Šta je novo?

iPhone 14

Pa na primer ja ne mogu da prevedem telefon na srpski. Takođe kad sam podešavao novinuređaj nije prihvatao srpske adrese, pa je moralo nešto da se petlja preko hrvatske. Znam da do skoro yt nije mogao da se nađe na app store ako se odabere srbija pri podešavanju itd.

Adrese iz Srbije prihvata sigurno od kad je omogućen srpski App Store, nema nikakve potrebe da se petlja bilo šta preko hrvatske. YouTube je već duže vreme i na srpskom App Store-u, a razlog zašto neke aplikacije nisu dostupne, zavisi isključivo od onog ko ih pravi i one se puštaju za App Store-ove koje developer označi.
Google je razvlačio sa tim i zato su mnogi čekali YouTube da se pojavi na našem store-u. Ne znam da li su uopšte pustili Google Photos ili je i dalje ta aplikacija nedostupna na srpskom store-u. Ne koristim je i zato nisam ni gledao.
Zaključak je da dostupnost pojedinih aplikacija na srpskom ili bilo kom drugom store-u zavisi od toga šta developer označi i gde želi da se ta aplikacija pojavi, naravno uz opasku da se ne kosi sa nekim specifičnim zakonom određene zemlje 😃

Volim ova odusevljenja na apple temama. Sto neko rece u samsung temi, jedini nacin da neki clan foruma ne kupi ovaj uredjaj jeste da ne cita temu 🤣🤣🤣 ios ima nnoga ogranicenja i po koji bug u aplikacijama ali generalno radi stabilno, ali kako i ne bi kad su promene u sistemu na nivou incidenta, i pravi se za jedan model telefona. Koristeci njega oseca se covek bas u skladu sa vremenom, to sto nam se servira to je tako i to tako treba da bude, sreca pa jos uvek ima alternativa. Rekao sam pre par stranica vise sam za kriticki stav i isticanje onoga sto ne valja i treba da se popravi kako bi sistem bio bolji. Na primer, da bi iskljucio lokaciju (a koja srce bateriju) moras da kopas po settings, ali zato mozes da dodas dugme za Shazam kao precicu (?), isto i za bluetooth. Zaostali dialer ne treba komentarisati…. Ima odlicnih resenja (face id), ali ima mnogo mesta za unapredjenja. Apple to daje na kasicicu a i android je krenuo u istom smeru. Jer ako se prodaje sto bi nesto menjali. Licno mislim da je mobilna telefonija dosta nazadovala sahranjivanjem huawei-ja…

^ ima mana i niko ne osporava. Ali stabilnost samog sistema, fluidnosti, baterija… je zbog čega se ljudi odluče da ostanu na ios. Ja prvi sa 13pm idem na 14pm, vidjam S23U svaki dan i iskreno nemam osecaj nekog oduševljenja da bih se vratio na Samsung. Da apple želi da resi dialer uradio bi to odavno ali njihova politika je da ne slušaju korisnike nego sami sebe. Ako to korisnik može da prihvati super ako ne ima mnogo proizvođača androida da se pređe na njih.

nije bas da ne slusaju korisnike nego sami sebe... Stiv Jobs je davno rekao, mi pravo onako kako mi mislimo da treba, ako pravimo lose propascemo, ako radimo dobro ljudi ce kupovati. a jedna kompanija koja vredi 2 triliona $ sigurno ima odlican uvid u to sta ljudi zele

^ sto onda dialer ne naprave kako treba?

otkud ja znam, pisi supportu, mozda dobijes info

^ ako slušaju to je do određene mere, uglavnom teraju svoje

ili slusaju da ne pokvare nesto trece, mislim oni najbolje znaju kako im funkcionise ceo ekosistem. a s'obzirom na trenutno stanje u svetu mobilnih telefona, izgleda da rade nesto dobro

edit: eto ti posle 13pm uzimas vec 14pm i najverovatnije ces sledece godine uzeti 15pm, sto znaci da ih podrzavas u tome sto rade, po tebi rade dobro

^ jeste, ostajem i dalje na ios. Rade odlično ali uvek postoji neke sitne promene koje bi lagano mogli da promene. Zato kažem da uglavnom je kako oni hoće, moguće da poslušaju korisnike sto si rekao da nešto ne pokvare.

Apple ne sluša korisnike, slažem se.
Čak se jednom umešala Taylor Swift oko nečega koja je među najuticajnijim osobama na planeti i poslala pismo Apple i nakon toga su reagovali. Ne sećam se detalja ali ne slušaju korisnike, apsolutno je u pravu @Lemaja

Apple ne sluša korisnike, slažem se.
Čak se jednom umešala Taylor Swift oko nečega koja je među najuticajnijim osobama na planeti i poslala pismo Apple i nakon toga su reagovali. Ne sećam se detalja ali ne slušaju korisnike, apsolutno je u pravu @Lemaja
Ovo mi je zvučalo presmešno pa sam izguglao o čemu se radilo. Gospođici je smetalo što je Apple Music nudio 3 meseca free trial, zahtevala je da tih 3 meseca "pokrije" kintom Apple :ROFLMAO:
Dakle veze nema sa telefonom ili operativnim sistemom.
Ovo me je podsetilo na jednu Rikijevu foru sa zlatnih globusa:

Jel jos nekom baguju viber i whats? Kad dodam novi kontakt, viberu treba nekoliko refreshova da ga izlista i pritom ne pokazuje ni profilnu korisnika, dok whatsapp uopste nece da ga doda, pa kad ubacim direktno kontakt preko whatsa, onda ga duplira?

Identično je i na prethodim iOS-ovima i telefonima, to je do aplikacije.

Kako to resavate onda, posto sam skoro presao na IP sa androida a nisam imao Ip jos od 11

Nikako dok oni ne urade ljudski update koji će to da ispravi. Možeš da probaš da ukloniš aplikaciju iz backgrounda, restartuješ telefon i ponovo pokreneš aplikaciju.

Tako je, iz već njima znanog razloga treba vreme. Neverovatno su dosledni u pravljenju najbagovitije aplikacije za iPhone 😁

Vise puta mi se desilo da mi u poslednje vreme poruke na viberu ostanu “crvene” tj neposlate. Ne znam kako ali bas nezgodno. I na ip13 pro i na poslovnom ip se… bas ga baguje viber.

Fali ultra :) bas ih mnogo njih pominje.

ima još vremena dok ne bude zvanično kako će izgledati i kako će se zvati. Ako bude kao na slikama 15pm će biti debeo na kraju kao cigla🤣

Ja da za sleep. Super stvar

Fali ultra :) bas ih mnogo njih pominje.
I ja verujem da ce serija 15 biti kao na ovim leakovima (znaci bas blago unapredjenje), s tim sto ce predstaviti ultru kao "One more thing". Onda ce od 16 sve pro verzije pratiti taj pravac (verovatno ce kljucna razlika biti titanium). Nesto slicno kao sto je bilo sa 8 i X

Nesto sto bih ja voleo da vidim je da ivice budu malo zaobljenije i da telefoni budu laksi. Trenutni dizajn mi pije vodu samo sa Minijem, kod vecih je bas losa ergonomija.

Je l postoji neka dobra tastatura za ios? Tipa swiftkey. I kako radi?

Kasno sam video, hvala.
Isprobaću baš ovih dana 14 pro, mada ne verujem da ću se zadržati duže od nedelju dana na njemu. 😁

Sta konkretno radi focus ?
Meni se dopada sto potpuno ignorise notifikacije i obavestenja, ne prikazuje ih ne ukljucuje ekran sve ih skladisti u notificarion center cak i ako koristis telefon nekim slucajem. Ne znam da li jos nesto radi ali meni je ovo cool opcija. Kad se probudim onda sve lepo pregledam...

Nazad
Vrh Dno