Šta je novo?

iPhone 14

FQpd3ceUcAQWS41

Znaci neće biti velike razlike u odnosu na 13 seriju osim sto će biti izbor 14 obican i pro sa istom dimenzijom ekrana. A max možda izbace.

Ako bude tako biće odlično, mada za sada sve nagađanja

Kakva je glupost ovo sa kalupima. Pa nije iphone felna pa da se lije u jedan kalup u jednom komadu. Sad ispada da se u onaj kalup lije staklo, aluminijum, čelik i onda se oni rasporede u kalupu i rodi se kućište iphone-a... Od svega na ajfonu, verovatno se ne lije ništa, nego se pravi na CNC mašini, a i ako se nešto lije to je metalni okvir, a njegov kalup nema blage veze sa onim sa slika. Ukratko, ovi kalupi u kojima se tobože izlivaju ajfoni, nemaju veze sa mozgom.

Poenta ovih slika da neće više biti mini Iphone, najslabije se prodavao najmanji model. Biće dva po 6.1 i dva po 6.7 inch. Biće 14, 14 pro, 14 max i 14 pro max.

Nažalost, to smo znali i pre pojave 13

Ovo i nije loše, ja bih sledeći uzeo pro max. Međutim sad možda prođem i jeftinije ako bude 14 max, tj ako taj veći spolja bude isti kao pro max. Da ne bacam pare na pro max, jer bih veći uzeo zato što bolje izgleda a ne zbog pro funkcija.

Izgleda da će biti sa dve kamere 6.1 i 6.7 i onda sa tri kamere iste veličine. Po meni je ovo bolja opcija nego u 13 seriji

Meni bi bilo korisnije da stave zoom i običnu nego wide i običnu kao što je sad

Apple je najavio zoom valjda tek za Iphone 15. Na 14 ostaje kao i na 13.

Pro modeli ce najverovatnije biti skuplji, mislio sam na "obicne" 14 i 14max, posto ce imati stari SoC...
mislim da ce apple za stare SoC naplacivati isti iznos i da ce im to biti ujedno i najprofitabilniji iphone jer ce se najmasovnije i prodavati a za prozivodnju ce korsititi dizajn 13ice. a mislim da nije ni iskljuceno ako bilo sta "cacnu" u dizajnu da ce i to naplatiti sa tih 50€. a moje prognoze za PM su min 100€ vise posto ce tu vec biti utrka ko ce posedovati "novi iphone". Ukratko win win situacija za apple 😅

mislim da ce apple za stare SoC naplacivati isti iznos i da ce im to biti ujedno i najprofitabilniji iphone jer ce se najmasovnije i prodavati a za prozivodnju ce korsititi dizajn 13ice. a mislim da nije ni iskljuceno ako bilo sta "cacnu" u dizajnu da ce i to naplatiti sa tih 50€. a moje prognoze za PM su min 100€ vise posto ce tu vec biti utrka ko ce posedovati "novi iphone". Ukratko win win situacija za apple 😅
Pa ako će dizajn i čip da budu od starog modela, po čemu će on da bude novi? Po rasporedu kamera? 😂 To ako urade prodaja bi trebalo da bide karastrofalna ako kupci budu imali imalo mozga. Nov model, ali izgleda ko stari i ima stare iznutrice

Pa ako će dizajn i čip da budu od starog modela, po čemu će on da bude novi? Po rasporedu kamera? 😂 To ako urade prodaja bi trebalo da bide karastrofalna ako kupci budu imali imalo mozga. Nov model, ali izgleda ko stari i ima stare iznutrice
Ako nekome može da se proturi ta priča, to je sigurno Apple fanovima. Posebno, jer većina ništa ni ne zna šta se nalazi u telefonu.

Ni ne treba da znaš šta je unutra, već kako radi. Doduše, sad već sve jako dobro radi.

Ako nekome može da se proturi ta priča, to je sigurno Apple fanovima. Posebno, jer većina ništa ni ne zna šta se nalazi u telefonu.
pa ko planira da uzme tel uzece ip14 nece ip13 za fazon 50€ vise i imace satisfakciju najnovijeg ip iako ce biti u starom ruhu 😅 ne sumnjam da ce apple iscediti max profita sto moze iako bi bilo super da budu povoljniji ali znajuci apple ne znam sto bi to radili jer su trenutno u poziciji da sebi mogu to da dozvole.
videli smo i cene novih mackbook pro modele prosto je povoljnost m1 chipseta bio neki test bench za trziste i da se sto vise ljudi uvuce u arm.
Sad su vec izgradili poziciju i dokazali da imaju jak hardware i nema potrebe da oni nesto nama cine. A sto se samsunga tice da ima performanse kao apple SoC + DeX pljunuo bih odmah 1200-1500€ jer tako realno imate mac mini+ip u jednom. A realno da znaci , znaci kad mozes tel da konvertujes u desktop iskustvo. Zato sam i prodao iPad pro jer i pored cinjenice da apple proizvodi kidaju konkurenciju kao da namerno sakate svoje uredjaje da bi svaki od prozivoda imao svoje mesto i razlog kupovine. Da npr iphone i ipad ima nesto kao DeX mode to bi automatski osakatilo Mac m1 i mac mini m1 prodaju. Tako da sto se stanovista profitabilnosti tice apple-ovi potezi itekako imaju smisla iako su nama korisnicima koraci unazad. I onda na kraju da bi imali ekosistem moramo da imaju mac, macbook, ipad , iphone, apple watch itd. Mene nekako samo to koci da uzimam Pro modele ip jer mi realno kamera, hz ekrana i baterija nisu toliko presudni za moju casual upotrebu - surf, tidal, pozivi,poruke 😅 al msm da cu mozda preci na veci ip14 sa 12ice ako kao sto kazete cena bude "dobra" 😂

Vest da ostaju stari čipovi i kamere na non pro verzijama četrnaestice. 🤣😂🤣😂

pa to je stara vest :)

Stari senzor, stari SoC umesto novog, stari notch umesto two punch hole...
Nisam siguran ima li uopšte nešto novo na običnoj 14-ici?
Izgleda samo nova velicina a siguran sam da ce izbaciti i nove boje 🤣🤣🤣

Neverovatno je koja razlika u odnosu na 12 i 12 pro gde je jedina razlika bila telephoto kamera i materijal. Mada ja i dalje sumnjam da ce 14 dobiti stari SoC

Mislim da lako moze da bude fora da treba potrositi stare zalihe cipova i, kao glavno, napraviti dodatnu segmentaciju telefona koja ce posluziti kao razlog da se povecaju cene premium modela (koji su i u ovom trenutku premium u aktuelnoj verziji), kao sto su to uradili i sa MacBook-ovima i cenama 😀

Nova boja se podrazumeva, tradicionalno vec godinama, ali to je cak i simpaticno, osim ako nije izgovor za skuplji uredjaj iskljucivo na osnovu toga 😄

Kao i uvek cilj je podizanje prosečne cene uređaja (ASP). U tom smislu prekidaju proizvodnju Mini modela i u srednjem segmentu uvode Max model koji će imati veću prosečnu cenu, a za koji predviđaju i veću potražnju.
A da bi zaštitili prodaju Pro Max modela, moraju dodatno diferencirati Pro Max od običnog Max, otud i sve ove razlike... Čini se da bi realniji bio naziv iPhone 13 Max, jer će po svemu sudeći deliti više zajedničkih komponenti sa prethodnom generacijom nego sa 14 Pro serijom...

Al' zato kad napisu, nova kamera od 48mp zaboravice vecina da je stari cip i opet krece ludilo.

Vrh Dno