Šta je novo?

iPhone 13

Da li se još nekome desilo nakon nekog od poslednjih ažuriranja da mu se broj telefona ‘’raskači’’ sa iMessage i da mora opet da ga registruje? Naravno, ako ste u lopovskom Jetelu kao ja, oni to naplate 15-20 dinara po aktivaciji. Već mi se desilo pre nekoliko meseci i sad opet - jednostavno prestane da prepoznaje broj, moram da ga obrišem i ponovo registrujem. Ne znam zašto se to dešava. U pitanju je 13 Pro

To sa dešavalo mojoj ženi i još nekima u okolini - negde su promenili uslove korišćenja i onda treba kroz settings apple id da se prihvati kad iskoči. Otad nema problema.

Još pre neki dan je isključio iMessage na iOS 17 na 14 Pro Max na MTS mreži i aktivirao tek nakon restrata telefona. Na 14 Pro iOS 18.2 na istoj mreži sve normalno radi.

Ima li smisla danas kupiti iphone 13, nov, za 60k dinara? Po toj ceni ga nude u jednoj online prodavnici, tako da je skroz legit.

Odlican telefon jos uvek, ako bas hoces iPhone.

Gledam koji tel da uzmem
Treutno gledam iphone 12 i iphone 13
Da li ima neke razlike ? izmedju ta dva telefona
Jer vidim da iphone 13 malo skuplji od iphone 12?

Ja sam (opet) uzeo Iphone 13, odličan telefon za nekih 420€ ga uzeo 1 dan aktiviran bio.

Normalno da se isplati danas kupiti iPhone 13.
Po mnogima najbolja iPhone serija i po mnogima 13 PM najbolji iPhone ikada.
Slobodno uzimaj nov iPhone 13.

Je l' moguce da skoro nikog ne zanima 13 mini. Ja i dalje ne razumem potrebu za vecim telefonom koji vuces ceo dan sa sobom. (osim ko bas hoces veoma jaku bateriju, ali nije na miniju problem)

Veći telefon znači manje opterećenje za oči, sve je ugodnije i lepše.
Meni je 13 Pro Max PREMALI jer sam pre njega koristio Mi Max 3.
U 95% ne vraćaš se na manji telefon kad koristiš veći.

Ja već 2,5 godine koristim 13 mini. BH mi je 92. Baterija mi izdrži dan bez problema. Prezadovoljan sam telefonom, fali mi jedino 120hz ekran i da je možda malo svetliji na suncu.

Veći telefon znači manje opterećenje za oči, sve je ugodnije i lepše.
Meni je 13 Pro Max PREMALI jer sam pre njega koristio Mi Max 3.
U 95% ne vraćaš se na manji telefon kad koristiš veći.
Nosenje nije ugodnije, a ni koriscenje jednom rukom. Ok ako neko ima problema sa vidom razumem ali ni 13mini nije bas mali, 5.4" dosta velik ekrana za telefon. U manjini smo mi sa malim telefonima, prakticnost/komfor na prvom mestu.

Nosenje nije ugodnije, a ni koriscenje jednom rukom.

U pravu si 😃 Jedini praktični za to su bili do 5 i 5S 😃

Kad dođeš do nekih godina, 50 i više, prirodno je da slabije vidiš na blizinu i definitivno ti odgovara veća dijagonala, a za nošenje u džepu ništa, osim navedenog, nije praktično 😃 Novije generacije će samo brže da dođu do toga da im ranije treba veća dijagonala pošto ranije i duže maltretiraju oči 😃, ali da više ne idem u off topic 😃

Drugari, imam obican 13 sa 88% bh.... od skoro je pocelo da mi se desava u toku razgovora da posle nekog kraceg vremena ne cujem sagovornika, krene razgovor i odjednom ne cujem ništa, a sekunde odbrojavaju.... onda moram da ugasim vezu da zovem opet i posle uglavnom bude sve ok. U čemu bi mogao da bude problem, imam i drugi esim koji niko ne zna niti me zovu na njega, a ovo je globaltel primarni gde mi se desava ovo.... neko?

Ugasi volte, ne znam ako ima neki slider na ios ili probaj zvanjem *800#

Ne zna se zvanicno,ali ako ios 19 dobiaju modeli od iPhone 11 pa nadalje,znaci da bi,po toj logici trebao ici do iosa 21.

S tim da je skok performansi sa 11 na 13 (samo dve generacije) veci nego sa 13 na 16 (tri generacije).

Svaka od poslednje tri generacije su imale mali napredak, oko 10-15% brzi CPU-a, a sa 11 na 13 je oko 60-70% skok bio. Tako da bih rekao i duze ce biti podrska za iPhone 13.

problem je kad probaš recimo iphone 16 i onda uzmeš iphone 13. malo je reći, nebo i zemlja razlika u fluidnosti sistema. šta znači 120hz.

Gde ima 120 hz? Moja žena ima 13, i juče smo čačkali 16 u prodavnici, stavili jedan do drugog, osim usb c porta i action/camera dugmeta, ja razliku ne videh

Poslednja izmena:
Pa jedino to, ali razlika u Hz se vidi onda i između 13 pro i 13. Običan 16 i običan 13 rade isto, imaju iste ekrane samo 16 ima veći peak za svetlinu, osim toga, prikaz slike i fluidnost je identična. Nisam gledao specifikacije, možda je na papiru neka razlika, ali u realnom korišćenju je nema

au ljudi, nisam mislio na 16 pro, nego baš na običnu 16-ku. sad vidim da i ona ima 60hz ali toliko deluje brže i fluidnije kada "surfaš" kroz sistem. kao da ekran ima 120hz refresh rate.

kad uzmete odma jedan nakon drugog, baš se vidi razlika koliko je sve fluidnije na 16. btw, izvinjavam se na pomutnji oko 120hz na 16, jer zaista mi je izgledalo da ima :)

Ja juče držao jedan pored drugog, i nikakve razlike nisam video, sve isto radi. Napolju preko dana je verovatno 16 svetliji i to je to. Lepa ona teal boja

Poslednja izmena:
Da, i ja sam gledao, 13 radi glatko skroz (mada ja imam stari iOS, ne radim update dok bas ne moram, za svaki slucaj ). Ne pada frejm rejt ispod 60. Jedino 16 malo brze ucita mozda igru ili tako neke programe, ali animacija je ista, brzina.

Vrh Dno