Sta si ocekivao za tu cenu ... smooth like ipad ?

Pa ne kosta isti onoliko

... ne zbog tehnickih karaktersitika vec bas zbog tog osecaja brzine respozivnosti u radu.
Mada cena jeste prevelika za jedan takav uredjaj.
Mislim da 500 evra za wifi ipad nije prevelika cena, evo zasto:
ipad je racunar, ima solidan procesor, kolicinu memorije, odlican ekran. Naravno, njegove komponente ne mogu da se porede po snazi sa desktop ili jacim laptop racunarima, ali takvi racunari su daleko vecni, bucniji, vreliji u radu, trose nenormalno mnogo struje.
Dakle, ipad je racunar, po svom sastavu, a i po svojoj nameni - omogucuje komotan rad u poslovima koje 95% korisnika racunara na racunarima obavlja - surf, dokumenti, chat, konzumiranje multimedije. Posto sam ipad isprobao i licno, mogu da tvrdim da ovaj uredjaj radi fantasticno brzo i tecno sve ono za sta je namenjen.
E sad, on kosta 500 evra. Buduci da radi odlicno vecinu poslova koje ljudi odradjuju na laptopovima i desktopovima koji takodje kostaju toliko, a neretko i mnogo vise, zbog cega jedan takav uredjaj ne bi vredeo 500 evra? Evo zbog cega - zbog psiholoskog faktora.
Naime - kod vecine ljudi je usadjena slika racunara kao povelike kutije na koju je prikljucen ekran, dok je u slucaju laptopa ta kutija nesto manja, ali kada se otvori takodje je rec o povelikom uredjaju, za koji mora da postoji posebna samo njegova torba za transport.
Toliko smo navikli i srodili se sa takvom predstavom racunara, da sada kada imamo racunare velicine sveske, to nam nekako "ne vredi 500 evra". Iako po upotrebnoj vrednosti, ipak, vredi. Naravno, ponavljam da ovi uredjaji imaju nesto slabiji hardver od prosecnog pc-ja, ali zato imaju drasticno vecu mobilnost, kao i trajanje baterije, sto otprilike izjednacava stvari po pitanju upotrebne vrednosti. Primera radi, tablet sa ekranom od 7" moze komotno da se nosi cak i u dzepu jakne, a leti u nekoj torbici preko ramena u kojoj stoji i novcanik, kljucevi itd, dok u poslovnoj torbi ovakav uredjaj od oko 350 grama ne moze ni da se oseti.
Poenta ka kojoj idem je da su tableti nesto staro, ali u potpuno novom obliku na koji nismo navikli. Otud psiholoska odbojnost prema ceni.
Recimo, vecini ljudi je normalna stvar da za mobilni telefon plate oko 200, pa i 300 evra, takodje je normalno da racunar kosta oko 500 evra, pa na vise.
Zato mislim da je kod tableta samo stvar u tome da prodje nesto vremena, da se ljudi naviknu na novi, neuporedivo prakticniji i mobilniji oblik racunara, koji ce koristiti za vecinu potreba.
Izvinjavam se ako sam udavio, ovo je moje zapazanje pa sam osetio potrebu da ga podelim sa nekim.
Inace, poceo sam pricu govoreci o ipadu, ali naravno odnosi se na sve tablete.
A kada je rec o stvarnoj vrednosti komponenata, pa mozda i jeste malo veca, ja ocekujem da ce sredinom ove godine pasti cene, posto se na prolece pojavljuje gomila dobrih konkurenata, pocev od uredjaja koji ce koristiti Android 3.0, zatim Blackbarry tablet, pa HP sa Palm OS, tako da nas ceka rat cena sto je za korisnike uvek dobra stvar. Ja cu licno sacekati Android 3.0.