Šta je novo?

iPhone 11

Kod nas izgleda stiže zvanično 25. oktobra.

Autonomija (ili baterija) je defintivno najveci pogodak na ovom telefonu.

Xs (doduse na 91% healta), sa mojim koriscenjem nije mogao da prebaci 6-7 uvece.
11 Pro, za 10 dana koriscenja, svaki put ie izdrzao dok ne legnem (oko 2-3h posle ponoci).

Interesantno je kako DXOMark već nedeljama "beže" od reviewa 11 Pro Max...
Prezentacije ajfona obično privuku najveću pažnju medija, pa bi se moglo očekivati da im je test njegove kamere prioritet jer će biti najviše medijski propraćen, ali očigledno to nije slučaj.
DXOMark je prešao igricu, naplaćuju svoje usluge proizvođačima smartfona pod formom "optimizacije" kamere smartfona, a jedina optimizacija koju oni obavljaju je u povoljnijem skoru na njihovom testiranju.
DxOMark works as consultants with a number of companies to help them develop better. This may actually be a conflict of interest and undermine their objectivity to some extent. It’s difficult to say how this impacts their results and how manufacturers are incentivized when it comes to developments and improvements to their devices.
Ovakve testove je lako prepoznati, jer rezultate obično objavljuje sam proizvođač na prezentaciji smartfona, mnogo pre nego što se isti nađe u slobodnoj prodaji.
Pretpostavljam da sada verovatno imaju ugovorne obaveze prema Huawei, čiji su review Mate 30 Pro objavili neposredno po predstavljanju ovog uređaja, i to je verovatno razlog zašto test ajfona nije objavljen...

Sada očekujem da će uporedo sa predstavljanjem Pixela 4 za par dana objaviti njegov review gde će Pixel biti proglašen za telefon sa najboljom kamerom (što Pixelova kamera možda i zaslužuje), a onda će odmah objaviti i review ajfona 11 Pro gde će ovaj verovatno imati bolji skor od Mate 30 Pro, a lošiji od Pixela.

Poslednja izmena:
DxO mark je oduvek bio djubre, treba ignorisati bilo sta od njih.

DxO mark je oduvek bio djubre, treba ignorisati bilo sta od njih.

DxO je totalno prso pre 2-3 godine i na kraju se ovako zavrsilo: DxOMark splits from DxO Labs, is now an independent privately-owned company

U tom periodu se svasta desavalo (npr. cela redakcija je dobila P20/pro telefone a to sigurno nije jedina takva ''donacija'') tako da u buducnosti od tog tech-in.for.mera moze stvarno sve da se ocekuje pa i da neki $300 honor ima bolji displej/kameru/zvuk od iphone, sony, htc flagship modela. $$$aradnja ili sledi ocajan skor, to je njihova poslovna politika.

Poslednja izmena:
Ne znam samo sta se iscudjavate na takve stvari. Oduvek bilo toga a i bice.
Ne postoji ni jedan objektivan medij, bio to sajt, YT kanal ili nesto trece. Mozda ovi manji ali oni po pravilu ne uticu ni na ciju odluku o kupovini. Ili je ta brojka na nivou statisticke greske.

Poslednja izmena:
Sto vise gledam nove modele to mi se sve vise dopadaju.
Cak su mi i ove kamere pozadi gotivne, ako nista drugo dizajn je jedinstven.
Mada opet kazem, kakav god da je dizajn apsolutno je nebitna stvar, barem po mom misljenju, sve dok su te kamere vrhunske.
Svakako odlican posao Epla ove godine. [emoji4]

Sve bi bilo još više super da su malo smanjili zub. Sve u svemu jako zaokruženi telefoni, lepe boje.

Sto rece drug Proday, fali jos samo 90hz displej, pa da “iscuri” iz ruku od fluidnosti. Baterija ne bi puno trpela, ima je na pretek, a uz ovakve performanse, to bi bilo strasno iskustvo.

https://youtu.be/HsBn_VCB50k

Sent from my iPhone using Tapatalk

Govorilo se ko kupi novi iphine dobija godinu dana besplatno apple arcade.
Evi ja sam aktivirao iphone 11 pro tacno prije 10 dana,nudi mi samo mjesec dana free?
Velika je to razlika mjesec i godina :)
dde58f2e34e95df6a91e974a30d9fa87.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Poslednja izmena:
Godinu dana free vazi za Apple TV Plus.

Jedini sajt kome verujem, ozbiljna dominacija jabuke što se tiče baterije. U toj top klasi jedino rog2 može da joj parira , ali on ima 6000mah.

uploadfromtaptalk1571227431184.png

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Kad smo vec kod baterija, koja je fora kod Epla sa ovim 3969 mAh, 3174 mAh i slicnim brojkama?
Da li oni to navode stvarni kapacitet baterije? Jer sigurno da stvarni kapacitet nije okrugao broj, kao sto vecina drugih proizvodjaca predstavlja.
Znaci realno je baterija novog iP 11 Max Pro preko 4k mAh ako se uzme u obzir racunica drugih proizvodjaca. Ili su baterije drugih od 4k+ mAh u stvari 39xx mAh u realnosti, kako god da se gleda. [emoji4]

Kada ga spojis na racunar pise da Je dizajnirano na xxxx mAh i trenutni kapacitet xxx mAh

To sto navedu je pravi kapacitet,nista ne slazu. Kada ga prikacim na Coconut i druge app,svuda pise isto.

Aha ok, u tome je fora. Znaci tacna je ova moja konstatacija. Prateci trend ostalih proizvodjaca, Apple prakticno sada u svom najskupljem modelu ima 4k+ mAh bateriju.
Kapa dole zaista. Sjajan posao. [emoji4]

Bas sam to hteo da napisem. [emoji2] Ne znam koliko imaju ostali,iP nema 4k+. Zapravo nije kapacitet toliko ni bitan,one brojke u tabeli sto je loznica okacio to samo potvrdjuju,a najrealnije ce pokazati korisnicko iskustvo u praksi,naravno.

Realno nema, ali onda nemaju ni ostali Android proizvodjaci koji svoje baterije zaukruzuju na ceo broj, tipa 4000, 4500 itd.
Po tim standardima i Apple ima preko 4000 mAh, ali realno ovi gore navedeni imaju oko 4000 ili manje stvarnog kapaciteta.
Mislim da ste skapirali o cemu pisem. [emoji4]
Poenta price je da je Apple ove godine stavio baterije jednakog kapaciteta onima u flagship modelima iz Android sveta. I to se odmah osetilo u vidu nenormalno dobre autonomije. [emoji4]

Poslednja izmena:
Ne kapiram stvarno,cak i da ne zaokruze,ne mogu da slazu za par stotina mAh. Ta od “4300” mora imati bar 4296 na primer. Poenta je da iP ima manji kapacitet a znacajno duze trajanje u svim segmentima. Cipset,optimizacija sw,bla,bla...

Ne mogu slagati za par stotina svakako, ali na primer 9T/Pro ima kapacitet od 4000 mAh, 'ajde da kazemo da je to realno nekih 39xx mAh (neka bude da je ista prica kao sa Pro Max). Taj model ima odlicnu autonomiju ali opet ne toliko dobru kao Pro Max. Na sve to utice i softver, cipset, ekran itd, ali naravno najvecu ulogu igra i konacno krsten kapacitet baterije. [emoji4]
Dzaba Samsungu 4300 mAh uz Exynos. Stavite tu bateriju u Pro Max pa vidite rezultat. A sa druge strane Pro Max da ima oko 3000 mAh, sigurno ne bi bio na nivou ovogodisnjih Android flagship modela. O tome ja pisem. [emoji4]

To naravno,ali kad pogledas da manji 11 pro sa ~3100 mAh izvuce veci SOT od Note 10+,treba im skinuti kapu. Jeste prilicno manji displej,ali ne toliko,kolika je razlika u kapacitetu( ~1200 mAh).

Poslednja izmena:
Ima i toga, mada to nije realno poredjenje. Exynos ne moze da se poredi sa A13, plus dosta manji ekran u odnosu na N10 Plus.
Ali svakako da svi novi iP modeli imaju odlicnu autonomiju, tu dileme nema. Uboli su ove godine u centar. [emoji4]

Pa to sto cipset ne moze da se poredi,to je problem Samsunga,ne Apple-a. Neka naprave konkurentan,ako mogu/umeju. Uglavnom,slozili smo se na kraju svi da je autonomija super,tj trenutno daleko najbolja na Pro Max modelu.

Pa naravno da je njihov problem, ali samo kazem nije realno porediti ta dva modela. Svakako ne ciljaju iste kupce. [emoji4]
Zanimljivo ce biti kada se u poredjenje ubaci i Mate 30 Pro. Trebalo bi, nadam se uskoro, da se vrate Google servisi, pa da vidimo onda kakva ce biti situacija. [emoji4]

Poslednja izmena:
Vrh Dno