Šta je novo?

iPhone 13

Kakva je situacija sa lens flare-om, konkretno na iPhone 13 mini? Videh da se dosta ljudi žalilo na to...da li je u pitanju softverski problem koji je/će neka naredna verzija iOS-a uspela/uspeti da ispegla...ili je hardverska problematika?
Moraćeš da se pomiriš sa time, neće ništa promeniti buduće softverske nadogradnje.

Hajde što nemam 13-cu nego SE, ali me baš zanima pitanje.
Kako je uopšte moguće da se izbegne Lens flare, kao fizička pojava koja se zna kako i zašto nastaje, bez objektiva sa senilom.

Kakve su te kopije kožnih što se prodaju po KP i Instagramu? Vrede li 4000, ili ima negde jeftinije? Izgledaju stvarno identično originalu, pogotovo kod tog prodavca na KP koji ima gomilu pozitivnih ocena.
Ja kupio dva puta kod njega. Imao sam zadnji put original za XS Max. Kod njega sam uzeo za 12 i za 13 mini. Mogu ti reći da bukvalno nikakve razlike nema. Ove su imale i MagSafe opciju ali nisam koristio pošto nemam punjač. Od mene preporuka za maske i to baš baš.

Ja kupio dva puta kod njega. Imao sam zadnji put original za XS Max. Kod njega sam uzeo za 12 i za 13 mini. Mogu ti reći da bukvalno nikakve razlike nema. Ove su imale i MagSafe opciju ali nisam koristio pošto nemam punjač. Od mene preporuka za maske i to baš baš.
Ako može link na KP prodavca na PM. Hvala unapred.

Ljudi nemojte se zavaravati da su kopije identične originalu. Nisu sigurno identične ali su odlična alternativa.

Ja sam uzeo neku gumenu s"polja a unutra pliš kao, za 900 dinara mislim da je kvalitet ok.
Kakva je situacija sa lens flare-om, konkretno na iPhone 13 mini? Videh da se dosta ljudi žalilo na to...da li je u pitanju softverski problem koji je/će neka naredna verzija iOS-a uspela/uspeti da ispegla...ili je hardverska problematika?
Ja sam primetio lens flare bas sad kad sam gledao Juventus, ako njihove kamere od par desetina hiljada evra imaju lens flare, sta mi da kazemo ***.

Imaju sve kamere, ali ne u ovoj meri da neke slike budu upropastene, pogledaj poredjenje sa drugim telefonima. Naravno da je hardverska problematika. Moguce da ce probati obradom slike malo da smanje lens flare, ali je poprilicno slozeno da se ispegla, po mojoj proceni potrebni su ogromni resursi i nije bas pametno da se to unapredi software-ski (da opterete cpu pri obradi slike), lakse i efikasnije je da poprave kameru na sledecem iPhone-u.

Poslednja izmena:
Sinoć konačno uzela u Telenoru plavi iPhone 13, uz mnogo muke. Nisu nam ni javili da je stigao, nego smo otišli sami do prodajnog mesta da pitamo. Za dečkov telefon im piše da je stigao, a nema ga u prodavnici. Tako da je žena iz prodavnice poslala nadređenima email šta se dešava i evo drugi radni dan prođe kako ne odgovaraju. Sve u svemu, teška šitina od kompanije.
Tako da ako neko čeka još u Telenoru - idite sami, proverite da vas ne zeznu za Mobi banku i iznos na ugovoru, budite dosadni i srećno!

Može li AC+ da se aktivira ako je nalog na Srbiju? I da li mogu dva naloga da budu aktivirana istovremeno na telefonu?

Mozes na US nalogu i tu samo dodajes novac preko gift kartica, a slobodno se loguj sa srpskim nalogom nakon toga. Takodje mozes da se na App Store logujes na koliko god hoces naloga.

Mnogo to nešto komplikovano 🙉 Kad će više da nam omoguće da normalno funkcionišemo?

Nije komplikovano, napravis US nalog za Apple Care, uplatis, izlogujes se i logujes sa tvojim srpskim nalogom. Nakon toga ne moras vise nista da menjas, osim ako zelis da skines neke aplikacie koje nisu na nasem store-u. Takodje mozes i da sve vremes budes na US nalogu.
Vecina duogogodisnjih korisnika Apple uredjaja su na US nalogu i nikad nikakav problem oko toga.
Kao ni kod drugih proizvodjaca, nisu svi servisi dostupni za sve regione. Kod nekih ne izlazi update sistema u isto vreme za sve regione, ili je bar tako bilo. Nisam dovoljno upucen u taj deo da bih mogao da tvrdim :)

Najvaznije je u celoj prici da ti Apple Care vazi ovde i da cak bolje prolazis zato sto nemas nikakvu potencijalnu doplatu ako polomis displej ili ledja telefona.

Poslednja izmena:
A jel ima veze ako sam uplatila YouTube family premium preko iste email adrese koja će mi sad biti na U.S nalogu? Jeste da je YouTube povezan sa Play prodavncom i zemljom koja je tamo prijavljena, ali ipak ne bih da ima i neke veze jer je ista email adresa

Odlično. Onda menjam moj srpski nalog na U.S . I ovako ne znam da li mi neka aplikacija fali koje nema na U.S store

Mislim da ne možeš srpski nalog prebaciti na U.S bez validne U.S kartice za plaćanje.

Ne mora da ima debit/credit card iz US, može nalog da se napravi i bez kartice, ali je veći ***** što onda ne možeš da dodaš naše kartice na taj US nalog.
Možda sam ja glup, ali za sve ove godine ne uspjeh nikad da dodam našu karticu uz US nalog.

Može da napravi novi nalog na U.S bez kartice, ali ne može da prebaci svoj postojeci, srpski na U.S ako nema njihovu karticu.

Moze bez kartice, ali ona hoce da se prebacuje, a to nekad bas i ne ide zato sto traze payment method sa karticmom ili PayPal nalogom. Jedno vreme nije moglo, pa je onda bilo moguce da se prebaci, onda opet nije moglo. Najbolje je poseban mail za svaki nalog. Napravi free proton mail nalog za taj Apple ID i mirna si.

Takodje su neki uspevali da na vec neku kvarnu foru naprave US PayPal nalog i njega vezali za US App Store, ali bih to preskocio posto je diskutabilno kad ce neko vec da proverava i trazi vec neke validacije. Najbolje je i najsigurnije posmatrati da to ne moze i praviti nalog gde je oznaceno None kao payment method.

Cao ljudi, izbor je pao na iphone 13 ( inace sam se dvoumio izmedju njega i s21 ultre) koji sam juce pazario novog za mizernih 670evra, sa garancijom naravno. Dolazim sa p30 pro modela, i mogu reci da sam se vec navikao na iOS gde sam jako bio skeptican i plasio sam se da mi nece odgovarati, sve je jako ispeglano, ekran, zvucnik sa kojim sa prezadovoljan, drndam ceo dan muziku neku na max pojacanu, ne mogu da prestanem da se divim, kamere necu komentarisati brutalne su, fali mi malo taj zum, ali progutacu to nekako, ako bude naisao 13 pro za zamenu povoljno, rado cu uraditi to, mada se ne opterecujem uopste sa time. Baterija je jako dobra, skinula mi je 33% procenata sa 3h,10minuta SOT-a, sto je za mene vrh, inace sam ga silovao dok sam instalirao sve sta mi treba, podesio, igrao sa kamerama, itd. Mogu reci da svako ko se dvoumi izmedju nekog telefona i iphone 13 u tom nekom cenovnom rangu, nek uzme ip13, nece se pokajati.

Da li neko ima informaciju kada će ponovo biti dostupan 13 pro u A1 mreži?

Mene zvali prekjuce iz A1 da mi je stigao pro max, ja pitam jel treba da dodjem u poslovnicu po ugovor i uredjaj, kaze zena nema potrebe, poslacemo vam mi kurirom sutra. Nista ni juce, ni danas, garant mi ga je neko maznuo ispred nosa :D

Moze li neko da mi da savet kako da punim bateriju na ip13, da se pridrzavam onoga od 20% do 85% ili kako vec ide? Ne smeta mi da pazim na detalje, zanimljivo mi je to, tako da dajte preporuke proverene

Polako ali sigurno postajemo teski robovi tehnologije.
Puni brate kako ti se puni, za dvije tri godine nece biti toliko vazno kako si punio, mozda vise bh opadne ali ne zavisi zivot od toga.

Stavis prije spavanja, kad telefon nauci pattern, prvo ce puniti do 85%, a onda prije ustajanja ce biti 100%.

Ja isto ne praktikujem spustati ispod 20%, ali nisam rob telefonu da pratim stanje oko baterije. Nakon 2 godine i 20 dana BH je na 90% 11 PM. Uzmes Power bank za 20 evra 10000 mAh Xiaomi i uzivaj u uredjaju.

Kod mene packe nema, stalno maska, milion stakala itd i opet razlika ti je mala 30-40 evra mint stanje i ostali. Nema pravila za BH nekome opadne brze, nekome sporije…

Nisam rob tehnologije nego mi je zanimljivo da pratim bateriju, potrosnju i da pazim na istu, isto sam na p30 pro cuvao bateriju max, i dosta mi je dobro potrajala posle tacno 2 godine koriscenja. Svakako ovaj telefon ce ici u zamenu za 13pro u roku od 6 meseci.

Danas ističe 67. dan čekanja iPhone 13 Pro 256 GB, u MTS-u. Poručen 20.12.
Je l' ima neko da je dobio takav model u MTS-u ovom vremenskom periodu? Koliko je trajalo čekanje?

Nisam rob tehnologije nego mi je zanimljivo da pratim bateriju, potrosnju i da pazim na istu, isto sam na p30 pro cuvao bateriju max, i dosta mi je dobro potrajala posle tacno 2 godine koriscenja. Svakako ovaj telefon ce ici u zamenu za 13pro u roku od 6 meseci.
Ja na primer uvek punim uvece, telefon do sada vec sam zna kad otprilike ustajem, ne puni se odmah na 100%. Battery health mi je 89% posle godinu dana koriscenja. Neko kaze da se mnogo istrosila al sta da mu radim, necu sigurno sad misliti o tome i nervirati se. 12 mini je u pitanju

Ja dopunjavam kad stignem, 12 mini je u pitanju i BH mi je 100% nakon 5 meseci…

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno