilo koje druge.

Voleo bih da mi pojasnis sta je to tacno inovtivno u proizvodima Nothing-a. Drugaciji dizajn ledja i to je to. Ni na koji nacin niti menja niti olaksava nacin koriscanja telefona. Slusalice su im cista kopija Airpods Pro.

Okej, drago je i meni da postoje takve firme kao oni, ali nikakvih tu inovacija nema. Samo sminka. Objektivno Apple je inovativniji, oni su dali formu danasnjim telefonima, tabletima, bezicnim slusalicama itd. I laptopovi su izgledali drucauje pre pojave Macbook Aira. Verovatno ce i buduci VR setovi vise liciti na Apple nego na bilo koje druge.

Pa ne bih da idem u preteran off jer nije tema o njima,ali svakako bih mogao da obrazlozim jer itekako imam sta da kazem na tu temu jer ako pricamo o sminki,na ajfonu cak ni toga nema ,pre god-dve su predstavljali widgete kao toplu vodu da si izmislili no dobro..a takodje bih mogao i recenziju napisem cim mi stigne uredjaj..

A sto se Apple uredjaja tice ,kao aktivan korisnik apple eko sistema potvrdjujem to bez daljnjeg.Samo ,porediti te generacije ajfona sa ovim danasnjim...enough said

Usb c na iphone 15

Prilozi

• IMG_5159.png
    IMG_5159.png
    335.4 KB · Pregleda: 126
Realno apple trenutno vrti tržište telefona oko malog prsta i da hoće mogu da naprave savršen telefon, ali neće da bi mogli da iscrpljuju pare ljudima. Niko im ne diše za vratom i zašto bi davali više nego što moraju.

Meni je mnogo žao što windows phone nije zaživeo jer je radio jednako glatko kao i ios a možda i glatkije.

Iskreno nije bio ni blizu po bilo čemu, ako pričamo recimo o Windows mobile 6.5 Pro, koji je bio na HTC HD2 telefonu, koji je bio fenomenalan iz te generacije non Apple uređaja, koji se vukao i delovao kao najsporiji lenjivac na planeti u poređenju sa tadašnjim iOS-om i iPhone-om 😃

Na temu USB-C i priče o tome 😁

F1F-TtwWIAEUJOd.jpg

Poslednja izmena:
Sad ce skocite cene svih usb c kablica.

Ja cekam da vidim gramazu i kamere. Ako je klasican pro 170gr i ako su kamere bolje porucujem ga, kod 14 pro mi bas smeta ta tezina. Jos ako i max bude do 200gr to ce biti odlicno.

Iskreno nije bio ni blizu po bilo čemu, ako pričamo recimo o Windows mobile 6.5 Pro, koji je bio na HTC HD2 telefonu, koji je bio fenomenalan iz te generacije non Apple uređaja, koji se vukao i delovao kao najsporiji lenjivac na planeti u poređenju sa tadašnjim iOS-om i iPhone-om 😃
Ne znam koji si telefon koristio, ali ja sam na nekim nižerazrednim nokima koristio windows phone i bio je i brz i super gladak. Ne kažem da je bio kao sistem na nivou androida ili ios, ali je bio vrlo dobar začetak nečeg trećeg što bi bilo konkurencija ovima danas.

Naveo lično iskustvo sa pomenutim telefonom koji mi je svakako bio baš drag u to vreme 😃, ali da ipak ne teram off topic.

Prilozi

• gsmarena_006.jpg
    gsmarena_006.jpg
    81 KB · Pregleda: 82
Naveo lično iskustvo sa pomenutim telefonom koji mi je svakako bio baš drag u to vreme 😃, ali da ipak ne teram off topic.
Ne mislite na isti OS. On misli na Windows Phone (koji je bio ultra brz i gladak), a ti na Windows mobile (koji je bio uzasno spor, kernel od windowsa CE)

Nazad
Vrh Dno