Šta je novo?

iPhone 13

Ja na primer uvek punim uvece, telefon do sada vec sam zna kad otprilike ustajem, ne puni se odmah na 100%. Battery health mi je 89% posle godinu dana koriscenja. Neko kaze da se mnogo istrosila al sta da mu radim, necu sigurno sad misliti o tome i nervirati se. 12 mini je u pitanju
Bgm jeste dosta pao battery health, ali ako ti to nije bitno, onda te boli uvo.

Normalno mu je pao health za prvu godinu korišćenja. Sad će ići sve sporije.;)
Doduše nisam siguran koliko je to uopšte merodavno. Razni IPhone-i su mi radili po 3-4 godine bez bilo kakvih problema sa baterijom. U tadašnjem iOS-u nisi ni mogao da vidiš health status, a sad, malo, malo, pa svi svaki dan proveravaju stanje baterije.
Batalite to i uživajte u telefonu. Ne brinite, trajaće mnogo više nego što vam treba.:)

Danas ističe 67. dan čekanja iPhone 13 Pro 256 GB, u MTS-u. Poručen 20.12.
Je l' ima neko da je dobio takav model u MTS-u ovom vremenskom periodu? Koliko je trajalo čekanje?
2 meseca 3 nedelje sam cekao na 256 pro, 128 se ceka mnogo manje nudili mi 2x za to vreme taj

Normalno mu je pao health za prvu godinu korišćenja. Sad će ići sve sporije.;)
Doduše nisam siguran koliko je to uopšte merodavno. Razni IPhone-i su mi radili po 3-4 godine bez bilo kakvih problema sa baterijom. U tadašnjem iOS-u nisi ni mogao da vidiš health status, a sad, malo, malo, pa svi svaki dan proveravaju stanje baterije.
Batalite to i uživajte u telefonu. Ne brinite, trajaće mnogo više nego što vam treba.:)
Meni za godinu dana padne 4%. I većini ljudi u mojoj okolini najviše 7-8%.

Pošto sam poručio 13pm, koliko je lošiji Sot ili trajanje baterije kad padne baterija na tipa 95% ili 90%?

Rekose ovi iz iStyle 1% mesecno je sasvim normalno... Hahaha
Oni su ga baš preterali hahah, ja sam malo pazio na bateriju pa mi je palo 4% za oko godinu i mesec dana, a imam druga koji uvek puni 20-80% i tako ne znam šta sve ostalo pazi, i tek posle 7 meseci mu je BH pao na 99%, prodao ga je nakon ukupno godinu i 2 meseca korišćenja sa 98% BH, tako da ako se pazi onda može da se sačuva zdravlje baterije jako puno, za godinu dana može aneče prevelika razlika da se vidi, ali ko koristi telefon 2-3 ili više godina, i te kako će da se primeti razlika, ali svako ima različite potrebe i drugačije gleda na to, apsolutno razumem i one koje boli uvo za BH, a razumem i one koji paze kao taj moj drug.

Oni su ga baš preterali hahah, ja sam malo pazio na bateriju pa mi je palo 4% za oko godinu i mesec dana, a imam druga koji uvek puni 20-80% i tako ne znam šta sve ostalo pazi, i tek posle 7 meseci mu je BH pao na 99%, prodao ga je nakon ukupno godinu i 2 meseca korišćenja sa 98% BH, tako da ako se pazi onda može da se sačuva zdravlje baterije jako puno, za godinu dana može aneče prevelika razlika da se vidi, ali ko koristi telefon 2-3 ili više godina, i te kako će da se primeti razlika, ali svako ima različite potrebe i drugačije gleda na to, apsolutno razumem i one koje boli uvo za BH, a razumem i one koji paze kao taj moj drug.

Sve je to lutrija, meni na 11 PM BH bio skoro 14-15 mjeseci na 100% i onda je pocelo padati i nakon 2 godine na 90%. Drugu nakon 7-8 mjeseci, onaj najgori ios sto je vecini napravio problem, da li 13.3 ili tako nekako ne sjecam se, tada je spalo odmah nakon azuriranja na 97% i od tada je samo padalo i padalo brze nego meni. Opet kad dodje novo azuriranje, kad se odradi kalibracija moze skociti, a moze i spasti.😂
I neka nema % baterije, najveca glupost ikada, na androidu sam samo gledao u to i provjeravao SOT kao lud. Ovako kad te zanima pogledas i cao.

Sve je to lutrija, meni na 11 PM BH bio skoro 14-15 mjeseci na 100% i onda je pocelo padati i nakon 2 godine na 90%. Drugu nakon 7-8 mjeseci, onaj najgori ios sto je vecini napravio problem, da li 13.3 ili tako nekako ne sjecam se, tada je spalo odmah nakon azuriranja na 97% i od tada je samo padalo i padalo brze nego meni. Opet kad dodje novo azuriranje, kad se odradi kalibracija moze skociti, a moze i spasti.😂
I neka nema % baterije, najveca glupost ikada, na androidu sam samo gledao u to i provjeravao SOT kao lud. Ovako kad te zanima pogledas i cao.
U pravu si za sve to što si rekao, da ne pričam što nekima nakon ažuriranja skoči BH sa recimo 90 na 95%, nigde veze... Opet su sve to samo proračuni, ne mora biti precizno, recimo na androidu nikad ne možeš znači tačno koliko imaš BH, meni je na novim telefonima konstantno davalo vrednost 95%, ali to je zato što aplikacije gledaju deklarisanu veličinu baterije, npr 5000 mAh, i on sada računa da je to 100%, a ustvari iako tebi pokazuje da imaš 100% baterije, ipak nemaš, jer se nijedna baterija na puni do vrha kako bi se izbegla opasnost od eksplozije i kako bi se bolje očuvala, i onda se napuni npr do 4750 mAh i zato ti pokaže 95%. A što si tiče tih pravila 20-80%, izbegavanja visokih temperatura i td. to su naučno dokazane činjenice, i stvarno mogu produžiti vek trajanja baterije preko 200%.

Rekose ovi iz iStyle 1% mesecno je sasvim normalno... Hahaha
Nisu rekli iz iStyle-a, nego je to takva izjava iz Apple servisa gde su oni nama preneli sta je.

Tako da ako ti posle godinu dana imas 100% i sledeci mesec ti padne za 5% i sledeci mesec ti padne za jos 5%, ne dodjes u servis ili pises kako ti je propala baterija i jel to za servis, kad se proracunom dodje da za 14 meseci si trebao da imas 86% battery health.

Pogledajte na YT Payttone Forward kanal i njihov video o Battery Health. Ja sam u utorak uveče uzela iPhone 13 i stvarni kapacitet baterije je 3345mAh (MaxFCC), a Nominal Charge je 3316mAh. Tako da sve dok kapacitet ne opadne ispod onog koji je ”zvaničan” (mislim 3227mAh) Battery Health je na 100%, što je naravno nerealno.

Nisu rekli iz iStyle-a, nego je to takva izjava iz Apple servisa gde su oni nama preneli sta je.

Tako da ako ti posle godinu dana imas 100% i sledeci mesec ti padne za 5% i sledeci mesec ti padne za jos 5%, ne dodjes u servis ili pises kako ti je propala baterija i jel to za servis, kad se proracunom dodje da za 14 meseci si trebao da imas 86% battery health.
Meni se lično nije desilo tako nešto, znam da se nekim ljudima dešava, ali meni je padao jedan po jedan procenat, ravnomerno.

Opet ponavljam, čista glupost. Neprecizno i orijentaciono.

Da nije tako, zašto se onda nakon ažuriranja software-a popravi stanje baterije? U jednom slučaju je oslabila u drugom nije? Ako je oslabila onda je oslabila, ne može da vaskrsne.:unsure:
Sve je u algoritmu na osnovu čega radi proračun, pa ga verovatno pri ažuriranju malo doteraju. I gle čuda, odjednom nova baterija, ne treba je menjati. Drugaru je prikazivala 97% i posle pola sata korišćenja, telefon se ugasi. Naravno, bila je za zamenu. ***, bad luck, ili što kaže @vojo77, lutrija.

BTW, ja na mom telefonu nisam primetio (ni u naznakama) da baterija slabije traje, iako po BH bi tako trebalo da bude. U par navrata bio sam bliži mišlju da kako ga svaki dan punim i praznim traje sve duže i duže, iako se BH procentualno smanjuje. Moj subjektivni osećaj.
Inače, svako veče pre spavanja ide na magsafe, bez obzira da li je na 80% ili 20% baterije. Volim ujutru kad ustanem da bude pun do čepa.:)

Poslednja izmena:
Opet ponavljam, čista glupost. Neprecizno i orijentaciono.

Da nije tako, zašto se onda nakon ažuriranja software-a popravi stanje baterije? U jednom slučaju je oslabila u drugom nije? Ako je oslabila onda je oslabila, ne može da vaskrsne.:unsure:
Sve je u algoritmu na osnovu čega radi proračun, pa ga verovatno pri ažuriranju malo doteraju. I gle čuda, odjednom nova baterija, ne treba je menjati. Drugaru je prikazivala 97% i posle pola sata korišćenja, telefon se ugasi. Naravno, bila je za zamenu. ***, bad luck, ili što kaže @vojo77, lutrija.

BTW, ja na mom telefonu nisam primetio (ni u naznakama) da baterija slabije traje, iako po BH bi tako trebalo da bude. U par navrata bio sam bliži mišlju da kako ga svaki dan punim i praznim traje sve duže i duže, iako se BH procentualno smanjuje. Moj subjektivni osećaj.
Inače, svako veče pre spavanja ide na magsafe, bez obzira da li je na 80% ili 20% baterije. Volim ujutru kad ustanem da bude pun do čepa.:)
Pa i ja sve vreme pričam da nije tako precizno, ali je ipak činjenica da je punjenje 20-80% najoptimalnije za očuvanje baterije, a da punjenje do 100%, punjenje preko noći, visoke temperature, niske temperature, oštećuju bateriju.

Evo ja mogu da potvrdim da punjenje nocu nije najbolji izbor, s obzirom da sam na 89% nakon godinu dana. To sto telefon zakuca na 80-85% pa se kasnije tek dopuni do 100% izgleda da nema previse efekta.

To je kod tebe, kod mene na 11 pro za godinu i po spao na 94%, ali se ne primećuje u trajanju. Punjen svaku noć, bezično na Galaxy duo punjaču. Ip 13 pm isto svaku noć provodi na magsafe punjaču, sve ok.

Da se nadam da ce da padne ispod 80% za 2 meseca, pa da promenim bateriju dok imam AC+ ako to uopste moze kod nas :D

Moze ali iskljucivo ako dijagnostika pokaze da je baterija za zamenu, ne vezuje se to za procenat iskoriscenosti baterije :)

Ako dobro znam kod AC+ ako je procenat ispod 80% menja se baterija.

Izgleda da si u pravu i da su odradili update uslova, nekad je bilo do 50% originalnog kapaciteta :)

3. What is Covered?

3.1 Hardware Services for Defects or Consumed Battery (“Hardware Service”)

If during the Plan Term, you submit a valid claim by notifying Apple that a defect in materials and workmanship has arisen in the Covered Equipment or, in relation to Covered Equipment which uses an integrated rechargeable battery, where the capacity of the Covered Device’s battery to hold an electrical charge is less than eighty percent (80%) of its original specifications, Apple will either: (i) repair the defect at no charge, using new parts or parts that are equivalent to new in performance and reliability, or (ii) exchange the Covered Equipment with a replacement product that is new or equivalent to new in performance and reliability.

Isto su promenili i za Mac-ove :)

Ako aktiviram besplatan Apple TV i Arcade, da li mogu da dodam svoju EUR karticu i nastavim pretplatu posto mi je region i sam nalog na Srbiju?

Mislim da uvek pokrecu i njihove testove za proveru komponenti.

Pozdrav,

Planiram da kupim iphone 13 pro, jer mi trenutno s10 exynos (kupljen pre godinu i po u telenoru) toliko zadaje probleme sa baterijom da ne moze ni dan da pregura bez punjača. Kako ste zadovoljni sa battery life-om, i da li postoji mogućnost korišćenja dual apps, konkretno mene interesuje viber za glavnu i drugu sim karticu. Hvala

Viber zaboravi kao dual aplikaciju, WhatsApp moze kao regularna i biznis verzija. Baterija je odlicna, ali mislim da taj deo najvise zavisii koliko i na koji nacin ga koristis, sta najvise upotrebljavas.

Ala sam na mukama. Hocu da predjem sa 12PM na 13 Pro. Da budem iskren, postao mi je velik telefon, tezak, nezgodan za koriscenje jednom rukom. Kad lezim i surfujem, odlicno ali samo u toj poziciji. Bio sam sad u Istyle-u da uzmem u ruke Pro model i sad tek nista ne znam. 😔. Deluje mi da bi mi bio ok ali mi se cini da je razlika izmedju 6,7 i 6,1 inca poprilicna. Da je 6,3 ili 6,4 pro model, ne bi ni razmisljao. Ako uzmem 13PM onda nisam nista napravio, uzeo jos tezu ciglu😂😂😂.
Izvinjavam se sto ovde pisem, ne znam gde bi bilo prikladno.

Da li je moguće da Siri troši dodatnoh 20-30% baterije? Zaokruženi dani su kada je bila uključena.
3F1232B4-0243-4B54-97CF-F20C8ED37E4E.jpeg
Možda dodatno troši zato što su mi po 4-5 sati AirPods u ušima?

Da se razumemo i kada Siri nije bila uključena koristio sam jednako slušalice.

Nazad
Vrh Dno